Эпизоды
-
Kinderen krijgen…. dat is nogal een besluit in je leven. En er wordt dus ook volop over gepraat en ook over getwijfeld.
De leeftijd waarop vrouwen in Nederland voor het eerst bevallen is inmiddels opgelopen tot ruim 30 jaar. In deze aflevering van praten we over over de keuze (als je die al hebt) om al dan niet kinderen op de wereld te zetten.
Te gast is is Evelien de Jong, een kinderwens-coach. Zij helpt stellen bij de keuze al dan niet te proberen een gezin te stichten… -
Steeds meer jongeren in Nederland hebben thuis te maken met geldzorgen. Het gaat inmiddels om 1 op de 5. Dat veroorzaakt stress, boosheid en verdriet, wat ze vaak niet delen met de buitenwereld. In deze aflevering van de podcast-reeks Echte Oogappels staat het thema ‘opgroeien in armoede’ centraal.
Te gast zijn: Carlijne Vedder, cultureel antropoloog werkzaam als ‘adviseur van de toekomst’ bij Wyzer. Zij heeft onderzoek gedaan naar stigma’s rondom schulden. Bovendien heeft ze zelf als tiener zeven jaar onder de armoedegrens geleefd omdat haar vaders winkel failliet ging.
En Marc Mulders die zelf zo’n 10 jaar met flinke schulden heeft geleefd, en nu werkt als ervaringsdekundige bij het kennisinstituut Movisie. Ook adviseert hij als schuldhulpverlener beleidsmakers. Hij heeft een tweeling van 20 die jong waren toen hij zijn schulden had. -
Пропущенные эпизоды?
-
Maar liefst een kwart van alle jongeren heeft op dit moment een schuld (hypotheek en studieschuld buiten beschouwing gelaten). De bedragen variëren enorm; het kan gaan om tientjes maar ook om een schuld van 20.000 euro.
Te gast is Paula Smith, pedagoog en onderzoeker werkzaam bij InHolland. Zij onderzoekt samen met jongeren en professionals hoe schulden te voorkomen zijn. -
Het aantal kinderen en jongeren dat al op jonge leeftijd mede-zorg draagt voor een naaste, groeit. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan hulp aan een ouder, grootouder of broer of zus. In deze aflevering van de podcast serie Echte Oogappels gaan we praten over deze groep Jonge Mantelzorgers.
Te gast zijn:
Tara Knegt, socioloog werkzaam bij Movisie, een kenniscentrum voor sociale vraagstukken.
Juda, 15 jaar oud en al van jongs af aan betrokken bij de zorg voor zijn broer die een energie-stof wisselingsziekte heeft. -
Trigger warning: Geweld tegen kinderen
Maar liefst 1 op de 5 jongeren tussen de 16 en 25 jaar heeft te maken met huiselijk geweld. Dat gaat niet alleen over fysiek geweld maar ook over geestelijke mishandeling of bijvoorbeeld stalking.
Te gast is schrijfster Hameeda Lakho, zij kreeg als kind te maken met een agressieve vader die het hele gezin mishandelde. Over die ervaringen schreef ze meerdere boeken en tegenwoordig geeft ze ook veel trainingen over huiselijk geweld, onder andere aan hulpverleners. -
Bij straatintimidatie kun je denken aan ongewenst aanraken, achternalopen of bespugen, maar ook aan na-sissen of nafluiten. Uit recent onderzoek blijkt dat twee op de drie meisjes en jonge vrouwen hier mee te maken heeft. Het zorgt voor een onveilig en angstig gevoel.
Te gast is socioloog Juliënne Beijer werkzaam voor de stichting SexMatters, Een stichting die adviezen geeft over sociale veiligheid. Op scholen maar ook in het bedrijfsleven of bij uitgaansgelegenheden. -
Het onderwijs in ons land staat flink onder druk; er zijn te weinig docenten, het aantal jongen dat vroegtijdig stopt neemt toe en er zijn grote zorgen over de prestaties van de leerlingen; bijvoorbeeld als het gaat om het leesniveau. In deze aflevering van de podcast-serie Echte oogappels gaan we het hebben over het vak van docent. Wat is er mooi aan en hoe is het tij in het onderwijs te keren?
Te gast zijn:
Arash Mortezavy, docent natuur- en scheikunde aan het Visser ‘t Hooft Lyceum in Leiderdorp. In oktober werd hij verkozen tot leraar van het jaar in het voortgezet onderwijs.
Lieke Brugman, docent Pedagogiek op het Astrum college in Velp. Zij probeert de weerbaarheid van leerlingen te vergroten en de uitval in het MBO te voorkomen. Zij werd in 2023 verkozen tot leraar van het jaar van het MBO. -
In steeds meer gezinnen werken beide ouders en vaak hebben ze zich bij de komst van de kinderen voorgenomen om de zorgtaken eerlijk te verdelen. Maar uit onderzoek blijkt dat dit bij slechts 1 op de 10 stellen ook daadwerkelijk het geval is. Is dit erg en zo ja hoe is hier in beweging in te krijgen?
Te gast zijn
Tim Gouw, schrijver en vader van twee kinderen. In 2019 besloot hij te stoppen met werken en voor zijn kinderen te gaan zorgen. Over zijn ervaringen schreef hij het boek ‘De Thuisblijfvader’.
Loes Waanders, orthopedagoog en trainer gespecialiseerd in vraagstukken rond moederschap en werk. Doordat ze ruim 3 jaar met haar gezin in Zweden woonde weet ze ook veel over de Scandinavische wijze van opvoeden… -
Steeds meer kinderen groeien op met gescheiden ouders die samen de opvoeding op zich nemen. Dit zogenoemde co-ouderschap is steeds gebruikelijker geworden. Theatermakers Priscilla Vaudelle en Tim van den Heuvel maakten de voorstelling ‘Osso’ over een gezin met gescheiden ouders.
Zij waren ooit een stel en hebben nu samen dit stuk over co-ouderschap gemaakt. -
De arbeidsmarkt is aan het veranderen en voor het eerst bevinden er zich soms 4 generaties tegelijkertijd op de werkvloer. Het gaat om een groep medewerkers tussen de 18 en 67 jaar die met elkaar moeten samenwerken. Hoe gaat dat samenwerken als generaties er andere werkstijlen en perspectieven op nahouden.
Te gast is Emma Agricola, oprichter van INCLUSYOUNG, een adviesbureau gespecialiseerd in het aantrekken van jongeren van de GenZ generatie en vooral ook het behouden van ze. -
In deze bonusaflevering spreken we met regisseur Will Koopman en schrijvers Roos Ouwehand en Lex Passchier over het maken van Oogappels.
-
Op jonge leeftijd een belangrijk iemand verliezen kan veel invloed hebben op je identiteitsvorming. Het kan ervoor zorgen dat je je anders voelt en daardoor eenzaam.
Hoe kan je iemand die rouwt het beste ondersteunen? Daarover praten we met Ilja Degenaar en Marlon Dijkhuizen, twee therapeuten die samen een praktijk delen en veel gezinnen begeleiden die te maken hebben met rouw.
Ook bellen we met Ramsey Nasr om te praten over zijn rol spelen van rouw en verlies. -
De huidige generatie jongeren -oftewel Generatie Z- is een activistische generatie. Ze protesteren in grote getalen tegen de opwarming van de aarde, bio-industrie en discriminatie.
We spreken met Amber Daal, actievoerder bij Extinction Rebellion en student geneeskunde.
Ook bellen we met acteur Rene Groothof, die de vader van Tim speelt. Hij toont in de serie veel begrip voor de zorgen van de jeugd en heeft zelf in zijn jeugd ook actie gevoerd. -
De leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben gaat steeds verder omhoog. Dat blijkt uit onderzoek. Hoe komt dat en wat zijn de gevolgen daarvan? Daarover gaan we praten met seksuologe Anne Siemons.
-
Hoe is het voor jongeren om je eigen land te ontvluchten en hier in Nederland een nieuw leven op te bouwen? Opeens in een vreemd land, niet meer naar je eigen school en geen vrienden om je heen. Voor veel jonge statushouders in Nederland is dat de realiteit.
Daarover praten we met Fura Grol, coördinator en docent bij de Internationale Schakelklas Het Stormink, onderdeel van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer. -
In de tv serie Oogappels zijn er heel wat stellen die het moeilijk hebben met elkaar; in een aantal gevallen heeft het zelfs al geleid tot een scheiding. Hoe voorkom je dat het zover komt? Kan in therapie gaan samen, een breuk voorkomen?
Daarover gaan we praten met relatie-therapeut Robert Haringsma. -
Al jaren praten we over een rookvrije generatie, maar dat lijkt nog niet echt te lukken. Vooral het vapen, het roken van elektronische sigaretten blijft populair onder jongeren.
Daarover praten we met Esther Croes, arts epidemioloog bij het Trimbos instituut en expert op het gebied van roken.
Ook bellen we met acteur Maas Bronkhuyzen, die in de serie een blowprobleem had. -
Het geweld onder jongeren lijkt steeds meer toe te nemen. Wekelijks horen we verhalen over steekincidenten, afrekeningen, en jongeren die iemand in elkaar trappen en dat ook nog eens online delen. Wat is er aan de hand met onze jeugd? En klopt die berichtgeving wel?
Dat bespreken we met Robby Roks, onderzoeker en docent criminologie aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Hij is expert op het gebied van straatcultuur, gangs, drill rap en (wapen)geweld onder jongeren. -
Veel pubers zijn ontzettend bezig met hun uiterlijk; meisjes volgen in grote getalen beauty-influencers en jongens gaan massaal naar de sportschool voor een six pack. Zijn dit onmogelijke schoonheidsidealen? We spreken erover met wetenschapper Linda Duits.
Ook bellen we met Vera de Vries, die Pip speelt. Haar moeder Fabei wilde dat ze veel zou sporten en gezond ging eten. Hoe was dat voor Vera om te spelen? -
De relatie tussen een aantal kinderen en hun ouders in de tv serie Oogappels is op zijn minst ‘moeizaam’ te noemen. De spanning is regelmatig om te snijden en bij sommigen is er echt sprake van een verstoorde relatie.
We spreken met met Meta Herman de Groot, psycholoog en pubercoach.
Ook bellen we met Susan Radder, die Lieke speelt in Oogappels. Zij en haar moeder Merel hebben een lastige relatie, waarin ze elkaar zelfs helemaal niet meer spreken. Hoe is het om dat te acteren? - Показать больше