Эпизоды
-
Er forældrerollen under forandring? Hvilke forventninger er der til forældrerollen anno 2020? Og er det rigtigt antaget, at mange i dag oplever større usikkerhed og angst for at gøre noget forkert i forældreskabet?
-
Hvis vi kigger på os selv som forældre, hvordan spiller køn så en rolle?
Taler du - bevidst eller ubevidst - anderledes til din datter end til din søn? Mange af os tror, at vi opdrager kønsneutralt, men virkeligheden viser noget andet. Danmark har et af de mest kønsopdelte arbejdsmarkeder og uddannelsessystemer, som bunder i kønnede uddannelsesvalg.
Hvordan kan vi som forældre være med til at påvirke den statistik i en anden retning?
-
Пропущенные эпизоды?
-
Min søn går i gymnasiet, men han er rimelig doven. Hvor meget skal jeg blande mig i det faglige og hvad forventes der af mig fra skolens side?
Hvor meget skal man som forælder blande sig, hvis man af skolen får at vide, at ens barn er dovent? Forventer skolen noget særligt af dig? Balancen mellem at vise ens barn vejen, og samtidigt lade barnet lære og erfare på egen hånd er svær - og er temaet, som denne udgave tager fat på.
-
Min søn er 15 år, og vi har en aftale om, at han først må drikke alkohol, når han er 16. I hans klasse må de fleste drikke som 15-årige. Skal jeg insistere på, at han skal vente med at drikke, eller kommer jeg til at presse ham ud i en situation, hvor han må lyve overfor mig?
Hver tiende 11-årige, hver tredje 13-årige og 80 % af alle 15-årige har prøvet at drikke alkohol. Og hvor alkoholforbruget blandt unge de seneste ti år ellers været faldende, er den positive kurve nu knækket, viser nye tal fra Skolebørnsundersøgelsen. Dagens afsnit går statistikken og forældrenes moralske dilemmaer efter i sømmene.
-
Hvornår kan, bør og skal du lade sin teenager passe sig selv? Blander du dig nok - og hvis du blander dig for lidt, er det så et udtryk for, at du ikke elsker dine børn højt nok? Baseret på personlig erfaring stiller vært, Stina Vrang Elias, selv spørgsmålet i dagens afsnit.
-
Hvilke livsfaser gennemgår man i sine 20’ere? Hvorfor tales der ikke særlig meget om de svære 20’ere? Har de i virkeligheden altid været svære? Og hvorfra kommer forestillingen om, at det hele skal være nemt?
-
Fakta: Dobbelt så mange piger som drenge føler sig ensomme. Betydelig flere piger end drenge har lavt selvværd. Flere piger end drenge scorer lavt på spørgsmål om positiv, mental sundhed.
Præstationspres, perfekthedskultur, trivsel og 12-talspiger er ord, som fylder meget i den offentlige debat. I dette afsnit forsøger vi at give svar på, hvorfor vi lige nu oplever en stigende præstationskultur - og hvordan det opleves hos den unge.
-
Spørgsmål: Min søn vil ikke tage en normal, videregående uddannelse ligesom resten af familien, men vil forfølge sine drømme om at blive youtuber. Jeg siger, han skal i gymnasiet. Han siger, at jeg altid har sagt, at han skal følge sine drømme. Hvad gør jeg?
Første afsnit af Forældrevidenskab handler om, hvordan vores børns vælger uddannelse anno 2020 - og om, hvordan vi som forældre kan blive bedre til at tackle vores børns alternative valg af uddannelse.