Эпизоды
-
Lyssna på vår nya podd Dagens Arbete Verket, där kommer alla våra nya poddar att finnas. Vi hörs!
-
STRIDSFORDON. Sverige har skänkt femtio Stridsfordon 90 till Ukraina – och nu talas det om att starta produktion i landet. På BAE Hägglunds fabrik i Örnsköldsvik har man på kort tid fördubblat personalstyrkan.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.
-
För tio år sedan bestämde sig Rainer Paakkinen för att teckna varje dag. Han skulle göra fina färgkartor och naturtrogna bilder. Men det flippade ur redan efter några dagar.
-
Gruvkvinnorna visste att de skulle stöta på hinder. De ville förändra arbetsvillkoren inifrån. Men motståndet kom från oväntat håll.
-
Thomas Erlandsson och Raoul Zetterström gillar sina maskiner. Kan och vet allt om dem. Men vilken som är bäst – Bettan eller Den stora – det gnabbas de om.
-
En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen. Följ med in i studion och möt gänget bakom radioprogrammet – där det just i kväll handlar mycket om godis.
-
När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska modeföretag som H&M att det är nytt och fräscht?
Dagens Arbetes Rasmus Lygner och David Lundmark sökte svaren i Indien. -
1960-talet hade precis börjat när småbarnsmamman Anna-Lisa Misker klev in på Pentaverken i Skövde. ”Jobba på fabrik fanns inte på min karta”, berättar hon. Men hon blev kvar i 32 år.
-
Sommar, sol och musikfestival. För tusentals svenskar är det en självklar kombination. Men festivalkulturens historia har tidigare varit oberättad. Det var innan industriarbetaren Roger Skoog gick på sitt tio år långa skift i musikhistoriens tjänst.
-
Mitt i livet började pappersarbetaren och trebarnspappan Jan Krook plötsligt tappa omdömet och försvinna allt längre in i dimman. Men en guldklocka hägrade – och tack vare arbetskamraternas stöd fick han den.
-
Mellan 1950 och 1970 lämnade hundratusentals finländare hemlandet bakom sig för att arbeta i den svenska industrin. Laura Leskinens morföräldrar var två av dem.
-
Ett mästerverk i stål och glas som skimrade i rosa och blått. I dag står den öde i utkanten av ett nedlagt pappersbruk – och vad händer när Northvolt kommer?
-
Gällivarefenomenet Hooja gör succé med musik om livet i glesbygd. Dagens Arbete luskar i vad som finns bakom skotermaskerna. Reportaget finns nu inläst.
-
Att återvända till Ådalen handlar om mycket mer än att komma hem för serietecknaren Mats Jonsson. Nu ska han starta något nytt.
-
Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo i ett samtal om dokumentärpodden Mordet på facktopparna, om de två fackförbundsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson som mördades i Tallinn 1991.
Reporter Jonas Nordling frågar honom om granskningen, som han för första gången började nysta i för tio år sedan.
Mordet på facktopparna finns ute nu, där poddar finns och på da.se.
-
På en liten fabrik i Kisa tillverkar man vad både sjukvård och fiskeindustri vill ha: saker som suger. Och affärerna går lysande. Det märks på tempot på golvet.
-
Småbarnspappan Rolf Wickström dödades av nazisterna. Han var en av de första som avrättades i Norge under andra världskriget. I Söderhamn sörjde hans svenska släktingar.
-
Stolar i böjträ Gemlas möbelfabrik i Småland har orderböckerna fulla. Men bara för några år sedan var allt på väg att säljas som skrot efter två konkurser.
-
Nyss fyllda fyrtio fick Dan Henriksen diagnosen mesoteliom. En aggressiv cancer i lungsäcken som beror på asbest. Farliga fibrer tillhör inte historien. Det lär han nu unga på skolor – och politiker i EU-parlamentet.
- Показать больше