Эпизоды
-
Apurahat näyttelevät keskeistä roolia niin tieteen ja taiteen kuin yhteiskunnallisen toiminnan ja innovaatioiden mahdollistamisessa. Apurahat antavat tutkijoille ja taiteilijoille tilaisuuden keskittyä työhönsä ja poistavat taloudellista painetta.
Mutta mitä kaikkea onnistuneeseen apurahahakemukseen vaaditaan, ja millaisin perustein päätöksiä tehdään?
Tässä jaksossa pohdimme apurahaprosessia sekä apurahan hakijan että myöntäjän vinkkelistä. Keskustelemme myös säätiöiden roolista tutkimus- ja kulttuurikentässä sekä yhteiskunnallisina vaikuttajina.
Aiheesta ovat keskustelemassa Jenny ja Antti Wihurin rahaston asiamies Arto Mäenmaa ja KAUTE-säätiön asiamies Tuomas Olkku. -
Kaute Talksin neljännessä jaksossa pureudumme oikeudenmukaiseen digitalisaatioon. Digitalisaatio on muuttanut ja muuttaa edelleen tapaamme elää, työskennellä ja kommunikoida. Mutta miten varmistamme, että tämä muutos hyödyttää kaikkia, eikä vain harvoja? Millaisia eettisiä ja yhteiskunnallisia kysymyksiä digitalisaation ympärille kietoutuu?
Keskustelemme tänään siitä, miten digitalisaatio voidaan toteuttaa oikeudenmukaisesti ja kestävästi. Mukana keskustelussa ovat kaksi alan huippuasiantuntijaa: Aalto-yliopiston kestävän liiketoiminnan professori Minna Halme, joka on tutkinut erityisesti liiketoiminnan ja kestävän kehityksen risteyskohtia, sekä filosofi ja tietokirjailija Lauri Järvilehto, joka tunnetaan ajattelun, teknologian ja oppimisen kysymysten syvällisestä tarkastelusta.
Ajatuksia herättävä keskustelumme tarjoaa käsinkosketeltavia näkemyksiä siitä, miten onnistumme rakentamaan oikeudenmukaisen digitaalisen tulevaisuuden. -
Пропущенные эпизоды?
-
Kaute Talks -podcastin kolmannessa jaksossa matkustetaan tulevaisuuteen Otto Tähkäpään ja Minna Koskelon johdolla. Jaksossa ei keskustella tulevasta lounaslistasta tai ensi kesän lomasuunnitelmista, vaan ulotetaan katse pidemmälle, vuosikymmenten päähän.
Millaista on rakentaa kestävämpää ja inhimillisempää tulevaisuutta? Miten tulevaisuudentutkimus auttaa meitä varautumaan haasteisiin ja löytämään uusia mahdollisuuksia? Jaksossa selviää ainakin se, että voimme rakentaa vain sellaisia parempia tulevaisuuksia, jotka pystymme kuvittelemaan.
Luvassa on siis inspiroivia näkökulmia, oivalluksia ja konkreettisia esimerkkejä siitä, miten tulevaisuuteen voi vaikuttaa jo tänään. Niin, voisiko Suomi olla maailman tulevaisuustietoisin maa? -
Kaute Talks -podcastin toisessa jaksossa tarkastellaan vihreämpää tulevaisuutta ja keskustellaan siitä, mitä vihreä siirtymä käytännössä tarkoittaa, millaisia innovaatioita siihen liittyy ja mitkä ovat sen haasteet ja mahdollisuudet.
-
Jos tutkija tuottaa uutta tietoa ja yrittäjä soveltaa sitä, mitä tekee tutkijayrittäjä? Ja miksi tutkijayrittäjyydestä pitäisi puhua enemmän?
Kaute Talks -podcastin ensimmäisessä jaksossa tutustumme tutkijayrittäjyyteen Jaan Praksin ja Ashish Mohiten avustuksella.
Tutkijan ja yrittäjän työnkuvat muistuttavat toisiaan. Siinä missä tutkija etsii uusia tapoja tarkastella käsillä olevaa asiaa, myös yrittäjä tekee samoin. Tutkimustyön itsenäisyys vaatii hyviä itsensä johtamisen taitoja, ja samaa peräänkuulutetaan myös yrittäjältä.
Mutta miten – ja ennen kaikkea miksi – huippututkimus ja yritystoiminta kannattaa yhdistää? Siis miten tieteelliset läpimurrot, uljaat innovaatiot, valjastetaan kannattavaksi liiketoiminnaksi? Entä millaiset asiat ja arvot motivoivat ja ohjaavat tutkijayrittäjää?
Jaksossa vierailevat professori Jaan Praks ja yrittäjä, teknologiajohtaja, Ashish Mohite.
Juontaja: Maija Ilmoniemi