Эпизоды
-
Det är för mörkt och vi förbannar våra förfäder som följde inlandsisen. Vi förbannar också alla dessa lyxmärken som bara blir löjligare och löjligare, med vakter och sammetsrep för att hålla kunder ute. Det är väl, som så mycket annat, kinesernas fel. Och så Centern, då, som tror att de har problem med partiledaren, men det är ju bara förnamnet. Det stora problemet är partiet. Och politiken. Och strategin. Och allt annat. Att byta ledare ändrar inte det. Är det pinsamt eller uppmuntrande att sossarna kan vända på en femöring i sitt nya partiprogram? Vi är lite oense där. Om hur de som bestämmer i Storbritannien — Born to rule — slutat vara exentriska och vill vara "normala". Medelklassen dödar allt. Blitz av Steve McQueen på Apple+: antagligen värd att se och temat påminner Johan om Goodnight Mr Tom med John Thaw. Vi har sett om Notting Hill — den var inte som Susanna mindes den — och Brassed off, med en ung Ewan McGregor. Det är gulligt med unga reportrar som tycker att det är upprörande att riksdagsledamöter plagierar text i sina motioner. Vi talar om språket och om hur mycket i tidningarna som nu är ett slags freakshow: denna vecka den 58-åriga tolvbarnsmamman som åkte till Kina för att få behålla livmodern. Kan det vara så att den nya generationen saknar humor och därför inte ser det som är bisarrt. Och, hörrni, kom till julbasaren på Gösta Werner-museet i Simrishamn: fyra helger fram till jul med början den 29 november. Ni kan tjacka allt möjligt, men framför allt våra böcker.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kan man börja någon annanstans än i jämställdhetsministerns bananfobi? Den verkar fånga alla, men svenskar (Johan undantagen) är så fina i kanten att de undviker de uppenbara freudianska poängerna. Varför blir detta en allvarlig sak, snarare än en kul idioti? Kanske för att det känns skönt när allvarligare saker är för allvarliga. Susanna minns när hon åkte hiss i FN-skrapan och fick lära sig hur hundar på Manhattan kissar inne. Och sedan brakar det lös med Trump: vi minns vår kompis som satt på Harry Ciprianis i New York några dagar före valet 2016 och hörde Melania Trump säga hur skönt det skulle bli närvalet var över och familjen kunde gå tillbaka till det vanliga livet igen. Den gången räknade nog inte ens Trump med att vinna, men det gjorde han den här gången och nu börjar han göra tokutnämningar. Det är som Bart Simpson brukar säga: Eat my shorts! Problemet med att utnämna tokskallar och undermeriterade är att problemet kommer tillbaka till chefen, dvs Trump. Vi har sett The Apprentice, som är en riktigt bra film om Trump och där skildringen av den djupt obehaglige Roy Cohn, Trumps mentor, är något extra. Vill man veta mer om Cohn kan man se dokumentären Bully, Coward, Victim. Vår vän Roger Lundgren har kommit med sin självbiografi med titeln Eljest, en utmärkt titel om man har kommit ut som gay i Norrland. Roger blev offer för en överfallsvåldtäkt häromåret, vilket får oss att gå loss på rättssystemets hantering av "Nytorgsmannen" och sedan följer en lång tirad om rättsystemet i stort. Det finns saker att tala om, kära jurister. Vi återkommer till Jean-Claude Arnault och feghetskulturen kring honom. Och så ser vi hur tillgångsinflationen inte bara gäller bostäder, utan nu även omfattar soffor och biffar. Men vi har hört ungdomar som talar om "radio", snarare än "podd". Kanske ett gott tecken.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Vi plågas av sega förkylningar, men tuffar på ändå. De amerikanska kvinnor som nu säger att de ska sexstrejka för att straffa Donald Trumps väljare ser misstänkt ofta ut som liberala flator. Det verkar finnas en logisk lucka här. En ny film, Club Zero, tar kropps- och matfixeringen ännu ett steg. Vi har varit i Uppåkra utanför Staffanstorp och fått gräva i norra Europas rikaste fornlämning. Johan fann en ovanlig glaspärla. Miljardärer hör upp! Om ni har några kronor över, hjäip Uppåkrastiftelsen att få fart på utgrävningarna, bara två promille är grävt så långt. Anders Borg försöker svara på frågan vart vi är på väg. Public service är tokiga som vanligt. DN:s Trumpångest nådde termosfäriska höjder i torsdagens tidning. Nu handlar journalistik bara om att skribenterna offentligt bearbetar sin ångest, inte om att förklara och förstå. Vi gar varit på Nationalmuseums romantikutställning, som vi gillade, och ser paralleller till vår egen tid. Donald Trump är förresten vår tids Molly Bloom ur James Joyces Odysseus — betyder det att han är modernist? Och vi tampas med råkorna.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är jobbigt att se på film när man blivit så gammal att alla liknar någon annan. Så snart en skådis visar sig börjar man fundera på vilken bekant han eller hon liknar. Det är ett evinnerligt tjat om skatten på plastpåsar som tas bort. Hur intressant är det egentligen? Och så På Spåret, förstås, som pågått i trettio år, verkar det som. Nu görs allvarliga intervjuer med tidigare deltagare om hur de upplever sin erfarenhet. Amerikanska valet gör folk galna. Ingen sida klarar längre av att göra en rimlig, kall analys, utan förutsätter att all information de ogillar är manipulerad eller falsk. Amerikansk politik är fortfarande intressant, men snart är den bara uthärdlig utan amerikanerna. Hugo Rehnberg har nog rätt: livet kommer att fortsätta. Erik Hörstadius skriver i samma anda. Det är enastående nedslående att det vanligaste sättet att beskriva sig bland unga är "träningsmänniska". Särskilt som de tränar och är besatta av vad de äter och sedan ändå — eller snarare just därför — får ångest och psykiska besvär. Kunde de inte ha ångest av att inte ha läst Dante istället? The Cures nya skiva blir hyllad: kul när ett band kan göra comeback som sig själv, och låta som sig själv, utan att vara nostalgisk. Det är underbart att Stig Strömholm fortfarande skriver Under streckjet i SvD, den här gången om kravatten. Vad ska vi ta oss till när han slutar? Och så slår vi ett slag för klassuppsättningar av kulvapen, avskaffandet av nämndemannasystemet, som just lett till ett politiskt motiverat frikännande av klimataktivisten Magnuz Engardt, att det någon gång blir ordning på den svenska vården och mindre snack om vädret.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi börjar på krogen med Hasse Aro — lugn och sans, inga excesser — och går vidare till veckans ryggradslösa dumpning: SVT:s Eva Beckman kastar Stina Wollter överbord. Fattar man idiotbeslut kan man inte kosta på sig att stå för dem. Hur är det med hets mot folkgrupp: bra med skärpning, eller en tveksam idé från början? Vi enas om att vara oense. Och så alla tips på bra musikfilmer: Commitments, Dig!, The Heart is a Drum, Stop Making Sense, Made of Stone, I'm not There och så vidare. Johan bidrar också: CBGB:s, The Last Waltz, Quadrophenia, Control och 24 hour party people. Vi ser på Disclaimer med Cate Blanchett och anar en trend: den onda vita (blonda?) kvinnan. Är Blanchett på väg att bli typecastad? Hon gjorde ju nyligen Tár, en annan elak, vit kvinna. Det är "Karen"-trenden i snygg förpackning. Unga beskriver sig som "träningsmänniskor" och säger samtidigt att de mår riktigt dåligt. Susanna är inte förvånad. Kan det vara ett kulturellt steg tillbaka till barndomen: bara de mest basala behoven gäller. Vänsterpartiet splittras. Svettigt för Nooshi, men ingen överraskning, direkt. Karin Pettersson inför plusbetyg på Aftonbladets kultursida. Hur många bryr sig? Och vi följer kung Charles III på sin resa i samväldet.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Är AI dummare än din katt? Antagligen. Den svenska vänstern, i bred mening, bråkar med sig själv. Magdalena får bannor för budgetregler och Vänsterpartiet blir utdömt av såväl Palestinarörelsen som Judiska centralrådet och Centerpartiet. Hur ska de få ihop det här? Magnus Ranstorp förklarar Hamas för oss, intressant nu när ledaren bitit i gräset. Vad händer nu då? Det spekuleras om en möjlighet att trappa ned, men Netanyahu vet att krigsslutet antagligen också blir slutet för honom och väntar nog in Trump. Public Service verkar, precis som sossarna med deras lotteri, ha en dödslängtan. När frågan är hur bra de sköter sitt uppdrag drar de igång en serie där konspirationsteoretikern och tokskallen Stina Wollter pratar med nakna "kändisar". Gissa om det kommer att vara vänsterkändisar. Gör vi podden nakna? Gissa. Men programledare som sprider vidare antisemitiska myter är tydligen inget som Sveriges Television har problem med. De politiska kommissarierna har tagit över Moderna Muséet, som en gång var motsatsen till uppfostrande, ängsligt och uppläxande. Och de verkar inte ens fatta att de gör det. Oförmågan att möta historien, utan att recensera den, är total. Vilket påminner om boken The Coddling of the American Mind, av Jonathan Haidt och Greg Lukianoff, som Johan skriver förord till i den svenska upplagan på Stolpe förlag. Kommer snart. Och så följetongen Klarna: Hur mycket sa du att du skulle ha i bonus?!? Och kom och se Frank Capras Mr Smith goes to Washington på Bio Fågel Blå den 8 november, strax efter det amerikanska valet. Johan presenterar och diskuterar filmen på plats. Och, sist men inte minst: ge oss tips på riktigt bra musikfilmer, förutom Gimme Shelter och den nya dokumentären om Paul Simon.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför varnas det för vädret hela tiden? Är det bara klimathysterin, eller handlar det om att vi har för många meteorologer? Eller att den ständigt växande säkerhetsindustrin nu nått fram till vädret? Att gå till tandläkaren är som att gå på husförhör. Steve Martin och Martin Short är fortfarande värda att kolla in, men man måste läsa också: Magnus Ranstorps nya bok om Hamas är just släppt, den ska vi läsa. En annan bok är på väg till oss i posten: Boris Johnsons Unleashed. Han har många likheter med Churchill, Boris, men tyvärr inte de viktigaste om man ska styra ett land. Motorcyckelbovarna på Jimmie Åkessons bröllop är förstås där för att Sverigedemokrater och gängkriminella delar — eller har delat — känslan att stå utanför samhället. Nu när SD är på väg in i samhället blir de gamla kompisarna en belastning. Lunds studentaktivister väljer att demonstrera för Palestina — och indirekt Hamas — den 7 oktober. Sällsynt osmakligt. Men det är ont om akademiker som säger något om det. Beror det på att de håller med aktivisterna, eller beror det på att de är fega? Som tur är finns ett par undantag. Vi struntar nog i årets nobelpristagare i litteratur, men det finns så fasligt mycket annat att läsa. Varför ska man bara läsa nu levande författare? Susanna läser i och för sig just nu högst levande Marlene van Niekerks Agaat, om två kvinnor i Sydafrika. Det intrikata samspelet mellan sydafrikaner med olika hudfärg och historia är fascinerande. Johan har läst om Eric Linklaters Djuphavspirater och Det blåser på månen: en nostalgitripp det ska bli något av. Frågan är vad. Nu ska vi fira Susannas födelsedag, Hurra, hurra, hurra!
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Palestinaaktivister tar sig rätten att hota både riksdagen och judiska skolbarn. Det borde de inte få göra. Nu närmar sig konflikten i Mellanöstern det verkliga problemet: Iran. Inget kommer att lösa sig i den här regionen om inte regimen i Iran störtas eller kraftigt förlorar makt. Det var Irans rädsla att försvagas som satte igång det hela genom terrorattacken på Israel den 7 oktober. De som verkar tycka att det bästa vore att behålla status quo har helt enkelt fel, trots alla risker. Susanna har noterat Klarnas nästa försök att suga åt sig våra pengar. Och så det amerikanska valet: det har faktiskt kommit en svensk bok som förklarar vad som faktiskt sker i USA nu och gör amerikanerna begripliga: Hans Bergströms "Presidentvalet 2024 och demokratin i Amerika" (Timbro). Vill man förstå något är det den man ska läsa, En annan bra bok, som också råkar vara från Timbro (vi är inte sponsrade) är "Staden i den svenska romanen". Städer och vårt förhållande till städer är fascinerande. Och de är alla så olika, åtminstone de med personlighet. I Rom är t ex historien alltid närvarande, vilket antagligen gör att arkitekturen är bättre. Kanske har det också att göra med att katoliker, till skillnad från protestanter, inte varit med om det stora brottet med historien. Vi har sett Kate Winslets film om Lee Miller och gillar den. Spännande hur fotografer arbetar, tänker och resonerar. Ni kan lyssna på DN:s Paul Hansen i P1:s kultur om saken. Och en påminnelse om Barry Lyndon på Fågel Blå den 9 oktober. Nu gör vi oss redo för Nick Cave i Köpenhamn.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi har kommit hem, efter att ha dragit nytta av er lyssnares tips om parmesan. Den bästa fanns en gång på Coop, men inte längre. Tack till Cartech i Ystad, som såg till att bilen pallade. Hotel Locarno i Rom var härligt, liksom det myt- och historieomspunna Schlosshotel Kronberg utanför Frankfurt. Baren i det gamla slottet lät Eisenhower bygga som officersmäss, Elvis sägs ha hängt där. I Rom gladdes vi åt att se Livias hus, alldeles nyöppnat. Men det finns fina grejer hemma också, som Robert Axners Missionshonung från Ljugarn. Jimmie Åkesson ställer till det för sina bröllopsgäster genom att inte ge dem en klädkod. Och så Estonia: 30 år efter förlisningen har den omutlige Bengt Schager fått rätt. Läs om det i Fokus. Erik Ridderstolpe rotar också i saken i P1. Hur kunde det gå så tokigt för Anna Kinberg Batra? Nu har hon satt Ulf Kristersson i klistret. Inger Enkvist skriver i Svenskan om lärare som inte ens kan tala svenska. Vi saknar de klara språkreglerna som till exempel vår mycket saknade chef på Svenskan, Håkan Hagwall, stod för. Lotta Lundberg skriver kul i Svenskan - en DN för vuxna. Tack vare fåfängan får vi dokumentären Hollywoodgate om talibanernas maktövertagande. Susanna berättar hur hon tänker om intervjuer och vi minns ett par av hennes bästa ur Metro. Och missa inte Barry Lyndon på Bio Fågel blå på Östermalm den 9 oktober - Johan visar och diskuterar filmen.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi bilar oss fram med möda genom ett Rom där kollektivtrafikstrejk råder. Italienare är inte mycket för blixtlåsprincipen i trafiken — det är mer här-kommer-jag-principen som gäller — men solen skiner och det är 28 grader varmt. Vår bas är Hotel Locarno, efter att ha njutit av vänners gästfrihet på Palazzo Tiglio i Toscana. Av de rapporterade skyfallen märker vi inte mycket, utom en körare på motorvägen i onsdags. Finansministern lägger budget och ska rensa bland myndigheter, men det är inte direkt några kända, större myndigheter som får stryka på foten. Och så blir det skattesänkningar till "de rika" och "män", om man ska tro pressen. Vi vädrar tidig valrörelse. Och sossarnas lotteriskandal bara rullar vidare. Hur retro är det inte att sjukvården fortfarande faxar journaler? Och hur kommer det att Svenska Kommittéen mot Antisemitism under Ulrika Knutson har svårt att få något sagt och gjort efter den 7 oktober och när vänstern är full av antisemiter, men har lätt att angripa islamofobin? Typisk finvänster. Dessutom har de styrelsemedlemmar som baktalar Magnus Ranstorp, som gjort mer än någon annan för att förklara den militanta islamismen för oss. Mycket känns som en agentroman nu: exploderande personsökare, historien bakom Nord Streams sprängning och den ryska sleeper-familjen som nyligen blev hemskickad till Ryssland, trots att barnen inte ens visste att de var ryssar. Påminner oss om tv-serien Americans, som är värd att se. MP går upp en aning, men blir allt tydligare ett parti av hyfsat utbildade kvinnor i storstad. Segregeringen i väljarkåren hårdnar. Vi frossar i italiensk mat och vill ha tips på var vi ska köpa parmesan: hjälp oss! och till sist Eric Linklater och Djuphavspirater.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi börjar i kålgården i Humlegården och halkar in på civilförsvar och ministern Carl-Oskar Bohlin. Susanna har hittat en artikel om Elizabeth II som alltid sade "interesting" när hon satte punkt för ett samtal. Johan Har varit på grannpodden Stig och Cyril i otakt med samtiden, efter att ha gått vilse bland alla tjejer i kalasbyxor och yogamattor i Hammarby sjöstad. Birgitte Bonnesen döms till fängelse, men är det bra att hennes advokat är förvånad? Klarna får bannor från Finansinspektionen men spelar oförstående. Och apropå skandaler: sosselotteriet. Vad tror man händer om man ger någon kommission för att sälja prenumerationer på lotter? Att sossarna inte vill att den här frågan ska dyka upp är självklart, men är regeringspartierna verkligen så intresserade av den? Johan är tveksam. det fins för stora risker att det exploderar bakåt, när de lurade gamlingarna är bortglömda. Debatten mellanTrump och Harris visade att journalister inte begriper hur partiska de är och att Harris faktiskt hittat ett sätt att vrida lite av kraften ur Trumps händer. Detvar som när Göran Persson förvånades över att inte rå på Reinfeldt. Och den 9 oktober ska Johan få visa Barry Lyndon på härliga biografen Fågel Blå. Det glädjer honom mycket, eftersom han är en William Hogarth-fan. Och allt detta medan hantverkare väsnas på taket.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är skördetid för fikon och hallon. Per Wästberg skriver bra om fasaderna som Stockholms ansikte. Sakine Madon, ny politikredaktör på Fokus, börjar med rivstart om Skellefteå kommun, som vill anställa någon som de inte har något jobb för. Vilket TV-program är mest poppis? Resultatet är faktiskt glädjande. Och så hela grejen med Billströms avhopp. Ingen verkar veta något säkert, men alla spekulerar. Om ni inte sett Veep med Julia Dreyfus förut är det läge nu: serien är inte bara mördande kul utan nu också profetisk: allt Kamala H är med om har redan beskrivits. David Brooks, NYT:s konservativa alibi, skriver en klargörande artikel om varför Trump antagligen vinner. Obligatorisk läsning om man vill fatta mer än det man kan få ut av svenska tidningar. Nina Björk rackar ned på dem som använder det privata i kommersiella syften i en artikel i SvD där hon … just det, använder sitt privatliv för att marknadsföra sin nya bok. I DN:s kulturdel skriver å andra sidan en av de profilerade redaktionsmedlemmarna om att hennes barn är en en fjälluggla — identifierar sig som, som den heliga fraser lyder — och visar hur totalt nipprig hela kultureliten i södra Stockholm blivit. Peter Wennblad på SvD har synat Sidas försök att sätta krokben för regeringen och en alldeles färsk förtroendemätning av Demoskop antyder att SD har problem.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett avsnitt där Johan försöker sluta säga intressant och misslyckas. Lyssnare berättar om sina lördagar, vilket får oss att tala om att meta och Sven Tumba, som en gång räddade Susanna från drunkningsdöden. Oasis återförening - är det ett förband till Kinks återförening? Bokmässan har två teman: rymden och sápmi. Gäsp. Och apropå det: Fredrik Prost har skrivit en bok på samiska, som bara får översättas till andra samiska språk. Ändå är den nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Hur ska juryn kunna läsa den? Linonel Shrivers Mania, som Susanna läst, är en satir över wokeismen, men den kunde vara verklighet. Equmeniakyrkan har fått en kyrkoledare som är partimedlem i Vänsterpartiet. Hon tycker det är okomplicerat, vilket är typiskt för svensk kyrklighets vänstervridning. DN är i fight med nya Handelsbankenkanalen EFN. Det är roligt på många sätt. Bland annat därför att Peter Wolodarski är mindre en ny Tingsten, än en ny Olof Lagercrantz, så nu står Leo Lagercrantz mot den nye Olof Lagercrantz. Expressen ska också få Wolodarski som chef. De lär inte gilla det. Kamala Harris gör som vår gamla TV-producent Malin Kvist alltid ropade i örsnäckan: "le, le, le!" Trump gör det inte, men bortsett från leendena var Harris första intervju inte så imponerande. Vi vill veta vilka svenskar som finns i Stasiarkivet och tipsar om vernissage i DN-skrapan den 11 september med bl a Niklas Palmklint. Är korta män elaka? Rätt många av dem.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi har varit i Lund och hämtat blåvitt porslin, längtar efter bra pappershandlare — Lexis i Lund är en — och vi saknar Jan Stenbeck och minns middagarna med honom. Inte minst den middag då vi fick inbakad tryffel och gåslever under namnet "Testicule de vieux chien". Vi minns också hur mycket han älskade hundar. Den utmärkta P1-dokumentären, Sista dansen på Fårö, om vänsterkultureliten på Fårö gör oss förstämda, men är utmärkt. Den visar hur förljugna dessa människor är. Den elaka Olof Buckard, den galet skrattande Maj Wechelmann, Jan O Karlsson och magdanserskan Rozita Aver, den enda som verkar hyfsat normal. Om hur apkoppor blev mpox och en rättelse om Klarna, utan att för den skull släppa trycket på ett företag som gillar att skicka inkasso på sina kunder. Bankerna, vad hände egentligen med dem? Presidentvalet i USA där Kamala Harris har vind under vingarna. Det är som Janerik Larsson alltid sagt: amerikanska presidentvalskampanjer bjuder alltid på något oväntat. Vi försöker att trasha DN så mycket vi kan, men det går fortfarande bra för dem. Det är som vanligt: ingen lyssnar på oss. Och så vår lokala stora strid: Handlaren i Löderup, som vi gillar fullt ut, har fått sina parkeringar blockerade av stora stenblock. Vi lovar att hålla er informerade om denna inflammerade konflikt.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi börjar med siffror som visar att svenskarna faktiskt är mindre deppade — om inte positiva — till framtiden och tillvaron. Susanna vädrar lite ekensnack i samband med en beskrivning av road rage på Östermalm och vi minns Eva Swartz. Det för oss över på konsten med minnesord, som nästan ingen in Sverige, utom Fokus, ägnar sig år. Staffan Heimerson är Fokus obestridde mästare i genren och i det kommande numret har han skrivit om Kurt Salomonson, gruvarbetare och proletärförfattare, på ett lysande sätt. Vi undrar varför vi ska lita på Klarna, som vill ha våra pengar och sedan kastar vi oss in i det amerikanska presidentvalet. Harris har medvind, men kommer det att hålla i de sju delstater som är avgörande? Demokraterna har dragit långt åt vänster, något som r underrapporterat i svensk media. Välrapporterat är dock svenska journalisters aversion mot Amerika och det senaste exempel på det — Martin Gelin — får nästan obegränsat utrymme i DN när han ska lansera sin bok om hur illa han tycker om USA. Vi har käkat middag med Camilla och Johan och den senare påstår snobbigt nog att det inte är någon idé att äta ostron om man inte är i Frankrike. Widar Andersson har varit klok igen. Det händer rätt ofta.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi har varit på Olseröds konsthall och tittat på en utmärkt utställning med John E Frantzéns verk. Inspirerande och originellt, från Cadillacen och den skrevande tjejen på Hells Angelsmålningen, till porträttet av kungafamiljen och den ofullbordade men drömska Last Ride, med en chopper lackad i glitter-flagor. Skissernas museum borde köpa Frantzéns fina förstudier. Så talar vi om JD Vance igen och om försöken att skjuta ned honom. Inte ens hans förslag om rösträtt för barn, förvaltad av deras föräldrar, är egentligen särskilt konstig. Den högt ansedde statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson förutspådde redan för 15 år sedan att frågan skulle dyka upp. Hollywood löjlar sig som vanligt och tycker nu att det är "problematiskt" att Amy Adams spelade JD Vances mamma i filmatiseringen av Hillbulli elegy. Varför det, era filmmiffon? Vi såg filmen i veckan och Glenn Close gör ett fantastiskt porträtt av Mamaw, Vances mormor. Intressant att Kamala Harris väljer en vicepresident som inte väger upp hennes vänsterlutning, utan förstärker den. Det beror antagligen att unga radikala amerikaner börjat hata Israel och den naturlige högerkandidaten Joe Shapiro, är en kraftfull försvarare av Israel. Men det är också ett tecken på att båda de amerikanska partierna lätt domineras av yttergrupper — något Johan skriver om i det kommande numret av Fokus och som behandlas i en alldeles nyutkommen bok som heter Hollow parties - ihåliga partier. Uteliggaren Anders i Kambodja, som bokstavligen har "skinnskalle" tatuerat i pannan är Johans mediala höjdpunkt i veckan. Vi glädjer oss åt att podden fått en fin artikel i flådiga magasinet Country Smart, ägnar Lyndon B Johnson och hans biograf Robert A Caro lite tid, liksom utgivningen på vårt eget förlag, Fuck you förlag. Susanna anar höst, men vi ser fram mot att bila till Italien och är glada för våra härliga strandpromenader.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi har börjat med tidiga strandpromenader, vilket får oss att tänka på Det susar i säven och därifrån direkt till amerikanskt partiväsende. Susanna har läst Hillbilly Elegy av JD Vance, vicepresidentkandidat, och noterar hur viktig han och alla andra hillbillies tycker att familjen är. Det är den saken "childless cat-lady" handlar om. Uttrycket Katt-Kerstin kommer från den gamla komediserien "Heja Björn" som Susanna återknutit bekantskapen med. Johan är ledsen att höra att Alexander Waugh, son till Auberon och sonson till Evelyn, dörr bara 60 år gammal. Det finns många historier om den familjen. Johan Tralau har fått en riktigt bra recension i Svenskan och Timbro varnar för medborgarlön, men vi vet att den frågan är levande död: den återkommer alltid. Politiker är fortfarande på semester, men inte Johan. Och så har det varit stor fångutväxling. Vi kommer att få mycket mer av sådant, särskilt eftersom Sverige har många med rötter i de här skurkstaterna. ICA-kuriren intervjuar Anders Arborelius och vi kastar oss in i spekulationerna om huruvida han kan bli näste påve. Johan ser fram emot att läsa biografin över Lyndon B Johnson och inbillar sig att han beställt Lionel Shrivers nya roman "Mania", men det visar sig att det är Susanna som har gjort det. Johan har dock, sent omsider, skaffat sig Dorothy Sayers böcker om Lord Peter Wimsey. Gräsklipparen är kajko, men vi har fått tips från Dick och Fly me to the Moon var en film som lämnade oss en aning undrande, även om Scarlett Johansson och Woody Harrelson var bra.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Inget händer i den svenska offentligheten, men förstås på annan plats. Även tråkiga saker, som att Eva Swartz dör. Politiken verkar ha industrisemester, ett begrepp man annars får vända sig till institutet för språk och folkminnen för att få förklarat. Borrby Kulturdagar hade utsålt och allt gick bra. Men hur är det egentligen med självständigheten i pressen? Plötsligt är Kamala Harris det hetaste sedan skivat bröd, men egentligen utan någon djupare analys än att hon går bra på TikTok. Amerikanerna är inte kloka. Nu ägnar New York Times en hel artikel åt om det verkligen var en kula som träffade Trump. Det mesta, kommer tidningen fram till, tyder på det. Men vad vore annorlunda om det bara var ett kulfragment, eller splitter? Oklart. Palestinaaktivister förföljer journalisten Inas Hamdan hela vägen hem, eftersom hon talat om ved de egentligen skriker på arabiska. Är någon förvånad? Den här typen av importerade konflikter och beteenden är en del av vardagen nu, som även domen mot den romska klanen som försökte smita från 80 000 i restaurangnota visar. Krister Thelin bill ha en borgerlig valallians, så att borgerliga väljare inte ska behöva välja för mycket. Är det en fråga om idéutveckling — Susanna lutar åt det — eller mest en partigängares dröm om att bli av med Sverigedemokraterna — Johan lutar åt det. Jerzy Sarnecki ömar för de kriminella som har det trångt i finkan. Är det inte dags att finna en ny kriminolog att tala med? Kommer man att få smaka på champagnen som legat på Östersjäns botten i 170 år. Och sedan har vi tittat på The Bears nya säsong på Disney + och på Drops of God på Apple TV+: en hel middag, det vill säga mat och vin.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En tidig morgonpodd när Susanna står i startgroparna för att leda Kulturdagarna i Borrby. Det blir Johan Tralau, Anita Goldman, Björn Ranelid, Magnus Ranstorp och Owe Gustafson på litteraurdagen och Jan Troell, Thomas Nordanstad och Owe Gustafson — igen — på filmdagen. Expressen har en semestervikarie — tror vi — Wilhelm Nyström, som skrivit klarspråk om överutbildningen av svenskarna. Microsoftkollapsen visar, igen, hur sköra vi gör våra samhällen när vi litar på algoritmer och AI. Visst kan vi preppa, men det är ett samhällsproblem. Och ingen gör något åt det, vi blir bara mer och mer beroende av datorer. Vi tror inte heller på AI-översättningar, särskilt inte när det ör författare med ett starkt eget språk, som Martin Amis, eller Edward St Aubyn. Det blir inte ens enklare att rätta till svenskan efter att AI grovöversatt. Trump firar triumfer och Republikanerna är inte "övertaget" av Trump numera, det är helt enkelt ett populistiskt, arbetarklassinriktat och nationalistiskt parti, som Peggy Noonan påpekar. Vi har sett Civil War med Kirsten Dunst och Jesse Plemons och är skakade över hur trovärdig berättelsen är. Valet av J D Vance, författare till Hillbilly Elegy, som vicepresidentkandidat är intressant. Åsa Linderborg förstår Vance, men är han bara ute efter makt? Och apropå makt, vad krävs för att kultureliten ska erkänna att de har makt (och därmed ansvar) och hur många bryr sig? Vi recenserar debatten i frågan. Och vi förundras över att inget — absolut inget — händer i det offentliga Sverige, samtidigt som Systemet är sprängfullt redan två minuter över tio. Till sist kan till och med Human Rights Watch komma fram till att Hamas ledde terrorattacken mot Israel och att den medvetet riktades in på civila. Vi tvivlar på tvåstatslösning, men tycker att Bo Rothstein skrivit intressant i ämnet. Och så Lucian Freud, som erkände 14 barn, men bara två inom äktenskapet och 12 med olika älskarinnor. Kanske inte i alla delar ett föredöme, men en fantastisk konstnär. Och en typisk representant för den korta period under efterkrigstiden då bohemeri, kaos och anarkism ansågs helt OK, även om det t ex drabbade minderåriga, antagligen därför att samhället i övrigt var så stabilt. Nu är det inte så stabilt längre och förtjusningen över utmanande beteenden mindre.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi börjar med att tala väder. Låter som en mjukstart, men det är det ju inte i ett land där sommaren är kalla som sydafrikansk vinter. Fast åska är kul. Susanna har läst Highsnobiety, en tidskrift som egentligen är något annat. Eller mer. Och möjligen något alla mediehus kommer att ta efter. Johan har noterat att Aftonbladet räknat ut att Länsstyrelsen i Stockholm lagt 4758 timmar på att hantera Anna Kinberg Batras anställningsklanteri. Ett innovativt sätt att hålla liv i skandaler: att göra hanteringen av skandalen till en del av skandalen. Är det ovidkommande att den grupp som tog en springnota på 80 000 i Malmö, där nu ett par inblandade är misstänkta för barnäktenskapsbrott, är slovenska romer? Den allmänna meningen i svenska medier är uppenbarligen att det är ovidkommande, eftersom de undviker att berätta den saken. Men vad grundar man det på? Om klankulturer bygger på att det är fritt fram att lura de som står utanför klanen, är väl uppgifter av det här slaget högst väsentliga om man ska förstå vad som skett? Det har skrivits för lite om resande och romers syn på majoritetssamhället, men vi minns ett utmärkt undantag i Thom Lundbergs "För vad sorg och smärta". Sedan blir det förstås Biden och Trump. Nu när Hollywood bett Biden att gå kommer med säkerhet fler liknande önskemål. Peggy Noonan menar att Demokraterna måste våga att ha en ny intern kampanj mellan flera kandidater, för att få fram en ny kandidat som har någon trovärdighet. Att bara ge Kamala Harris kandidaturen kommer inte att flyga. Vi gläder oss åt att ordentliga barmenyer är inne, istället för en skål nötter, och är särskilt glada får att vi fått vår egen bar — Picklebar — här i Borrby. Det är superrestauranten K6 som står för drinkar och barmeny. Men vi längtar lite till baren i De Russie i Rom och till Rom i allmänhet. Charles III har köpt barre på Manhattan, sägs det, under titeln "Kung av Kanada". Linda Jerneck på Expressen får ett uppfostrande käckt mejl från HR-människor och känner att hon genast vill börja knarka. DN:s Annika Ström Melin gör en analys av hur extremhögern ska hanteras, som tyvärr inte stämmer med verkligheten, men är ett ovanligt tydligt exempel på hur det man önskar vore sant, snarare än det som är sant, oftast får styra i de här frågorna. Och vi ska snart se Fly me to the moon på Borrby bio, trots att den fått dåliga recensioner.
Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Показать больше