Эпизоды
-
In deze aflevering van ‘Talk More, Explore More’ gaat A.S. Adventure productspecialist en avonturier Jonathan Nachtergaele op wandel doorheen het favoriete hiking-materiaal van Dorien Draps.
Kom te weten hoe je zonder veel ervaring aan je avontuur begint. Hoe bepaal je welke wandelschoenen je meeneemt op je tocht? Wat koop je best van de eerste keer goed? En wat met lenen of huren? Jonathan en Dorien wisselen hun ervaring uit, zodat ook jij met vaste tred door berg en dal trekt.
Dorien was allesbehalve het typevoorbeeld van een doorgewinterde hiker. Tot ze op een dagtrip in Montenegro de smaak te pakken kreeg. Na een tijdje gaf ze haar kantoorjob op en ontpopte ze zichzelf tot een heuse wandelambassadrice.
Deze podcast is ook te bekijken via deze link.
Meer weten over Dorien en "Op Wandel"? Luister dan hier de Grensverleggers aflevering!
Ontdek meer op asadventure.com/grensverleggers
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Dorien Draps is een wandelaar in hart en nieren. Al kreeg ze de kunst van het buitenleven niet met de paplepel mee.
Enkele jaren terug werkte ze nog voor een reclamebureau in het Leuvense en stond vakantie gelijk aan een All-In hotel. Tot ze beseft dat de horizon zich niet beperkt tot het scherm van haar laptop. Ze besluit het roer radicaal om te gooien. Wat begint met een podcast groeit razendsnel uit tot het overkoepelende platform ‘Op Wandel.’
Intussen maakt ze er haar missie van zo veel mogelijk mensen aan het wandelen te krijgen. “Want diep vanbinnen zijn we allemaal wandelaars.” Dorien gidst ons in deze aflevering, al wandelend uiteraard, langsheen haar levenspad.
Wil je meer te weten komen over Doriens wandelmateriaal? Bekijk dan Talk More, Explore More hier!
Ontdek meer op asadventure.com/grensverleggers
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Пропущенные эпизоды?
-
In deze aflevering van ‘Talk More, Explore More’ duikt A.S. Adventure productspecialist en avonturier Jonathan Nachtergaele in de rugzak van ultra-sporter Matthieu Bonne.
Welk materiaal heeft hij altijd bij zich? Of het nu om een recordpoging in Amerika of een impulsieve reis naar Japan gaat. En hoe bewaakt Matthieu de balans tussen avontuur en prestaties? Het duo wisselt van gedachten op Nomadsland, het Outdoor & Hiking Festival van A.S. Adventure en Travelbase.
Leer de do’s en don'ts van een avontuurlijke duizendpoot op wereldniveau, zodat ook jij goed voorbereid op avontuur kan vertrekken.
Deze podcast is ook te bekijken via: https://youtu.be/vW_k28NP870
Ontdek meer op asadventure.com/grensverleggers
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Wat begon met een impulsieve beklimming van de Mount Rinjani in Indonesië, mondt uit in twee wereldrecords en een palmares om u tegen te zeggen. Ultrasporter Matthieu Bonne scheert hoge toppen met zijn sportieve prestaties: Lopen, fietsen, zwemmen, klimmen, surfen,… hij kan het allemaal. Zijn krachttoeren lijken bovendien alsmaar extremer te worden. “Er zit een storm in mij, die ik door mijn uitdagingen in bedwang kan houden.” verklaart hij. Matthieu gidst ons tijdens deze live-opname op het A.S. Adventure Outdoor & Hiking festival Nomadsland doorheen zijn parcours van vallen en opstaan. Van bijna-doodservaringen op de Matterhorn tot botsen op grenzen op een atletiekpiste in Merelbeke.
Wil je meer te weten komen over de ultieme essentials van Matthieu Bonne? Bekijk dan Talk More, Explore More via deze link!
Ontdek meer op asadventure.com/grensverleggers
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze aflevering van ‘Talk More, Explore More’ polst A.S. Adventure productspecialist Jonathan Nachtergaele, die zelf naar Nepal fietste, naar het favoriete bikepackingmateriaal van Stefanie en Niels. Het koppel trok meer dan anderhalf jaar lang de wereld rond, en heeft meer dan 14.000 kilometers in de benen. Toch beschouwt het duo zichzelf niet eens als bijster sportief. Ze zijn er rotsvast van overtuigd dat je met goed materiaal én wat zin voor avontuur al een heel eind komt. Welke spullen kunnen dus niet achterwege blijven? En waar liggen de verschillen in aanpak? Het drietal wisselt van gedachten, en verklapt de beste tips en tricks voor in het zadel.
Deze podcast is ook te bekijken via: https://youtu.be/KTLcJJh_NOg
Ontdek meer op asadventure.com/grensverleggers
Wil je meer te weten komen over bikepacken? Neem dan snel een kijkje op: https://www.asadventure.com/nl/expertise-tips/bike/alles-over-bikepacking.html
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
“Ben je gek? Dat doen we nooit!”. Het was Stefanies eerste reactie toen haar kersverse echtgenoot Niels voorstelde om de wereld te doorkruisen op de fiets. Ze konden met moeite een band vervangen, en zó sportief waren ze toch ook helemaal niet? Toch trok het koppel de weide wereld in. Zonder concreet plan, mét de fiets. Twaalf landen en meer dan 14.000 kilometer later blikken Stefanie Van Broeck en Niels Weltens terug op de (huwelijks)reis van hun leven. Hoe ze oog in oog stonden met een wilde beer, bijvoorbeeld. Of hoe ze een bliksemstorm doorstonden in het midden van de woestijn. Maar ook hoe de aftrap van die wereldreis hen transformeerde als koppel, en als mens.
Wil je meer te weten komen over het bikepackmateriaal van Niels en Stefanie? Bekijk dan Talk More, Explore More via deze link: https://youtu.be/KTLcJJh_NOg
Ontdek meer op asadventure.com/grensverleggers
Wil je meer te weten komen over bikepacken? Neem dan snel een kijkje op: https://www.asadventure.com/nl/expertise-tips/bike/alles-over-bikepacking.html
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze 'Talk More, Explore More' spreekt product specialist Jonathan Nachtergaele met grensverlegger Henk-Jan Geel.
Henk-Jan is expeditieleider en vooral bekend als poolgids in het tv-programma De Expeditie: Groenland. Hij legt uit hoe hij zich technisch voorbereidt voor zo'n koude expeditie.
Deze podcast is ook te bekijken via: https://www.youtube.com/watch?v=nXnnk80ddUQ
Ontdek meer op asadventure.com/grensverleggers
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Trouwe kijkers van ‘De Expeditie: Groenland’ zijn al wekenlang gecharmeerd door poolgids Henk-Jan Geel. In het programma gidst de Nederlandse expeditieleider bekende Vlamingen met de glimlach door ijskoude vlaktes. Niet alleen brengt hij de deelnemers tijdens de trip survival skills bij, maar ook levensbelangrijke inzichten. Hoe je avontuur overal kan vinden, en niet enkel in het verre Groenland. Hoe je mindset het meest invloed heeft op hoe je zo’n tocht ervaart. Of hoe je stap voor stap de grootste obstakels kan overwinnen. Host Pieter Embrechts gaat met Henk-Jan op tocht in De Ardennen. Het is de plek waar zijn liefde voor avontuur en de koude begon, een liefde die hem verder leidde dan de avonturier ooit had kunnen vermoeden.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Fré Leys traint 30 uur per week, won al meerdere World Cups en droomt van een deelname aan de Paralympische Spelen. De ambitieuze klimmer laat zich niet hinderen door zijn beperking. Integendeel, hij vermoedt dat het zijn grenzeloze ambitie en doorzettingsvermogen verklaart. Zo ambieert Fré de titel van wereldkampioen, maar wil hij ook bergen verzetten in de klimsport. Host Pieter Embrechts ontmoet Fré - hoe kan het ook anders - aan een klimmuur, voor een gesprek over veerkracht en vooroordelen, hoge pieken en diepe dalen. En hoe het enige echte falen simpelweg niet proberen is.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Of ze wel een Grensverlegger was, vroeg ze zich af. Het Kanaal overzwemmen, dat doen mensen toch wel vaker? Het is veelzeggend voor de daad- en drijfkracht van Haïke De Vlieger. Als kinderpsychiater duikt ze beroepsmatig in de zielenroerselen van haar patiënten, maar daarnaast duikt deze bevlogen avonturierster vooral het zilte water in. Op haar 50ste besloot ze het Kanaal over te zwemmen. Een impulsieve beslissing die haar tot het uiterste zou drijven, en haar leven voorgoed veranderde.
*Benieuwd geworden? Je ontdekt meer over Haïkes workshops via https://www.koudenkrachtig.be/*
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Skiën, langlaufen, door bergen wandelen, marathons lopen — Gino Verschuere doet het allemaal. Zijn grote droom is om ooit een trektocht te maken in de Himalaya, ook al is hij zeer slechtziend. ‘De natuur is vrijheid’, zegt hij. ‘Je voelt er de levensenergie stromen.’ Vier jaar geleden nam Gino voor het eerst deel aan het Alpenkamp van VeBeS, de Vereniging van Blinden en Slechtzienden. En zo ontmoette hij Isabel Peeters, een grote naam uit de reclamewereld die toen ook voor het eerst mee ging, als vrijwilliger. In deze podcast vertellen ze het verhaal van hun bijzondere vriendschap. En hoe ze samen bergen verzetten door met andere slechtzienden en blinden trektochten te maken door de Alpen. ‘Ook mensen die 100% blind zijn, zeggen: “Oh, ik vond dat echt een schone wandeling vandaag.”’
Meer info over het Alpenkamp vind je op de website van de Vereniging van Blinden en Slechtzienden Licht en Liefde: www.vebes.be
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Plots stond hij met een foto op de site van CNN. Grote ogen, ietwat beduusde lach — alsof hij zelf nog moest wennen aan het idee. Karel Sabbe tekende vorige week voor een onwaarschijnlijke sportprestatie door als 17de deelnemer sinds 1986 op tijd te finishen in de Barkley Marathons, een van de meest extreme loopwedstrijden die er zijn. Karel ontdekte het ultralopen nochtans per toeval. Als jonge tandarts zocht hij een manier om een trail van duizenden kilometers versneld af te leggen, vanwege geen tijd om heel lang vakantie te nemen. En zo kwam van het een het ander. Twee weken voor zijn deelname aan de Barkley Marathons, ontmoette Pieter Karel aan de heuvel in de Gentse Blaarmeersen die naar hem genoemd werd. Een gesprek over wat er gebeurt als lopen niet gewoon lopen is, maar grenzen verleggen. En wat dat ons over het leven kan leren.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
‘Waar moet ik zijn?’ Dat dacht auteur Lien De Ruyck toen ze een zoekertje zag voor avontuurlijke vrouwen van de vrijwilligersorganisatie Sea Women Expeditions. Als kind las ze al verhalen over avontuurlijke expedities. Als volwassene had ze die zelf al ondernomen, met de rugzak en met de motor. En eind vorig jaar kreeg ze — via het zoekertje — de kans om met een team van meer dan 30 vrouwen naar het Noordpoolgebied te trekken voor wetenschappelijk onderzoek. Ze zwom er tussen bultruggen en orka’s. En ze luisterde er naar wat de oceaan ons te vertellen heeft.
Je kunt Lien volgen via https://www.instagram.com/sonderling.be/ Haar boek Off Grid Adventures is uit bij Lannoo.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Voldoende prikkels, maar ook rust. Die balans zoekt en vindt Joksie Biesemans in de Ardennen, waar ze — letterlijk — aan een duurzame thuis bouwt. Zoals zovelen trok Joksie tijdens de pandemie de natuur in. Maar waar velen zich nadien weer vol overgave in het drukke stadsleven stortten, bleef Joksie een evenwicht zoeken tussen drukte en stilte. Haar zoektocht bracht haar naar de Ardennen, waar ze op een overwoekerd stukje grond op een bordje ‘te koop’ trapte. Van het één kwam het ander, van het ander een nieuwe thuis.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Frederik Buyckx moet je zien: zijn bekroonde foto’s uit de favela’s van Rio de Janeiro, de onmetelijke bergen van Kirgizië of andere plekken waar weinig mensen komen. Maar wat zijn de verhalen achter de foto’s? Die kun je horen in deze nieuwe aflevering van Grensverleggers. Frederik vertelt aan Pieter Embrechts hoe hij zich voor zijn projecten laat leiden door nieuwsgierigheid en toeval: een lift die hem ergens dropt, iemand die ‘Kom binnen’ zegt. Hij gaat ver voor z’n beelden, en hij wil er iets mee: laten zien hoe mensen, dieren en de natuur zich tot elkaar verhouden.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Op z’n zeventiende belandde Jelle Veyt (36) in een kraakpand. Hij zocht zijn weg maar vond een missie: voor het goede doel duizenden kilometers naar de hoogste berg van elk continent zeilen, roeien, fietsen en wandelen, en die berg dan beklimmen. Jelles verhaal is er één van buitengewone inspanningen en duizelingwekkende getallen. Maar ook en vooral: van een eenzame avonturier die zijn sterkte haalt uit de kracht van andere mensen. ‘De wereld is véél schoner dan we denken.’
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Je kunt rust vinden in stilstand, je kunt rust vinden in beweging, maar Anke Boone (36) zoekt én vindt het in beide. In mediteren, maar ook in reizen, diepzeeduiken, paragliden en — sinds kort — solohiken, een hobby die ze ontdekte tijdens de pandemie. Een keer per maand trekt Anke alleen met haar tent de natuur in, om twee dagen alleen te zijn met zichzelf. Ze schrijft aan de KU Leuven een doctoraat over burn-out. Helpen haar weekends alleen haar om in balans te blijven? ‘Er is veel te weinig aandacht voor mentaal welzijn.’
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Jong geleerd is oud gedaan. Manu ging als kind al fietskamperen met z’n ouders. Nadien ging hij bikepacken met Katrien. En nu ze kinderen hebben, willen ze die liefde voor avontuurlijk reizen ook aan hen doorgeven. Ook al zijn hun zonen Aske en Wietse nog maar vier en drie. Vorige zomer trokken ze met hun vieren een zomervakantie lang door Zweden met de fiets en de tent. Hoe pak je dat aan, zo’n bikepackingavontuur met zulke jonge kinderen? Hoe bereid je je voor, deel je de dag in, regel je eten en drinken, en ga je de verveling tegen? Een verhaal van meertjes, vuurtjes, veel tijd, weinig prikkels en urenlang spelen met een stok uit een bos. ‘Daar was mijn tuut kapot.’
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Jaren geleden kocht Raoul D’Hoossche (74) zeven hectare landbouwgrond. Boom per boom veranderde hij het gebied in een paradijs voor mens en natuur. Nu is zijn privébos een bivakplek, maar ook een plaats waar kinderen leren over biodiversiteit en jonge mannen met een werkstraf hun steentje bijdragen aan het onderhoud van het bos. Of hoe bomen de wortels kunnen zijn voor een hoopvolle toekomst.
Beste luisteraar
Raoul, die je hoort in deze aflevering, is in de zomer van 2023 overleden. Hij werd 76. Het was voor ons een eer om naar zijn verhaal te mogen luisteren. Hoe mooi dat een stukje van hem kan voortbestaan in deze aflevering. Luister aandachtig en laat je inspireren door Raoul.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Ann Cools ontdekte de onderwaterwereld als reisfotografe. Eerst als snorkelaar, maar tijdens de lockdown zocht ze haar grens op en volgde ze een cursus freediving. Ann dompelt Pieter Embrechts onder in de meditatieve stilte onder de wateroppervlakte. Ze vertelt hoe ze leerde omgaan met het wegvallen van lucht en de onbekende wereld van duiken zonder zuurstof.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Показать больше