Эпизоды
-
Före detta IDF-talesperson kommenterar i Kvartal Idag. Så vill regeringen göra det svårare att bli svensk medborgare. Stående ovationer vid politiserade Guldbaggegalan. Fler oskyddade trafikanter omkom i vägtrafiken förra året. Programledare: Staffan Dopping.
-
Fallet da Costa är en rejäl fläck på det svenska rättssamhällets baner. Läkarna har visserligen fått sin upprättelse hos den instans som bär det största ansvaret för deras öde – medierna. Men hur ska rättsväsendet reparera den brist på professionalism och integritet som fallet avslöjat?
Av Jörgen Huitfeldt
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Пропущенные эпизоды?
-
Intervju med ex-löjtnant som utbildar ukrainska soldater vid fronten. Trumps utspel kan tämja Kinas expansion på Grönland. De lurade äldre på 12 miljoner kronor – åtalas nu. Har belgarna rätt i att svenskar äter julgranar? Programledare: Magnus Thorén.
-
Ufo-frågan har länge varit ett fält för vidlyftiga spekulationer och konspirationsteorier. Men nu går vi mot ett sakligare förhållningssätt till de observationer i skyn som vi inte kan förklara, skriver författaren Patrik Stigsson.
Inläsare: Magnus Thorén -
Den engelska filosofen Miranda Frickers syn på rättvisa är på väg att revolutionera västvärldens tänkande. Varje dag publiceras över ett dussin böcker och artiklar om ”epistemisk rättvisa”.
Denna del i artikelserien Idéerna som skakar världen är skriven av filosofiprofessorn Fredrik Svenaeus.
Inläsare: Magnus Thorén -
Veckopanelen med Lasse Stjernkvist, Ashkan Fardost och Catarina Starfelt under ledning av Staffan Dopping. Menar Donald Trump allvar med sitt utspel om att ta över Grönland? Kjell-Olof Feldt var finansministern som var vresig och folkkär på samma gång. Gårdsförsäljning av alkohol redan i sommar gör socialministern på gott humör. Och Facebookägaren Mark Zuckerberg gör en kappvändning, igen, och finner nu att faktakontroll ligger farligt nära censur.
-
Statsvetaren och seniora forskaren Gunilla Herolf intervjuas av Magnus Thorén. Trumpismens återkomst, Rysslands krig i Ukraina och Kinas hot mot våra jobb och industrier brukar beskrivas som ödesfrågor för EU. Men enligt Gunilla Herolf är en ännu viktigare fråga hur unionen ska kunna fortsätta växa med nya medlemmar som Georgien, Moldavien och Ukraina. Varför ser hon ett växande EU som en ödesfråga för vår framtida säkerhet? Vad skulle Sverige egentligen vinna på det och hur ser hon på risken att länder som Nordmakedonien, Albanien och Serbien snarare skulle innebära mer korruption och ökat ryskt inflytande än välstånd och säkerhet?
-
Den italienska fascismen dog inte ut fullständigt 1945. Redan 1946 bildades ett nyfascistiskt parti med inspiration från Mussolinitiden. Partiets inställning till antisemitismen gick hand i hand med synen på staten Israel.
Men sexdagarskriget 1967 innebar en förändring. 2002 bad partiet i ett historiskt tal om ursäkt för den antijudiska politiken i Mussolinis Italien, skriver bokaktuelle författaren Anders Carlberg.
Inläsare: Staffan Dopping -
Stor ilska mot Los Angeles ledning. Därför hyllar Elon Musk Europas populister. Trumps invasionsvarning chockar grönlänningarna. Socialdemokraten Kjell-Olof Feldt är död. Programledare: Jörgen Huitfeldt.
-
Hur mår världen? Henrik Höjer spanar in några trender bland oss drygt åtta miljarder människor – och försöker hitta den genomsnittlige världsmedborgaren.
Inläsare: Staffan Dopping -
Mark Zuckerbergs helomvändning förändrar internet. Därför bordades inte Yi Peng 3 – Försvarsminister Pål Jonson svarar i Kvartal Idag. Northvolt fortsätter trots enorma förluster och skulder. MP kräver kommission om fallet da Costa. Programledare: Jörgen Huitfeldt.
-
Brendan O’Neill om Musks utspel. Tio år sedan attacken mot Charlie Hebdo. Front National-grundaren Jean-Marie Le Pen är död. Våldet ökar i svenska skolor. Högern i Kanada segerviss efter Trudeaus sorti. Programledare: Staffan Dopping.
-
Flygande bilar, befolkningsminskning, ekologisk kollaps eller kolonisering av rymden?
Henrik Höjer har gått tillbaka 100 år i tidningsarkiven och hittat vad som skrivits om 2025.
Inläsare: Staffan Dopping -
Varför har vi svårt att förutse framtiden? Den bästa metod vi har att tillgå är att titta bakåt, skriver författaren Jakob Sjölander.
Inläsare: Staffan Dopping -
Den senaste tidens uppmärksammade bakslag i flera klimatprojekt och Trumps återkomst till Vita huset visar hur klimatet kallnat i politiken. Men för den långsiktiga gröna omställningen är det inte mer än ett hack i kurvan, säger en tung oljeanalytiker till Jonas A Eriksson. Västvärlden har fått ”peak oil” i sikte.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Bilan Osman, Trifa Abdulla och Ola Wong pratar om Faysa Idles hyllade bok Ett ord för blod. I slutet av 2015 skjuts en av Faysa Idles bästa vänner till döds hemma i Järvaområdet. Våldsvågen som kommer att förändra Sverige inleds. I kaoset med gråtande släktingar på Karolinska sjukhuset tar hon upp en penna ur fickan och börjar skriva på en servett, hon skriver att hon försöker hitta ett ord för blod. Faysa Idle ger ett kvinnligt perspektiv på en familj och ett samhälle i kris. Men kan problem bli värre om man pratar om dem?
-
Veckopanelen med Boel Godner, Torbjörn Elensky och Vedad Odobasic under ledning av Jörgen Huitfeldt. Antalet skjutningar är det lägsta sedan polisen började föra statistik 2017 – är det ett efterlängtat trendbrott vi ser? Expressens granskning av de så kallade gigföretagen Uber och Bolt avslöjar villkor som ställer oss konsumenter inför en samvetsfråga. Så bjuder panelisterna på varsin spaning kring vad vi bör hålla ögonen på under 2025.
-
Författaren och docenten i ekonomisk historia Jan Jörnmark intervjuas av Magnus Thorén. Satsningarna i norra Sverige på fossilfritt stål, grönt flygbränsle och batterier har i princip varit dömda att misslyckas redan från start. I stället för att ösa miljarder på dessa projekt borde många kommuner i norra Sverige och i glesbygd krympa kontrollerat, riva tomma hus och satsa på sådant som faktiskt är livskraftigt på riktigt, menar Jörnmark. Men innebär inte det krassa receptet att han både underskattar förmågan i samhällen som Skellefteå och Boden, och bortser från konkurrensfördelar hos områden som badar i billig el?
-
Magnus Ranstorp analyserar Islamiska statens position idag. Ukraina stoppar rysk gas. Önsketänkande bakom Northvolts haveri, enligt ny rapport. Och en av de skjutna pojkarna i Malmö har avlidit. Programledare: Magnus Thorén.
-
Få högtider bryter mot de kristna idealen så tydligt som julen. Men den ökade konsumtionen gör samhället bättre, skriver Klas A. M. Eriksson, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.
Inläsare: Staffan Dopping - Показать больше