Эпизоды
-
Voormalig politicus Hedy d’Ancona gaat in gesprek met Hanna Klarenbeek, kunsthistorica en conservator bij Paleis het Loo, en Anne-Marie Segeren, junior conservator oude kunst in het Fries Museum, over het leven en de kunst van Kate Bisschop.
In de podcast bespreken Hedy d’Ancona, Hanna Klarenbeek en Anne-Marie Segeren wie deze Engelse kunstenares is, en wat typerend is voor haar werk en persoon. Hoe heeft Kate zich als kunstenaar kunnen ontwikkelen, waarmee kreeg ze als schilder voet aan de grond in Nederland en hoe verhoudt ze zich tot haar tijdgenoten? Ook wordt besproken hoe het vrouwelijke kunstenaars vandaag de dag vergaat, is er nog altijd sprake van een kloof in aandacht voor hun werk? -
Hoe kan het dat er zo weinig bekend is over de middeleeuwse Friezen? En waarom is er zo weinig uit die tijd bewaard gebleven over Friesland? Speciaal voor de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur is presentator Michael Schaap op onderzoek gegaan.
De eigenzinnige, imposante en welvarende Friezen waren internationaal beroemd (of berucht) in de Middeleeuwen. Maar veel kennis over die tijd lijkt verloren te zijn gegaan. Hoe zag de Fries er uit? Wat weten we over de gewelddadige vetemaatschappij? Waarom namen Friezen massaal ‘het kruis aan’ en sloten ze zich aan bij kruistochten? En informatie is niet het enige dat verloren gegaan is. Van de honderden kerken, kloosters en stinsen, bleven slechts één klooster en één stins bewaard. Hoe kan dat? Michael Schaap onderzoekt deze vragen en meer, samen met Diana Spiekhout, conservator van de tentoonstelling, en Hans Mol, emeritus hoogleraar Friese middeleeuwse geschiedenis. -
Пропущенные эпизоды?
-
Onze liefde voor de natuur lijkt op te bloeien, net zoals impressionistische kunstenaars in de 19de eeuw hun hart ophaalden aan hun omgeving. In deze podcast trekt radio- en televisiepresentator Andrea van Pol eropuit en praat ze met liefhebbers en experts over hun liefde voor het buitenleven.
-
Het Fries Museum vroeg kunstenaar Natasja Kensmil om met een nieuw werk in de tentoonstelling Icons (te zien van 11 september 2021 t/m 9 januari 2022) te reflecteren op een groepsportret van Friese stadhouders en hun bedienden uit de collectie van het museum. Kensmil onderzoekt in haar portret van regentes Albertine-Agnes de onderbelichte kanten van de geschiedenis en stelt machtsverhoudingen ter discussie. Onder bezielende leiding van NOS-presentator Simone Weimans vertelt Kensmil meer over het maakproces, haar drijfveren en motivatie en de veelomvattende vraag: kunnen we leren van de geschiedenis?
-
In deze podcast-aflevering borduren we voort op de tentoonstelling Haute Bordure. Wat is vandaag de dag de waarde van handwerk in de winkel én in de maatschappij?
Lieke van de Krommenacker en Alexander Weeber spraken met couturier Edwin Oudshoorn, productontwerper Floor Nijdeken, handwerkwinkel-eigenaar Elsa Nijhoff en tekstschrijver van de tentoonstelling Anne Knipping.