Эпизоды
-
Förvaltningspodden, avsnitt 14:New Public Management, del 2
För mycket resultatmätning och "redovisnifiering" kan leda till problem med styrningen av den offentliga sektorn, samtidigt så tycks bara mätandet öka. Hur kan det vara så? Vad finns det för fördelar med resultatmätning, och vad vore alternativen?
Medverkande:
Eren Firtin
Tom Karlsson
Henrik Sandgren -
Förvaltningspodden, avsnitt 13:Migration
När räknas någon som flykting, hur skiljer sig reglerna mellan olika länder, och vilka typer av migration finns det? Går det att vara flykting i sitt eget land? I det här avsnittet pratar vi om asyl, flyktingar, migration, och förstås också om kriget i Ukraina.
Medverkande:Andreas Lundstedt
Gregg Bucken-Knapp
Henrik Sandgren -
Пропущенные эпизоды?
-
Förvaltningspodden, avsnitt 12:Öar och ösamhällen
Vad kännetecknar samhällsbyggnad på öar? Vilka är utmaningarna, och vad finns det för fördelar med att bo på en ö? I det här avsnittet tittar vi närmare på Öckerö kommun, och talar om allt från öspecifika landsbygdsproblem till öromantik.
Medverkande:Anders KällgårdHenrik SandgrenLouise SkoogJan Utbult -
Förvaltningspodden, avsnitt 11:Kommunal självstyrelse
Varför har vi så starkt kommunalt självstyre i Sverige, och vilka konsekvenser får det? Skulle det bli mer rättvist om vi förstatligade mer, eller beror regionala skillnader i välfärd och service på andra saker än självstyret?
Medverkande:David KarlssonBo Per LarssonStig Montin
Henrik Sandgren -
Förvaltningspodden, avsnitt 10:LVU och inlåsningseffekter
Ställs det högre krav när tvångsvård av unga ska upphöra än när den påbörjas, och i så fall varför? Vilka konsekvenser kan det få om det är lättare att ta sig in än ut? Hör mer om det aktuella forskningsprojektet "Hotel California: om inlåsningseffekter vid upphörande av vård enligt LVU".
Medverkande:Håkan Gustafsson
Henrik SandgrenSebastian Wejedal
Allison Östlund
För mer information om projektet, se https://www.gu.se/forskning/hotel-california-om-inlasningseffekter-vid-upphorande-av-vard-enligt-lvu -
Förvaltningspodden, avsnitt 9:Etik
Hur kommer AI att påverka hur vi tänker på etik inom offentlig förvaltning? Är tjänstemannaidealet på väg tillbaka, och vad är skillnaden mellan att göra saker rätt och att göra rätt saker? Det är några punkter som behandlas i det här avsnittet av Förvaltningspodden, med tema etik.
Medverkande:Lars KarlssonLena LindgrenHenrik Sandgren -
Förvaltningspodden, avsnitt 8:Förstelärare
Med utgångspunkt i det forskningsprojekt som resulterade i boken "Lärarkåren och förstelärarna – splittrad, styrd och stärkt profession" diskuterar Gustaf Kastberg, Johan Alvehus och Sanna Eklund förstelärarreformen och dess effekter.
Medverkande:
Gustaf Kastberg
Johan Alvehus
Sanna Eklund -
Förvaltningspodden, avsnitt 7:Kommunala bolag
Varför väljer kommuner att lägga ut delar av sin verksamhet i bolagsform, och vad får det för konsekvenser?
Medverkande:
Gustaf Kastberg
Henrik SandgrenOskar Svärd -
Förvaltningspodden, avsnitt 6:New Public Management, del 1
Närhelst något är fel i den offentliga sektorn får ofta New Public Management skulden. Men vad är NPM egentligen, och hur har det kommit hit?
Medverkande:
Tom Karlsson
Gustaf KastbergHenrik Sandgren -
Förvaltningspodden, avsnitt 5:Sociala investeringar
En social investering kan ge både en ökad livskvalitet för medborgarna och en ekonomisk avkastning. Men hur kan man veta vad avkastningen blir, och vad är skillnaden mellan en social investering och vanlig välfärd?
Medverkande:
Gustaf Kastberg Cristian Lagström
Henrik Sandgren -
Förvaltningspodden, avsnitt 4:Politiska konflikter
Vad finns det för typer av politiska konflikter, och är det sant att politiska konflikter inte förekommer på kommunnivå? Kan det finnas bra och dåliga sorters konflikter, och vad får de i så fall för konsekvenser?
Medverkande:Henrik SandgrenLouise SkoogOskar Svärd -
Förvaltningspodden, avsnitt 3: Sjukförsäkringen
Vad var det som hände med sjukförsäkringen under 00-talet? Var det alliansen som genomförde nyliberala reformer, eller har det djupare rötter än så?
Medverkande:Angelica BörjessonYlva Norén BretzerHenrik Sandgren -
Förvaltningspodden, avsnitt 2:Tillsyn
Granskning och tillsyn är något vi har hållit på med i århundraden. Men vad innebär tillsyn, varför håller vi på med det, och vad kan det få för konsekvenser?
Medverkande:Emma Ek ÖsterbergGustaf KastbergHenrik Sandgren -
Förvaltningspodden, avsnitt 1:Varför en podd om offentlig förvaltning?
Ämnet offentlig förvaltning är förhållandevis okänt i Sverige, och kan uppfattas som grått och trist. Men vad handlar det egentligen om, och varför är det intressant?
Medverkande: Tom S. Karlsson Gustaf Kastberg Henrik Sandgren Oskar Svärd