Эпизоды
-
Wie is burgemeester Aboutaleb écht? En wat kunnen vrije denkers ons leren? Dat hoor je in deze editie van De Kronieken, de cultureel-literaire talkshow van Rotterdam. In zeven kwartier praten wij, Hans Sibarani & Inge Janse, met Peter Groenendijk over zijn Aboutaleb-biografie Je Suis Ahmed, Egbert Fortuin vertelt over het wel en wee van de Indische Adel, via Trix van Bennekom leren we de Joodse huisarts David Hausdorff kennen, en Hans van Willigenburg waarschuwt ons dat consensus en alarmisme de maatschappij bedreigen.
Ahmed Aboutaleb stopt dit najaar als burgemeester van Rotterdam, na 15 jaar vol hoogte- en dieptepunten. AD-journalist Peter Groenendijk volgt hem al jaren op de voet. In zijn boek ‘Je Suis Ahmed’ maakt hij de balans op: hoe goed was Aboutaleb écht? In De Kronieken geeft hij een unieke voorinzage vol smakelijke anekdotes, inclusief analyse van wie hem mogelijk opvolgt.
Hoe kwam het dat het Indische geslacht Van Braam het adellijke predicaat verloor? Egbert Fortuin ging het spoor na van zijn schoonfamilie en beschrijft in Indische adel de onbekende geschiedenis van witte en donkere jonkheren en jonkvrouwen, rijkdom en noodlot tijdens de koloniale periode en later teruggekeerd in Nederland.
RET-directeur Trix van Bennekom werd correspondent overzee, schreef over de Antillen en publiceerde vorige maand met Halte Hausdorff een indringende biografie over haar vroegere huisarts David Hausdorff. Ze schetst zijn veelbewogen leven en zijn hulp aan lotgenoten tegen de grimmige achtergrond van de Rotterdamse Jodenvervolging.
Het vrije denken is in de knel geraakt door activisten die hun denken aan ons opleggen. We zijn daardoor het zicht kwijt op waar de wereld écht beter van wordt. Dat stelt schrijver en journalist Hans van Willigenburg. In zijn nieuwe boek ‘Vrijheidsvuur’ interviewt hij daarom tientallen vrijdenkers die laten zien dat er ook buiten de lijnen gedacht mag worden. In De Kronieken vertelt hij welke gevaren hij ziet én welke inzichten die gesprekken hem hebben opgeleverd.
-
Altijd weer die weerbarstige periodes, verzucht dichter 𝗗𝗮𝗻𝗶𝗲𝗹 𝗗𝗲𝗲 in zijn nieuw verschenen bundel. Of hij stelt vloekend vast dat de liefde weer in de lucht hangt. Hoe kwam zijn nieuwe bundel tot stand, hoe inspirerend zijn zijn weerbarstige periodes en hoe kijkt hij naar de ontwikkeling van zijn dichter- en schrijverschap?
Hoogleraar Lotte Jensen onderzoekt in Rampen. Een nieuwe geschiedenis van Nederland hoe we de plagen verwerken waardoor we getroffen worden. Van de Sint Elisabethsvloed in 1424 tot de Bijlmerramp en corona. Steeds meer wijzen de media oorzaken en schuldigen aan.
Exclusief in De Kronieken: de officiële presentatie van 𝗔𝗻𝗶𝗮𝗿𝗮, het klassieke futuristische epos van 𝗛𝗮𝗿𝗿𝘆 𝗠𝗮𝗿𝘁𝗶𝗻𝘀𝗼𝗻, vijftig jaar nadat hij de Nobelprijs kreeg nu in het Nederlands vertaald. Hans Sibarani spreekt met kenner 𝗣𝗲𝘁𝗿𝗮 𝗕𝗿𝗼𝗼𝗺𝗮𝗻𝘀 en vertalers 𝗔𝗻𝗻𝗮 𝗥𝗼𝘁𝘁𝗶𝗲𝗿 en 𝗔𝗻𝗸𝗲 𝗩𝗮𝗻 𝗱𝗲𝗻 𝗕𝗿𝗲𝗺𝘁 over deze langverwachte vertaling, over de betekenis van Harry Martinson en over de beklemmende en profetische actualiteit van Aniara.Petra Zachrisson Beets van de Ambassade van Zweden neemt in De Kronieken het eerste exemplaar van Aniara in ontvangst.
En muziek: Live-optreden van de Zweedse singer-songwriter 𝗖𝗵𝗮𝗿𝗹𝗹𝗼𝘁𝘁𝗲.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Op de dag van de marathon van Rotterdam is er één thema dat de hele stad bezighoudt: gezondheid. Wie weleens een marathon heeft gelopen, weet hoe gezond je moet zijn om dit te doen - en wat voor roofbouw zo’n afstand op je lichaam en geest pleegt.
In deze editie van De Kronieken daarom drie schrijvers met wie we vanuit drie compleet verschillende perspectieven het thema van gezondheid en ziekte bespreken.
Theoloog Alain Verheij vertelt in ‘De zin van ziekte’ welke lessen de bijbel ons nu nog kan leren.
Koningin van het korte verhaal Sanneke van Hassel kijkt in haar bundel ‘Milde klachten’ met evenveel weemoed als schoonheid terug op de wonderbaarlijke corona-periode.
En filosoof en psychiater Lotje Steins Bisschop biedt ons een blik in de werking van onze geest, en hoe deze onlosmakelijk verbonden is met onze gezondheid
We sluiten af met bijzondere muziekverhalen. In Deep River laat gitarist Paulo Bouwman samen met sopraan Florien de la Fosse horen hoe zijn Kaapverdiaanse wortels klinken.
-
𝗢𝗽 𝘇𝗼𝗻𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗺𝗮𝗮𝗿𝘁 𝘀𝗽𝗿𝗲𝗸𝗲𝗻 𝗛𝗮𝗻𝘀 𝗦𝗶𝗯𝗮𝗿𝗮𝗻𝗶 & 𝗜𝗻𝗴𝗲 𝗝𝗮𝗻𝘀𝗲 𝘄𝗲𝗲𝗿 𝗺𝗲𝘁 𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗲𝗹𝗲 𝗴𝗮𝘀𝘁𝗲𝗻.
Vanaf februari zendt Open Rotterdam 𝙉𝙤𝙤𝙞𝙩 𝙜𝙚𝙬𝙚𝙩𝙚𝙣 uit over monumentale kunst tijdens de Rotterdamse wederopbouw. Wie waren die kunstenaars? Gesprek met 𝙍𝙤𝙗 𝙙𝙚 𝙈𝙤𝙚𝙨 die de serie maakte samen met Kees van Buren.
In zijn nieuwe bundel plus album 𝘋𝘦 𝘏𝘦𝘮𝘦𝘭 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘰𝘯𝘨𝘦𝘭𝘰𝘷𝘪𝘨𝘦𝘯 schetst dichter, performer en Feijenoordpoëet 𝗠𝗮𝗿𝗸 𝗕𝗼𝗻𝗶𝗻𝘀𝗲𝗴𝗻𝗮 een wereld waarin goed en kwaad dicht naast elkaar liggen.
𝗗𝗮𝘃𝗶𝗱 𝗭𝗲𝗲 schreef met 𝘾𝙝𝙞𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙆𝙚𝙚𝙨 een boek over zijn jeugd op Katendrecht, zijn Chinese familiegeschiedenis, de restaurants, 𝘣𝘰𝘢𝘳𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘩𝘰𝘶𝘴𝘦𝘴, triades en 𝘻𝘰𝘦𝘵𝘦 𝘨𝘦𝘶𝘳 𝘷𝘢𝘯 𝘰𝘱𝘪𝘶𝘮.
𝗝𝗮𝗻 𝗘𝗶𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿 & 𝗥𝗮𝗶𝗻𝗲𝗿 𝗛𝗲𝗻𝘀𝗲𝗹 presenteren 𝘿𝙚 𝙕𝙬𝙖𝙧𝙩𝙚 𝙅𝙖𝙜𝙚𝙧 – 𝟭𝟭 𝗴𝗲𝗱𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗝.𝗔. 𝗗𝗲𝗲𝗹𝗱𝗲𝗿 𝗺𝘂𝘇𝗶𝗸𝗮𝗮𝗹 𝗲𝗻 𝘃𝗶𝘀𝘂𝗲𝗲𝗹 𝗴𝗲ï𝗻𝘁𝗲𝗿𝗽𝗿𝗲𝘁𝗲𝗲𝗿𝗱. Hun bundel met CD bevat poëzie van en verhalen over Deelder, interviews, beelden en fotografie. Gesprek en 𝗺𝘂𝘇𝗶𝗸𝗮𝗹𝗲 𝗹𝗶𝘃𝗲-𝗽𝗲𝗿𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗻𝗰𝗲.
-
Interviews met
Wouter Kiekens over waarom de week van de lentekriebels zoveel weerstand oproept, en hoe literatuur kan helpen dat te bestrijden Dorien Dijkhuis over haar poëtische essay Dezelfde Maan Aad Meinderts over schrijver Max Keizer En een optreden van ambient- en soundscapemaker Ezra VonkMeer informatie en nieuwe data op www.dekronieken.nl