Эпизоды
-
De Friese muzikanten Jankobus Seunnenga en Sytse Haima (foto) waren 20 jaar lang het gezicht van het folkduo Pigmeat en traden samen overal op.
In de podcast Gitaarriff van programmamaker Oncko van Kammen blikt het voormalig folkduo Pigmeat terug op een prachtige muzikale tijd met leuke anekdotes.
Pigmeat stopte er in 2009 mee en gaf op 2 december 2022 (zo'n 14 jaar na hun afscheidsconcert in Friesland) speciaal voor deze podcast weer samen een interview.
PIGMEAT begon in 1989 en kwam eind jaren '80 voort uit de Friese punkband Kobus gaat naar Appelscha, waar het duo beide in speelde. Het folkduo werd een begrip in Friesland en daarbuiten. In de begintijd waren het vooral Engelstalige liedjes waarmee het duo optrad en dat waren naast eigen werk ook covers van bijvoorbeeld zanger Hank Williams.
Later besloten Sytse en Jankobus ook Nederlandse en Friese nummers te maken. Met succes, want steeds meer fans gingen Pigmeat volgen en in het eerste jaar trad het duo al meer dan 100 keer op.
Van Lowlands tot een balletstudio en van Paradiso (Amsterdam) tot de Fryske Music Night. Pigmeat stond er en was bekend om de interactie met het publiek, had een eigen fanclub en wist er altijd een feestje van te maken met o.a. gitaar, de zelfgemaakte kuttepiel en bassedrum.
Soms gingen de optredens een beetje te ruig, maar het duo kwam met veel dingen weg. Het was de muziek in combinatie met de malle fratsen van Jankobus op het podium wat aansloeg bij het grote publiek. Fans uit België wisten zelfs de weg naar het noorden te vinden, maar ook Pigmeat trad in België op.Nummers als I Saw The Light, De âlde Boekebeam en Herman moest naar Brada groeiden uit tot klassiekers. De stijl van Pigmeat was origineel en werd later ook opgepikt door andere bandjes en artiesten. In de jaren '90 maakte het duo veel nummers en in no time werden er in het begin diverse cd's geproduceerd en werd het duo overal geboekt.
Ruim 20 jaar lang. Totdat de koek op was en Pigmeat in oktober 2008 bekend maakte om ermee te stoppen. Sytse en Jankobus gingen vervolgens hun eigen muzikale weg en worden nog altijd aangesproken door mensen die goeie herinneringen hebben aan de muziek en de optredens van het legendarische Friese folkduo.
Een reünieconcert van PIGMEAT zit er in de toekomst niet meer in, zo laten de muzikanten van het eerste uur weten in deze podcast die u nu overal online kunt beluisteren !
© 2023 Auteursrechten audio, interviews en foto: Oncko Quirijn van Kammen. © Muziek: Pigmeat, Hank Williams (nummer I Saw The Light), Lead Belly (song Pigmeat).
-
Intro van Gitaarriff. Een muzikale Podcast, waarin bands en artiesten centraal staan.
Samenstelling en presentatie: Oncko van Kammen.
Podcaster en Digitale Maker.
© Jingels: Erik van der Wal.
© 2023 O.Q. van Kammen. -
Пропущенные эпизоды?
-
De preview van de Podcast Gitaarriff over het voormalig Friese folkduo PIGMEAT. De muzikanten van het eerste uur Jankobus Seunnenga en Sytse Haima blikken terug op 20 jaar Pigmeat.
In oktober 2008 maakte het folkduo bekend om ermee te stoppen. Er kwam in 2009 een afscheidsconcert. Jankobus en Sytse gingen daarna hun eigen muzikale weg.
OVER PIGMEATPIGMEAT werd in de provincie Friesland en daarbuiten een begrip met hun straatmuzikantenstijl en bekende nummers als I Saw The Light, De âlde Boekebeam en Herman moest naar Brada. In 1989 ontstond bij Jankobus Seunnenga en Sytse Haima het idee om Pigmeat te beginnen.
De muzikanten speelden daarvoor samen in de Friese punkband Kobus gaat naar Appelscha en wilden op muzikaal gebied iets anders. Het duo Pigmeat werd vervolgens geboren en kreeg bekendheid. Ook in de rest van Nederland.
De muziek van Pigmeat sloeg aan en de optredens waren overal een succes. Van het legendarische Paradiso in Amsterdam tot een tv show met Peter Jan Rens. Het folkduo uit Friesland stond er.
Jankobus en Sytse wisten het publiek te raken met hun liedjes en ook de malle fratsen van Jan op het podium sloegen aan. De eenvoud met gitaar, zang en een zelfgemaakte kuttepiel was een succes. De meeste zangteksten van Pigmeat waren in het Engels, maar ook in het Nederlands en Fries.
Er werd een fanclub opgericht en fans uit België kwamen speciaal naar het noorden voor optredens.
Op de foto: Jankobus Seunnenga en Sytse Haima waren 20 jaar lang het gezicht van het Friese folkduo Pigmeat en traden samen overal op.
© 2022 Auteursrechten audio, interviews en foto: Oncko Quirijn van Kammen. © Muziek: Pigmeat - I Saw The Light. -
De preview van de Podcast Gitaarriff over de Drentse boerenrockband MOOI WARK. Luister alvast naar een voorproefje van de muziekdocumentaire Wat Giet De Tied, die in 2023 online komt !
OVER MOOI WARKMOOI WARK timmert al meer dan 30 jaar aan de weg en werd in februari 1992 opgericht door frontman Bert Koops en Henk Oosting. De band groeide in navolging van NORMAAL op het platteland uit tot een begrip in de rest van Nederland met nummers in het Drentse dialect.
Alle reden voor een muzikale Podcast over de succesvolle boerenrockband uit het noorden.In Wat Giet De Tied hoort u onder meer interviews en leuke anekdotes van de bandleden en komen onder andere muziekproducer Dick Kemper, Klaas de Platenbaas, radiopresentator (wijlen) Rob van der Wal, volkszangers Frans Bauer, Jannes en voormalig gitarist Hans Buls aan het woord.
Verder aandacht voor de beginperiode van de band, hun liedjes, het succes, de fanclub en de fans die zich Siepelrockers noemen. Hits als Idioot en In De Blote Kont zijn inmiddels net zo bekend als de bandnaam, die destijds werd bedacht op een verjaardagsfeestje.
De bandleden Arnold Kuik, Bert Koops, Dennis Hendriks en William Bossong zijn gewoon gebleven en maken muziek voor hun eigen fans en dat zijn er heel wat.
Na meer dan 30 jaar boerenrock met een biertje, patat en Rock 'n Roll en een flinke dosis Drentse humor dondert de show nog altijd door en spreekt MOOI WARK ook de huidige jonge generatie boerenrockers aan.
© Auteursrechten audio en interviews: Oncko Quirijn van Kammen. © Logo en Muziek: MOOI WARK - In De Blote Kont.