Эпизоды
-
Antalet vargar har ökat i alpländerna. Många boskapsägare menar att den ökande vargpopulationen inte går att kombinera med den traditionella djurhållningen. Men nu testas lösningar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Schweiz lockas volontärer upp i bergen varje sommar, frivilliga som hjälper till att skydda betesdjuren. Och i förlängningen också vargen.
Förhoppningen är att människan och vargen ska kunna samexistera i Alperna, Europas svindlande tak.
I Klotet hörs: Elsa Östlund, reporter som följt med upp i schweiziska alperna för en natt som frivillig fåraherde.
Programledare: Marie-Louise Kristola
Producent: Peter Normark
-
När det krisar för Northvolt, hur håller man liv i den gröna industrisatsningen i norr? Och hur behåller man talangerna som kommit hit?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dom lockades till Skellefteå med löftet om att vara med och rädda världen på tio år. Men nu krisar batteritillverkaren Northvolt och anställda har fått gå. Man talar om en begåvningsflykt.
Det är en personlig tragedi för många som kommit hit med sina familjer, som blivit dubbel nu när många utlandsfödda också riskerar att tvingas lämna landet.
I Klotet hörs: Niklas Zachrisson som träffat många involverade i Northvoltkrisen.
Programledare: Marie-Louise Kristola
Producent: Peter Normark -
Пропущенные эпизоды?
-
Kan vi vara säkra på att mineraler och metaller som utvinns i klimatomställningens namn verkligen kommer att användas till just det?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Forskaren Julie Klinger, professor i geografi vid Delaware universitetet i USA, har sett att gruvplaner för sällsynta jordartsmetaller säljs in med argument för den gröna omställningen. Men när ny produktion sätts igång är stora köpare vapenindustrin.
Klart är att världens hunger efter mineraler och metaller verkar omättlig, och att jakten på dem nu trissas upp.
I Klotet hörs: Magdalena Martinsson, rikskorrespondent Ekot och Niklas Zachrisson, Klotet.
Programledare: Marie-Louise Kristola
Producent: Peter Normark -
Jordens livsviktiga rikedom på växter och djur håller på att försvinna. Men samtidigt har våra förutsättningar att hjälpa naturen att resa sig aldrig varit större.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Urfolksrepresentanter firade på årets stora FN-möte om biologisk mångfald när dom fick en permanent röst i beslutsfattningen om hur vi ska skapa fred med naturen. Men själva mötet fick aldrig ett ordentligt avslut. Trots det kan räddningsplanen lyckas och en tredjedel av planeten skyddas - om varje land nu tar sitt ansvar.
I Klotet hörs: Sara Sällström, reporter Vetenskapsradion, Daniel Värjö, Klotetreporter, Torbjörn Ebenhard, tidigare COP-förhandlare för Sverige och forskningsledare för Centrum för biologisk mångfald vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Peter Normark -
Valet av Donald Trump som USA:s nästa president kan bli avgörande för om USA kommer att ta på sig ledartröjan när det kommer till klimatomställningen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klotet pratar med Kevin Noone, professor i kemisk meteorologi, Stockholms universitet, Maria Wetterstrand, hållbarhetskonsult och före detta språkrör för Miljöpartiet, och klimatpolitikforskaren Björn-Ola Linnér, om vad vägvalet innebär för de kommande fyra åren.
Programledare: Marie-Louise Kristola
Producent: Peter Normark -
Atlantens havsströmmar saktar nedpå grund av klimatförändringarna och smältande inlandsisar på Grönland. Om havsströmmarna helt eller nästan helt stannar av får det stora konsekvenser framöver.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det finns varningstecken som visar att systemet med havsströmmar i Atlanten – AMOC – är instabilt och börjar stanna av. Men det råder stora osäkerheter och i forskarvärlden är den stora frågan om och i så fall när det skulle kunna ske.
De första resultaten från ett forskningsprojekt vid SMHI visar att strömmarna kraftigt minskar i styrka under det här århundradet medan andra forskare drar slutsatsen att AMOC kan stanna av helt om några årtionden.
Klart är att utsläppen av växthusgaser ökar risken för att det ska hända.
Klotets reporter Daniel Värjö har intervjuat oceanografer och andra forskare som undersöker framtid som kan vänta runt hörnet.
I Klotet hörs: Stefan Rahmstorf, professor vid universitetet i Potsdam i Tyskland där han är forskningschef och oceanograf. Léon Chafik, oceanograf och klimatforskare vid Stockholms universitet. Tim Benton, professor och forskningschef på analys- och forskningsinstitutet Chatham house i London. Peter Ditlevsen, professor i klimatfysik vid Niels Bohr-institutet, Köpenhamns universitet. Torben Koenigk, forskare och chef för global klimatmodellering vid SMHI. Chad Greene, forskare på NASAs Jet Propulsion Laboratory. René van Westen, forskare i fysikalisk oceanografi vid Utrecht University.Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten -
Valet av USA:s nästa president påverkar hur världen ska tackla klimatkrisen. Och samtidigt som valspurten trappats upp, har USA skakats av orkaner som fått extra bränsle av klimatförändringarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Orkanerna som drabbat USA under hösten har gjorts till politiskt sprängstoff som spätt på polariseringen. Presidentkandidaternas syn skiljer sig åt om hur klimatförändringen ska tacklas politiskt. Något som får följder för hur världen ska klara klimatutmaningarna de kommande åren.
I Klotet hörs: Ginna Lindberg, USA-korrespondent, Roger Wilson, USA-korrespondent, Kevin Noone, professor i kemisk meteorologi, Stockholms universitet.
Programledare: Marie-Louise Kristola
Producent: Peter Normark -
Domen blev hård när Klotet granskade regeringens klimatarbete tidigare i höst, med forskare som lusläser klimatpolitiken. Nu svarar miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Regeringens budget för 2025 ska alltså minska utsläppen och ta oss närmare klimatmålen. Men gäller det alla klimatmål? Hur och när ska de uppnås? Och hur väl rimmar egentligen regeringens politik med vad klimatforskningen säger är nödvändigt?
I Klotet hörs: Romina Pourmokhtari, Sveriges miljö- och klimatminister, Daniel Värjö, reporter, Johan Rockström, chef för klimatforskningscentret vid Potsdaminstitutet.
Programledare: Marie-Louise Kristola
Producent: Peter Normark -
Europa sitter i en rävsax. Kina har kontroll över viktiga metaller som behövs för vår gröna omställning. En beroendeställning till Kina som påverkar hur vi ska hinna få fram egen grön teknik. EU ser riskerna med Kinas dominans och vill satsa på utvinning av egna metaller. Men planerna möts av folkliga protester.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Serbien skakas av högljutt motstånd. Ett projekt att utvinna litium i den frodiga Jadardalen har fått många att se rött. Hur ska Europa säkra metalltillgången när konkurrenten har en annan syn på folkligt motstånd? Kapplöpningen för att få kontroll över omställningen riskerar att offra platser och människor på vägen. En tävling om resurserna som Kina kan vinna, vilket kan få omvälvande konsekvenser för storpolitiken i framtiden.
I Klotet hörs: Milan Djelevic, SR Östeuropakorrespondent, Hanna Sahlberg, SR tidigare Kinakorrespondent, Olof Martinsson, geolog, Luleå universitet
Programledare: Marie-Louise Kristola
Producent: Peter Normark -
Palawan i Filippinerna lockar turister från hela världen. Men i det här paradiset sker en rovdrift på naturen. Här patrullerar skogsvaktare och miljöbeskyddare med fara för livet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hotet har eskalerat mot miljöbeskyddare runt om i världen. De senaste tio åren har över 2000 miljöbeskyddare mördats. Kampen om naturresurserna sätter luppen på platserna med den allra rikaste naturen. Miljöer som dem i Palawan och Amazonas är nyckelplatser för att bromsa klimatförändringen och försvinnandet av djur och växtliv.
I Klotet hörs: Axel Kronholm, sydostasienkorrespondent SR, Lotten Collin, Latinamerikakorrespondent SR.
Lyssna också på: Drömmarnas Amazonas av Lotten Collin:
https://sverigesradio.se/avsnitt/1642705
https://sverigesradio.se/avsnitt/1632282
https://sverigesradio.se/avsnitt/1631057
https://sverigesradio.se/avsnitt/1638063
https://sverigesradio.se/avsnitt/1638108
Programledare: Marie-Louise Kristola
Producent: Peter Normark -
Stora värden ligger i potten med förslaget att åter öppna för att bryta uran i landet. Gruvbolagen vädrar morgonluft, medan kritiker befarar stora skador på miljön.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Regeringen vill ta bort förbudet i landet för uranbrytning och har tillsatt en utredning som blir klar i mitten av maj.
I jämtländska Oviken finns redan planer på en ny gruva för metaller som behövs till batterier och vindkraftverk i den gröna omställningen. Där finns också uran. Boende är oroliga för att behöva flytta, för att natur förstörs och för föroreningar av Storsjöns vatten. Nu söker sig gruvbolagen till området och ska prospektera ett område på 500 kvadratkilometer runt Storsjön och upp mot fjällen.Reportage från området där ny gruvdrift kan bli aktuellt och från Ranstadsverket i Västergötland där det utvanns uran på 60-talet och där det idag går att se spåren av brytningen.
Programmet är en repris från 5 maj i år.
MedverkandeJon Erik Johansson - skogsägare och Oviken-bo
Jenny Persson - Jämtlands gruvgrupp, Naturskyddsföreningen
Olof Martinsson – lektor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet
Carl-Gunnar Malm - Oviken-bo
Lena Fernlund - Oviken - bo
Anders Olof Öhlén - geolog, Bergs kommun
Rolf Holmqvist - före detta föreståndare Ranstadverket
Roland och Berit Wilson - närboende till Ranstadsverket
Bengt Lilljha - fd forskningschef Ranstadsverket
Anna Bergengren - koordinator Platåbergens geopark
Daniel Värjö - reporter
Anders Wennersten - producent
-
Regeringen har suttit halva tiden och hittills har klimatpolitiken lett till ökade utsläpp. Kritiken har varit omfattande, men med den nya budgeten säger Tidöpartierna att utsläppen ska minska. Men experterna hittar bristerna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Klotet hörs: Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet, Miljösystemanalys Chalmers, Mathias Fridahl, Universitetslektor Tema Miljöförändring Linköpings universitet. Och Daniel Värjö, klimat- och miljöreporter.
Programledare: Marie-Louise Kristola
Producent: Peter Normark -
Det finns inga enkla lösningar på klimatfrågan, men en sak är säker. Det går att lösa. Med hjälp av naturbaserade metoder kan vi vända skutan inom vår egen livstid, säger den uppmärksammade författaren Paul Hawken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Klotet hörs: Paul Hawken, författare inom klimat, miljö och hållbar utveckling, Carl Folke, professor och grundare av Stockholm Resilience Center, Daniel Värjö, vetenskapsjournalist.
Programledare
Marie-Louise Kristola
Producent
Peter Normark -
Medan många går och hoppas att maten ska bli billigare, trissar klimatförändringen upp priserna på flera varor. Hur pass realistiskt är hoppet om billigare mat i en varmare värld?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och hur blir vi smartare, både när det gäller maten vi producerar och maten vi väljer att äta?
I Klotet hörs: Daniel Värjö, reporter, Elin Röös, forskare på hållbara livsmedelssystem, SLU, Göran Bergkvist, hållbara odlingssystem, professor SLU, Carl Eckerdal, chefsekonom, Livsmedelsföretagen.
Programledare
Marie-Louise Kristola
Producent
Peter Normark -
Coraille heter Sophie Clauzons adopterade flamingo. Två gånger har hon sett honom men aldrig hela fågeln. Han döljer huvudet när hon kommer. Adoptionerna stärker bevarandet, men måste djuren bli familjemedlemmar för att vi ska skydda dem?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Söta och spektakulära djur blir till ambassadörer för sina områden. Något som dras nytta av för att skydda artrika platser och i satsningar när man ska återskapa förstörd natur. Carmague i södra Frankrike har blivit synonymt med vita hästar, svarta tjurar och ljusrosa flamingos.
I Hornsö i Småland drömmer man om att återinföra den svarta storken, Odin-svalan kallad, den majestätiska svarta fågeln som i nordisk mytologi sades ledsaga de döda till den andra sidan. Kanske kan den uppnå samma symbolstatus som Carmagues flamingo?
I Klotet hörs: Daniel Värjö, reporter, Carl-Gustaf Thulin, forskare Sveriges Lantbruksuniversitet, Per Jiborn, Naturskyddsföreningen Kalmar.
Programledare
Marie-Louise Kristola
Producent
Peter Normark -
Filip Watteeuw, borgarrådet i Gent fick dödshot mot sig och sin familj. Han ville ge staden fler grönområden och begränsa bilarna i innerstan. Det väckte känslor. Nu är Gent förändrat och Gentborna har gett sin dom. Watteeuw blev omvald.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Paris tog borgmästaren tillfället i akt under OS att ändra motorleder till promenadstråk. Politiker som Anne Hidalgo i Paris och Filip Watteeuw i Gent betalar ett högt pris för sina övertygelser, men har lyckats göra sina städer grönare - och fått nytt förtroende från sina väljare.
I Klotet hörs Daniel Värjö, reporter och Anders Roth, transportforskare IVL Svenska Miljöinstitutet.
Programledare
Marie-Louise Kristola
Producent
Peter Normark -
Svårt att boka, sällan wifi, förseningar, ersättningsbussar, ofta dyrare än flyget - ändå vill många åka tåg och det är också det bästa färdmedlet för klimatet. Mattias Goldmann åkte tåg ända till Bangkok och sparade 800 kg koldioxidutsläpp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kan extra semesterdagar för den som tar tåget vara en väg till semesterresor med mindre utsläpp? Och när det gäller tjänsteresor stod svenska myndigheter för nästan en tiondel av de svenska inrikespersontransportutsläppen (2019) och ska väga in klimathänsyn vid bokning av tjänsteresor. Men hur tungt väger klimatet mot kostnader i arbetstid och pengar?
Svenska forskare tog tåget till konferens i Europa
Vetenskapsradion Klotet möter svenska forskare som åkt till konferenser i Spanien respektive Irland med tåg. Olov Dahlin blev utskälld på Twitter/X pga sex resdagar tur/retur Dublin. I Klotet berättar Dahlin hur de sex resdagarna spenderades. Och på nattåget till Hamburg möter vi unga konsulter på väg till konferens. Och lantbrukaren Bengt Eriksson som fått en tågluff i 60-årspresent.
Med fler persontransporter på räls kan växthusgasutsläppen minska från transporterna men flera faktorer gör att tågtrafiken väljs bort trots att intresset för att resa med tåg är stort. Biljettpriset, bokningsförfarandet, brist på internetuppkoppling och risken för förseningar och därmed risken att också missa ett tågbyte är några exempel på vad som kan avskräcka potentiella resenärer. Vad beror problemen i det svenska järnvägsnätet på?
Medverkande:
Mattias Goldman, klimatdebattör och medföljande utsänd till Thailand
Johan Olesund, Isak Jonsson och Jonathan Hedlund, civilingenjörer och konsulter på bolaget Netlight
Bengt och Birk Eriksson, lantbrukare
Susanna Elfors, driver facebookgruppen Tågsemester
Jakop Dalunde, Europaparlamentariker 2016-2024, Miljöpartiet
Jörgen Larsson, forskare på Chalmers inom bland annat miljövetenskap
Kimberly Nicholas, klimatforskare, Lunds universitet
Linnea Mills, anställd på MTRX som ger extra semesterdagar till den som tar tåget
Johanna Danielsson, vd och framtidsanalytiker, analysföretaget Kairos future
Emma Kritzberg, professor i akvatisk mikrobiologi, Lunds universitet
Olov Dahlin, lektor, religionsvetenskap, Gävle högskola
Johan Enstedt, ansvarig förebyggande underhåll, SJ nattåg till Berlin
Kjell-Ove Lindgren, resesamordnare, Karolinska institutet
Björn Pettersson, handläggare, Naturvårdsverket
Oskar Fröidh, forskare inom järnvägssystem på KTH
Skriv till oss! [email protected]
Anna-Karin Ivarsson, reporter
Anders Wennersten, producent
-
I höst startar en yrkeshögskoleutbildning för stråtäckare. Det är ett exempel på ett intresse för mera traditionella byggmetoder som ofta är klimat - och miljömässigt bättre alternativ än betong och armeringsjärn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klotet ser närmare på vilka möjliga klimatvinster som finns i att byta bland annat kalksten mot obränd lera, och tittar på vad som driver respektive hindrar utvecklingen av material och byggmetoder framåt i en mer hållbar riktning.
Medverkande:
Markus Tarvainen - timmerman. Kursansvarig för timringsutbildning vid Sjövik folkhögskola
Pernilla Hagbert - forskare vid KTH i hållbar omställning
Tove Sjöberg .- arkitekt
Johan Jönsson - expert på hållbara byggmaterial
Adam Justin Mol - byggnadsantikvarie, elev vid timringsutbildning
Moises - fjärdeårselev vid timringsutbildningen i Sjövik
Linus Malmqvist - förstaårselev vid timringsutbildningen i Sjövik
Lars- andraårselev vid timringsutbildningen i Sjövik
Joar Nilsson - ordförande för Svenska Stråtäckarföreningen.
Olle - stråtakläggare
Janis Pucitis - stråtakläggare
Elsa Östlund - reporter
Marie-Louise Kristola - programledare
Anders Wennersten - producent
-
Nästa vecka är det val till EU-parlamentet. Bland raden av viktiga beslut som ska fattas av politikerna den närmaste fem-årsperioden finns de som gäller jordbruket. I just Nederländerna är de frågorna högaktuella och illustrerar hur nära kopplade de är till både klimatet och till hållbar utveckling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Landet kämpar med unionens sämsta vattenkvalité och med stora utsläpp av kväve och växthusgaser, samtidigt som splittringen blivit allt tydligare i åsikterna kring hur och i vilken takt den gröna omställningen ska ske. En splittring som går att se såväl inom politiken som bland enskilda företag och medborgare nu när miljökraven ökar.
Klotets Marie-Louise Kristola har besökt forskare, lantbrukare och miljöorganisationer i Nederländerna och ger en bild av ett land på kontinenten som visar på utmaningarna inom den sektor som får en tredjedel av hela EU:s budget.
Medverkande
Andreas Liljeheden - EU-korrespondent för Sveriges Radio
Amber Laan - mjölkbonde i Varder, Nederländerna
Oscar Widerberg - forskare vid Vrije universitetet i Amsterdam, Nederländerna
Sanne Smeets - ekobonde, Nederländerna
Marjan Minnesma - jurist och grundare av miljöorganisationen Urgenda
Marie-Louise Kristola . programledare och reporter
Anders Wennersten - producent
-
Den 6-9:e juni kommer det att ske: medborgare i EU:s alla 27 nationer går till urnorna för att välja de politiker som t ska fatta viktiga beslut för allas vår framtid. Beslut som kommer att påverka klimatet och miljön såväl nu som för kommande generationer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vetenskapsradion Klotet lyfter fram några av de stora frågorna som hamnar i knät på parlamentarikerna och kommissionärerna de närmaste fem åren. Det finns förslag om att drastiskt minska användningen av ”evighetskemikalierna” PFAS. Det finns en ambition att få till en grön omställning som blir rättvis och mycket krävs för att nå klimatmål såväl till 2030 som de föreslagna till 2040.
Medverkande:
Anders Wijkman - ordförande i ROM klubben, initiativtagare till klimatalliansen och tidigare europaparlamentariker för KD och generalsekreterare för Naturskyddsföreningen
Karin Bäckstrand - professor i samhällsvetenskaplig miljöforskning vid Stockholms universitet.
Åsa Weinholt - klimatanalytiker vid Naturvårdsverket.
Jenny Jewert - naturbiolog, verksam vid Världsnaturfonden.
Jenny Ivarsson - strategisk rådgivare Kemikalieinspektionen
Anne-Sofie Bäckar - verksamhetschef miljöorganisationen Chemsec
Kristina Neimert - ansvarig för kemikaliefrågor IKEM
Marie-Louise Kristola - programledare
Anna-Karin Ivarsson och Daniel Värjö - reportrar
Anders Wennersten - producent
- Показать больше