Эпизоды
-
Tor Olsson belysningsplanerare på Stadsbyggnadskontoret, Jönköpings kommun.
Varför har så få kommuner ljusdesigners anställda och varför är det svårt att ljussätta en tunnel dagtid? Det är några av de frågor Tor svarar på i den här poddavsnittet. Han delar också med sig av HDED-metoden och beskriver vad han anser är optimal belysning i utomhusmiljö.
-
Vår gäst i detta avsnitt är Patrick Frostell från Teknologiindustriförbundet i Finland. Han berättar om utmaningarna för den finska belysningsindustrin. Trots att Finland klarat av coronakrisen på ett relativt framgångsrikt sätt, finns oro om prövningar av olika slag. Patrick berättar också om industrins ambitiösa målsättningar inom klimatområdet framöver.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Belysningspoddens coronaspecial. I de kommande avsnitten kommer vi att sända lite kortare intervjuer med inriktning på branschens förutsättningar i dagens pressade situation. Först ut är Katia Banoun, chef på Lyskultur (Norges motsvarighet till Belysningsbranschen). Hon berättar om de norska belysningsföretagens kamp för överlevnad, och ger sin syn på skillnaderna mellan Norge och Sverige.
-
Jonas Kjellander, arkitekt och en av landets ledande belysningsexperter ger oss en lektion om ljusets betydelse i allmänhet, med speciell inriktning mot belysningens betydelse i skolmiljön. Jonas är flerfaldigt prisbelönt och har bland annat vunnit den prestigefyllda utmärkelsen Svenska Ljuspriset för två projekt: Ekonomikums läsesal vid Uppsala universitet samt Matildelunds förskola i Kumla.
Jonas menar att generell belysning i skolan inte duger till någonting, inte ens städning. En investering i belysning är en investering i social hållbarhet – en insikt som saknas i dagens svenska skola. Om vi ska fokusera på någon miljö som är viktigare än någon annan, så är det skolmiljöerna – och framför allt för de yngre. En kvalitetsbelysning i skolan skulle bli billigare redan efter 3-4 år.
Se även: https://youtu.be/I1-goM2Ks3Y
-
Beata Denton, Reflex Arkitekter/Reform, och Jessica Linefors, Liljewall Arkitekter, samtalar om behovet av att få till ett integrerat samarbete mellan arkitekter och ljusdesigners. Belysning erbjuder enorma möjligheter och kan användas för att stödja lokalen och platsens funktioner, bidra till välbefinnande och trivsel och för att lyfta arkitekturen och inredningen. Samtidigt är det mycket komplext ämne som kräver specialkompetens. De talar även om behovet om att få in en större förståelse för ljusets betydelse och funktion i arkitektutbildningen. Trenden är dock positiv och allt fler arkitektkontor satsar nu på ljuskompetens och egna ljusavdelningar.
Läs också intervjun med Beata och Jessica i tidningen Ljuskultur.
-
Belysningspodden samtalar med Erik Slottner som är trygghetsborgarråd i Stockholms stad, och som företräder KD i den politiska koalition som styr i Stockholm. Han berättar om varför han är så engagerad i just trygghetsfrågor, och vilka insatser han vill genomföra för att öka tryggheten i stadens olika områden. I det arbetet ingår satsningar på förbättrad belysning som en viktig del. Erik berättar också om Trygghetsfonden, som är Stockholm nya satsning för att finansiera olika trygghetsprojekt.
-
Maria Holm är projektledare för Smart belysning i Stockholms stad. Kommunfullmäktige har beslutat om en strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad med målet att ge högsta livskvalitet för stockholmarna. Maria berättar om närvarostyrning och om att smycka Stockholm och att göra stadens vackrare med ljus. Hon resonerar även om hur den personliga integriteten ska bibehållas och hur andra städer lyckats i sitt arbete med digitalisering.
-
Fyra studenter från Ljusdesignutbildningen på Jönköping University berättar om varför de har valt att studera till ljusdesigner. De berättar om ambitioner och förväntningar, om den nya tekniken och om sina tankar om att skapa kreativa ljusmiljöer. Deltagarna heter Viktoria Hansson, Gustav Rällfors, Emilia Runslätt och Niklas Kläebo. Inspelning från Elfack-mässan i Göteborg.
-
Peter Bennich, belysningsexpert hos Energimyndigheten, berättar om sitt engagemang och om var investeringar kan göra mest nytta. "Nu finns det faktiskt ny teknik som ger andra värden som tillsammans med den ökade besparingen motiverar en investering på ny belysning i skolan nu." Han berättar även om utfasningen av glödlampan och om Sveriges inflytande och vision i arbetet inom EU.
-
Mattias Dahlquist – vd Messeforum och Frankfurtmässans officiella företrädare i Sverige, berättar hur svenska företag ska agera för att lyckas på Light+Building-mässan i Frankfurt. Mattias berättar även om varför mässan är så viktig och vilka trender som är på gång.
-
Kai Piippo, kreativ chef hos Light Bureau (tidigareÅF Lighting) och legend inom ljusdesign, om hur belysning kan höja livskvaliteten hos människor och om beställarna verkligen kan räkna hem investeringen i ljusdesign. Vilka som influerat honom mest och vilka projekt han är allra mest nöjd med under de många åren i yrket.
-
Med Kristoffer Andersson, fastighetschef på Humana,eldsjälen som engagerar sig för de äldres boendemiljö och vill skapa bättre belysning än man någonsin sett inom äldreomsorgen. Om hur man planerar belysning så att budgeten håller och resultatet blir för brukarnas bästa. Unika exempel från Humanas prisbelönta äldreboende i Gävle där innovativt tänk och teknik använts för de boendes och anställdas välbefinnande och trivsel.
-
Med Magnus Frantzell, Belysningsbranschens tidigare VD under fyra decennier. Om personer och händelser som varit avgörande för branschens utveckling och hur växte branschen fram och utvecklades, från 1920-talet fram till idag? Mikael Castanius, Belysningsbranschens nuvarande VD samtalar med långvarige företrädare, Magnus Frantzell, som under fyra decennier ledde branschorganisationen. (Bilden på Magnus Frantzell är från 1973)
-
Johan Röklander är ljusdesigner, trollkarl, lärare på ljusdesignutbildningen i Jönköping. Han var dessutom varit ordförande i branschföreningen Svensk Ljusdesigner. Här samtalar Johan med Mikael Castanius om ljusets betydelse, den snabba tekniska utvecklingen och varför det är viktigt med ljusplanering. Han ger dessutom sin syn på framtiden och vad utvecklingen av artificiell intelligens kommer att betyda.
-
Med Svenska Ljuspriset-vinnaren, ljusdesigner Sofie Bamberg. 2018 belönades Restaurant Frantzén med en tredje stjärna i Guide Michelin. Det är första gången en svensk restaurang får tre stjärnor. Nu har projektet även belönats med det prestigefyllda ¬Svenska Ljuspriset, för sin ljussättning där fokus förstärker just det viktigaste - den kulinariska resan. Mikael Castanius samtalar med Sofie Bamberg, från Black Ljusdesign, som tillsammans med Anna Ekberg var ansvarig för projektet. Från den 1a februari arbetar Sofie Bamberg som frilansande ljusdesigner i sitt eget nystartade företag.