Эпизоды
-
De syriske gader flød over med jubel og glædesfulde skudsalver, da Bashar al-Assad og hans brutale regime faldt søndag den 8. december sidste år.
Siden har oprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham – bedre kendt som HTS – taget de første skridt til at forme dét land, som Syrien skal blive til. Men med den tidligere al-Qaeda kæmper Ahmed al-Sharaa i spidsen og med forbindelser til terrororganisationer som Islamisk Stat er spørgsmålet, om Syrien er ved at udvikle sig til et fundamentalistisk islamistisk styre eller en mere moderat stat?
Oprørsgruppen har lovet at skabe et Syrien med plads til alle, men hvad afslører dens første træk? Heidi Plougsgaard gør status på oprørsregeringens første måned på magten i Syrien.Gæst: Heidi Plougsgaard, mellemøstkorrespondent på Jyllands-Posten
Vært: Tine Toft
Tilrettelæggelse og produktion: Pernille Skytte
Foto: REUTERS/Ammar Awad
Der er lånt klip fra Associated Press, AFP News Agency, Al Jazeera, BBC, Deutsche Welle, Sky News og Middle East EyeSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Donald Trump drømmer om at eje og kontrollere Grønland, og han vil ikke afvise at tage økonomisk eller militær tvang i brug for at få det til at ske.
“Make Greenland great again,” skriver Trump på sociale medier, mens hans søn, Donald Trump Jr., fik skabt drama, da han tirsdag tog en eftermiddag i Nuuk, hvor han uddelte MAGA-kasketter, tog selfies og gav gratis frokost.
Den højspændte situation ramler ind i en tilspidset debat om grønlandsk selvstændighed og et grønlandsk valg senest d. 6. april i år.
Hvorfor er Grønland så vigtig for Trump netop nu? Er han ude efter at skaffe sig en magt, han i store træk allerede har? Og er det overhovedet realistisk, at Grønland bliver en del af USA?
Gæst: Kristian Søby Kristensen, seniorforsker og leder af Center for Militære Studier på Københavns Universitet
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og produktion: Tine Toft
Grafik: Lotte Overgaard
Der er lånt klip fra TV 2
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Et møde med en nervøs, kæderygende og indigneret anonym kilde åbner Esben Larsen Mikkelsen og Jonas Hvids afdækning af en af danmarkshistoriens største svindelsager med offentlige midler.
I centrum af sagen står boligforeningen Østjysk Bolig, og i dag begynder en omfattende retssag mod fire midaldrende mænd, som er tiltalt for at have lænset boligforeningen og dermed nogle af landets fattigste borgere for 24 mio. kr. over et årti.
Hør journalisterne bag afsløringen fortælle om at grave sandheden frem i et bjerg af aktindsigter, og hvordan afdækningen førte til handling fra boligministeren samt et øget tilsyn af landets almene boligforeninger.Gæster: Esben Larsen Mikkelsen og Jonas Hvid, journalister på Jyllands-Posten
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og produktion: Pernille Skytte
Illustration: Agnete HolkLæs mere om Østjysk Boligs svindel her
Til dagens episode er der lånt klip fra TV2 Østjylland
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
For 10 år siden i dag brød to brødre ind på redaktionen til det franske satiremagasin Charlie Hebdo i Paris og skød og dræbte 11 ansatte, før de senere dræbte en politibetjent på gaden under flugten. De følgende dage var præget af regulær menneskejagt og flere relaterede terrorangreb i Paris. I alt 17 uskyldige mennesker blev dræbt på tre dage.
Terrorangrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo blev i 2015 starten på en lang række islamistiske terrorangreb, som over flere år ramte Frankrig og resten af Europa og kostede hundredvis af europæere livet.
Charlie Hebdo var i 2015 synonym med religionskritik, provokation og ytringsfrihed, og i tiden efter angrebet viste store dele af verden støtte med ordene »je suis Charlie«.
I anledning af 10-årsdagen for terrorangrebet har Jyllands-Postens Europakorrespondent, Marie Louise Albers, interviewet Charlie Hebdos nuværende chefredaktør, Gérard Biard, der bl.a. langer hårdt ud efter Danmark for fejhed og for at »acceptere totalitarismens afpresning« ved at indføre den meget omdiskuterede koranlov.
»Je suis Charlie«, hvad blev der af det? Det spørger vi om i dag.
Gæst: Marie Louise Albers, Europakorrespondent på Jyllands-Posten
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse: Mathias Bonde
Klip og produktion: Asbjørn Kjærgaard-Pedersen
Foto: Niels Hougaard
Der er lånt klip fra TV 2
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
På kort tid har Omar Alkhatib indtaget rollen som talerør for konservative, højtuddannede muslimer i Danmark. Han anser homoseksualitet for at være en synd, går ind for kønsopdelte svømmehaller og havde helst været håndtryk til det modsatte køn foruden.
Nu har han kastet sig ind i udlændingedebatten med Socialdemokratiets Frederik Vad, fordi han mener, at han som muslim skal have lov til at leve efter islams værdier. Ifølge Omar Alkhatib er islam foreneligt med det liberale demokrati, og han mener, at islam har meget at bidrage med til det danske samfund.
Så er der virkelig ikke et eneste sted, han mener, at det liberale demokrati må bøje sig for at gøre plads til islam? Og hvad er hans eget idealsamfund?
Gæst: Omar Alkhatib, civiløkonom og debattør, tidligere redaktør på radioprogrammet 'Det Muslimer Taler Om'
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og produktion: Tine Toft
Foto: Stine Bidstrup
Vi har lånt klip fra B.T.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Kong Frederik X er ved at etablere sig som Danmarks regent. Der gik ikke mange timer fra hans første nytårstale, til kongehuset kunne præsentere kongens nye personlige våben og statskendetegn.
Kongevåbnet har ikke været ændret siden 1972, og det nye kongevåben kommer med markante ændringer. Dels får Grønland og Færøerne en mere fremtrædende position, mens “vildmændene” har fået hipsterskæg og crossfitkroppe, men det mest opsigtsvækkende er et opgør med næsten 500 års historie, som muligvis vil bringe glæde i Sverige. Alligevel har kongehuset underspillet forandringen.
Hvad siger det nye kongevåben om Danmarks nye konge? Hvordan vil han sætte sit præg?
Gæst: Niels Th. Dahl, kongehusanalytiker på Jyllands-Posten
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og produktion: Tine Toft
Foto: Kongehuset
Læs derudover Niels Th. Dahls analyse af Kong Frederiks nytårstale her.
Der er lånt klip fra DR
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Joan Ørting har et nytårsforsæt på vegne af danskerne. Vi skal alle have mere og bedre sex.
Alt for mange danskere klemmer de obligatoriske fem minutters voksentid ind i mørket lige inden sengetid. Ifølge sexologen er det en fejl, for sex forbinder os, giver os en god følelse i kroppen, og så gør det os til intet mindre end bedre mennesker, mener hun.
I dag giver Joan Ørting sine bedste tips til alle, der vil have knalde mere, bedre og længere i 2025.
Gæst: Joan Ørting, sexolog
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og klip: Pernille Skytte
Foto: Tim Kildeborg JensenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vi hører om dem igen og igen. De lystdrevne, sadistiske psykopater, der slår kvinder ihjel.
For de fleste mennesker er ondskaben i gerningsmændenes modbydelige handlinger umulig at forstå, men professor i social- og personlighedspsykologi Henrik Høgh-Olesen har undersøgt ondskabens anatomi.
Hvor kommer ondskaben fra? Har alle mennesker ondskaben i sig? Og hvor kommer den store fascination af det onde fra, når vi ser true crime eller følger intenst med i en retssag, der ikke har noget med os at gøre?
Gæst: Henrik Høgh-Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi ved Aarhus Universitet
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelægger: Pernille Skytte
Klip og produktion: Nicolai Dupont
Foto: Anthon Unger
Episoden blev bragt d. 31. maj
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
»Alle har ret til et ur, der ligner en million, men som ikke behøver at koste én.«
Med det motto og penge fra to Løvens Hule-investorer har tvillingerne Kasper og Mikkel Dissing på få år skabt en forretning, som de selv betegner som Skandinaviens største onlineforhandler af ure.
Blandt andet ved at sælge såkaldte “kvalitetsure” med inspiration fra Schweiz.
Men så oplevede en vred kunde, at urviseren faldt af, og en urmager siger til Jyllands-Posten, at uret er noget billigt bras.
Det fik to af Jyllands-Postens erfarne forbrugsjournalister til at undersøge ”Ditur” nærmere, og i dag fortæller de om deres afdækning af, hvordan millionvirksomheden ”Ditur” sælger ure som ”dansk design” og ”kvalitet”, mens de i virkeligheden er billige produkter fra Kina.Gæster: Thomas Vibjerg og Morten Zahle, journalister på Jyllands-Posten
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelægger: Tine Toft Jørgensen
Klip og produktion: Mathias Bonde
Grafik: Lotte Overgaard
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Ét uskyldigt kys mellem en 10-årig pige og den dengang 11-årige Joachim fik afgørende betydning for Joachim Ladefogeds liv. Siden er han blevet besat af kys, og nu er han som Jyllands-Postens fotoredaktør klar med et storstilet kysseprojekt med fotografier af kys i alle afskygninger.
Men hvad skal vi med alt det kysseri i avisen, når trusler og krig hærger? Hvordan kysser du selv? Og hvad fortæller de kyssende par?
Alt det får du i dagens kyssespecial.
Gæst: Joachim Ladefoged, Jyllands Postens fotoredaktør
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og produktion: Tine Toft
Foto: Joachim Ladefoged
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Den 7. oktober 2023 brød den militante islamistiske bevægelse Hamas ind over grænsen til Israel og dræbte flere end 1.200 personer, størstedelen af dem civile, og tog 240 personer som gidsler.
Nu viser en stor undersøgelse, som Jyllands-Posten har fået lavet, at flere end en tredjedel af de adspurgte herboende muslimer mener, at terrorangrebet var berettiget.
Resultatet beror på en holdningsundersøgelse udarbejdet af analyseinstituttet Wilke for Jyllands-Posten, hvor 702 muslimer deltager.
Debattør og tidligere imam Mohammad Khani sympatiserer ikke med Hamas, men med palæstinensernes ret til at yde væbnet modstand, og han mener, at Jyllands-Postens undersøgelse er unuanceret og stærkt problematisk.
I dagens udgave af Hvis du vil vide mere får du resultaterne af undersøgelsen – og så tager Jyllands-Postens chefredaktør debatten om undersøgelsen med Mohammad Khani.
Gæster: Mohammad Khani, debattør og tidligere imam, og Marchen Neel Gjertsen, ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Posten
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse: Mathias Bonde og Pernille Skytte
Klip og produktion: Asta Aaholm
Foto: Gregers TychoEpisoden blev bragt d. 7. oktober – på årsdagen for Hamas’ terrorangreb på Israel
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Eva er 11 år, hun elsker Pokémon, og så drømmer hun om at få en hundehvalp. Hun ligner umiddelbart piger, som de er flest, men Eva er født som biologisk dreng og har, så længe hun kan huske, lidt af kønsdysfori.
Dansk lov tillader ikke, at børn kan skifte køn, men det kan være i strid med menneskerettighederne, og derfor er Eva ét af 11 danske børn, der alligevel har fået lov at skifte juridisk køn det seneste år.
Hvordan er det at føle sig som en pige i en verden, der ser én som en dreng? Og hvad betyder det for Eva at blive anerkendt som det køn, hun altid har følt sig som?
Gæst: Eva Nymand Vigsnæs og Helge Sune Nymand, Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse: Pernille Skytte og Mathias Bonde
Klip og produktion: Emil Knüppel
Foto: Stine Bidstrup
Episoden blev bragt d. 30. august
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vender vi som samfund det blinde øje til negativ social kontrol, når det finder sted i kristne miljøer?
Det mener de homoseksuelle brødre Andreas og Sune Gylling Æbelø, som har rejst debatten med bogen “De fortabte sønner”, der bygger på deres oplevelser med indoktrinering, udskamning og forsøg på helbredelse af deres homoseksualitet under deres opvækst i Vestjylland. En praksis, der stadig finder sted, mener de.
Den påstand har provokeret Peter Nissen. Han har selv homoseksuelle følelser, men lever i dag i et ægteskab med en kvinde. Og så er han formand for foreningen Kristent Netværk omkring Udfordret Seksualitet (Knus).
KNUS hjælper med egne ord kristne med homoseksuelle følelser – bl.a. ved at hjælpe dem til ikke at handle på deres lyster.
Er det ikke netop social kontrol, hans forening bedriver?
Gæst: Peter Nissen, formand for KNUS, præst og foredragsholder
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse: Mathias Bonde og Pernille Skytte
Klip og produktion: Emil Knüppel
Foto: Benny KjølhedeEpisoden blev bragt d. 6. september
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hvert år dør Knud Romer, når det bliver december. Men da han tager imod Jyllands-Postens journalist, Lasse Momme, er han spillevende.
Mellem chokoladepakker og vinflasker fortæller han om sin jul – en højtid, han elsker mere end noget andet, men som han nu har mistet.
For de fleste er julen en glædelig højtid, men for nogle er den forbundet med stor sorg, ensomhed og tristesse. Hvordan er det at holde jul, for dem der ikke har råd til mad og gaver? Hvordan er det at spise julemiddag helt alene?
Kom med til jul hos Knud Romer.
Gæst: Knud Romer, forfatter
Oplæser og tilrettelægger: Lasse Momme
Klip og produktion: Asbjørn Kjærgaard-Pedersen
Foto: Stine Bidstrup
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
To af Jyllands-Postens fineste politiske nørder, Niels Th. Dahl og Nikolaj Rytgaard, har opfundet et helt nyt politisk spil, som de kalder ”Kongerunden”. Spillet skal udspille forskellige scenarier ud fra aktuelle meningsmålinger for at forudsige, hvilke partier der ville danne regering, hvis målingerne var valgresultatet i morgen.
Er det muligt uden SF, der står til en markant fremgang? Hvor usandsynlig er en blå regering egentlig? Hvad siger de politiske rådgivere, når de spiller "Kongerunden"? Kan eks-politikerne Pernille Skipper og Simon Emil Ammitzbøll-Bille blive enige om en regering? Og hvor god er ChatGPT egentlig til at forstå det politiske spil?
Alt det får du svar på i dagens podcast, hvor du kan blive klædt på til at vinde diskussionen om fremtidens regering ved middagsbordet.
Du kan læse hele serien og selv spille med på jp.dk/kongerunden.
Gæster: Niels Th. Dahl, politisk analytiker på Jyllands-Posten, og Nikolaj Rytgaard, politisk journalist på Jyllands Posten
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og klip: Mathias Bonde
Foto: Gregers Tycho
Der er lånt klip fra TV 2
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Der gemmer sig en kulørt personkreds fra Nordsjælland bag millionforretningen GK Partners, som ringer til helt almindelige danskere for at få dem til at sætte deres opsparing i højrisikable investeringer. Penge, der vel at mærke investeres i firmaer, som GK Partners selv ejer.
Jyllands-Postens journalist Peter S. Mygind har gravet sig til bunds i GK Partners’ regnskab og metoder, som får alarmklokkerne til at ringe hos flere eksperter. Selskabet består af en række nordsjællandske finansmænd, der var involveret i det nu skandaleramte selskab Hellerup Finans.
Er GK Partners en investering, der er for god til at være sand? Og hvad tænker du, hvis du får et vildt tilbud over telefonen?
Gæst: Peter S. Mygind, erhvervsjournalist på Jyllands Posten
Vært: Tine Toft
Tilrettelæggelse og klip: Pernille Skytte
Illustration: Thorgerd BroniI dagens episode er der lånt et klip fra TV 2
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Gennem den seneste måned er mystiske droner blevet observeret flere end 5.000 gange i luftrummet over den amerikanske østkyst – og særligt mange er set over staten New Jersey. De sociale medier koger over med videoer af de uforklarlige flyvende objekter. Nogle af dem er på størrelse med køretøjer og har en flyvetid, som almindelige droner slet ikke kan matche.
Der er rapporter om regulære dronesværme på 50 ad gangen, der pludselig dukker op af havet, nogle af dem afgiver ikke varme, og den mystiske sag er kun vokset i omfang siden de første observationer i midten af november.
Bekymringen har nået et niveau, hvor Joe Biden og Det Hvide Hus har følt sig nødsaget til at melde ud, at dronerne ikke udgør en sikkerhedsrisiko. Men den bizarre sag efterlader flere spørgsmål end svar.
Hvordan kan Det Hvide Hus melde ud, at dronerne ikke er farlige, når man ikke ved, hvad det er? Er objekterne skabt af mennesker?
Gæst: Frederik Dirks Gottlieb
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og produktion: Mathias Bonde
Foto: Dave Sanders / The New York Times
Der er lånt klip fra CNN, CBS, Daily Mail, Fox News, NewsNation og Warner Bros.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Youtuberen Thomas Kjems er overvældet over Irans skønhed og gæstfrihed, da han i efteråret 2022 ankommer til landet midt under store protester og demonstrationer mod regimet. Hans plan er at producere Youtube-videoer om de unge iraneres liv, men hans rejse går helt galt.
Han ender bag tremmer i Evin, Irans mest berygtede fængsel for politiske fanger i hovedstaden Teheran, uden at vide hvorfor, og om han nogensinde kommer ud igen.
Hjemme i Nordjylland venter familien i bekymring, mens et kompliceret terningespil om udvekslingsaftaler med det iranske præstestyre sættes i gang.I dagens episode fortæller Thomas Kjems sin historie.
Gæst: Thomas Kjems, videoproducent
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse: Pernille Skytte
Lyddesign: Asbjørn Kjærgaard-Pedersen
Foto: Miles LilleyDer er lånt klip fra AP, Euronews, TV 2, Skye News, Warner Brothers’ film “The Green Mile” og “The Shawshank Redemption”.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Er det for tidligt efter Assad-regimets fald at tale om, at syriske flygtninge på midlertidigt ophold skal rejse hjem?
Det mener dagens gæst, Agob Yacoub, der selv er flygtet fra Damaskus. Ifølge ham er det direkte uetisk, når udlændingeminister Kaare Dybvad taler om, at han skam selv ville rejse hjem og genopbygge Danmark, hvis han var flygtet fra borgerkrig.
Agob Yacoub græd selv af glæde, da meldingerne om oprørernes overtagelse af Damaskus tikkede ind. Så hvorfor rejser han ikke selv hjem? Og hvorfor er det egentlig forkert af politikerne at tale om?
Gæst: Agob Yacoub, daglig leder af den dansk-syriske kulturcafé Finjan
Vært: Tine Toft
Foto: Stine Bidstrup
Vi har lånt klip fra P1 og Ekstra Bladet
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
»Merry Christmas,« udbrød Sanjay Shah, da han torsdag ankom til Retten i Glostrup iført nissehue, som han dog tog af under domsafsigelsen.
Da han smilende forlod retten igen, havde han både nissehue og en dom på 12 års fængsel på sit hoved, og han er samtidig dømt til at tilbagebetale 7,2 mia. kr. til den danske statskasse.
Ni år efter at sagen begyndte at rulle, er der endelig kommet et foreløbigt punktum i danmarkshistoriens største bedragerisag, og selvom den 54-årige bagmand har sammenlignet fængslet med et spaophold, ankede han dommen på stedet.
Gravechef på Finans Jesper Høberg har dækket sagen hele vejen og var til stede i Retten i Glostrup, da den historiske dom blev afsagt. I dagens episode forklarer han, hvad den hårde dom dækker over.
Hvordan har sagen ændret den danske kontrol med refusion af udbytteskat?Gæst: Jesper Høberg, gravechef på Finans
Vært: Jacob Grosen
Tilrettelæggelse og klip: Pernille Skytte
Foto: PRTil dagens episode er der lånt klip fra DR, Norddeutscher Rundfunk og TV 2
Du kan høre Jesper Høberg forklare hele sagen i episoden her eller historien om, da Sanjay Shahs højre hånd tilstod her
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Показать больше