Эпизоды
-
De discriminatie van Joodse studenten doet de neven Theo van Gogh en Frank Wibaut besluiten in verzet te gaan. Ze doen koeriersdiensten en helpen onderduikers. Alles gaat steeds net goed tot 8 maart 1945.
‘Van Gogh en Wibaut in verzet’ is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen met muziek van Maarten Ornstein.
De serie ‘Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam’ is een productie van het Amsterdams 4 en 5 mei comité.
-
In deze podcast vertelt Raymond Benjamins het verhaal van zijn familie die na de Japanse bezetting en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog in Papoea Nieuws Guinea belandde.
Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen met muziek van Maarten Ornstein. Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam, een productie van het Amsterdams 4 en 5 mei comité.
-
Пропущенные эпизоды?
-
De oorlog in één straat is een portret van de Gerrit van der Veenstraat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam aan de hand van vijf persoonlijke verhalen.
Het is een podcast van het Holland Festival i.s.m. het Amsterdams 4 en 5 mei comite. Aanleiding is de opvoering The Disintegration Loops van William Basinski in de Gerrit van der Veenstraat op zondag 18 juni 2023 om 16.00. Het is een onderdeel van het door Ahnoni gecureerde programma.
Interviews en montage: Pieter-Bas van Wiechen. De muziek The Disintegration Loops van William Basinski in de originele versie voor tape. Op 18 juni zal de orkestversie van dit werk te horen zijn, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest.
Het volledige dagboek van Berdi Vieya - Pront is hier te lezen:
Meer informatie over de voorstelling is hier te vinden.
-
De bezetting van Nederland door Duitsland kwam als een schok aan in Suriname. Twintiger Leo Bakboord wil wat doen en meldt zich vrijwillig aan bij het leger. Hij gaat naar Nederlands-Indië waar hij terecht komt in een hele andere strijd.
Henk Bakboord schreef de roman ‘De Brieven van Leo’ (Ezo Wolf, 2023) over de geschiedenis van zijn vader in de Tweede Wereldoorlog.
Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen met muziek van Maarten Ornstein.
Bezet audiomonumenten van de stad Amsterdam is een podcastserie van het Amsterdams 4 en 5 mei comite. Ook dit jaar zijn er op 4 en 5 mei weer tal van activiteiten kijk daarvoor op www.4en5meiamsterdam.nl.
-
Aan de hand van de kinderherinneringen van Alfred van Ommeren (1933) maken we mee hoe de Tweede Wereldoorlog ook in Suriname grote gevolgen had.
Deze podcast een productie van het Amsterdams 4 en 5 mei comté. Redactie, interviews en montage: Pieter-Bas van Wiechen. Muziek: Maarten Ornstein.
-
Opgepakt en opgesloten onder erbarmelijke omstandigheden. Samen met historicus Ad van Liempt en de dochter van de commandant Thea Mous-Jonasse keren we terug naar Kamp Levantkade, de plek waar ‘foute’ Amsterdammers zonder enige vorm van proces meteen na de oorlog werden opgesloten.
Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam is een podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Interviews en montage: Pieter-Bas van Wiechen. Muziek: Maarten Ornstein.
-
Berooid en bestolen, zo keerde de familie van Hans van Emden terug in een voor altijd veranderd Amsterdam. Hans vertelt over zijn Joodse ouders – en de rest van zijn familie – en hoe zij van de oude Jodenbuurt, via Westerbork, Bergen-Belsen en Tröbitz, weer terugkeerden naar Nederland.
Bezet, Audiomonumenten van de stad Amsterdam is een podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei comite. Interviews en Montage Pieter-Bas van Wiechen. Muziek: Maarten Ornstein.
-
In dit tweede deel van 'Toevallig ben ik er nog' neemt Mia Corbey - van Praag (1934) ons mee naar haar onderduikadressen in Limburg en horen we hoe ze aan het eind van de oorlog dwars door de vijandelijke linies haar eigen vrijheid tegemoet liep.
Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen. De muziek is van Maarten Ornstein. Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam is een podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei Comite in dit geval in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier.
-
Mia Corbey - van Praag (1934) vertelt hoe haar vrolijke vrije leven in Joods Amsterdam langzaam overschaduwd werd de Duitse bezetting. In deel ontsnapt ter nauwernood aan een razzia en probeert haar familie te vluchten. Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen. De muziek is van Maarten Ornstein.
Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam is een podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei Comite in dit geval in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier.
-
Verzetsstrijder Willem Arondeus was een van de drijvende krachten achter de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Ook was de kunstenaar open over zijn voorkeur voor mannen. Met Arondeus-kenners Meino Schraal, Marco Entrop en de familieleden Josine en Tonko Arondeus trekken we zijn sporen na.
Deze podcast is een co-productie van het Amsterdamse 4 en 5 mei comite, Roze in verzet en de Provincie Noord-Holland in het kader van de Willem Arondeuslezing.
De Willem Arondeuslezing wordt dit jaar gehouden door Jacobine Geel op 21 september om 8 uur in Sint Bavokerk te Haarlem.
Interviews, productie en montage Pieter-Bas van Wiechen. Muziek: Maarten Ornstein
-
Theatermaker Luc Boyer (1935) neemt ons mee naar zijn oorlogsherinneringen op Java. Beeldend beschrijft hij hoe hij als ‘Indo’-jongen de oorlog ingezogen werd en uiteindelijk zijn geboortegrond moest verlaten.
Deze podcast werd gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen met muziek van Maarten Ornstein.
‘Indonesië zit onder mijn huid’ is een productie van het Amsterdams 4 en 5 mei comite in het kader van de viering van de echte bevrijdingsdag van het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog: 15 augustus 1945, de dag dat Japan capituleerde.
-
Net als veel Indische en Indonesiers mensen in Nederland ging ook Rudi Jansz tijdens de Tweede Wereldoorlog meteen in het verzet. Muzikant en schrijver Ernst Jansz vertelt over het oorlogsverleden van zijn vader en hoe dat doorwerkte.
Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen met muziek van Maarten Ornstein en Ernst Jansz. De podcast Bezet audiomoumnenten van de stad Amsterdam is een productie van het Amsterdams 4 en 5 mei comite.
-
In december 1936 vertrekt de Joodse Amsterdammer Ies van Bergen naar Spanje om daar tegen het fascisme vechten. Samen met zijn dochter Chaja van Bergen en journaliste Yvonne Scholten trekt podcastmaker Pieter-Bas van Wiechen haar gangen na. De muziek is van Maarten Ornstein.
Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam is een podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei comite.
-
Vanuit haar antiquariaat in het centrum van Amsterdam vertelt Wilma Schuhmacher (1927) hoe ze als meisje van zeventien bij het verzet betrokken raakte.
Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen met muziek van Maarten Ornstein.
Bezet, audiomonumenten van Amsterdam is een podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei comite i.s.m. het Joods Cultureel Kwartier.
-
Henk van Kan (1928) raakte als tiener betrokken bij het verzet door zijn vader Jan van Kan die hem zelfs officieel benoemde tot lid van de Binnenlandse Strijdkranten en Verzetsgroep Reintje de Vos.
Deze podcast werd gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen. De muziek is van Maarten Ornstein en Anna Boogaard is de redacteur.
Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam is een podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei comite.
-
Max Arpels Lezer (1936) zat als kind ondergedoken in Friesland. Na een fijne oorlogstijd op het platteland staat na de oorlog ineens zijn vader voor zijn neus. Een moeizame terugkeer naar Amsterdam volgde.
Alleen op een station is een podcast gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen en de muziek is van Maarten Ornstein. Redactie: Anna Boogaard. Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam in een podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei comite i.s.m. het Joods Cultureel Kwartier.
-
Anne-Ruth Wertheim (1934) werd geboren in Batavia en had een onbezorgde jeugd tot de Japanners Nederlands-Indië bezetten.
Deze podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei i.s.m. het Indisch Herinneringscentrum is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen. De muziek is van Ernst Jansz en van de Indische componist Cornelis van der Wall, gespeeld door Henk Mak van Dijk.
-
P20: Debby Petter vertelt het verhaal van haar moeder Hélène en haar ooms Daniel en Julius Egger. De jongens gingen eerder op transport en schreven de familie brieven uit de Hollandsche Schouwburg. Toen Hélène daar terecht kwam, wist ze op wonderlijke wijze te ontkomen. Kleinzoon Julius van ‘t Hek leest fragmenten uit de brieven.
Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen in opdracht van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en het Joods Cultureel Kwartier. De muziek is van Maarten Ornstein.
-
P21: Op dinsdag 16 mei 1944 vond in het hele land een zigeunerrazzia plaats onder de Sinti- en Romagemeenschap, zo ook op het Jonas Daniël Meijerplein. Een verhaal over hoe het stigmatiserings- en etiketteringsproces van Roma en Sinti nog tot de dag van vandaag doorwerkt.
Deze podcast is gemaakt door Romanee Rodriguez in opdracht van het Amsterdams 4 en 5 mei Comite. De muziek is van Maarten Ornstein. De mix is van Peter van de Witte.
-
P25: Naast een paar Surinaamse arbeiders en studenten werkten in de jaren dertig enkele Surinaamse muzikanten in Nederland. De bezetter wist niet zo goed van ze met deze groep aan moesten, en maakte het voor hen steeds lastiger. Middenin de oorlog wist Max Woiski, een gevierd muzikant, toch zijn club ‘La Cubana’ te openen, eerst aan de Amstelstraat 43 en later aan de Leidsestraat 52. Zijn zoon Ronny Woiski en auteur Patrick van den Hanenberg vertellen.
Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen in opdracht van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité. De muziek is van Maarten Ornstein.
- Показать больше