Эпизоды
-
Episode 26: Green Skills Camp – for nysgerrige grønne talenter!
”Nogle gange skal vi gøre det som ikke er det letteste.” Kasper Vedel Eriksen, Tømrerfaglærer på Herningsholm og Projektudvikler i VIHDA.
I denne episode af "Den Nysgerrige Håndværker" tager Mads dig med til Herningholm, hvor unge håndværkerlærlinge deltog i den ny talentcamp: Green Skills Camp. Hør om deres arbejde med bæredygtige materialer og metoder, og hvordan man kan forberede sig på fremtidens udfordringer. Mads taler med nøglepersoner som Martin, uddannelseschef på Herningholm, David, en engageret deltager, og Kasper, tømrerfaglærer og en af ildsjælene bag campen. Det er en episode fyldt med inspiration, innovation og håb for fremtidens grønne håndværkere.
Interessante links:
Kom på Green Skills Camp og sæt dit grønne aftryk på fremtidens byggeri - Håndværk – Design & Arkitektur (videnscenterportalen.dk)
Herningsholm Erhvervsskole
Lærlinge for Bæredygtighed | En grønnere fremtid (laerlingeforbaeredygtighed.dk)
Filarkiv - Værdibyg (vaerdibyg.dk)
Facebook- Green Skills Camp
-
“En samtale mellem Claus von Elling og Morten Frihagen”.
I denne spændende episode af Den Nysgerrige Håndværker dykker Mads ned i den danske arbejdsmarkedsmodel, også kendt som den danske model. Dette unikke system er en væsentlig forudsætning for vores velfærdssamfund, og Mads tager dig med på en rejse gennem både det historiske perspektiv og den aktuelle betydning af denne model.
Mads har inviteret to særlige gæster i studiet: Claus von Elling, formand for 3F’s byggegruppe, og Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk. Begge repræsenterer organisationer, der er garanter for den danske model – de værner om og er fortalere for systemet.
Sammen med Claus og Morten dykker vi ned i mange interessante perspektiver og begreber. De diskuterer, hvordan den danske model kan understøtte den grønne omstilling, hvorfor det er fordelagtigt at være organiseret på det danske arbejdsmarked, og hvad fremtiden bringer for deres respektive organisationer.
Links:Bliv medlem af 3F | 3F - Gør dig stærkere - 3F
Bliv medlem af DHV og få juridisk, faglig og teknisk rådgivning
Lærlingenes Hus (laerlingeneshus.dk)
Projekt Kort & Godt - Dansk Håndværk (dhv.dk)
Danske model - Wikipedia, den frie encyklopædi
-
Пропущенные эпизоды?
-
”Det handler om livslang læring og om at give noget videre til de kommende generationer” Co-founder og CEO Tifolium Lau Gotthard Christensen.
I denne episode af Den Nysgerrige Håndværker er Mads taget ud til det indistrituelle værsteds- og kontorfællessakb, kaldet Trifolium i Sydhavnen i København. Her får han en spændende rundtur og nogle inspirerende samtaler med nøglepersoner bag projektet.
Mads taler bla. Med arkitekt fra Catapult Projects Jens Peter Kruse og projektleder på Trifolium, Lasse Skånstrøm, og de diskuterer de visionen bag Sydhavnsprojektet og de ambitioner, der driver stedet fremad. Mens de går rundt på området, får vi indblik i, hvordan Trifolium arbejder for at skabe et dynamisk og inkluderende arbejdsfællesskab for både fagfolk og kreative sjæle.
I studiet mødte Mads Lau Godthardt Christensen, han er CEO og co-founder af Trifolium, og her får de en inspirerende snak om, hvordan man skaber stærke fællesskaber og understøtter iværksættere og innovative mennesker i deres processer og skaber en god ramme. De diskuterer også, hvordan man kan skabe en bæredygtig fremtid for kreative miljøer.
Episoden byder også på en samtale om SydhavnsSymposiet, en festdag den 7. juni arrangeret af Trifolium, som samler både lokalsamfundet og professionelle for at fejre innovation og samarbejde. Gennem disse samtaler får vi et dybdegående indblik i, hvad der gør Trifolium til en unik og inspirerende arbejdsplads.
Lyt med og bliv inspireret af de spændende tanker og initiativer, der spirer i Sydhavnen.
Links:
Trifolium - industrial working community for companies – trifolium-dk
Demokratisk og kooperativ tegnestue - Catapult Projects - København
Sommerfest 2024 (for alle): Sommerfest Bådehavnsgade 2024 – trifolium-dk
Sydhavs Symposiet (mest for fagfolk og professionelle): sydhavnssymposiet – trifolium-dk
-
Der bliver snakket godt og bæredygtigt håndværk i denne episode af Den Nysgerrige Håndværker!
Vi tager til Håndværksfestival på Hjerl Hede. Her mødte den nysgerrige håndværker en masse ildsjæle Der er bygningssnedkeren Esben som brænder for det gode vindue, tømrermesteren Dennis som er passioneret omkring bindingsværk og så fik Mads lov til og sidde i et panel sammen med 3 nye håndværkere, nemlig bindingsværkstømreren Maren, tækkeren Laura Feline og restaureringstømreren Anders.
Lige inden det hele skal til at løbe af stablen igen, fangende Mads flere af deltagerne og spurgte dem om deres oplevelse på og med festivalen.
Kasper Rathjen fra Hjerl Hede fortæller lidt om hvorfor og hvordan man laver en Håndværksfestival.
Festivallen fåregår den 9. - 11. Maj på frilandsmuseet Hjerl Hede.
Håndværksfestival - musik og godt håndværk - Hjerl Hede
Restaurering af ældre bygninger er mere klimavenligt end nybyggeri | Det Kongelige Akademi (kglakademi.dk)
Modern HandsLærlingenes Hus (laerlingeneshus.dk)
BOSS LADIES (boss-ladies.dk)
HVA_Restaureringsuddannelse_2023_-_web.pdf (eucnord.dk)
-
Episode 22: NAVER – den rejsende håndværker
”Jeg rejser for at arbejde og jeg arbejder for at rejse”, Jens Breinholt, murer og s.C.U.K. nav.
Det første afsnit i den nye sæson og det er et spændende afsnit. Mads taler nemlig med en ægte rejsende håndværker, en såkaldt naver, nemlig Jens som er murer og som på tidspunktet hvor Mads talte med ham sidder med på en telefon nede fra Toulouse i Frankrig. Høre hvordan man som ungt menneske med 50 kroner på lommen kan tage ud og opleve verden og vokse både som håndværker og som menneske.
Hør om de spændende regler som er gældende for den rejsende håndværker, om ”zünften”, om tempel byggeri i Nepal, glæden ved kalkmørtler, om det ikke at ”have en plan” og bare følge vejen og meget meget mere …
Naverne: Naverne-CUK
Hvad er en naver: Naver (håndværker) - Wikipedia, den frie encyklopædi
DR-indslag med Jens fra 2020: 22-årige Jens skal tre år på landevejen: 'Jeg drømmer om eventyr og mere respekt for håndværkerfaget' | Syd- og Sønderjylland | DR
Guédelon slottet: Guédelon - Wikipedia, den frie encyklopædi
-
"Den Nysgerrige Håndværker" Podcast - Sæson 1 Oversigt
Velkommen til "Den Nysgerrige Håndværker," din guide til den fascinerende verden af håndværk og godt dansk håndværk. I denne første sæson af podcasten, produceret i samarbejde med Dansk Håndværk og 3F, har vi udforsket en bred vifte af emner relateret til den danske håndværksbranche. Her er en oversigt over vores 20 episoder:
Episoder 1-3: Lærlinge og kulturen i branchen
Episode 1: Rasmus Volf om rekruttering, rollemodeller og branchekultur.Episode 2: Morten Lehmann fra 3F om livslang læring og kvindelige håndværkere.Episode 3: Kasper Munk Rasmussen fra SMVdanmark om udfordringer med at tiltrække erhvervsuddannede.Episoder 4-7: Diversitet og arbejdsmiljø
Episode 4: Emma Lyhn Støvring om hendes erfaring som kvindelig bygningssnedker.Episode 5: Christina Schultz om sociale ansvar og diversitet på arbejdspladsen.Episoder 6 og 7: Signe Bloch-Krarup og Lars Olsen om arbejdsmiljø og dialog mellem kolleger.Episoder 8-10: Konflikter og samarbejde
Episode 8: Malene Raagaard Møller om processer i byggeriet og medarbejdernes trivsel.Episode 9: Paw Engsbye Rasmussen fra ByggeRiget om spild i byggeriet og tværfagligt samarbejde.Episode 10: Michael Simonsen om konflikthåndtering og forventningsafstemning.Episode Mini Skills i Ballerup
En særudgave om Mini Skills i Ballerup og betydningen af oplyste uddannelsesvalg for folkeskoleelever.Episoder 12-17: Udvikling eller afvikling
Episode 12: Peter Bøgh Kjærulff om kultur, efteruddannelse og rekruttering.Episode 13: Søren Meyer om projektskabelse og grønne håndværkere i fremtiden.Episode 14: Niels Haldor Bertelsen om ledelse og tværfagligt samarbejde.Episode 15: Frederik Kyed om rekruttering af medarbejdere og bæredygtigt byggeri.Episode 16: Finn Pedersen om efteruddannelse for udførende.Episode 17: Jonas Sprogøe om kompetenceudvikling og tillært kompetencer i virksomhederne.Episoder 18-20: Bæredygtigt byggeri og grøn omstilling
Episode 18: Charlotte Algreen om bæredygtigt byggeri og naturens rolle.Episode 19: Nicolai Bo Andersen om bæredygtig bygningskultur og videndeling.Episode 20: Gitte Gylling Olesen om tværfagligt samarbejde og videndeling for grøn omstilling.Vi håber, at du vil nyde at lytte til disse episoder og deltage i vores udforskning af den danske håndværksbranche. Hold øje med vores anden sæson, der er under forberedelse. Tak fordi du har været en del af "Den Nysgerrige Håndværker"!
-
“Tværfaglig samarbejde og videndeling er afgørende for den grønne omstilling”. Gitte Gylling H. Olesen, Direktør for Bæredygtighed og Grøn Omstilling hos COWI.
I denne episode af podcasten "Den nysgerrige håndværker" har Mads fornøjelsen af at byde direktør for bæredygtighed og grøn omstilling hos COWI, Gitte Gylling Olesen, velkommen i studiet. Gitte er kendt som en passioneret ildsjæl, der har viet hele sin karriere til arbejdet med bæredygtighed.
Lytterne får et indblik i Gittes lidenskab for at gøre en forskel og hendes mission om at skabe en mere bæredygtig og miljøvenlig verden gennem tværfagligt samarbejde og videndeling.
Skyggeriget - Lydbog & E-bog - Kim Faber, Janni Pedersen - Mofibo
LCAcollect: Byggeriets værktøj til dokumentation af klimaaftrykket (cowi.dk)VCOB - Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet - VCØB
-
“Vi skal blive meget bedre til at bruge de bygninger vi har.” Nicolai Bo Andersen, Professor MSO i bæredygtig bygningskultur på Det Kongelige Akademi, Arkitekt MAA, centerleder Center for Bæredygtig Bygningskultur.
I denne episode er arkitekt og professor Nicolai Bo Andersen med i studiet og det er en herre som ved et eller andet om bæredygtighed og bygningskultur. Det bliver (næsten) til en omgang ”20 spørgsmål til Professoren”, da der er meget som Mads gerne vil have Nicolai til at give et bud på.
De snakker bl.a. om bygningskulturen og dets bidrag til bæredygtigheden, om videndeling og tværfagligt samarbejde og om vigtigheden af at lære af hinanden og at lære hele livet.
Restaurering af ældre bygninger er mere klimavenligt end nybyggeri | Det Kongelige Akademi (kglakademi.dk)
-
“Vi skal turde meget mere … vi skal turde fejle.”. Charlotte Algreen, Senior Advisor Sustainability hos WSP og ekstern lektor og underviser i Sustainable by Design på DIS.
I denne episode er Charlotte Algreen i studiet. Charlotte er arkitekt og har hele sin karriere arbejdet med og for bæredygtigt byggeri. Charlotte er en ildsjæl med meget på hjertet og vi taler selvfølgelig om bæredygtigt byggeri og hvordan vi kommer der hen men også om læring, branchens strukturer og om det at turde at fejle.
Going Circular: The New Documentary (goingcircularfilm.com)Curiosity Stream - Going CircularNrep - Bedre ejendomme for mennesker og samfundWaste-based building elements & interiors at scale - a:gain (again.dk)Frontpage - Lendager
ByggeRiget (buzzsprout.com)
Hjerteflimmer for voksne | DR LYD
-
“Det er lige så vigtigt at vide, hvordan man bruger sine nye kompetencer, som det er at tilegne sig dem!”. Jonas Sprogøe, chefkonsulent i Foreningen til fremme af praksislæring (ffp).
I denne episode har vi Jonas Sprogøe fra Foreningen til fremme af Praksislæring med i studiet.
Han vil fortælle os om kompetenceudvikling, og hvordan organisationer og virksomheder kan skabe et miljø, hvor deres medarbejdere kan udvikle og bruge deres kompetencer til fulde.
Derudover vil Jonas og Mads tale om tværfagligt samarbejde på byggepladsen ved hjælp af "Kort & Godt metoden", en metode der fokuserer på at gøre komplekse opgaver mere overskuelige.
Bibelen Leth fortalt | DR LYD
Forside - Bedre PraksisProjekt Kort & Godt - Dansk Håndværk (dhv.dk)
Craft Nation
-
“Kerneordet i god efteruddannelse inden for byggeriet er fleksibilitet”. Finn Pedersen, Faglærer / Murer- og tværfaglige kurser og landstræner for murerfaget.
Velkommen til Den Nysgerrige Håndværker, podcasten hvor vi dykker ned i håndværksfagene og udforsker alt det spændende, som branchen har at byde på.
I studiet er murerfaglærer Finn Pedersen fra EUCNord Hjørring. Han og Mads taler om efteruddannelse i byggebranchen, og om hvad Åbent Værksted er for noget. Så hvis du er nysgerrig på, hvordan du kan videreudvikle dine færdigheder og holde dig opdateret, så er dette den helt rette episode for dig.
HåndværkerAkademiet (kursuscenternord.dk)
Restaureringsuddannelsen (kursuscenternord.dk)
Kurser:
Anvendelse af LCA for håndværkere i bygge og anlæg (voksenuddannelse.dk)
Proceshåndværker: Klæd dig selv og dine medarbejdere på til fremtidens byggepladser - Dansk Håndværk (dhv.dk)
-
“Man skal afsætte tiden til at udvikle sin virksomhed, det. Kalenderen er jo altid presset. Så sørg for at afsætte tid.”. Frederik Kyed, tømrermester i Kyed Byg.
Rekruttering af medarbejdere. Det er afgørende for enhver virksomhed. Det taler Mads i denne episode med tømrermester Frederik Kyed fra Kyed Byg om.
De taler om, hvordan man on boarder en ny medarbejder bedst muligt, hvordan man får mest ud af sine MUS-samtaler, og hvordan man finder tid til at udvikle sin virksomhed samtidig med, at man tager sig af den daglige drift.
Og så runder de også lige bæredygtigt byggeri, og hvordan Frederik griber det an i sin virksomhed.
Podcasts | Morten Münster (mortenmunster.com)
Kyedbyg A/S
Lærlingenes Hus (laerlingeneshus.dk)
Projekt Kort & Godt - Dansk Håndværk (dhv.dk)
Proceshåndværker: Klæd dig selv og dine medarbejdere på til fremtidens byggepladser - Dansk Håndværk (dhv.dk)
-
“Ledelse er ikke medfødt, det skal læres - og det måske sværeste - det skal læres og udvikles hver dag.” Niels Haldor Bertelsen, tømrer, ingeniør og seniorforsker hos BUILD.
I denne episode af podcasten "Den Nysgerrige Håndværker" taler vært Mads Okking med Niels Haldor Bertelsen om god ledelse i byggeriet, tværfagligt samarbejde og principper for livslang læring.
Niels Haldor Bertelsen deler ud af sine erfaringer og viden om, hvordan man som leder kan skabe et godt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne føler sig motiverede og engagerede. Derudover diskuterer de vigtigheden af tværfagligt samarbejde i byggeriet, og hvordan man kan opnå bedre samarbejde på tværs af faggrupper.
Et andet centralt tema i episoden er principperne bag livslang læring, og hvordan man som håndværker kan fortsætte med at udvikle sin viden og færdigheder i alle stadier af sin karriere. Niels Haldor Bertelsen giver gode råd til, hvordan man kan opretholde lysten til at lære mere, og hvordan man kan udnytte de muligheder, der er til rådighed for livslang læring.
https://build.dk/
-
“Det at tage en erhvervsuddannelse er en kæmpe gave.”. Søren Meyer, Udviklingschef i Grundejernes Investeringsfond (GI).
I denne episode er Søren Meyer, udviklingschef i GI i studiet. Sammen med Mads taler han om erhvervsuddannelser og Den Danske Model, samt vigtigheden af synergi mellem udviklingsprojekter i fondsverdenen.
Deres fokus vil være rettet mod at besvare det afgørende spørgsmål: Hvordan kan vi sikre os, at vi har dygtige og kompetente grønne håndværkere i fremtiden?
Forside | Grundejernes Investeringsfond (gi.dk)
GI støtter 8 udviklingsprojekter med godt 4,6 mio. kroner | Grundejernes Investeringsfond
Støtte & Udvikling | Grundejernes Investeringsfond (gi.dk)
BYGGERIETS PODCAST
-
“Tillykke med svendebrevet … nu kan I noget andre ikke kan.” Peter Bøgh Kjærulff, Tidligere 3F Hillerød - nu chef of HR og Industrial Relation hos Tømrermester Bo Filtenborg Borup ApS.
I denne episode af Den Nysgerrige Håndværker, diskuterer Mads med Peter Bøgh Kjærulff vores kultur, efteruddannelse og rekruttering i byggebranchen. Peter deler sin omfattende erfaring og ekspertise omkring dette emne og giver indsigt i, hvordan vi kan forbedre og udvikle disse områder i branchen.
De taler også om, hvordan man kan skabe en mere samarbejdsvillig og inkluderende arbejdskultur for alle parter, samt om behovet for efteruddannelse for at følge med i den hurtigt skiftende teknologi og det bæredygtige byggeri, men de kommer også ind på rekruttering, og hvordan branchen kan tiltrække og fastholde nye generationer. Peter deler sin indsigt i, hvordan man kan styrke organisationernes sociale ansvar og arbejde for mere lige vilkår og diversitet i branchen.
-
Det fælles udsagn for denne særudgave af Den Nysgerrige Håndværker, kunne være: ”Folkeskoleelever skal træffe deres fremtidige uddannelsesvalg på et mere oplyst grundlag”.
Vi har en spændende ny episode af podcasten "Den Nysgerrige Håndværker", som du ikke vil gå glip af! Denne gang handler det om Mini Skills Ballerup - et fantastisk event, der introducerer kommunens 7. klasser til en række håndværksfag på en sjov, kreativ og lærerig måde.
Her deltager nogle spændende gæster for at tale om "Det oplyste uddannelsesvalg for folkeskolerne i 7. klasse". Vores gæster inkluderer Lars, virksomhedskonsulent i Ballerup - Benny, tømrermester i BELA-Byg A/S, - Christian, murer og ansat i BELA-Byg A/S og Marie, klejnsmed og medlem af EEOs rollemodelkorps.
De giver deres perspektiver på, hvordan Mini Skills Ballerup kan hjælpe eleverne med at træffe et informeret uddannelsesvalg og udforske deres passioner og interesser i håndværksfag. Så hvis du er interesseret i at lære mere om Mini Skills Ballerup, og hvordan det kan påvirke uddannelsesvalg, så sørg for at lytte til vores seneste podcast-episode.
Mini Skills (ballerup.dk)
-
“Tit og ofte får man ikke lavet den her forventningsafstemning, og så går det desværre nogle gange galt. Derfor skal man turde tage den helt i starten af projektet.”. Michael Simonsen, tømrermester og meget mere.
Hvad sker der i byggeriet, når der er opstået en konflikt, og parterne ikke kan blive enige? Hvad er et Syn & Skøn? Hvad vil det sige at mediere? Og hvordan fungerer et Ankenævn?
Alt dette og meget mere taler Mads med Michael Simonsen om i denne episode. Michael har været tømrermester i over 40 år og er stadig aktiv, desuden er han:
Fagdommer Voldgiftsnævnet.
Byretten beskikket som sagkyndig.
Landsretten beskikket som sagkyndig.
Sø og Handelsretten beskikket som sagkyndig.
Syns og Skønsmand.
Ekstern konsulent Forbrugerklagenævnet.
Hjælp til klagesager | Læs om forløbet her - Håndværkets Ankenævn (hvanke.dk)
Voldgiftnævnet for Bygge og anlæg
Tolerancer.dk
-
”Hvordan kan vi højne kvalitetsniveauet i byggeriet? Det er omdrejningspunktet i min podcast: ByggeRiget”. Paw Engsbye Rasmussen jurist, ejendomsrådgiver, mentor, mediator og podcastvært.
Vi har et spild i byggeriet mellem 10-30 %. Hvert år! Det er enorme summer. Hvordan kan vi arbejde med vores processer, vaner og kultur, så vi kan undgå det?
Det er noget af det, som Mads taler med Paw om i denne episode. De taler også om tværfagligt samarbejde, om helhedslæring og om byggeriet som symfoniorkester. Paw laver sin egen podcast ByggeRiget, som du finder her: ByggeRiget - Podcast – Podtail
Genstart | DR LYD
Spild_i_byggeriet.pdf (build.dk)
-
“Uanset hvad du laver, kan du gøre en kæmpe forskel.” Malene Raagaard Møller, Senior Udviklingschef hos NCC.
Velkommen til Den Nysgerrige Håndværker - podcasten der tager dig med på en spændende rejse ind i byggebranchen for at undersøge, hvad og hvem den består af.
I denne episode har vi endnu en aktør i studiet - Malene Raagaard Møller fra NCC, der er ekspert i at skabe gode processer i byggeriet og sikre, at alle medarbejdere trives.
Mads spørger bl.a. Malene, hvordan vi får gode processer og sikrer, at medarbejderne har de bedste rammer for at lykkes.
Brinkmanns briks | DR LYDDu kender typen | DR LYD
-
“Det er godt at stille krav, for tingene ændrer sig ikke, hvis ikke man stiller krav.” Lars Olsen, Sekretariatsleder i Bam-bus.
Lyt med i denne episode, hvor Mads har Lars Olsen fra Bam-bus med bag mikrofonen. Byggeriets Arbejdsmiljøbus, også kaldet Bam-bus, er en mobil konsulenttjeneste, der formidler god arbejdsmiljøpraksis til byggepladser, byggevirksomhederne og deres ansatte.
Lars og Mads taler om kulturen på byggepladserne, hvad Bam-bus arbejder med og det psykiske arbejdsmiljø? Og hvordan har branchen ændret sig gennem tiden.
bam-bus.dk | Få arbejdsmiljøet til at køre
Kontakt os | bam-bus.dk
(19) Byggeriets Arbejdsmiljøbus - YouTube
Arbejdstilsynet (at.dk)
Under Hjelmene podcast | Podcast on Spotify
Under Hjelmene podcast on Apple Podcasts
- Показать больше