Эпизоды
-
Vi skal tale meget mere om ulighed og fattigdom, mener økonom Birthe Larsen. For ulighed er ikke kun et spørgsmål om indtjening og pension. Et barn, der vokser op i fattigdom, har dårligere muligheder på en række områder. Det ved Birthe Larsen noget om. Og ikke kun, fordi hun kender alle tallene fra sin uddannelse. Hvis uligheden skal udlignes, skal der flere ressourcer til barndommen - til skolerne og daginstitutionerne. Og så skal økonomer som Birthe Larsen selv blive bedre til at måle betydningen af at investere i børnene.
-
Når pædagoger har tid uden børn til at forberede sig, styrker det kvaliteten af det pædagogiske arbejde. Det er ni ud af 10 dagtilbudsledere enige om. Så hvordan kan det være, at de fleste pædagoger har ingen eller næsten ingen forberedelsestid? Hør om den første undersøgelse af effekten af forberedelsestid i daginstitutioner, og kom med til Børnehuset Hop-La i Borup, hvor pædagog Trine Stampe har oplevet, hvad det betyder for deres arbejde og for børnenes trivsel og udvikling, når de har tid til at forberede deres arbejde.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Der er noget, vi skal tale om. Det er titlen på justitsminister Peter Hummelgaards (S) bog, der udkommer i dag. Og det, vi skal tale om, er vold mod børn, som er et stort problem i Danmark, selvom det nu er 27 år siden, at vi afskaffede forældres ret til at slå deres børn. I den kamp spiller pædagoger en vigtig rolle i forsvarsværket for børn, der bliver udsat for vold, mener politikeren, som vil bruge sin position som minister til at sætte gang i debatten. Men han har også en anden og mere personlig grund til at sætte fokus på vold mod børn.
-
Der er dårlige APV'er og massive problemer med arbejdsmiljøet i Junglen - men det kan den nye pædagogiske leder vel lige fikse? Følg de ledelsesmæssige udfordringer i en fortælling om psykologisk tryghed i en SFO, hvor en pædagogisk leder og en ekspert reflekterer over dilemmaerne i et fiktivt spørgespil. Og spørg dig selv, hvordan du ville håndtere ledelsesopgaven i en problemfyldt fortælling, der bliver mere og mere kompleks i takt med, at historien udfolder sig.
Medvirkende: Pædagogfaglig leder Trine Reckeweg og Rikke Høgsted, udviklingsdirektør i Institut for Belastningspsykologi.
Vært: Anders Stahlschmidt.
-
Børn i dag har brug for mere støtte til deres leg. Førhen lærte børn legen fra større børn i gården og på gaden. I dag er den rolle i høj grad pædagogers. Forældre gør, hvad de kan for at styrke legekulturen, men den vigtige leg risikerer at skrumpe. Det store slag om legen skal nu stå i institutioner og skoler, mener legeforsker Ditte Winther-Lindqvist. Hør, hvad det betyder for pædagoger i dette interview.
-
Danmarks dygtigste pædagog - hvem er det? Det ved forsker Christian Aabro noget om, efter han har læst alle indstillinger igennem til Politikens Pædagogpris i tre år. Hør, hvilke fire karaktertræk der især bliver sat pris på hos danske pædagoger. Og mød en af de pædagoger, der har prøvet at stå på scenen, holde en tale for sit fag og modtage salens hyldest. Først var det svært for Majbritt Degn Kallehauge at træde ind i spotlightet. Men nu bruger hun det til at fortælle vidt og bredt om, hvor fantastisk det er at være pædagog.
-
Kan vi give børn så meget selvbestemmelse, at vi ender med at svigte dem? Kan vi omvendt tvinge børn til noget, de ikke har lyst til, for at de udvikler sig? Og har pædagoger et særligt ansvar for at opveje den ulighed, nogle børn kommer ind i verden med?
Spørgsmålene udløser dybe etiske overvejelser blandt gæsterne i ’Dilemma’ på baggrund af en helt almindelig situation fra hverdagen, som vi alle kender:
Alfestuen og Troldestuen spiser frokost på hver sin måde. Troldene styrer selv deres frokost og spiser madpakken i den rækkefølge, de har lyst til. Mens alferne skal spise rugbrødet og gulerødderne, før de må gå ombord i pålægschokoladen.
Hvad er vigtigst – sundhed eller selvbestemmelse? Det folder vi ud i denne episode af BUPL’s podcast om de etiske problemstillinger, man kan stå i som pædagog. Hvad foretrækker du selv?
Medvirkende: Børnehusleder Maj Luffe Andersen, udviklingschef Lilian Bjelke, adjunkt Søren Engelsen og Bille Sterll, journalist og podcastvært.
-
Velkommen til første episode af 'Ledelse på spil', BUPL's podcastserie om pædagogfaglig ledelse. I denne episode deltager en pædagogfaglig leder og en forsker i en fortælling om inklusion i et børnehus. I løbet af fortællingen reflekterer de to gæster over praktiske og teoretiske problemstillinger, der kan opstå, når man som pædagogfaglig leder står overfor opgaven ledelse af inklusion.
Medvirkende: Børnehusleder Maj Luffe Andersen og Janne Hedegaard Hansen, centerchef for Center for Bedre Børneliv på Københavns Professionshøjskole.
Vært: Anders Stahlschmidt.
-
Børns kreativitet, fantasi og mulighed for at fordybe sig trives godt i skoven. Så godt, at forsker Mathilde Sederberg og hendes kollega måtte udvide deres undersøgelse af, hvordan børn og pædagoger i roterende børnehaver bevæger sig, leger i og bruger de naturlige omgivelser. Hør om forskningen, og kom også med til skovbørnehaven Krudthus i Nordsjælland, hvor pædagog Hildur Johnson arbejder med naturdannelse og naturpædagogik - og meget gerne fortæller om det til andre pædagoger.
-
"Når jeg bliver hørt, så føler jeg, at jeg hører til."
Sådan har en medarbejder beskrevet sit behov for indflydelse for Malene Friis Andersen. Man har længe vidst, at indflydelse har afgørende betydning for, om man er glad i sit arbejdsliv. Nu har psykologen og stressforskeren undersøgt, hvorfor det er så vigtigt for os at have indflydelse på vores arbejde. Og hun har fundet frem til tre områder, hvor behovet især gør sig gældende.
-
Man kan nemt blive lidt kort for hovedet, når privatlivet gør ondt. Det er svært at undgå at tage følelserne med på jobbet. Men hvad så, hvis hvis man som pædagog kommer til at lade det gå ud over børnene? Er det nogensinde i orden at råbe ad børn? Og hvordan kan andre pædagoger både ytre deres bekymringer og hjælpe en kollega uden at sætte den gode arbejdsrelation over styr? Det diskuterer deltagerne i denne udgave af Dilemma, BUPL’s podcast om etikken i pædagogikken.
Medvirkende: Maj Luffe Andersen, Lilian Bjelke og Karen Prins. Vært: Bille Sterll.
-
Diskrimination mod børn. Det er, hvad en ny og endnu ret ukendt forskningsretning, 'childism', vil gøre op med. For forskning viser, at børn og unge udsættes for et systematisk troværdighedsunderskud, hvor de underordnes voksnes synspunkter og interesser, simpelthen fordi de er børn. Hør, hvordan forsker Maria Hedegaard arbejder med det nye begreb, og få også et bud på, hvordan børn og unges perspektiver kan tages mere alvorligt i skoler og institutioner.
-
Vilde drenge og stille piger. Superhelte og prinsesser. Biler og dukkekroge. Stereotype kønsforståelser eksisterer i høj grad i børnehaver, viser forskning, og kønsopfattelserne bygger på tre væsentlige faktorer. Men forskningen peger også på, at pædagoger kan gøre en stor forskel for mangfoldigheden. Spørgsmålet er så, om det er rimeligt, at pædagoger skal tage ansvar for ligestilling mellem køn i samfundet. Mød forskerne Kira Saabye Christensen og Karen Prins og hør, hvorfor det er svært at være en 'rigtig dreng' og et institutionsbarn på samme tid.
Læs mere om forskningen her
-
Samtalegrupper for børn og unge fra skilsmissefamilier er blevet et udbredt tilbud. Men hvis aktiviteterne i grupperne ikke tager udgangspunkt i deltagernes egne oplevelser med deres forældres brud, risikerer de at gøre mere skade end gavn. Sådan lyder advarslen fra Pernelle Rose, der har forsket i skilsmissegrupperne. Hør, hvad børnene og de unge selv siger til gruppesamtalerne i dette interview, som journalist Marie Bille står bag.
-
”Ingen børn tager skade af tydelighed og struktur,” lyder svaret fra kollegerne, når Tina spørger, hvorfor de i børnehaven bruger specialpædagogiske redskaber til børn på normalområdet. Men passer det? Eller kan struktur og faste rammer blive for meget af det gode, fordi børnene så ikke lærer at håndtere en kompleks og uforudsigelig hverdag? Det diskuterer panelet i denne udgave af Dilemma.Medvirkende: Maj Luffe Andersen, leder i Børnehuset Gnisten i GladsaxeLilian Bjelke, udviklingschef i TitibogruppenKaren Prins, lektor ved pædagoguddannelsen på Københavns ProfessionshøjskoleVært: Bille Sterll, journalist
-
Det støjer, når mennesker er samlet, og især når der er børn. Pædagoger er et af de fag, der er værst plaget af støj. Men sådan behøver det ikke at være. Tag med til Børnehuset Trehøje nær Roskilde. Her arbejder pædagog Natasha Elmdam og kollegerne med både rummenes indretning, organiseringen af arbejdet og deres pædagogik. Alt sammen for at få støjen ned og skabe et roligt miljø til gavn for både børn og pædagoger.
-
Tillid, tid og… tid! Det er noget af det, der skal til for at skabe grobund for evalueringskultur i daginstitutionerne. Er rammerne på plads, er pædagogerne virkelig gode til at gå praksis efter i sømmene og finde ud af, hvad der skal styrkes. Det viser projektet ’Evalueringskulturens betydning for pædagogers selvrefleksioner, læringsmiljøets kvalitet og det gode børneliv’ som forsker Christina Haandbæk Schmidt har stået i spidsen for. Projektet løfter dog også sløret for et stort problem.
Læs mere om forskningen i Børn&Unge: kortlink.dk/2py9nSe en guide her: kortlink.dk/2py9qI indslaget bliver der brugt lydklippet 'Super 8 camera SHORT burst filming' af keverlyhills: https://freesound.org/s/585472/ License: Creative Commons 0
-
Hvordan lyder langsom pædagogik? Det kan være svært at indfange lyden af ro, langsommelighed og fordybelse. Men det prøver Børn&Unge Podcast alligevel på i denne episode, hvor journalist og podcastproducent Rikke Bergquist taler med den britiske forsker Alison Clark og besøger Børnehuset Tinsoldaten for at få svar på, hvad tid betyder for pædagogik, og hvordan man lykkes med at sætte tempoet ned.
I indslaget bliver der brugt følgende lydklip:'Sing bowl wave bird relaxtion meditation music” af smilecat77: https://freesound.org/s/479206/ License: Creative Commons 0'Birds in the forest 2.wav' af rempen: https://freesound.org/s/689573/ License: Creative Commons 0
-
Forældresamtaler, bestilling af papir, forberede indstillinger og underretninger, planlægning af diskofest, og, nå ja, pædagogisk arbejde. Det er blot nogle af de 217 punkter på en liste over arbejdsopgaver i en almindelig daginstitution, som Susanne Ekman har fået af en tidligere pædagogisk leder. Listen viser, hvor omfattende arbejdet som pædagog er. Og giver også et fingerpeg om, hvor mange krav der bliver stillet til velfærdsstatens ansatte. Men de høje forventninger risikerer at blive til giftig gæld, der aldrig kan betales tilbage, lyder advarslen fra Susanne Ekman i dette interview.
-
Tidligere tiders pædagoger var mere og andet end hattedamer og kaffesøstre. Det var fremsynede og dybt dedikerede kvinder, som med deres tekster om udviklingen af barndomspædagogikken har været med til at præge ikke bare deres profession, men også opbygningen af en ny samfundsform. Det mener Line Togsverd, som i et forskningsprojekt har dykket ned i de gamle tekster og fået gåsehud på armene og en klump i halsen af at diskutere dem med moderne pædagoger. Hør mere i denne podcast, og kom også med til et fyraftensmøde, hvor moderne pædagoger diskuterer deres historie og faglighed.
- Показать больше