Эпизоды
-
Gästar gör Sven Anders Johansson, litteraturkritiker och professor i litteraturvetenskap. Han är aktuell med boken ”Till ambivalensens försvar”, som Mikaela läser som något från en främmande folkrepublik och Lyra som ett personangrepp. Är alla helhjärtade människor verkligen dumma och fascistoida? Vad tycker Sven Anders är litteraturens uppgift, och varför har han svårt för dagboksromaner? Dessutom pratar vi om ett eventuellt generationskrig i den litterära offentligheten, tvetydighetens plats under krig, Kirsten Thorups förmåga att skildra nazisttiden inifrån, Peter Stamms planlösa äktenskapsupplösare och Miguel de Unamunos veliga metafiktion.
Prenumerera för att lyssna på hela avsnittet på http://underproduktion.se/gastabudet -
Vilket ansvar har intellektuella i tider av krig och kris? Om detta samtalar vi med författaren och poeten Johannes Anyuru, aktuell med boken ”Faktan”, en sammanfattning av Sydafrikas anmälan mot Israel om folkmordet i Gaza. Vad kan en författare göra när språket förstörs av lögner och propaganda? Dessutom pratar vi om hur Charles Reznikoff gjorde poesi av Nürnbergrättegångarna, Simone Weils essä om Illiaden och Johannes eviga duster med Svenska Akademien.
Prenumerera här för att få tillgång till kommande avsnitt: http://underproduktion.se/gastabudet -
Пропущенные эпизоды?
-
Skvalleravsnittet från Bokmässan är här! Vi utser mässans kungar, jämför outfits och förhör oss om hur illa folk har behandlat poeter. Dessutom insiderinfo om pengar, svitfester, Joyce Carol Oates tårar, Rökstenen, outhärdliga människor, hur man klarar en tredagarsbender och Frans Kafkas attityd.
Cast in order of appearance: Mikaela Blomqvist, Lyra Ekström Lindbäck, Elis Monteverde Burrau, Ylva Olaison, Alva Hedlund, Ali Alonzo, Jonathan Brott, Sinziana Ravini, Martin Aagård, Viveka (en folkhögskolelärare), Agri Ismaïl, Andrés Stoopendal....
...och i resten av avsnittet dessutom: Martina Moliis Mellberg, Kristofer Andersson, Björn Werner, Soraya Hashim, Leonidas Aretakis, Jens Liljestrand, Mikael van Reis, Victor Malm, Cecilia Hansson och Jonas Eklöf.
Prenumerera på http://underproduktion.se/gastabudet för att lyssna på hela avsnittet. -
Ett helt avsnitt dedikerat till en av den svenska prosans främsta stilister, Hjalmar ”Tuppy” Söderberg. Vi bjöd in författaren Bengt Ohlsson, vars nyutkomna roman ”Helga” utgör en vidarediktning på Söderbergs "Doktor Glas".
I teasern får ni höra om hur Söderberg fick sin hustru omyndigförklarad och inlagd på sinnessjukhus.
I resten av avsnittet:
Hur gick Bengt tillväga när han skrev "Helga", och har hans syn på kärleken förändrats sedan han gav ut ”Gregorius” för tjugo år sedan? Dessutom pratat vi om Tuppys tid på (typ) Nöjesguiden, varför han sågade Selma Lagerlöfs debut och hans växande hans självförakt i rollen som författare.
Med Agri Ismaïl, Lyra Ekström Lindbäck, Mikaela Blomqvist och gästen Bengt Ohlsson.
Prenumerera här för att lyssna på hela avsnittet: http://underproduktion.se/gastabudet
-
I teasern berättar Mikaela Blomqvist om sin tid i Svenska Akademiens externa Nobelkommité, och så får ni höra några ord om när Jean-Paul Sartre tackade nej till Nobelpriset. I resten av avsnittet diskuterar vi litterära priser med skribenten Björn Werner, som orsakade kulturdebatt hösten 2022 när han beskrev hur tråkigt det hade varit att agera elektor till Augustpriset. Hur går det egentligen till när de stora litterära priserna delas ut? Dessutom pratar vi om Bob Dylans plagierade Nobelföreläsning och hur Thomas Bernhard plågades av sina priser. Prenumerera på underproduktion.se/gastabudet för att lyssna vidare!
-
Efter det förra avsnittets diskussion om litteratur utan litteratur blev några unga poeter arga på oss. Vi bjöd in Alva Hedlund och Clara Cronhielm från kretsen kring Babo för att reda ut missförstånden och klargöra konfliktlinjerna. De bjuder oss på alkoläsk och beskriver sin litteratursyn.
Därefter pratar vi med författaren Ola Nilsson om hans nya novellsamling Regelriket, den första bok han skrivit sedan han blev nykter. Vi diskuterar våldsrelationerna och alkoholtematiken i några av novellerna, det glorifierande och moraliserande i samhällets syn på alkoholiserade författare, och så berättar Ola om hur missbruket har påverkat hans skrivande.
Samtalet med Ola Nilsson fortsätter i nästa avsnitt. Prenumerera här för att få tillgång till det: http://underproduktion.se/gastabudet. -
Litteratur utan litteratur – är det vårt samtida tillstånd? Vi diskuterar en essä i Granta av Christian Lorentzen och en artikel i SvD om de nya, unga poeterna. Tycker de ens om litteratur? Därefter tar vi oss an det metaforiska begreppet röst. Vad betyder det egentligen? Vi pratar om Thomas Bernhards tillägnade skrivsätt, Jon Fosses religiösa syn på rösten och Gertrude Steins åtskillnad mellan tal och skrift. Och så några råd från en röstskådespelare om hur man ska prata i teve. Med Agri Ismaïl, Mikaela Blomqvist och Lyra Ekström Lindbäck.
-
Varför är litteratur inte filosofi? Om detta handlar Lyras avhandling, som nu finns ute som bok. I en sommarspecial av Gästabudet bjuder vi på ett gladlynt bråk från den 14/6 på Söderbokhandeln, där Lyra och poeten och filosofen Erik Lindman Mata återbesöker den urgamla fejden mellan disciplinerna. Varför kände Platon ett så stort behov av att skilja dem åt? Tänker inte konstnärer? Vem är Iris Murdoch? Är konstnärlig forskning en problematisk utveckling inom konsten? Och så pratas det såklart erotik, dekadens och omoral.
-
Gästabudet ägnar ett helt (och osedvanligt frejdigt) avsnitt åt ”Röde Orm”, Frans G. Bengtssons berättelse om vikingen Orm Tostessons plundringsresor och äventyr. Lovisa Broström, ekonomihistoriker, återvänder till podden för att förklara varför alla borde läsa denna oförtjänt bortglömda svenska klassiker. Vi pratar om allt från glada skökor till muslimskildringar, och så ödar vi några ord på den senaste konspirationsteorin mot Gästabudet.
Gå in på underproduktion.se/gastabudet för att prenumerera och få tillgång till hela avsnittet! -
Är skrivandet konsten att bevara minnet, eller att manipulera det? Tillsammans med gästen Stefan Lindberg diskuterar vi allt från barndomsminnen till Havannasyndromet. Dessutom: minnets förtvivlade Kung Midas hos Jorge Luis Borges, Vladimir Nabokovs syn på hur skrivandet parasiterar på livet, folkhemsskildraren Per Gunnar Evanders uppdiktade fotografier, och så några ord om generationsskiftet i svensk litteratur.
-
Agri, Lyra och Mikaela åker till galoppbanan! Smuts och glamour, konventioner och djuriskhet, slump och avelskonst. Vi spelar på V4, bär hatt och diskuterar laddade hästskildringar i litteraturen: en rättshaveristisk hästhandlare från 1500-talet, en kapplöpning i Australien som avgjorde ett familjeöde och en berättelse om en jockeydotter som blivit lyxprostituerad.
-
Vi dyker ner i incelsens förlorarvärld tillsammans med författaren och kulturskribenten Anna Axfors! Vad menar hon med paranoida läsningar av dejtinglivet? Varför är det så fel av Aschenbach i ”Döden i Venedig” att åka på semester och färga håret? Är satanism en bra lösning på ofrivilligt celibat? Och får man ligga mer om man krossar sina handleder med en hammare?
-
Varför har Liv Strömquist tappat intresset för feminismen? Gästabudet bjöd in serietecknaren och feministikonen till ett samtal om feminismens minskande relevans. Vi pratar om hur vi upplever könsmaktsordningen idag, återbesöker en extremt daterad feministisk klassiker, avhandlar cancelkulturens dåliga relation till humor och undrar över en del saker i Livs författarskap, till exempel varför hon har gjort en hel bok om astrologi.
Vill du lyssna vidare? Prenumerera på https://underproduktion.se/gastabudet -
Vad menas egentligen med skönlitteraturens sinnlighet? Vi bjöd in poeterna Aya Kanbar och Linus Gårdfeldt till ett samtal om förnimmelserna av orden och skillnaderna mellan poesi och prosa. Vi bråkar också lite om vilken sorts kommunikation litteratur är, diskuterar värdet av transparent prosa och vad det innebär att skriva som ung.
-
Hur påverkar skrivarskolorna samtidslitteraturen? Vi bjöd in Anna Hallberg, poet, kritiker och skrivarlärare för att diskutera denna omstridda litterära institution. Finns det några debutanter som inte har gått en skrivarkurs idag? Vad ligger egentligen i anklagelserna om ideologisk och estetisk likriktning på exempelvis Biskops-Arnö? Vi pratar också om Knausgårds möte med den modernistiska poesin, bråkar om konstnärlig forskning, och så berättar Anna vilka som är debutanternas vanligaste misstag.
-
Agri Ismaïls hyllade debutbok kallas för en systemroman – men vad är det för en genre? Tillsammans med honom och postmodernismexperten Victor Malm definierar vi begreppet. I den första delen pratar vi också om den föråldrade beteckningen informationssamhälle, Don DeLillos sociologiska begåvning, varför ingen kan skriva som William Faulkner idag och slutet på en ökenvandring för den svenska samtidslitteraturen.
-
Gästabudet har flyttat till produktionsbolaget Under produktion. För att kunna fortsätta lyssna behöver du teckna en prenumeration där. Just nu får du en månad gratis! Gå in på underproduktion.se/rabattkod och ange rabattkoden Platon.
Här får ni också ett utdrag från vårt samtal med Lena Andersson om litteratur och moral. Lyssna på hela avsnittet här: https://underproduktion.se/gastabudet -
Vem blir den första att vinna det nyinstiftade priset Årets sågning? Juryvalet sker direkt i lyssnarnas öron! Vi diskuterar också vår syn på negativ kritik, varför folk inte verkar tåla att bli sågade, vilka glåpord vi har fått höra för våra hårdaste recensioner och varför bra sågningar behövs. Dessutom en intervju med vinnaren.
-
Är clowner verklighetens folk? Med poeten Elis Monteverde Burrau som gäst går vi till botten med narrspelens komplexitet. Elis talar ut om sin samling av Clownen Jac, sina epigoner och varför clowner inte är till för barn. Dessutom diskuterar vi vemodet i Henrich Bölls clownskildring, cirkusens solkighet hos Djuna Barnes och varför professionella clowner behöver betablockerare. Prenumerera för att få tillgång till hela avsnittet! Prenumerera här för att slippa reklamen, få tillgång till exklusivt extramaterial och stötta Gästabudet så att vi kan göra ännu fler och bättre avsnitt. https://plus.acast.com/s/gastabudet.
-
Varför är skilsmässa ett så ypperligt litterärt tema? Mikaela, Rebecka och Lyra tar sig an denna skärningspunkt mellan kärlek och hat över vin och praliner i ett hotellrum. Andra delen handlar om Rachel Cusks omstridda skilsmässobok, hur Emmanuel Carrère blev censurerad av sin exfru och varför berättelser inte gör relationssammanbrott rättvisa. Prenumerera för att få tillgång till hela avsnittet! Prenumerera här för att slippa reklamen, få tillgång till exklusivt extramaterial och stötta Gästabudet så att vi kan göra ännu fler och bättre avsnitt. https://plus.acast.com/s/gastabudet.
- Показать больше