Эпизоды

  • 2025 wordt een boeiend techjaar, waarover Joe van Burik en Ben van der Burg praten aan de hand van twee thema's. Wat op welke manier gaat de Amerikaanse president Donald Trump die sector én die van cryptovaluta bepalen? En hoe gaan we als maatschappij verder om met social media, nu er daadwerkelijk kritische aanpakken worden opgetuigd door bepaalde overheden?

    Dit komende jaar gaat er een nieuwe wind waaien in het belangrijkste techland ter wereld – want zo kunnen we de VS wel bestempelen. Wat kunnen we verwachting in Silicon Valley (en daarbuiten) als Donald Trump weer in het Witte Huis zit? En wordt, mede dankzij zijn beleid, 2025 hét jaar voor Bitcoin?  

    Daarover praten we met Anke Huiskens, tech-investeerder en oprichter van NP-Hard Ventures en Peter Slagter, analist bij Kennisplatform Bitcoin Alpha.

    Social media in 2025
    Of je nou op Instagram, X of Bluesky zit – of alledrie – op al dat soort platforms gaan dingen ingrijpend veranderen in 2025. 

    Wat het nieuwe jaar in petto heeft voor social media, bespreken we met onafhankelijk journalist, factchecker en social media-specialist Marieke Kuypers én onafhankelijk techjurist Geert Jan Koning.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update. 

    BNR Digitaal
    Digitale technologie zit overal en beïnvloedt onze levens continue. Joe van Burik en Ben van der Burg spreken daarover elke woensdag met prominente gasten uit de tech-wereld, van onderzoekers en ondernemers tot politici en beslissers, in BNR Digitaal.

    Digitale technologie heeft op alle facetten van ons leven impact. BNR Digitaal houdt je op de hoogte van het laatste nieuws in de snel veranderende techwereld. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe reeks techwetten uit Europa: De Digital Services Act (DSA), Digital Markets Act (DMA) en AI Act. Welke impact heeft deze wetgeving op techbedrijven binnen en buiten ons continent? Loopt Europa voorop of zitten we onze eigen innovatie dwars?

    Hoe zien de techreuzen van de toekomst eruit? Blijft Apple dominant op de markt voor smartphones? Wat is de volgende stap van 'ons eigen' ASML uit Veldhoven?  Maakt Mark Zuckerberg zijn droom van het Metaverse waar? En wie kan Nvidia nog bedreigen als het gaat om de beste AI-chips in datacenters?

    In BNR Digitaal is er aandacht voor een breed scala aan onderwerpen. Van AI naar regelgeving, van chips naar het metaverse en van de games-industrie naar  Iedere week met de beste experts en beslissers uit hun werkveld. In een aantal uitgebreide gesprekken wordt de luisteraar wekelijks bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van technologie.

    Tech bij BNR
    BNR Digitaal begon in 2011, onder leiding van Herbert Blankesteijn, als voortzetting op zijn vorige programma bij BNR; 'De Elektronische Eeuw'. In 2022 droeg hij het stokje over aan presentator Joe van Burik en co-host Ben van der Burg.

    BNR Digitaal opent iedere week met een kort gesprek tussen Joe en Ben, waarin zij kort bespreken wat hen bezig houdt. Daarna is er ruimte voor een langer 'hoofdgesprek', waarin het belangrijkste technologienieuws van die week centraal staat. Eén of twee prominente gasten schuiven aan.

    De tweede helft van het programma staat in de meeste gevallen in het teken van twee kortere gesprekken over andere techdossiers, met kenners en beslissers.  In de periodieke rubriek 'De Zoekopdracht' gaat een redacteur of presentator van BNR Nieuwsradio specifiek op onderzoek voor BNR Digitaal, bijvoorbeeld door een evenement te bezoeken of vanuit hun eigen kennis te komen vertellen.

    Ook verschijnt er zo nu en dan een extra BNR Digitaal, om extra verslag te doen van grote gebeurtenissen in de techwereld, zoals het verschijnen van de Apple Vision Pro of de turbulente Twitter-overname van Elon Musk.

    In het Nationaal AI Debat, een spin-off van BNR Digitaal, gaan de belangrijkste AI-kenners- en ontwikkelaars met elkaar in gesprek over de toekomst van deze disruptieve technologie.

    Over het team
    Joe van Burik volgt en analyseert de belangrijkste ontwikkelingen in tech, met scherpte, tempo en humor. Je hoort hem dagelijks op BNR Nieuwsradio met het belangrijkste nieuws in de Tech Update, en elke woensdagmiddag als presentator van BNR Digitaal met Ben van der Burg. In het bijzonder volgt Joe al twee decennia de wereld van videogames, waarover hij met bevlogen collega's en gasten praat in de podcast All in the Game. Eerder werkte hij als auto(sport)journalist voor diverse andere media en schreef het boek Formule 1 voor Dummies.

    Ben van der Burg is IT-ondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto's, goede businessmodellen en de toekomst. Naast BNR Digitaal is hij wekelijks te horen als presentator van De Technoloog. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Op1 of andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.

    Daniël Mol is redacteur van BNR Digitaal. Hij voegde zich in 2022 bij het team en is ook presentator van de Cryptocast en redacteur bij De Technoloog.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Dit is een speciale uitzending van BNR Beurs, waarin het programma de samenwerking opzoekt met BNR Digitaal.

    Beleggers leken dit jaar werkelijk bezeten door techaandelen. AI, chips, datacenters, advertenties, cybersecurity: je wordt ermee doodgegooid. Sinds de komst van ChatGPT en diensten die daarop lijken, worden bovendien gouden bergen beloofd. In deze speciale samenwerking tussen BNR Beurs en Digitaal bespreken we wat daarvan waar is en blikken we alvast vooruit naar volgend jaar. 

    De twee podcast slaan de handen ineen om eens uit te zoeken of Nvidia zijn AI-beloftes inlost. Want hoeveel lucht past er nog in die immense 'techbubbel'. Ook bespreken we onbekende (en onbeminde) techaandelen, streamingdiensten en sociale media die immer azen op jouw aandacht. 

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Пропущенные эпизоды?

    Нажмите здесь, чтобы обновить ленту.

  • We blikken terug op techjaar 2024 aan de hand van de twee belangrijkste onderwerpen. Joe van Burik en Ben van der Burg gaan in deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal in gesprek over onze digitale soevereiniteit én wat we nu moeten denken van AI. Dat werd het afgelopen jaar een stukje concreter, maar tegelijkertijd lijkt ook het eind van de spectaculaire groeicurve in zicht. 

    Na het hype-jaar 2023 kreeg AI in 2024 een meer concrete invulling in de maatschappij. Nvidia's beurswaarde en omzet bleven stijgen, Big Tech investeerde miljarden in datacenters en energie, en Europa introduceerde de AI Act. Ook nam het gebruik van AI bij cyberaanvallen toe en lanceerde Apple zijn Intelligence-diensten in de Verenigde Staten.

    Maar ook de grenzen van grote taalmodellen worden steeds zichtbaarder. Verschillende experts zien een plafond voor de mogelijkheden van LLM's. Waar gaat dat eindigen? En leveren de gigantische investeringen in de technologie dan geen 'too big to fail'-scenario op, met mogelijk gevolgen in 2025.

    Te gast zijn Felienne Hermans, hoogleraar computerwetenschappen aan de VU, en Sander Duivestein, tech-analist bij Sogeti.

    Nederland terug als 'techkampioen'
    In 2024 werd het voor Nederland pijnlijk duidelijk dat we té afhankelijk zijn van buitenlandse partijen op techgebied.. Dit kwam onder meer aan het licht toen de Tweede Kamer en andere overheidsinstanties hun gegevens wilden verhuizen naar Amerikaanse cloudproviders, maar dit probleem speelt breder. Vrijwel in iedere technologielaag zijn op één of andere manier aangewezen op een bedrijf buiten Europa. Hoe pakken we dat nu aan? En waar liggen de kansen voor Nederland in de komende jaren? Want die zijn er zeker. 

    Een lichtpunt vormde de Nederlandse chipindustrie, met ASML als boegbeeld. Begin 2024 lekte 'Operatie Beethoven' uit: een miljardeninvestering van 2,5 miljard euro in de Brainport-regio rond Eindhoven en dus die chipindustrie. Dit pakket kwam tot stand na aanhoudende signalen van onder meer ASML dat het innovatieklimaat in Nederland onvoldoende was. De 2,5 miljard kwam met horten en stoten los, maar daarvoor moest ASML wel eerst 'dreigen' om buiten Nederland te gaan uitbreiden. 

    Te gast zijn Haroon Sheikh, senior wetenschapper bij de WRR en bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies aan de VU, en Marc Hijink, techverslaggever bij NRC en auteur van het boek Focus.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • In derde ronde van het Nationaal AI Debat 2024, dé gelegenheid in Nederland waar over de positie van die technologie gediscussieerd wordt, staat de wetenschappelijke discussie over AI centraal - en hoeveel innovatie daarmee nu nog mogelijk is - onder leiding van Joe van Burik en Ben van der Burg.

    Daarvóór hoor je een presentatie van Carlo Ruiz, Vice President Enterprise Solutions & Operations bij NVIDIA. Richard Zoontjens komt ook aan het woord, als Lead Supercomputing Center bij de Technische Universiteit Eindhoven.

    In de tweede debatronde ging het eerste panel hierover in debat, met als sprekers: Bob van Luijt (CEO en mede-oprichter van Weaviate); Felienne Hermans (Hoogleraar computerwetenschappen aan de Vrije Universiteit); Cynthia Liem (Associate Professor Multimedia Computing Group aan de Technische Universiteit Delft); en Stefan Leijnen (Lector AI aan de Hogeschool Utrecht én Head of EU Relations bij AiNed).

    BNR Digitaal
    Digitale technologie zit overal en beïnvloedt onze levens continue. Joe van Burik en Ben van der Burg spreken daarover elke woensdag met prominente gasten uit de tech-wereld, van onderzoekers en ondernemers tot politici en beslissers, in BNR Digitaal.

    Digitale technologie heeft op alle facetten van ons leven impact. BNR Digitaal houdt je op de hoogte van het laatste nieuws in de snel veranderende techwereld. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe reeks techwetten uit Europa: De Digital Services Act (DSA), Digital Markets Act (DMA) en AI Act. Welke impact heeft deze wetgeving op techbedrijven binnen en buiten ons continent? Loopt Europa voorop of zitten we onze eigen innovatie dwars?

    Hoe zien de techreuzen van de toekomst eruit? Blijft Apple dominant op de markt voor smartphones? Wat is de volgende stap van 'ons eigen' ASML uit Veldhoven?  Maakt Mark Zuckerberg zijn droom van het Metaverse waar? En wie kan Nvidia nog bedreigen als het gaat om de beste AI-chips in datacenters?

    In BNR Digitaal is er aandacht voor een breed scala aan onderwerpen. Van AI naar regelgeving, van chips naar het metaverse en van de games-industrie naar  Iedere week met de beste experts en beslissers uit hun werkveld. In een aantal uitgebreide gesprekken wordt de luisteraar wekelijks bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van technologie.

    Tech bij BNR
    BNR Digitaal begon in 2011, onder leiding van Herbert Blankesteijn, als voortzetting op zijn vorige programma bij BNR; 'De Elektronische Eeuw'. In 2022 droeg hij het stokje over aan presentator Joe van Burik en co-host Ben van der Burg.

    BNR Digitaal opent iedere week met een kort gesprek tussen Joe en Ben, waarin zij kort bespreken wat hen bezig houdt. Daarna is er ruimte voor een langer 'hoofdgesprek', waarin het belangrijkste technologienieuws van die week centraal staat. Eén of twee prominente gasten schuiven aan.

    De tweede helft van het programma staat in de meeste gevallen in het teken van twee kortere gesprekken over andere techdossiers, met kenners en beslissers.  In de periodieke rubriek 'De Zoekopdracht' gaat een redacteur of presentator van BNR Nieuwsradio specifiek op onderzoek voor BNR Digitaal, bijvoorbeeld door een evenement te bezoeken of vanuit hun eigen kennis te komen vertellen.

    Ook verschijnt er zo nu en dan een extra BNR Digitaal, om extra verslag te doen van grote gebeurtenissen in de techwereld, zoals het verschijnen van de Apple Vision Pro of de turbulente Twitter-overname van Elon Musk.

    In het Nationaal AI Debat, een spin-off van BNR Digitaal, gaan de belangrijkste AI-kenners- en ontwikkelaars met elkaar in gesprek over de toekomst van deze disruptieve technologie.

    Over het team
    Joe van Burik volgt en analyseert de belangrijkste ontwikkelingen in tech, met scherpte, tempo en humor. Je hoort hem dagelijks op BNR Nieuwsradio met het belangrijkste nieuws in de Tech Update, en elke woensdagmiddag als presentator van BNR Digitaal met Ben van der Burg. In het bijzonder volgt Joe al twee decennia de wereld van videogames, waarover hij met bevlogen collega's en gasten praat in de podcast All in the Game. Eerder werkte hij als auto(sport)journalist voor diverse andere media en schreef het boek Formule 1 voor Dummies.

    Ben van der Burg is IT-ondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto's, goede businessmodellen en de toekomst. Naast BNR Digitaal is hij wekelijks te horen als presentator van De Technoloog. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Op1 of andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.

    Daniël Mol is redacteur van BNR Digitaal. Hij voegde zich in 2022 bij het team en is ook presentator van de Cryptocast en redacteur bij De Technoloog.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De tweede ronde van het Nationaal AI Debat 2024, dé gelegenheid in Nederland waar over de positie van die technologie gediscussieeërd wordt, staat in het teken van de impact van AI en hoe we daarmee omgaan in de maatschappij - ook onder leiding van Joe van Burik en Ben van der Burg.

    De impact van AI in de maatschappij en hoe bedrijven daarmee om (kunnen) gaan, wordt in deze tweede van drie podcastafleveringen ingeleid door Anke Huiskes, durfinvesteerder en oprichter van NP-Hard Ventures.

    In de tweede debatronde ging het eerste panel hierover in debat, met als sprekers: Sjoerd Holleman (Directeur Strategy, Analytics & Digital bij Ahold Delhaize); Noelle Cicilia (Co-founder bij Brush AI); Ilyaz Nasrullah (Digitaal adviseur én tech-columnist voor Trouw); en Aaron Mirck (Tech-spreker en auteur van het boek AI, voorbij de Hype).

    BNR Digitaal
    Digitale technologie zit overal en beïnvloedt onze levens continue. Joe van Burik en Ben van der Burg spreken daarover elke woensdag met prominente gasten uit de tech-wereld, van onderzoekers en ondernemers tot politici en beslissers, in BNR Digitaal.

    Digitale technologie heeft op alle facetten van ons leven impact. BNR Digitaal houdt je op de hoogte van het laatste nieuws in de snel veranderende techwereld. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe reeks techwetten uit Europa: De Digital Services Act (DSA), Digital Markets Act (DMA) en AI Act. Welke impact heeft deze wetgeving op techbedrijven binnen en buiten ons continent? Loopt Europa voorop of zitten we onze eigen innovatie dwars?

    Hoe zien de techreuzen van de toekomst eruit? Blijft Apple dominant op de markt voor smartphones? Wat is de volgende stap van 'ons eigen' ASML uit Veldhoven?  Maakt Mark Zuckerberg zijn droom van het Metaverse waar? En wie kan Nvidia nog bedreigen als het gaat om de beste AI-chips in datacenters?

    In BNR Digitaal is er aandacht voor een breed scala aan onderwerpen. Van AI naar regelgeving, van chips naar het metaverse en van de games-industrie naar  Iedere week met de beste experts en beslissers uit hun werkveld. In een aantal uitgebreide gesprekken wordt de luisteraar wekelijks bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van technologie.

    Tech bij BNR
    BNR Digitaal begon in 2011, onder leiding van Herbert Blankesteijn, als voortzetting op zijn vorige programma bij BNR; 'De Elektronische Eeuw'. In 2022 droeg hij het stokje over aan presentator Joe van Burik en co-host Ben van der Burg.

    BNR Digitaal opent iedere week met een kort gesprek tussen Joe en Ben, waarin zij kort bespreken wat hen bezig houdt. Daarna is er ruimte voor een langer 'hoofdgesprek', waarin het belangrijkste technologienieuws van die week centraal staat. Eén of twee prominente gasten schuiven aan.

    De tweede helft van het programma staat in de meeste gevallen in het teken van twee kortere gesprekken over andere techdossiers, met kenners en beslissers.  In de periodieke rubriek 'De Zoekopdracht' gaat een redacteur of presentator van BNR Nieuwsradio specifiek op onderzoek voor BNR Digitaal, bijvoorbeeld door een evenement te bezoeken of vanuit hun eigen kennis te komen vertellen.

    Ook verschijnt er zo nu en dan een extra BNR Digitaal, om extra verslag te doen van grote gebeurtenissen in de techwereld, zoals het verschijnen van de Apple Vision Pro of de turbulente Twitter-overname van Elon Musk.

    In het Nationaal AI Debat, een spin-off van BNR Digitaal, gaan de belangrijkste AI-kenners- en ontwikkelaars met elkaar in gesprek over de toekomst van deze disruptieve technologie.

    Over het team
    Joe van Burik volgt en analyseert de belangrijkste ontwikkelingen in tech, met scherpte, tempo en humor. Je hoort hem dagelijks op BNR Nieuwsradio met het belangrijkste nieuws in de Tech Update, en elke woensdagmiddag als presentator van BNR Digitaal met Ben van der Burg. In het bijzonder volgt Joe al twee decennia de wereld van videogames, waarover hij met bevlogen collega's en gasten praat in de podcast All in the Game. Eerder werkte hij als auto(sport)journalist voor diverse andere media en schreef het boek Formule 1 voor Dummies.

    Ben van der Burg is IT-ondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto's, goede businessmodellen en de toekomst. Naast BNR Digitaal is hij wekelijks te horen als presentator van De Technoloog. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Op1 of andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.

    Daniël Mol is redacteur van BNR Digitaal. Hij voegde zich in 2022 bij het team en is ook presentator van de Cryptocast en redacteur bij De Technoloog.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het Nationaal AI Debat 2024 is dé gelegenheid in Nederland waar over de positie van die technologie gediscussieeërd werd. Onder leiding van Joe van Burik en Ben van der Burg werd afgetrapt met de eerste ronde, over (geo)politiek en beleid.

    De rol van AI in de huidige geopolitieke werd ingeleid met een presentatie van Haroon Sheikh, bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies aan de Vrije Universiteit én onderzoeker bij de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid.

    In de eerste debatronde ging het eerste panel hierover in debat, met als sprekers: Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid namens VOLT; Rob Elsinga, National Technology Officer bij Microsoft in Nederland; Ron Roozendaal, als voormalig Chief Information Officer bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en tot voorkort plaatsvervangend Directeur-Generaal Digitalisering op het ministerie voor Binnenlandse Zaken; en: Constantijn van Oranje, Special Envoy bij Techleap, de aanjager voor de Nederlandse tech-sector.

    BNR Digitaal
    Digitale technologie zit overal en beïnvloedt onze levens continue. Joe van Burik en Ben van der Burg spreken daarover elke woensdag met prominente gasten uit de tech-wereld, van onderzoekers en ondernemers tot politici en beslissers, in BNR Digitaal.

    Digitale technologie heeft op alle facetten van ons leven impact. BNR Digitaal houdt je op de hoogte van het laatste nieuws in de snel veranderende techwereld. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe reeks techwetten uit Europa: De Digital Services Act (DSA), Digital Markets Act (DMA) en AI Act. Welke impact heeft deze wetgeving op techbedrijven binnen en buiten ons continent? Loopt Europa voorop of zitten we onze eigen innovatie dwars?

    Hoe zien de techreuzen van de toekomst eruit? Blijft Apple dominant op de markt voor smartphones? Wat is de volgende stap van 'ons eigen' ASML uit Veldhoven?  Maakt Mark Zuckerberg zijn droom van het Metaverse waar? En wie kan Nvidia nog bedreigen als het gaat om de beste AI-chips in datacenters?

    In BNR Digitaal is er aandacht voor een breed scala aan onderwerpen. Van AI naar regelgeving, van chips naar het metaverse en van de games-industrie naar  Iedere week met de beste experts en beslissers uit hun werkveld. In een aantal uitgebreide gesprekken wordt de luisteraar wekelijks bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van technologie.

    Tech bij BNR
    BNR Digitaal begon in 2011, onder leiding van Herbert Blankesteijn, als voortzetting op zijn vorige programma bij BNR; 'De Elektronische Eeuw'. In 2022 droeg hij het stokje over aan presentator Joe van Burik en co-host Ben van der Burg.

    BNR Digitaal opent iedere week met een kort gesprek tussen Joe en Ben, waarin zij kort bespreken wat hen bezig houdt. Daarna is er ruimte voor een langer 'hoofdgesprek', waarin het belangrijkste technologienieuws van die week centraal staat. Eén of twee prominente gasten schuiven aan.

    De tweede helft van het programma staat in de meeste gevallen in het teken van twee kortere gesprekken over andere techdossiers, met kenners en beslissers.  In de periodieke rubriek 'De Zoekopdracht' gaat een redacteur of presentator van BNR Nieuwsradio specifiek op onderzoek voor BNR Digitaal, bijvoorbeeld door een evenement te bezoeken of vanuit hun eigen kennis te komen vertellen.

    Ook verschijnt er zo nu en dan een extra BNR Digitaal, om extra verslag te doen van grote gebeurtenissen in de techwereld, zoals het verschijnen van de Apple Vision Pro of de turbulente Twitter-overname van Elon Musk.

    In het Nationaal AI Debat, een spin-off van BNR Digitaal, gaan de belangrijkste AI-kenners- en ontwikkelaars met elkaar in gesprek over de toekomst van deze disruptieve technologie.

    Over het team
    Joe van Burik volgt en analyseert de belangrijkste ontwikkelingen in tech, met scherpte, tempo en humor. Je hoort hem dagelijks op BNR Nieuwsradio met het belangrijkste nieuws in de Tech Update, en elke woensdagmiddag als presentator van BNR Digitaal met Ben van der Burg. In het bijzonder volgt Joe al twee decennia de wereld van videogames, waarover hij met bevlogen collega's en gasten praat in de podcast All in the Game. Eerder werkte hij als auto(sport)journalist voor diverse andere media en schreef het boek Formule 1 voor Dummies.

    Ben van der Burg is IT-ondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto's, goede businessmodellen en de toekomst. Naast BNR Digitaal is hij wekelijks te horen als presentator van De Technoloog. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Op1 of andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.

    Daniël Mol is redacteur van BNR Digitaal. Hij voegde zich in 2022 bij het team en is ook presentator van de Cryptocast en redacteur bij De Technoloog.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Nederland werkt aan de bouw van een ‘AI-fabriek’ die ervoor moet zorgen dat AI-toepassingen, die de overheid gebruikt, in de toekomst autonoom kunnen werken. Dat zegt Zsolt Szabó, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, in gesprek met Joe van Burik en Ben van der Burg in een nieuwe aflevering van BNR Digitaal. 

    Ook gaat Szabó in op de discussie rond een soevereine cloud. De discussie werd de afgelopen tijd stevig gevoerd rond het migreren van overheidsgegevens naar Amerikaanse cloudpartijen. Begin deze maand greep Szabó daarop in en riep hij de migratie een gedeeltelijke halt toe. Er moet eerst een kamerdebat over worden gevoerd. Hoe gaan we ons de komende jaren verhouden rond digitalisering? Moet er meer ruimte in de klas komen voor dit onderwerp? En welke rol speelt Nederland ten opzichte van Europa? 

    We vragen het aan Zsolt Szabó, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

    Big Tech vormt bedreiging voor traditionele media
    De komende vijf jaar worden ‘traditionele’ mediabedrijven – zoals ook BNR – volledig vervangen door Big Tech. Die waarschuwing doet Martin Andree, hoogleraar mediawetenschappen aan de Universiteit van Keulen én schrijver van het boek: Big Tech Muss Weg! En met de symbiotische relatie tussen Donald Trump en Elon Musk, lijkt dat nog meer nabij na 6 november. Welke oplossingen zijn er voor dit probleem? En wordt de soep uberhaupt wel zo heet gegeven, als hij wordt opgediend?

    Dat vragen we aan Martin Andree,hoogleraar mediawetenschappen aan de Universiteit van Keulen én schrijver van het boek: Big Tech Muss Weg!

    AWS doet goed mee rond AI
    Op AWS re:Invent kondigt de clouddienst jaarlijks zijn nieuwste ontwikkelingen aan. Dat is voornamelijk een feestje voor zakelijke klanten, maar het geeft ons ook een kijkje in de toekomst. Bijvoorbeeld op het gebied van AI, waar Amazon zich met grote investering in Anthropic tot één van de leiders heeft ontpopt. 

    Hoe het bedrijf zich positioneert, en wat ze eigenlijk denken van de discussie over cloud in Europa, horen we van tech-redacteur Niels Kooloos. Hij ging voor BNR Digitaal op Zoekopdracht. 

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Adyen is één van de belangrijkste bedrijven uit eigen land. Als techbedrijf dat betalingen verwerkt wordt tegenwoordig jaarlijks meer dan een miljard omgezet. Maar waar richten ze zich op om echt te groeien, zowel qua innovaties als regio's op de wereld? En: welke bedreigingen zijn er voor deze fintech? Dat horen Joe van Burik en Ben van der Burg van één van de directeuren van het bedrijf, in deze uitzending van BNR Digitaal.

    Ook is er de laatste tijd veel te doen over de positie van Europa. Want: is ons continent nog wel geschikt om fatsoenlijk op te kunenn ondernemen? En ervaart Adyen eigenlijk concurrentie uit de cryptowereld?

    We vragen het aan Ingo Uytdehaage, co-CEO bij Adyen.

    Nationaal AI Debat
    Het Nationaal AI Debat is terug! Maandagavond 16 december 2024 debatteren we live vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. Onder moderatie van Joe en Ben gaan onder meer Constantijn Van Oranje-Nassau (Techleap), Cynthia Liem (TU Delft) en Rob Elsinga (Microsoft) in debat. Ook hoor je keynotes van Carlo Ruiz (Nvidia) en Haroon Sheikh (VU, WRR).

    Tickets zijn hier gratis te bestellen, je kunt daar tevens de livestream volgen én achteraf het debat als podcast luisteren in de feed van BNR Digitaal.

    Zo verzet Europa zich tegen Amerikaans techgeweld
    In de Verenigde Staten gaat vanaf komend jaar een andere wind waaien, zeker op het gebied van tech. Amerika zal onder de nieuwe president Donald Trump kiezen voor meer protectionisme en Europa zeker niet laten mee profiteren van Amerikaanse bedrijven. Hoe voorkomen we dat wij in Europa het onderspit delven in die hele sector? En op welke manier kan Europa dan wél een vuist maken tegen de grote machtsblokken in de wereld, die ons op dit moment allemaal voorbij lijken te streven?

    Daarover werd een debat aangevraagd in de Tweede Kamer, door Marieke Koekkoek, tweede kamerlid namens Volt. In BNR Digitaal deelt zij de kern van haar verhaal.

    Honderden miljoenen voor Nederlandse immersive experiences
    Verwacht de komende jaren veel ‘immersive experiences’, gemaakt in Nederland. Want daar komt begin 2025 tot tweehonderd miljoen euro voor beschikbaar. Dat geld word verdeeld via het programma ‘Creative Industries Immersive Impact Coalition’, afgekort tot CIIIC. Is dit één van de paden waarmee Nederland én dus Europa de komende jaren relevant blijft? En wat gaat er eigenlijk gebeuren met die 200 miljoen euro?

    Dat vragen we aan Melchior Kanyemesha, Kwartiermaker bij CIIIC én Immersive Experiences bij ClickNL.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De Röntgenmachine is opnieuw uitgevonden! Als – tussen aanhalingstekens – draagbaar apparaat, wat allerlei nieuwe mogelijkheden opent. Onder meer bij, jawel, ASML. Deze compacte ‘synchrotron’ is ontwikkeld bij de Technische Universeit Eindhoven en vandaag pas onthuld. Joe van Burik en Ben van der Burg leren er alles over, in deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal.

    En naast ASML zijn er nog tal van toepassingen te bedenken voor röntgen van deze kracht en dit formaat. In de medische wereld bijvoorbeeld. Met deze technologie kan er namelijk op veel nauwkeuriger niveau in aderen gekeken worden, of bepaalde kankersoorten worden opgespoord.

    Jom Luijten, verbonden aan de TU/e als ‘Full Professor’ in Coherence and Quantum Technology Group, geeft ons college over zijn uitvinding.

    Nationaal AI Debat
    Het Nationaal AI Debat is terug! Maandagavond 16 december 2024 debatteren we live vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. Onder moderatie van Joe en Ben gaan onder meer Constantijn Van Oranje-Nassau (Techleap), Cynthia Liem (TU Delft) en Rob Elsinga (Microsoft) in debat. Ook hoor je keynotes van Carlo Ruiz (Nvidia) en Haroon Sheikh (VU, WRR).

    Tickets zijn hier gratis te bestellen, je kunt daar tevens de livestream volgen én achteraf het debat als podcast luisteren in de feed van BNR Digitaal.

    AI-startup Cradle haalt veel geld op, maar twijfelt over ondernemen in Nederland
    Cradle heeft 73 miljoen dollar opgehaald met een nieuwe investeringsronde. Bij dat bedrijf, gevestigd in Amsterdam én Zürich, ontwerpen ze met hulp van generatieve AI betere eiwitten, bijvoorbeeld voor de medische industrie. Maar waar heeft Cradle deze miljoenen nu aan te danken, en wat gaat het er meedoen? En: is Nederland nog wel dé plek om te ondernemen op dit niveau? Dat is de laatste jaren niet meer vanzelfsprekend.

    Dat vragen we aan Cradle's CEO en co-founder, Stef van Grieken.

    AI in oorlogssituaties
    Oorlog wordt allang niet meer gevoerd met alleen manschappen en vuurwapens – al lijkt het soms wel zo. Achter de schermen speelt AI een steeds grotere rol, zowel ten Oosten van Europa als in het Midden-Oosten.

    Voor wat meer inzicht, praten we daarover met Marijn Hoijtink, hoofddocent Internationale Betrekkingen van de Universiteit Antwerpen. Zij doet onderzoek naar militaire toepassingen van AI.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het Amerikaanse Bluesky wint sinds de Amerikaanse verkiezingen snel aan populariteit. Als alternatief op X kiest het voor een meer decentrale aanpak en probeert de vraagstukken rond moderatie en de algoritmische tijdlijn innovatief op te lossen. Bovendien moet Bluesky op den duur een 'federated' netwerk worden, waarbij het platform niet op slechts één server te bereiken is. De vraag is nog maar of het lukt die overstap te maken, zien ook Joe van Burik en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal.

    En dan zijn er ook nog vraagtekens te zetten bij het verdienmodel. Want hoe wil Bluesky, met al zijn goede bedoelingen, geld gaan verdienen? Volgens CEO Jay Graber moet het verdienmodel niet, zoals bij X het geval is, voornamelijk rusten op inkomsten uit advertenties.

    Hoe levensvatbaar Bluesky is, vragen we aan Jaap van Zessen, digitaal strateeg van bureau De Digitale Chef. En Daniël Mol, redacteur van BNR Digitaal en presentator van de Cryptocast.

    Komt Europese techlobby van de grond?

    Europa is volop aan het reguleren, juist in de tech-hoek – dat bespreken we hier in dit programma geregeld. Maar is dat nou in het voordeel, of in het nadeel van Europese techbedrijven? Dat laatste geluid klinkt nu vanuit ondernemers hier. Want naast de Nederlanse 'tech champions' - tien scale-up founders uit ons land - trekken nu ook andere Europese CEO's aan de bel. Er moet meer steun komen en het liefst ook minder regels. En: hoe functioneel is Europese tech-wetgeving met de herintrede van president Trump in de VS?

    Dat zijn allemaal vragen voor Kim van Sparrentak, europarlementariër namens GroenLinks en onderhandelaar op de Europese AI-wet.

    Krachtigste gameconsole ooit

    De nieuwe Playstation 5 Pro is de krachtigste spelcomputer ooit. Althans: op papier. Met welke innovaties komt Sony op de proppen om dit ook écht waar te maken. En misschien nog wel belangrijker: hoe draaien de belangrijkste games op deze nieuwe console? En is dat eigenlijk wel beter dan een vergelijkbare game-PC?

    BNR-collega Donner Bakker ging op 'zoekopdracht' en vertelt álles over de nieuwe PS5 Pro.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Europa heeft maar weinig serieuze cybersecuritybedrijven. Zeker als je bekijkt welke bedrijven ook zélf hun software maken. Het Nederlandse bedrijf Hadrian wil daar verandering in brengen. Joe van Burik en Ben van der Burg praten in deze aflevering met de CEO en oprichter. En dat moet met de combinatie van cybersecurity en... AI! Met kunstmatige intelligentie kan Hadrian op grote schaal kwetsbaarheden opsporen, zonder dat daar heel veel mankracht voor nodig is.

    Hoe dat werkt hoor je in deze uitzending. Maar ook hoe groot de markt voor cybersecurity nu eigenlijk is. Want daar nemen De Verenigde Staten en Israël het grootste deel van de taart. Is er genoeg ruimte voor Hadrian om tussen deze techreuzen te opereren?

    Dat en meer horen we van Rogier Fischer, oprichter en CEO van Hadrian.

    Ford zet in op full self driving

    Ondanks stevige beloftes van Elon Musk gaat ‘full self driving’ met Tesla nog bepaald niet van een leien dakje. Maar het kan ook anders, minder sensationeel wellicht, maar wel realistisch. Want Ford biedt in de categorie autonoom rijden tegenwoordig ‘level 2 plus’ aan: effectief een nog geavanceerdere adaptieve cruise control, waarbij je de handen van het stuur mag houden! Én, ook belangrijk: met goedkeuring van de Europese en Nederlandse autoriteiten.

    Ben en Joe stapten daarom in een Ford Mustang Mach-E, met Sebastiaan van der Pol, Manager Public Relations bij Ford:

    Krijgen toezichthouders grip op het Chinese Temu?

    De Chinese webshop Temu bestormt Europa met spotgoedkope deals en gratis verzendkosten. Het bedrijf maakt het daarbij zo bont dat de Europese commissie én meerdere toezichthouders nu aan de bel trekken; Temu moet zijn werkwijze ingrijpend veranderen, anders volgen er boetes. Maar gaat dit Temu ook onder de duim krijgen? En is het Chinese PDD Holdings überhaupt te veranderen?

    Dat vragen we aan Ed Sander, tech Researcher voor Tech Buzz China en spreker voor ChinaTalk.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Donald Trump wordt de 47e president van de Verenigde Staten. Is dat goed of slecht nieuws voor techbedrijven in de VS? En wat zullen we daarvan in Europa gaan merken? Iwan Verrips en Ben van der Burg bespreken het in deze aflevering van BNR Digitaal

    Te gast is Martijn Hamann, mede-eigenaar van investeringsfonds Endeit Capital. Volgens Hamann is de winst van Trump niet zomaar goed nieuws voor Amerikaanse techbedrijven. Op eerste gezicht belooft Trump mooie vooruitzichten, met belastingverlagingen en oneindige energievoorziening. Hamann mist alleen de langetermijnvisie van Trump, met weinig aandacht voor duurzaamheid en diversiteit. Iets waar veel techbedrijven juist op focussen.

    De ondergang van Super Micro Computers

    AI-serverleverancier Super Micro Computer is misschien niet het bekendste techbedrijf, maar wel een partij die afgelopen jaar flink van de AI-hype profiteerde op de beurs. Maar één kritisch rapport gooide roet in het eten: een bekend onderzoeksbureau, de shortsheller Hindenburg, beticht Super Micro van het knoeien in hun cijfers. En nu wil het ingehuurde accountancy-bureau, EY, er niks meer mee te maken hebben.

    Vandaag kwam het bedrijf met kwartaalcijfers, maar kunnen we het bedrijf nog wel vertrouwen? Jordy Beuving, van de aandeelhouder.nl, vertelt wat er nog te redden is aan het bedrijf en waarom het zo in opspraak is geraakt.

    Wat doet 3D-technologie met de ervaring van kunst?

    Een bezoekje aan een museum kan behoorlijk wat losmaken in de hersenen.
    Want een echt schilderij maakt veel meer indruk dan een replica als poster aan de muur, stelt het Mauritshuis op basis van neurowetenschappelijk onderzoek. Maar waar ligt dat eigenlijk aan? En hoe zit het met AI-kunst?

    Technisch kunsthistoricus Liselore Tissen promoveerde afgelopen maand met haar onderzoek naar de invloed van replica’s op de ervaring van een schilderij. Ze printte replica's met een 3D-printer en kwam tot opvallende conclusies over de rol van 3D-replica's bij de beleving van kunst.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game,De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Sonos heeft een nieuw product: de Arc Ultra-soundbar. Dat is natuurlijk mooi voor op het TV-meubel, maar wat deze soundbar écht bijzonder maakt is de uitvinding van twee Nederlandse broers. Joe van Burik en Ben van der Burg ontdekken in deze aflevering van BNR Digitaal.

    Volgens Sonos - zélf - is de Sound Motion Technologie namelijk één van de grootste doorbraken in de audio-technologie van de laatste honderd jaar. Zijn de broers het daarmee eens? Feit is dat met de technologie meer geluid uit een kleinere ruimte krijgt. En dat is nu juist dé uitdaging bij de technologie van speakers. Want waar chips in telefoons of laptops steeds kleiner zijn geworden, is dat bij speakers niet het geval, want dat is immers een analoge technologie.

    Hoe revolutionair die nieuwe Sound Motion-technologie eigenlijk is, vragen we aan Timothy en Mattias Scheek, allebei Director Hardware Development Engineering bij Sonos.

    Robots met gevoel
    We weten dat robots geen gevoelens hebben, zoals wij mensen. Maar als ze die wél uiten - hoe reageren we daarop, en welke consequenties heeft dat? Dat is de onderzoeksvraag van een promovendus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Want van Tamagotchi tot aan AI, wij mensen koppelen graag emoties aan robots.

    Hoe dat zit, hoor je van Marieke Wieringa, promovendus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

    Generatieve AI is nieuwe tak van sport binnen de cybersecurity
    De cyberveiligheid van onze bedrijven én overheid moet hoog in het vaandel staan. Dat verhaal kennen we inmiddels wel. Maar wat moeten we nou écht weten om dit goed voor elkaar te hebben, juist ook met de rap toenemende invloed van generatieve AI? Want juist die generatieve AI heeft een hele nieuwe tak van sport geintroduceerd in de cybersecurity.

    Hoe we daarmee om moeten gaan, vragen we aan Bart Gijsen, Consultant Cyber Security Technology bij TNO

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het is vijf voor twaalf in Nederland, want onze concurrentiepositie staat ernstig onder druk. Nederland en Europa verliezen het op dit moment van de Verenigde Staten en landen in Azië Joe van Burik en Ben van der Burg gaan in deze aflevering van BNR Digitaal in gesprek met TNO en een veelbelovende techonderneming. Tien ondernemers trekken nu samen met brancheorganisaties aan de bel, onder de naam 'Tech Champions'.

    Met een manifest dat bestaat uit drie belangrijke punten willen de Tech Champions de aandacht van de politiek trekken. Want we moeten nú investeren om over tien, twintig of zelfs dertig jaar de vruchten te kunnen plukken. De investeringen moeten zich richten op de tien kerntechnologieën die geformuleerd staan in de Nationale Technologie Strategie. Nederland moet aan de slag, en snel een beetje.

    Hoe? Dat horen we van Johan Feenstra, CEO van SMART Photonics, en Ton van Mol, directeur van het Holst Centre.

    Monsters vangen in Amsterdam
    Amsterdam bestaat 750 jaar en dat moet gevierd worden. Eén van de elementen waarmee dat gaat gebeuren is de app Monster Factory, gemaakt in opdracht van de gemeente. Met behulp van augmented reality wandel je door de stad en kom je monsters tegen, die allen hun eigen verhaal over de stad hebben te vertellen.

    BNR-verslaggever Jari de Jong ging samen met Apple op 'Zoekopdracht'.

    Streamingoorlog duurt voort
    De markt voor streaming-video roert zich weer flink. Want: Netflix zoekt nieuwe manieren om te groeien (vooral qua omzet), Disney zoekt een nieuwe CEO (over een jaar) én gaat nu al op Disney Plus, net als Amazon Prime, commercials tonen in Nederland. Welke impact heeft dat op ons als kijkers, en onze markt?

    Dat vragen we aan Branco Scherer, manager New Business bij video-adviesbedrijf Bindinc.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Kunstmatige intelligentie is veel breder inzetbaar dan het genereren van teksten en plaatjes, of auto's autonoom laten rijden. Denk ook aan het ontwikkelen van nieuwe eiwitten, of andere materialen, die enorm moeten helpen in de algemene verduurzaming en de strijd tegen klimaatverandering. En CuspAI, het nieuwe bedrijf van de Nederlandse AI-wetenschapper Max Welling, gaat juist dat doen. Joe van Burik en Ben van der Burg verdiepen zich in deze aflevering in dat onderwerp.

    De markt lijkt in ieder geval enthousiast voor het idee van Welling. CuspAI haalde in zijn seed-ronde 30 miljoen dollar op. Advies krijgt het bedrijf van AI-pionier Geoffrey Hinton en een samenwerking met Meta is al in kannen en kruiken. Kortom: voor CuspAI lijkt een veelbelovende toekomst weggelegd. Maar hoe werkt het bedrijf? Welke usecases zijn er precies? En is het klimaatproblemen 'oplossen' met AI niet tegenstrijdig, gezien de hoge energiekosten van deze technologie?

    We vragen het aan Max Welling, hoogleraar machine learning aan de Universiteit van Amsterdam en mede-oprichter van CuspAI.

    Holografie geen sci-fi meer?
    Bij holografie denk je misschien al snel aan Star Wars, of andere Sci-Fi producties. Of misschien wel aan het virtuele optreden van rapper Tupac op Coachella. Inmiddels krijgt deze technologie steeds meer vorm, mede door een bedrijf uit Nederland. Holoconnects ziet holografie als oplossing voor het gebrek aan menselijk contact, dat gepaard gaat met de opkomst van de smartphone, AI en al die andere technologie die ons aan een scherm gekluisterd houdt. En daar blijkt vraag naar te zijn: onder meer vanuit ziekenhuizen en hotels.

    De oprichter en CEO van Holoconnects, Andre Smith, legt uit welke oplossing zijn technologie brengt.

    Robocab
    Het robot-event van Elon Musk's Tesla deed veel stof opwaaien. Enerzijds door zijn spectaculaire visie op de toekomst van autonoom rijden (en de taxi-industrie), anderzijds door een toekomstbeeld dat moeilijk haalbaar lijkt. Zo blijken de robot-bediendes op het evenement door medewerkers van Tesla te zijn aangestuurd. En 'Full Self Driving'? Ook daarvan is nog maar de vraag of het gaat lukken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de regelgeving, bijvoorbeeld in Europa.

    De toekomstvisie van Musk bespreken we met Marieke Martens, Professor Automated Vehicles and Human Interaction aan de TU Eindhoven. Én Director of Science Mobility bij TNO.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Bits of Freedom viert een zilveren jubileum. Wat heeft die voorvechter van digitale rechten in de afgelopen 25 jaar (met een tussenpauze) weten te bereiken? Joe van Burik en Ben van der Burg spreken daarover met huidige directeur Evelyn Austin en voormalig directeur Ot van Daalen.

    Bits of Freedom viert deze week het 25-jarige bestaan. Maar wat is er in die periode bereikt - en door de jaren heen veranderd? Die vragen - en meer - leggen we in het hoofdgesprek voor aan Evelyn Austin en Ot van Daalen.

    AVG: AP vs. Europees Hof
    Het doorverkopen van klantgegevens is soms toegestaan! En dat onder de anders behoorlijk strenge AVG. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een langlopende zaak rond de KNLTB, de Nederlandse Tennisbond. Die gaat daarmee in tegen de Autoriteit Persoonsgegevens, die juist toeziet op de naleving van deze wet. En de bond nog beboete voor dit – al dan niet – vergrijp. Wie heeft het nu bij het rechte eind? En wat zijn de gevolging van van deze uitspraak?

    Dat zijn vragen voor tech-jurist Arnoud Engelfriet, van ICTrecht.

    Investeringen in start-ups

    Het gaat niet zo goed met investeringen in Nederlandse start-ups. Blijkt uit het nieuwe Quarterly Startup Report, van onder meer Dutch Startup Association en Techleap. Het afgelopen kwartaal ging er 425 miljoen euro in. Een stabiel cijfer na de drie maanden ervoor, maar: minder vroege ‘seed-rondes’. En: weinig gled naar AI! Hoe moeten we deze cijfers verklaren? En welke – internationale – ontwikkelingen hebben er invloed?

    Dat analyseren we met Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Een cyberoorlog als onderdeel van het conflict tussen Israël en nabijgelegen landen, waaronder Iran, is van een ander niveau dan de digitale strijd tussen Oekraïne en Rusland. Dat bespreken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze aflevering van BNR Digitaal met Inge Bryan, cybersecurity expert en lid van de Raad van Toezicht bij Instituut Clingendael.

    De gewapende strijd in het Midden-Oosten, met onder meer Israël en de recente inmenging van Iran, breidt zich uit en de gevechten in Oekraïne duren nog altijd voort. Bij die conflicten valt één ding op: de betrokken partijen kiezen -grotendeels- voor traditionele middelen. De afgelopen jaren voorspelden experts regelmatig een grotere rol voor nieuwe, hoog technologische middelen, maar dat lijkt (nog) niet massaal te gebeuren. Dus willen we weten: hoe belangrijk is het cyberdomein anno 2024?

    Omgaan met AI
    De geest die AI heet is uit de fles, dus leer er maar mee om te gaan! Maar hoe? Daarover schreef academicus Ethan Mollick een boek: ‘Co-intelligentie, Slimmer werken met AI’. Hoe werk je nu écht goed met AI?

    Daarbij is het óók belangrijk om rekening te houden met de risico's. Denk maar aan de ophef rond AI-zoekmachine Perplexity, die wel héél gemakkelijk met content van anderen omsprong. En hoe moet je AI dan eigenlijk beschouwen? Als 'intelligente' collega die met je meedenkt? Of juist een andere rol. Maar ook: wat zijn de gevolgen als kenniswerkers áltijd met een eerste versie gemaakt door AI beginnen?

    We spreken techexpert en ondernemer Alexander Klöpping, uitgever van het boek 'Co-intelligentie - Slimmer werken met AI'

    Hoe belangrijk is cyber nu écht?
    Gaat Telegram zich aan de regels houden?
    Telegram leek altijd ongrijpbaar, totdat Frankrijk vorige maand topman Pavel Durov op het vliegveld kon aanhouden. Een paar weken daarna volgde een wijziging in de voorwaarden, waarmee Telegram zich lijkt te schikken aan de Europese DSA.

    Hoe denkt het Openbaar Ministerie nu over Telegram? En wat staat er nu écht in die voorwaarden? BNR-redacteur Niels Kooloos ging op 'Zoekopdracht'.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het ooit zo machtige Intel piept en kraakt, zien Joe van Burik en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal. Na miljarden verlies en het ontslaan van tienduizenden werknemers lijkt een climax dichtbij. Óf het bedrijf wordt overgenomen, bijvoorbeeld door concurrent Qualcomm, óf er zijn vele miljarden nodig door te kunnen, bijvoorbeeld van vermogensbeheerder Apollo.

    Waar gaat het heen met Intel, de laatste échte chipreus uit de Verenigde Staten, die juist zoveel gesteund werd door de Amerikaanse regering. En is dit dan ook het definitieve failliet van de verticale integratie in de chipindustrie? Het businessmodel waarbij chipfabrikanten óók hun eigen producten ontwerpen.

    De huidige én toekomstige situatie rond Intel bespreken we met twee van onze eigen chipreuzen, Jos Versteeg, analist bij InsignerGilessen en Tomas Hochstenbach, chip-expert en redacteur bij Tweakers.

    Palworld in de clinch met Nintendo
    Tussen al het chipsgeweld ontspint er zich in Japan een boeiend juridisch dossier. Met Nintendo in de hoofdrol, dat samen met The Pokémon Company de maker van de game Palworld aanklaagt. Dat spel kwam begint dit jaar uit en lijkt wel heel erg op Pokémon, maar dan met geweren. En: werd gauw een megahit, met 25 miljoen spelers in amper een maand tijd.

    Wat betekent deze zaak voor ons, vooral omdat het draait op patenten op elementen uit games en zo'n ‘transmedia-franchise’? Dat vragen we aan René Otto, tech-jurist bij Deviant Legal en expert op dit gebied.

    Nieuwe hardware imponeert (niet)
    September en oktober zijn traditioneel de maanden waarin belangrijke nieuwe hardware verschijnt. Dit jaar hebben we het onder meer over de iPhone 16 én de Pixel 9 Pro Fold van Google. Bij de één is de vraag of er genoeg innovatie is, bij de ander moet het grote publiek nog wennen aan de nieuwe vorm. En over nieuwe vorm gesproken: de Samsung Galaxy Ring behandelen we ook.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De Snap Spectacles zijn de nieuwste zet van het Amerikaanse bedrijf (vooral bekend van Snapchat) om een aandeel te veroveren op die nog altijd veelbelovende markt van augmented reality. Joe van Burik en Ben van der Burg kregen deze week exclusief de mogelijkeheid om de nieuwe slimme bril uitgebreid te testen. In deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal hoor je hun oordeel.

    Ook spreken ze met de directeur van de AR-divisie bij Snap. Want de Spectacles is een product die vooral een kijkje geeft richting de toekomst. Althans: dat is het idee. Want de vraag is eerst of de markt voor augmented - en extended - reality daadwerkelijk gaat groeien. En welke toepassingen ziet Snap eigenlijk voor haar eigen slimme bril? En waar moet dat in de toekomst naar toe groeien?

    Dat vragen we aan Sophia Dominguez, directeur AR Platform bij Snap.

    OpenAI, het bedrijf van 150 miljard

    OpenAI gaat voor het eerst geld ophalen met een officiële waardering van 150 miljard dollar. Met meer dan 200 miljoen actieve ChatGPT-gebruikers heeft het bedrijf van Sam Altman in ieder geval een flinke basis. Maar waar heeft dit bedrijf die astronomische marktwaarde nu aan te danken? En belangrijker nog: wanneer zoekt het bedrijf een beursgang?

    Dat vragen we aan Simone Brummelhuis, Fondsdirecteur van het Borski Fund en Quintin Schevernels, investeerder bij QSentie Ventures.

    Nederland wil weer competitief worden, maar hoe?

    Naast uitgebreide passages over zorg, migratie en onderwijs ging het in het regeerakkoord en de miljoennota ook over de Nederlandse innovatiekracht. De afgelopen jaren verloor Nederland plekken op het lijstje met de meest competitieve economieën ter wereld. Het nieuwe kabinet wil ons terug naar de top 5 loodsen, maar gaat dat lukken? Het afknijpen van het groeifonds en bezuinigingen op het onderwijs helpen in ieder geval niet. Zien Nederlandse (en internationale) ondernemers nog wel genoeg lichtpuntjes om hier hun bedrijf te vestigen?

    Dat vragen we aan Myrthe Hooijman, Directeur Ecosystem Change and Government Affairs bij Techleap

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Google's divisie DeepMind ontwikkelt AI, maar hoe gaat dat nou in zijn werk, zowel voor de wetenschap als commercie? Dat bespreken Joe van Burik en Ben van der Burg met één van hun topvrouwen. Ook hebben ze de winnaar van Kickstart AI's uitdaging om een AI-oplossing te bedenken voor de samenleving te gast én de man achter dé aanjager van de Nederlandse game-industrie, die de deuren noodgedwongen moet sluiten.

    AI van Google Deepmind
    Anna Koivuniemi, hoofd van DeepMind Impact Accelerator, is onze eerste gast in deze aflevering van BNR Digitaal. Ze vertelt hoe AI-technologie van dat instituut daar worden ontwikkeld die voor commercie, de wetenschap of allebei worden gebruikt.

    AI op de spoedeisende hulp
    Op initiatief van Kickstart AI en de Nederlandse AI Coalitie vond deze zomer de eerste editie van de AI Challenge plaats. De wedstrijd: welk Nederlands bedrijf of instelling ontwikkelt de beste AI-implementatie? Het Erasmus Medisch Centrum uit Rotterdam werd de winnaar, met een slimme oplossing voor de bezetting van de spoedeisende hulp. Maar: hoe train je zo'n model? Welke data stop je erin? En misschien wel het belangrijkst: hoe zorg je ervoor dat iedereen het ook daadwerkelijk gaat gebruiken?

    Dat bespreken we met Luka van der Sande, analist en adviseur bij de afdeling Integraal Capaciteitsmanagement van het Erasmus Medisch Centrum en Marelle van Beerschoten, juryvoorzitter van de AI Challenge en oprichter van Digital Shapers.

    Spil van de gameindustrie is niet meer
    De Dutch Game Garden trekt na zeventien jaar noodgedwongen de stekker uit de organisatie. De subsidiekraan wordt dichtgedraaid en dat gat kan de organisatie uit Utrecht niet dichtkrijgen. DGG vormt een belangrijke spil in de Nederlandse gameindustrie, als incubator, ontmoetingsplek en organisator van een jaarlijks congres. Was er geen andere uitweg? En hoe moet de Nederlandse gameindustrie verder zonder DGG?

    Dat vragen we aan de directeur van de Dutch Game Garden, JP van Seventer.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.