Эпизоды
-
Microsoft stelt zijn jaarrapport cyberveiligheid voor. Bart Asnot is te gast over 7.000 aanvallen op wachtwoorden per seconde! Ze zien ook dat België een steeds belangrijker digitaal doelwit is geworden
Zijn onze darmen echt nog zo'n ongekend wetenschappelijk terrein? Imec ontwikkelt een inslikbare sensor die je volledige maag- darmstelsel in kaart kan brengen, Annelies Goris legt uit.
En factchecker Luc van Bakel (VRT NWS) checkt verhalen over snottebellen en het einde van het papieren geld! -
Noord-Koreanen vechten in Oekraïne: kloppen de clichés over het land van Kim Jong-un? Koreakenner Remco Breuker praat over porno, de zwarte markt en tophackers.
Factchecker Rien Emmery legt uit hoe het satirische The Onion de failliete complotdenker Alex Jones uitkocht.
VRT NWS-journalist Luc van Bakel checkt of witte mannen echt kleiner worden! -
Пропущенные эпизоды?
-
Wikipedia kampt met valse artikels en paragrafen die door AI geschreven zijn. We spreken technologiefilosofe Katleen Gabriëls (Maastricht University)
VRT NWS-journalist Tim Verheyden zocht uit of je de camera van je slimme deurbel ergens moet registreren.
VRT NWS-journalist Luc van Bakel checkt geruchten over Nederlanders die hun duinen vernielen, en de NAVO die de VS zelf de deur zou wijzen. -
Hoeveel camera's hangen er in België? Waar hangen ze? Wie filmt ons? En waarom weten we dat niet als burger? Tim Verheyden en Jelle Janssens (criminoloog aan de UGent) zijn te gast.
VRT NWS-journalist Luc van Bakel vertelt welk fake news er rondgaat na de verkiezingen in de VS.
Er is veel desinformatie over overstromingen zoals die in Valencia: wat is de rol van het wegnemen van dammen, dijken en riolering? Hydroloog Patrick Willems (KU Leuven) schept verheldering. -
Op sociale media wordt collageen aangeprezen als wondermiddel voor een jongere en stevigere huid. Het wordt gepromoot in voedingssupplementen, drankjes en dagcrèmes. Experts blijven kritisch. We praten erover met dermatoloog Samira Baharlou van het UZ Brussel.
De populaire complottheorie dat rapper Kanye 'Ye' West vervangen zou zijn door een lookalike, steekt opnieuw de kop op door de Amerikaanse influencer en podcaster Kristin Cavallari. Muziekkenner Vincent Byloo factcheckt het verhaal. -
Welke rol spelen leugens in de Amerikaanse verkiezingen? Welk fake news gaat er rond? We spreken erover met factchecker Maarten Schenk van leadstories.com en met Peter Van Aelst, politoloog en Amerikakenner van de UAntwerpen.
Tim Verheyden interviewde bestsellerauteur Yuval Noah Harari (Sapiens, Nexus) en betrapte hem over leugens over AI.
Dierenrechtenorganisaties waarschuwen voor filmpjes die viraal gaan waarin dieren gered worden. Vaak zijn ze in scène gezet. -
Weervrouw Jacotte Brokken is gefascineerd door de samenzweringstheorie dat Beyoncé betrokken is bij het schandaal van P. Diddy. Cultuursocioloog Walter Weyns legt uit dat we al duizenden jaren smeuïge verhalen en bovenal seksschandalen doorvertellen over de rijken en machtigen der aarde.
Tim Pauwels van VRT NWS heeft als eigenhandig het aantal volmachten geteld dat in Ninove gebruikt is bij de verkiezingen. Hij heeft veel vragen bij de manier waarop dat wordt geregistreerd. -
Kunnen de Russen onze kiesbureaus hacken? Jeroen Windey van Binnenlands Bestuur legt uit.
VRT NWS-journalist Luc Van Bakel factcheckt Bart De Wever en Kamala Harris tot in de slaapkamer
Gezondheid en Wetenschap begint met huisarts Maarten op TikTok -
Maken chips in en rond ons lijf ons gezonder? VRT NWS-journalist Tim Verheyden testte de gezondheidsring van Samsung. Tamara Denie van Roche Diagnostics vertelt over hun sensoren bij diabetespatiënten.
Dave Allegaert uit Waregem kreeg een handgeschreven verjaardagskaart in de bus van een lokale N-VA-kandidaat. Maar Dave kent de politicus van haar noch pluim en vindt dit heel eng. Hoe kan dit? Privacy-expert Bart van Buitenen (Dasprive vzw) legt uit wat er gebeurd is. -
Worden oorlogen minder dodelijk door AI en hoogtechnologische wapens? We spreken met VRT NWS-expert Jens Franssen en politicoloog Marijn Hoijtink (UAntwerpen).
En verder: 10 keer per week frietjes eten zoals Matthias Diependaele? We factchecken wat dat doet met je gezondheid. -
De zetelverdeling in onze steden en gemeenten is pertinent onevenredig. Volgens het systeem Imperiali wint de grootste partij onevenredig veel zetels. Soms kan je met 38% van de stemmen wel meer dan 50% van de zetels binnenrijven.
Burgemeesters pakken richting 13 oktober graag uit met gedaalde criminaliteit in hun stad of gemeente. Maar klopt dat wel?
Geert Van Damme van AdLens en politiek marketeer Reinout Van Zandycke fileren de advertenties op socialer media van lokale partijen en politici. -
Onderzoek van VRT NWS toont tal van verdachte scheepvaartactiviteiten op de Europese zeeën aan, onder andere van Russische vaartuigen. Hoe voorbereid is ons land op mogelijke acties van spionage of sabotage in de Noordzee?
Liggen supermarkten vol producten die gezonden worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn? -
Valse vrienden! Veel mensen kregen op facebook berichten van collega Fien Germijns van Studio Brussel. Alleen was zij dat niet! Wie zit er achter die valse profielen, hoe vaak komt dat voor, en hoe herken je ze? We spreken Fien en technologiekenner Tim Verheyden van VRT NWS.
En we zetten de meest recente factchecks op een rij. -
Mégane verloor honderden euro's door een valse bankapp! Hoe herken je die vervalste apps? Mégane getuigt hoe iemand haar oplichtte toen ze haar laptop verkocht, Tim Verheyden (VRT NWS) geeft uitleg en Lien Meurisse (FOD Economie) geeft tips om oplichting te vermijden.
Luc van Bakel, de chef van de checkredactie van VRT NWS, checkt of je hoofdluizen echt kan bestrijden met een badmuts vol olijfolie! -
Valse voetbaltruitjes: ze zijn overal tijdens het EK, maar mag je ze dragen en kopen? En hoe groot is die namaakindustrie?
Europa dreigt fors kouder te worden als de Golfstroom stilvalt. Kritische klimaatsceptici wijzen erop dat we decennia horen dat alles warmer zou worden. Wie heeft er gelijk?
Je kan dankzij AI blijven praten en chatten met overleden dierbaren. Platte commercie op kap van emotioneel leed? Of zinvolle rouwtherapie?
En de meest opmerkelijke factchecks van de week. -
Verdwijnt het echte fotomodel door AI? Daar spreken we over met Cameron-James Wilson, de ontwerper van AI-fotomodel Shudu dat de cover van Vogue haalde. En met Severine Nijs van modellenbureau Jackie Lee.
In de checkrubriek kijkt Luc van Bakel naar een slecht vertaalde speech van Meloni en naar een akelige deepfake van Hanne Decoutere.
Kloppen de clichés over Native Americans? 100 jaar geleden kregen ze het staatsburgerschap in de VS. Amerika-kenner Steven de Foer maakt de balans op. -
Europa wil de beelden die we versturen op berichtendiensten laten screenen. Onder het Belgische voorzitterschap zijn verregaande stappen gezet richting chatcontrol. Goede zaak of Big Brother? Sofie Royer is privacy-experte en geeft uitleg en bedenkingen bij dat plan.
Veel beweringen over de Oudheid zijn fout. We misbruiken de Grieken en Romeinen aan de lopende band zegt classicus Patrick De Rynck.
Luc Van Bakel, chef factchecking van VRT-NWS, maakt de balans op van de factcheckmarathon. -
VRT NWS schakelt in aanloop naar de verkiezingen een versnelling hoger om politieke uitspraken te factchecken en organiseert een factcheckmarathon. Het uur van de waarheid is te gast op de marathon, en praat onder meer over hoe belangrijk politieke factchecks zijn.
-
In Duitsland is het proces tegen de extreemrechtse Reichsbürger-beweging gestart. Heinrich Reuss, die zichzelf ‘Prins’ noemt, is de meest opmerkelijke spilfiguur. Wat moeten we weten over de ‘prins’?
Buitenlandse journalisten en correspondenten hebben soms een vertekend beeld van België en de Belgische politiek, omdat ze enkel de Franstalige media volgen. - Показать больше