Эпизоды
-
Det fjortonde avsnittet av LitteraTuve är här! Energinivån i studion är högre än sist tack vare en efterlängtad regnskur, och Judit inleder avsnittet med starka anekdoter om livet med hunden Maggan. Jörgen pratar om FÄNGSLANDE läsning (absolut en ordvits) samt om att han påfallande ofta i livet levt bredvid fängelser och vad det har lett till. Filip hissar Hisingsflagg och har som så ofta fingret på pulsen när han pratar om årets Göteborgsbok 2023. På köpet får vi också höra om första delen i en klassisk vikingatrilogi och om det bästa Riksantikvarieämbetet skapat: Fornsök. Judit har under maj dels utvecklat empati för människor som inte gillar science fiction, dels fått känna på Go’kväll-effekten. Och om man INTE vill få handlingen i The Three-Body Problem avslöjad undviker man att lyssna mellan 43:16 - 48:13. Dessutom bokcirklar vi om Pesten av Albert Camus, som vi är rörande överens om hur bra den är! Slutligen introducerar vi sista bokcirkelboken för terminen: klassikern Mörkrets hjärta av Joseph Conrad.
Saker som nämns i avsnittet: Pesten av Albert Camus, Mata duvorna av Bella Batistini, Nyckeln till frihet (film från 1994) regisserad av Frank Darabont, Patient 67 av Dennis Lehane, Shutter Island (film från 2010) regisserad av Martin Scorsese, The Promised Neverland skriven av Kaiu Shirai och illustrerad av Posuka Demizu, King Rat avJames Clavell, Aniara av Harry Martinson, Hisingen: ön i gränslandet av Martin Ahlstedt, Mats Ahlstedt (deckarförfattare från Tuve), Landshövdingehus: typiskt göteborgskt! av Claes Caldenby, Bohuslänska gränsmärken av Joh. Kalén, Trägudars land, Gryningsfolket och Offerrök av Jan Fridegård, H. G. Wells (författare), 3 Body Problem (tv-serie från 2024 som finns på Netflix), The Three-Body Problem, The Dark Forest och Death’s End av Liu Cixin, George R. R. Martin (författare), Titanic (film från 1997) regisserad av James Cameron och Mörkrets hjärta av Joseph Conrad.
Martin Ahlstedts blogg om platser (bland annat Hisingen)
Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök
-
Det trettonde avsnittet av LitteraTuve är här! Efter ett ofrivilligt uppehåll orsakat av en vattenläcka, utrustning på vift, implementering av logistiksystem samt diverse sjukdomar är vi ÄNTLIGEN tillbaka.
Jörgen pratar om att efter en seg läsperiod återfå läsglädjen genom att ta rygg på Go’kvälls boktipsare Johanna Lundin (och tipsar om att följa henne på YouTube för att komma före i kön som oundvikligen uppstår när boken väl tipsas om i Gokväll). Filips bokcirkel har varit i gång som vanligt under våren, och vi får en rapport från hur det har gått (och som bonus berättar Filip vilket namn som är det TYNGSTA namnet ever). Dessutom har Filip sträckläst en ledsam men vacker biografi om författaren Stig Dagerman och skådespelaren Anita Björk. Judit har via implementeringen av biblioteken i Göteborgs nya logistiksystem fått en anledning att prata om livets dryck öl (och det litegrann på danska, förlåt Danmark).
Dessutom bokcirklar vi om Gatan av Ann Petry och introducerar nästa månads bokcirkelbok: den moderna klassikern Pesten av Albert Camus.
Saker som nämns i avsnittet: Gatan av Ann Petry, Himlen nära: Stig Dagerman och Anita Björk av Lo Dagerman, Johanna Lundin (boktipsare i tv-programmet Gokväll), Tjuvlyssnaren av Maria Ernestam, Sagan om det röda äpplet av Jan Lööf, Jonas Jonasson (författare), Sol över mörka gärden och Konsten att inte hitta sig själv på Bali av Zandra Lundberg, Utvandrarna av Vilhelm Moberg, Sommarboken av Tove Jansson, Drottningens juvelsmycke och Törnrosens bok av Carl Jonas Love Almqvist, Tusen år hos Gud av Stig Dagerman, Natten av Sara Gordan, 100 år med Lenni och Margot av Marianne Cronin, Untappd (social nätverkstjänst för ölentusiaster), Den nya ölkulturen av Sanna Lindberg samt Pesten av Albert Camus.
Johanna Lundins boktips på Youtube
Tusen år hos Gud på Litteraturbanken
Tusen år hos Gud på Göteborgs Dramatiska Teater
Learning by brewing: en kvalitativ intervjustudie om hembryggare av öl och deras informationsbeteende
-
Пропущенные эпизоды?
-
Det tolfte avsnittet av LitteraTuve är här! Nytt år och nya krämpor, men podden tuffar på. Jörgen har via ett lätt obehagligt rymdutforskningstv-spel börjat fundera på existentiella ting och försökt gå i självterapi genom att läsa en dystopiskräckig science fiction-klassiker. Filip har läst den kanske enda riktigt bra fackboken om mumier för vuxna på svenska och drar starka anekdoter om hur egyptiska mumier behandlats genom historien. Judit får via en ny genre ÄNTLIGEN anledning att prata om Jackie Collins och tantsnusk. Dessutom bokcirklar vi om Älven av Rosa Liksom och introducerar nästa månads bokcirkelbok: den moderna klassikern Gatan av Ann Petry.
Saker som nämns i avsnittet: Älven av Rosa Liksom, OuterWilds (tv-spel utvecklat av Mobius Digital som finns till en rad konsoler, dock inte tillgänglig via Biblioteken i Göteborg av rättighetsskäl), Hjärnkontoret (vetenskapsprogram för barn på SVT som sänts sedan 1995), Mårran (karaktär i böckerna om Mumin av Tove Jansson), Simpor och Grodfötter (barnprogram i SVT från 1994), Ika i rutan (barnprogram på SVT från 1988), Tidsmaskinen och Världarnas krig av H. G. Wells, WALL-E (film från 2008 regisserad av Andrew Stanton), Om arternas uppkomst av Charles Darwin, Project Hail Mary av Andy Weir, Mumier: fakta, forskning, fiktion av Sofia Häggman, Jordens underjordiska platser av Jens Hansegård, Fet-Mats (gruvdräng), The Mummy’s Foot av Théophile Gauthier, Rascar Capac (mumie i Tintin), De sju kristallkulorna och Solens tempel av Hergé, Mumien (film från 1999 regisserad av Stephen Sommers), Fifty Shades of Grey av E. L. James, Laila Brenden, Margit Sandemo, Bente Pedersen, Hollywoodfruar av Jackie Collins, Det var det fräckaste! av Werner Holzwarth, Fourth Wing och Iron Flame av Rebecca Yarros, Harry Potter (bokserie av J. K. Rowling), Hungerspelen av Suzanne Collins, Game of Thrones av George R. R. Martin, Outlander (bokserie av Diana Gabaldon), Dan Brown, Gatan av Ann Petry
Egypten under 7000 år på Medelhavsmuseet i Stockholm
Matilda Källéns artikel om romantasy i DN Kultur
-
Det elfte avsnittet av LitteraTuve är här och grattis till oss som firar ettårsjubileum!
Jörgen ger sig in i det svåraste OCH näst svåraste som finns: internetskämt i bokform och att förklara vad en meme egentligen är. Filip har hamnat i Tidaholm i början av 1900-talet och rapporterarfrån en skildring av tändsticksfabriken Vulcan. Judit pratar om vad olika pensionärer har gett henne den senaste månaden: en toppenbok, ett helt författarskap och ett riktigt gott gråt. Dessutom bokcirklar vi om Pennskaftet av Elin Wägner och introducerar nästa månads bokcirkelbok: Älven av Rosa Liksom
Saker som nämns i avsnittet: Pennskaftet av Elin Wägner, Derry Girls (komediserie på Netflix skapad och skriven av Lisa McGee), Parks and Recreation (komediserie på HBO skapad av Greg Daniels och Michael Schur), The Office (komediserie som finns i brittiskt original och amerikansk variant med samma premiss), Hitta Uffe! av Meme Lord Jeki och illustrerad av Axel Wingborg, Var är Valle? av MartinHandford, Jan Stenmark (svensk skämttecknare), Asexuella krukväxter: och 81 andra böcker du inte visste att du inte ville läsa innan du dör av Ponyhans, Lilla Berlin (serie) av Ellen Ekman, Vulcan och Tjugofemtusen kilometer nervtrådar av Nino Mick, Torsdagsmordklubben och Den sista djävulen att dö av Richard Osman, The Quiet Girl (film regisserad av Colm Bairéad), Foster (på svenska Det tredje ljuset) och Small things like these (på svenska Små ting som dessa) av Claire Keegan, Édouard Louis, Tomas Dömstedt, Horace Engdahl, Fröken Frimans krig (dramaserie på SVT), Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson samt Älven av Rosa Liksom.
meme_lord_jeki på Instagram
ponyhans på Instagram
kommunare_som_fan på Instagram
Avsnitt 4 av Tranan och boken där Judit pratar om Torsdagsmordklubben av Richard Osman
Intervju med Claire Keegan i Sveriges Radio P1
Carl Bildt sjunger Fyra bugg och en Coca-Cola
-
Det tionde avsnittet av LitteraTuve är här! Månadens avsnitt inleds starkt med en ko-special. Jörgen har gett sig in i två böcker som båda handlar om flykt och att längta hem. Men mest handlar de om kor. Alltså kossor.
På allmän begäran kör Filip igenom handlingen i två moderna klassiker till bilderböcker som med fördel kan läsas av alla, läser en titel på tyska OCH tipsar om tyska mullvadsmusikaler på Youtube.
Judit väljer glädjen efter Allsvenskans avslutning och nyttjar det finaste man som läsare har: tillförlitliga personer som kommer med extremt bra tips. Dessutom bokcirklar vi om Där barnen är kungar av Delphine de Vigan.
Saker som nämns i avsnittet: Där barnen är kungar av Delphine de Vigan, Älven av Rosa Liksom, Mjölkat av Sanna Samuelsson, Guldlock och de tre björnarna (saga som publicerades förstagången på 1830-talet men antas ha äldre rötter), Barnen i Bullerbyn (huvudpersoner i en serie barnböcker av Astrid Lindgren), Spilld mjölk av Malin Sundin, Kan man…? av Petter Lidbeck och Lisen Adbåge, Furan av Lisen Adbåge, Det var det fräckaste! Om den lilla mullvaden som ville veta vem som hade gjort det av Werner Holzwarth och Wolf Erlbruch, Hej Bajskorv! av Henrik Hallgren, Bäst i Test (tv-program), Way Out West (stadsfestival i Göteborg), En bra plats i skallen av Marcus Berggren, Fear and Loathing in Las Vegas av Hunter S. Thompson samt Pennskaftet och Väckarklockan av Elin Wägner
Tysk barnteater som spelar upp Vom kleinen Maulwurf, der wissen wollte, wer ihm auf den Kopf gemacht hat
Marcus Berggrens krönika från 2016 om festivalen Way Out West
-
Det nionde avsnittet av LitteraTuve är här! Trots att (eller kanske tack vare?) vi spelade in avsnittet fredagen den 13 oktober bjuder vi på ett pangavsnitt präglat av att vi nyligen varit på Bokmässan.
Jörgen pratar om aktuella ämnen, det vill säga höst, skräcknoveller som utspelar sig i danslador ute i skogen och rapporterar om riktigt skräckinjagande saker. Alltså Bokmässan.Filip har läst en bok om hur man som vuxen kan prata om känslor med barn och kommit fram till att alla oavsett vem man är bör läsa boken (om man vill komma i kontakt med sitt känsloliv). Judit har fått alldeles för många reservationer på en och samma gång och blivit överväldigad, men lyckats läsa en bok om svensk fotboll och blivit påmind om varför man utsätter sig för den känslostorm somdet innebär att vara supporter till ett herrallsvenskt lag. Dessutom bokcirklar vi om Två pistoler av Klas Östergren samt introducerar nästa månads bokcirkelbok: Där barnen är kungar av Delphine de Vigan.
Saker som nämns i avsnittet: Bokmässan (i Göteborg påSvenska Mässan), Den sista utposten: en berättelse om svensk fotboll av Noa Bachner, Två pistoler av Klas Östergren, One Piece (manga av Eiichiro Oda), Samlade svenska kulter: skräckberättelser av Anders Fager, Himlen nära av Lo Dagerman, Kullaberg (danslada i skogen utanför Överlida i Svenljunga kommun), Sigges Loge (danslada i skogen utanför Nissafors i Gnosjö kommun), Edgar Allan Poe (poet och novellförfattare), H.P. Lovecraft (författare), The Cabin in the Woods (skräckfilm från 2011, regisserad av Drew Goddard), Why Horror Seduces av Mathias Clasen (forskare verksam vid Århus universitet som forskar om skräck), Jaws (skräckfilm från 1975 regisserad av Steven Spielberg), Mansions of Madness (brädspel utgivetav Fantasy Flight Games), Prata känslor med barn: känsloboken för viktiga vuxna, Känsloboken: för dig som går på lågstadiet och Kompisboken: en faktabok om allt som är härligt och klurigt med kompisar av Reyhaneh Ahangaran, Det är bara lite cancer av Klas Ingesson och Henrik Ekblom Ystén, SvenskaFans (sportinriktad supporterwebbplats grundad 2000) Football Manager (spelserie utvecklat av spelstudion Sports Interactive), Gustav III äktenskap (tv-serie från 2001, finns på SVT Play) och Där barnen är kungar av Delphine de Vigan.
-
Det åttonde avsnittet av LitteraTuve är här! Jörgen ger sig in i mastodont-mangans moder, alltså pirat-eposet One Piece. Det blir en berättelse om hur fint det kan vara att ha något att hänga upp livshändelser på, och om någon lyckas hitta dikten av Gunnar Ekelöf som nämns en bit in i avsnittet blir vi (men mest Jörgen) toppenglada! Filip har ägnat semestern åt att läsa inte bara en utan två självbiografier av Clark Olofsson och berättar GIVETVIS vilken av böckerna som är bäst. Judit pratar om sommarläsningsbesvikelser men väljer gläjden och ser fram emot höstens boksläpp. Dessutom sparkar vi i gång´höstens bokcirkel! Återigen får Filips bokcirkelgrupp välja bok åt oss och den här månaden blir det Två pistoler av Klas Östergren.
Saker som nämns i avsnittet:
One Piece (manga skapad av Eiichiro Oda), Naruto (manga skapad av Masashi Kishimoto), Stålmannen (serie skapad av Jerry Siegel och Joe Shuster), Snobben (serie skapad avCharles M. Schulz), One Piece (tv-serie från 2023 på Netflix), Odysséen (epos av Homeros), Bamse (serie skapad av Rune Andréasson), Shonen Jump (japansk serietidning som ges ut av förlaget Shueisha), Gunnar Ekelöf (svensk författare och poet), Dragon Ball (manga skapad av Akira Toriyama), Clark (Netflixserie), Skit på dej: en rövarhistoria av ClarkOlofsson och Leffe Grimwalker, Vad fan var det som hände? av Clark Olofsson, Jönssonligan, Populär Historia (tidskrift, finns att låna och läsa på Tuve bibliotek), Young Heroes of the Soviet Union av Alex Halberstadt, Säkert! (musikalbum från 2007), Jag ser allt du gör och Stacken av Annika Norlin, Olof Wretling och Två pistoler av Klas Östergren.
The Drawk Show: Mamma läser One Piece för första gången
Subredditen Am I The Asshole?
-
Det sjunde avsnittet av LitteraTuve är här och lagom till sommaren bjuder vi på en tv-spelsspecial! Gänget nördar ner sig fullständigt i tv-spelens förlovade land. Jörgen har under maj och juni lagt 110 timmar på attJames Joyce:a sig igenom Hyrule och blivit sugen på att läsa Moby Dick under resans gång. Filips vikarie, alltså vikarie-Filip, bearbetar sin kamp mot spel av den japanska tillverkaren FromSoftware i poddform. Ni som vet vet, och ni som inte vet får en resa genom ångest och förtvivlan. Judit pratar om meditativt spelande utan mål och mening i form av Animal Crossing: New Horizons och utsätter Jörgen och Filip för ett spontant quiz. Dessutom bokcirklar gänget om Vem dödade min far av Édouard Louis.
OBS: från cirka en halvtimma in i avsnittet hörs det då och då lite bakgrundsljud från gympan som satte i gång på ovanvåningen inne på Kulturpunkten. Vi ber om ursäkt för detta!
Saker som nämns eller refereras till i avsnittet:
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (tv-spel, Nintendo Switch), Moby Dick av Herman Melville, Animal Crossing: New Horizons (tv-spel, Nintendo Switch), Vem dödade min far? av Édouard Louis, Civilization (strategispelsserie av Sid Meier, finns till PC och konsol), Cities Skylines(strategispel, finns till PC och konsol), Command and Conquer: Tiberian Sun (PC-spel), The Legend of Zelda: Breath of the Wild (tv-spel, Nintendo Switch), Assassins Creed (tv-spel, finns till olika konsoler), The Legend of Zelda: Ocarina of Time (tv-spel, Nintendo 64), Ulysses av James Joyce, Elden Ring, Demon’s Souls, Dark Souls, Dark Souls II, Dark Souls III, Bloodborne, Sekiro: Shadows Die Twice (alla ohemult jobbiga spel utvecklade av den japanska spelutvecklaren FromSoftware) Top Gear (tv-serie), George R. R. Martin (författare), Ninja Gaiden (tv-spelsserie av utvecklaren Tecmo), The Sims (spelserie utvecklad av Maxis), RollerCoaster Tycoon 2 (spel utvecklat av Chris Sawyer), Goat Simulator (spelserie utvecklat av Coffee Stain Studios), Tetris (pusselspel med fallande block), Grand Theft Auto V (spel av utvecklaren Rockstar), Minecraft (spel av utvecklaren Mojang), Mario Kart 8 (racingspeltill Nintendo Switch), Nookazon (andrapartsapp till Animal Crossing: New Horizons), Tamagotchi (bärbar elektronisk leksak), Counter-Strike (FPS-spel utvecklat av Valve), Animal Crossing: New Horizons, Vol 1, 2 & 3 av Kokonasu Rumba (manga) samt Att göra sig kvitt Eddy Bellegueule av Édouard Louis.
-
Det sjätte avsnittet av LitteraTuve är här! Jörgen har läst Bröd och mjölk och börjat tänka på hur det trotsallt kan vara kul med mat och insett vem han egentligen är. Judit pratar lite om Karl XII och ganska mycket om att komma över att leva med en ständigt växande läslista. Filip har apropå månadens bokcirkelbok och ett tips från en av bibliotekets stammisar snöat in lite mer på Nordkorea. Dessutom bokcirklar vi om Smugglarna från Paradiset av Henrik Sjöberg (återigen, toppenbok!) samt introducerar sista bokcirkelboken innan sommaruppehållet: Vem dödade min far av Édouard Louis. God lyssning!
Saker som nämns i avsnittet: Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist, Alla monster måste dö: gruppresa till Nordkorea – ett reportage av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman, Smugglarna från Paradiset av Henrik Sjöberg, I’m Glad My Mom Died av Jennette McCurdy, Japanese home cooking: simple meals, authentic flavors av Sonoko Sakai, Wok, ris, nudlar av Jennie Walldén, Koreanska grytor av Gustav Kyhlberg, Svälten: hungeråren som formade Sverige och Tyrannenstid: om Sverige under Karl XII av Magnus Västerbro, Utvandrarserien av Vilhelm Moberg, Apelsinmannen av Birgitta Stenberg, Papphammar, Arto Paasilinna (författare), This Is Spinal Tap (film från 1984 regisserad av Rob Reiner) samt Vem dödade min far av Édouard Louis
Länk till månadens bokcirkelbok i Gotlib
Länk till månadens bokcirkelbok i Libby
-
Det första specialavsnittet av LitteraTuve är här! Författaren och före detta Tuve-bon Henrik Sjöberg gästade poddstudion i källaren på Kulturpunkten och vi fick en längre, oerhört trevlig, pratstund. Vi pratade bland annat om uppväxten i Tuve, vägen till att bli författare, debutromanen Smugglarna från Paradiset, resan till Nordkorea och om skrivande som ankare i tillvaron. Dessutom blir det ett avslöjande om Henriks nästa bokprojekt! God lyssning!
Saker som nämns i avsnittet:
Smugglarna från Paradiset av Henrik Sjöberg, Rudebecks från början av Henrik Sjöberg och Pierre Usselmann, Trust and transparency: doing business in a multipolar world av Birgitta Ed, Patrik Lockne, Henrik Sjöberg och Göran Thorstenson, Smuggelhärvan på nordkoreanska ambassaden (P3 Dokumentär producerad av Lovisa Lamm), Fältöversten av Jonas Malmborg, The Real North Korea: life and politics in the failed Stalinist utopia av Andrei Lankov, The aquariums of Pyongyang: ten years in a North Korean gulag av Kang Chol-hwan och Pierre Rigoulot, Dips (tv-serie av och med Marie Agerhäll) samt New York-trilogin av Paul Auster.
Smuggelhärvan på nordkoreanska ambassaden: P3-dokumentäravsnittet som inspirerade till Smugglarna från Paradiset.
Om International Friendship Exhibition på engelskspråkiga Wikipedia (där bland annat den sandinistiska alligatorbrickan finns utställd).
Minbokcirkel.com
Här kan du reservera Smugglarna från Paradiset och hämta boken på ditt närmsta bibliotek i Göteborg
-
Det femte avsnittet av LitteraTuve är här! Filip har via inspiration av en vän och före detta kollega som jobbar med Queerlit-databasen gett sig in i författaren Birgitta Stenbergs 1950-tal och hennes skönlitterära skildring av Kejneaffären och Berzelii-kravallerna. Jörgen pratar om biblioterapi och hur det har omvandlat hans syn på noveller (och vad är egentligen skillnaden mellan en kort roman och en lång novell?). Judit väljer glädje och pratar om militärväsen, MÖP-litteratur och hur mycket man kan brinna för att ha rätt. Dessutom bokcirklar vi om Ett bättre djur av Eric Rosén. OBS! Vill man läsa Ett bättre djur är bokcirkeldelen INTE att rekommendera då vi avslöjar slutet. Har man tänkt läsa boken och vill ha läsningen spoilerfri kan man hoppa över avsnittet mellan 42:41 - 60:30.
Torsdagen den 11 maj klockan 18:00 får vi författarbesök på Tuve bibliotek! Henrik Sjöberg berättar om sin debutroman Smugglarna från Paradiset. Gratis inträde, ingen föranmälan. Mer information hittar du i vårt kalendarium.
Saker som nämns i avsnittet: Modersmjölken av Nora Ikstena, Smugglarna från Paradiset av Henrik Sjöberg, Apelsinmannen, Kärlek i Europa och Mikael och poeten av Birgitta Stenberg, Kejne: verkligheten bakom 1950-talets rättsröteaffär av Dan Korn, Metamorfosgruppen (litterär grupp), Extas i folkhemmet av Leonidas Aretakis, Apelsinmannen (miniserie från 1990), Ett halvt ark papper av August Strindberg, Jag ser allt du gör av Annika Norlin, Edgar Allan Poe (författare), Biblioterapi: hälsofrämjande läsning i teori och praktik av Cecilia Pettersson, Ut ur Kabul: den svenska evakueringen från Afghanistan av Robert Karjel, De aderton, Trohetseden och Den sista akten av Anton Berg, Da Vinci-koden av Dan Brown, Stjärnklart av Lars Wilderäng, Ett bättre djur och Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort av Eric Rosén, Agatha Christie (författare) och The Catcher in the Rye (på svenska Räddaren i nöden) av J. D. Salinger.
Jingel: Utsikt från Lunden - TheBoffJR.
Queerlitdatabasen
Forskningsprojektet Queerlit
Metamorfosgruppen
Apelsinmannen på SVT Play
Artikel från Magasin K om biblioterapi
Mer om biblioterapi på Göteborgs stads hemsida
-
Det fjärde avsnittet av LitteraTuve är här! Gänget på Tuve bibliotek har utan att prata ihop sig innan läst varsin biografi som man kanske inte blir superglad av, men som samtliga har varit starka läsupplevelser. Innehållsvarning: skildringar av ätstörningar, övergrepp och allmän misär.
Jörgen har omvärldsbevakat på andra sidan Atlanten och läst en biografi av en barnskådespelare med den starka titeln I’m Glad My Mom Died. Filip har via en fem år gammal författarmässa på Tuve bibliotek läst en biografi om paret Ethel och Julius Rosenberg. Judit har apropå att Herrallsvenskan i fotboll startar under veckan läst om en biografi som hon lovat sig själv att aldrig läsa om. Dessutom bokcirklar vi kring Avigt hav av Marie Darrieussecq samt introducerar april månads bokcirkelbok: Ett bättre djur av Eric Rosén. God lyssning!
Saker som nämns i avsnittet: Vargtimmen (podcast om skräck), Pelle och Frasse av Jan Lööf, Avigt hav av Marie Darrieussecq, I’m Glad My Mom Died av Jennette McCurdy, Där kräftorna sjunger av Delia Owens, iCarly (tv-serie), Modersmjölken av Nora Ikstena, Fruktar inget, ångrar inget: Ethel Rosenberg, atombomben och kalla kriget och En shtetl i Stockholm av Kenneth Hermele, Det är bara lite cancer av Klas Ingesson och Henrik Ekblom Ystén, Utvandrarserien av Vilhelm Moberg, Swede Hollow av Ola Larsmo, Fjällvandring åt helvete: en norrmans motvilliga försök att lära sig älska naturen av Are Kalvø, Offside (fotbollsmagasin) och Robin Hobb (författare).
Podcasten Vargtimmen om skräckfiktion
Länk till månadens bokcirkelbok i Gotlib
Länk till månadens bokcirkelbok i Libby
-
Det tredje avsnittet av LitteraTuve är här! Filip har via bokkastande barn tänkt en del på Jan Lööf och drar sin personliga topp-3 av Jan Lööfs bilderböcker samt presenterar en teori från småbarnsårens läsande av Pelle och Frasse (som OBS är något censurerad, vill man ha fullständig version får man haffa Filip vid tillfälle). Jörgen har gett sig in i true-crime-träsket och introducerar oss för en bok innehållandes ett Jönssonligan-doftande bankrån i Gamlestaden samt fyra försvunna personer. Judit berättar om sitt lite kluvna förhållande till skräck: för hur gör man när man vill gilla skräck men inte kan hantera att bli rädd? Dessutom bokcirklar vi om Barabbas av Pär Lagerkvist som Jörgen utser till den ultimata boken om överlevnadsskam. God lyssning!
Saker som nämns i avsnittet:
Barabbas och Dvärgen av Pär Lagerkvist, Myran (skulptur) av Åke Jönsson, Parks and Recreation (tv-serie), Pelle och Frasse, Sagan om det röda äpplet, Bergtrollens nya hem, Pelles ficklampa, av Jan Lööf, Christer i P3 (tyvärr nedlagt radioprogram i P3), Roald Dahl, Tårtan (barnprogram), Röde Orm av Frans G. Bengtsson, Nättidningen Svensk Historia, Ett jävla solsken av Fatima Bremmer, Min europeiska familj av Karin Bojs, Göteborg 65-07-29: svensk kriminalhistorias märkligaste dag och Palmemordet: tillbaka till Sveavägen av Lars-Olof Lampers, Veckans brott (tv-program i SVT), Grodan Boll, Jönssonligan, Robin Hood, Med kallt blod och Breakfast at Tiffany’s av Truman Capote, Söndagsvägen av Peter Englund, Animal Crossing: New Horzions (tv-spel), World War Z av Max Brooks, Barnhemmet (film regisserad av Juan Antonio Bayona), The Last of Us (tv-serie på HBO), The Last of Us (tv-spel utvecklat av spelstudion Naughty Dog), The Last of Us Part II (tv-spel utvecklat av spelstudion Naughty Dog), Uncharted (tv-spelsserie utvecklat av spelstudion Naughty Dog), The Mandalorian (tv-serie på Disney+), Narcos (tv-serie på Netflix), Game of Thrones (tv-serie på HBO), Station Eleven (tv-serie på HBO), Station Eleven av Emily St. John Mandel, Gustavo Santaolalla (kompositör), Brokeback Mountain (film regisserad av Ang Lee), Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf och Avigt hav av Marie Darrieussecq
Konstkartan Göteborg om Myran på Tuve Torg
Naxos musikbibliotek
HBO’s The Last of Us Podcast
Jingel: Utsikt från Lunden av TheBoffJR (AKA Cyndi Lauper fast inte DEN Cyndi Lauper)
-
Det andra avsnittet av LitteraTuve är här! Jörgen har via en Vox-artikel läst reportageboken A libertarian walks into a bear av Matthew Hongoltz-Hetling som handlar om hur det gick till när svartbjörnar och libertarianism krockade i en liten stad i New Hampshire (SPOILER: det gick inte SÅ himla bra). Filip har läst en bok om psykedeliska droger och dess historia i Sverige som kanske inte så förvånande nog saknar röd tråd. Judit pratar om alla turer kring Millennium-serien och blir nästan utbränd. Dessutom bokcirklar vi kring Eurotrash av Christian Kracht samt introducerar februari månads bokcirkelbok: Barabbas av Pär Lagerkvist. God lyssning!
Saker som nämns i avsnittet: Eurotrash och Faserland av Christian Kracht, Tolkien och den svarta magin av Åke Ohlmarks, A libertarian walks into a bear av Matthew Hongoltz-Hetling, Utvandrarserien av Vilhelm Moberg, Swede Hollow av Ola Larsmo, Extas i folkhemmet: Sveriges psykedeliska historia av Leonidas Aretakis, Dune av Frank Herbert, Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist, Havsörnens skrik av Karin Smirnoff, Millenniumserien av Stieg Larsson och David Lagercrantz, Millennium (tv-serie & film) regisserade av Niels Arden Oplev och Daniel Alfredson, Millennium, Stieg & jag av Eva Gabrielsson, Skred av Sara Strömberg, Jag for ner till bror av Karin Smirnoff, Thelma & Louise (film) regisserad av Ridley Scott, Hunter S. Thompson samt Barabbas och Dvärgen av Pär Lagerkvist.
Vox-artikeln om A libertarian walks into a bear
Länk till månadens bokcirkelbok i Gotlib
Länk till månadens bokcirkelbok i Libby
Jingel: Utsikt från Lunden - TheBoffJR
-
Det första avsnittet av LitteraTuve är här! Jörgen har med hjälp av en kollegas blogg gett sig in i Terry Pratchetts Skivvärld där bland annat Dödens arbetsvillkor, bortglömda gudar och en underfinansierad väktarkår avhandlas. Filip efterlyser ett datorspel som hamnat på vift samt har läst en bok om landshövdingehus (som handlar om landshövdingehus) och överraskar Judit och Jörgen med ett byggnadsantikvariskt quiz. Judit har ägnat hösten åt J. R. R. Tolkien och hans värld utan att ha läst en rad från någon av Tolkiens böcker, och har tänkt en del på översättning och hur skevt det kan bli när man tolkar fritt. Dessutom introducerar vi månadens bokcirkelbok: Eurotrash av Christian Kracht.
Saker som nämns i avsnittet: Landshövdingehus: typiskt göteborgskt! av Claes Caldenby och Krister Engström, Rings of Power (tv-serie på Amazon), Tom Bombadill (karaktär i Sagan om Ringen) Mort, Small Gods, Guards! Guards! och Men at arms av Terry Pratchett, Conan the Barbarian (karaktär), Game of Thrones(bokserie av George R. R. Martin och tv-serie på HBO), Victor von Gegerfelt (stadsarkitekt i Göteborg 1872 - 1896), Albert Ehrensvärd den äldre (landshövding i Göteborgs och Bohus län 1864 - 1885), nimbyism, The Hobbit, Lord of the Rings och Silmarillion av J. R. R Tolkien, Harry Potter-serien av J. K. Rowling, Lord of the Rings och The Hobbit(filmserier regisserade av Peter Jackson), Beavis and Butt-Head(tv-serie), Hem: resor i Västergötland och Översättarens anmärkningarav Erik Andersson, Tolkien och den svarta magin av Åke Ohlmarks, Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist, Arv och miljö av Vigdis Hjorth samt Eurotrash och Faserland av Christian Kracht.
Jonas blogg: http://trevligascenarion.se/
Stövelteorin: https://en.wikipedia.org/wiki/Boots_theory
Lagom lång Wikipediaartikel om översättningen av Sagan om ringen till svenska: https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96vers%C3%A4ttning_av_Sagan_om_ringen_till_svenska