Эпизоды
-
”Ellepigen Pif og 42 – den tavse Guru” er en blanding af folketro, fantasy og drama
Forfatteren Peter Adolphsen debuterede i 1996 med Små Historier og lige siden er der kommet en blanding af små tekster, romaner, vers og billedbøger for børn.
Hans fortællinger er ofte meget fantasifyldte universer, skæve fortællinger som baserer sig på utraditionelle ideer.
Hans bog”Ellepigen Pif og 42 – den tavse Guru” fra 2024 blander for eksempel gammel dansk folketro om ellefolk ind i det moderne samfund. Ellepigen bor sammen med sin familie i et lyskryds i Ålborg. De bor i lyssignalerne og kassen med elektriske forbindelser. Samtidigt fortæller Peter Adolphsen historien om den amerikanske landinspektør Dennis, der tager et LSD-trip som åbner hans fantasi. Han vågner op ved et vejnummerskilt, hvor der står 42, og han tror at det er ”porten” til paradis. Derfor køber han den tomme grund og beslutter at leve der. Han bliver Phorty Two – den tavse guru.
Bogen skaber på underlig vis en forbindelse mellem den tavse guru i Arizona og den lille elle-pige i lyskrydset i Ålborg.
Hør Peter Adolphsen fortælle om sin historie i podcasten Månedens Forfatter,
Tilrettelæggelse og interview: Claus Vittus, Københavns Biblioteker
Musik: Mountain Air af Cody Francis
Litteraturliste:
Ellepigen Pif & 42 den tavse guru https://bibliotek.kk.dk/work/work-of:870970-basis:138184846?type=bog
År 9 efter Loopet https://bibliotek.kk.dk/work/work-of:870970-basis:29820317?type=bog
Rynkekneppesygen https://bibliotek.kk.dk/work/work-of:870970-basis:53335349?type=bog
Brummstein https://bibliotek.kk.dk/work/work-of:870970-basis:24870545?type=bog
-
Månedens Forfatter er samtidigt en sommertur til Bornholm, hvor forfatteren Dennis Gade Kofod er vokset op, og som også er emne for en stor del af hans bøger.
Dennis Gade Kofods interesse i fantasy-litteraturen har gjort at han har skrevet en del om de underjordiske eller bakkefolket som man også kalder de væsner, der bor i de bornholmske bakker og gravhøje.
Både hans seneste roman Power to X og hans tidlige roman Brøndtjætten tager udgangspunkt i bornholmsk folketro, og han har gendigtet folketroen på klippeøen – historier om de underjordiske – i bogen Det Levende Land, der kom i 2019.
Vært & interview: Claus Vittus, Københavns Biblioteker.
Musik: Mountain Air- af Cody Francis
LITTERATURLISTE: (8 links)
Det levende land
https://bibliotek.kk.dk/work/work-of:870970-basis:47096669?type=bog
Brøndtjætten
https://bibliotek.kk.dk/work/work-of:870970-basis:26423791?type=bog
Power to X
https://bibliotek.kk.dk/work/work-of:870970-basis:134144394?type=lydbog+%28online%29
Nexø Trawl
https://bibliotek.kk.dk/work/work-of:870970-basis:26923638?type=bog
Nancy
https://bibliotek.kk.dk/work/work-of:870970-basis:52052254?type=bog
Charlotte Weitze https://bibliotek.kk.dk/work/work-of:870970-basis:137512009?type=podcast
Manden som træerne elskede og andre fortællinger https://bibliotek.kk.dk/work/work-of:870970-basis:47296943?type=bog
Den store Gud Pan
https://bibliotek.kk.dk/work/work-of:870970-basis:61642404?type=e-bog
-
Пропущенные эпизоды?
-
Podcasten Månedens Forfatter er samtidigt en tur til SydKorea, og en indføring i hvordan det er som adopteret at bevare og udvikle forholdet til sin biologiske familie igennem mange år.
Forfatteren Maja Lee Langvad har i flere af sine udgivelser – digte og romaner – skrevet om adoption bl.a. Hun er Vred der handlede om et adoptionskritisk miljø. Hendes seneste roman hedder Tolk og handler om en koreansk adopteret kvinde, der ikke kan tale med sin koreanske familie.
Derfor er der en tolk med, og det har givet navn til romanen.
Maja Lee Langvad er født i Sydkorea, men blev 3 måneder gammel adopteret til Danmark og har siden boet i København. Hun debuterede i 2006 og fra 2007 boede hun i nogle år i Seoul i Sydkorea for at lære det samfund, hun stammer fra. Under sit ophold var hun en del af et adoptionskritisk miljø.
Vært & interview: Claus Vittus, Københavns Biblioteker.
Musik: Mountain Air, It´s been so Long - af Cody Francis
Litteraturliste (alle kan lånes på biblioteket):
Tolk Maja Lee Langvad
Hun er Vred Maja Lee Langvad
Hvor er Holger Danske? Maja Lee Langvad
Dødens Selvbiografi Kim Hyesoon
Prinsesse Bari Hwang Sok-yong
Kim Jiyoung, født 1982 Nam-Joo Cho
Dage med galopperende hjertebanken Maja Lee Langvad
Madalfabet: digte Maja Lee Langvad, Kristina Nya Glaffey
-
Daniel Dalgaard var i begyndelsen af juni 2024 inviteret til Hovedbiblioteket som månedens forfatter i anledning af hans seneste bog ”Vulkanø” som var stillet op så publikum kunne se den.
"Vulkanø" er en humoristisk og poetisk roman om, hvad det vil sige at være mand i dag. Samtalen til arrangementet på Hovedbiblioteket kom også til at handle om hans andre bøger,
Titler som interviewer og forfatter Victor Boy Lindholm begyndte arrangementet med at gennemgå.
Tilrettelæggelse Claus Vittus – Københavns Biblioteker
Musik: Mountain Air af Cody Francis
-
Forfatter Lone Hørslev udgav i starten af 2024 romanen ”Svømmende, rygende, grædende”, hvor læseren møder den 47-årige forfatter og alkoholiker Anna Mette Hansen. Romanen fortæller med sort humor om en kvindes alkoholmisbrug.
Hun blev interviewet af litteraturredaktør på Weekendavisen, David Jacobsen Turner ved et publikumsarrangement på Hovedbiblioteket.
Tilrettelagt af Claus Vittus
Se link til litteratur og mere lyd
Kendingsmusik: Mountain Air – Cody Francis
-
April måneds forfatter Suzanne Brøgger er aktuel med bogen ”På væggen”, som er essays med læsninger af værker, om møder med forfattere og kulturpersonligheder.
Som ung flyttede Suzanne Brøgger fra København ud på landet for at leve et skrivende liv. Her satte hun fotos op på væggen af sine forbilleder for at have nogen at tale med. Og det er disse forbilleder, hun i sin seneste udgivelse ”På væggen” går i dialog med, sammen med de nye, der er kommet til.
Over flere årtier har Suzanne Brøgger skrevet på sit eget liv, været prisme for forskellige tiders tanker og ideer. Hun har igen og igen skrevet og aktualiseret sin emnekreds – kvindeligt begær, kærlighed, tradition, at blive sig selv med flere.
Interviewer på scenen til Live-arrangementet er Bodil Skovgaard Nielsen, litteraturkritiker og kulturjournalist på Dagbladet Information.
Tilrettelagt af Claus Vittus, Københavns Biblioteker
Se litteraturliste
Musik: Mountain Air af Cody Francis
-
Kirstine Reffstrup kan nærmest kaldes en skandinavisk forfatter – hun er dansk født, uddannet fra Skrivekunstakademiet i Bergen i Norge og den svenske forfatterskole Litterär Gestaltning i Göteborg.
Hendes seneste bog hedder Jernlungen og er to unge menneskers beretninger der flettes sammen . Den ene hedder Agnes og hende møder læseren i 1952 – hun er indlagt på Blegdamshospitalet i København under polio-epedemien. Hun ligger isolation i en såkaldt Jernlunge, der skal hjælpe hende til at trække vejret. Den anden er navnløs og forældreløs og bor på et børnehjem i Ungarn i 1913.
Bogen er skrevet på både dansk og norsk, da Kirstine behersker begge sprog lige meget.
Kirstine Reffstrup udgav i 2023 Jernlungen som blev nomineret til Politikens Litteraturpris. Hendes debutroman, JEG, UNICA fra 2016, er en litterær fantasi om tegneren og forfatteren Unica Zürn.
Læs mere
Tilrettelagt af Claus Vittus, Københavns Biblioteker
Musik: Mountain Air af Cody Francis
-
I 2023 kom Ditte Holm Bros anden roman – en bog hun selv kalder for Støv-romanen, fordi den har en meget lang titel ”Hver gang du trækker vejret indånder du støvet fra vores Knogler”.
Det handler om hvad der sker bag hjemmets fire vægge hos to kvinder – to veninder – to husmødre, der er forbundet med hinanden. Og Ditte Holm Bro har henlagt romanen til 1950erne.
Romanen er i 2024 indstillet til DRs romanpris. Og det er bare den 38-åriges anden roman. Debuten hed ”Fladland” (2021).
Se litteraturliste
Tilrettelagt af Claus Vittus, Københavns Biblioteker
Musik: Cody Francis
Foto: Daniel Hjorth
-
Månedens Forfatter er i denne podcast Kristian Bang Foss – født i 1977 – og han debuterede som forfatter i 2004. Jeg taler med ham om hans tre bøger Døden Kører i Audi (2012), Frank Vender Hjem (2019) og den seneste Manden der bar solen (2023).
Der er stor forskel på de tre bøger. Den ene er inspireret af hans tid som handicaphjælper, den anden fik han ideen til på en fisketur og de foregår begge i en realistisk nutid – altså noget som man umiddelbart kan genkende, og Kristian Bang Foss skriver så man både se det tragiske og det komiske i situationerne.
Den seneste Manden der bar Solen er dog helt anderledes, og den er blevet indstillet til Politikens Litteraturpris for 2023. Den foregår i bronzealderen hvor tvillingebrødrene Raudon og Hauhon skal overtage magten i stammen som lever ved Limfjorden. Men det er svært at skaffe den nødvendige bronze, som man henter længere nede i Europa. Og stammer fra Middelhavet erpå vej mod nord, da klimaforandringer har tvunget dem væk.
Tilrettelagt af Claus Vittus
Se litteraturliste
Musik: Mountain Air af Cody Francis
-
Månedens forfatter er Mathilde Walter Clark der er i 2023 både har udgivet to bøger Det Blinde Øje og den lidt mindre bog Hvordan man Laver Dyr.
I begge bøger er de danske husdyr i fokus.
Bogen Det Blinde Øje har undertitlen ”beretningen om det efterår hvor minkene forsvandt ud af minksagen”. Det er en roman der har fokus på minkene , og ikke på papirsagen, som Mathilde Walter Clark kalder det. Altså alt det med Mette Frederiksen, politik og jura.
Den 53årige Mathilde Walter Clark har skrevet adskillige romaner og eksperimenterer med de traditionelle genrer. Hun udkom i 2020 med essaybogen Huset uden ende, som skildrer hendes personlige iagttagelser af f.eks. amerikanske seriemordere, Kirkegaard og kulturkritik.
Tilrettelagt af Claus Vittus , Københavns Biblioteker
Se link til lyd og litteratur
Musik: Mountain Air af Cody Francis
-
Den 81-årige forfatter Kirsten Thorup udgav i 2020 bogen ”Indtil vanvid, Indtil Døden” som handler om kvinden Harriet , der har mistet sin mand under 2. verdenskrig. Han var pilot i det tyske luftvåben Luftwaffe. I 2023 kom så hendes anden roman om Harriet ”Mørket bag dig”. Nu er Harriet enke i Danmark under besættelsen i de sidste år 1944 – 1945.
Tilrettelagt af Claus Vittus, Københavns Biblioteker
Se litteraturliste
-
Forfatteren Peter Øvig har skrevet en dokumentarisk bog om seksuelle overgreb og voldtægt på danske børnehjem. Børnehjemmet Solgården i Tarm er en af de to cases, og i oktober 2023 tog Peter Øvig til Tarm for at holde et foredrag for en stopfyldt festsal på Vestjysk Gymnasium i Tarm. Podcastredaktør Claus Vittus fulgte med.
Hør reportagen og interview med Peter Øvig.
Tilrettelagt af Claus Vittus for Københavns Biblioteker.
Hør mere og se litteraturliste
-
Forfatter Katrine Marie Guldager har indenfor det sidste år skrevet to bøger om vrede desperate retfærdighedssøgende kvinder over 50 år.
- Jeg har fundet de her desperate, retfærdighedssøgende kvinder i mig selv, fortæller Katrine Marie Guldager om hovedpersonerne i hendes seneste to romaner.
”Endnu en dag i Guds Skaberværk” handler om Lotte Andersen, en temmelig kontant socialrådgiver, stedmor, nabo og veninde, der pludselig befinder sig i en situation, som hun for en gangs skyld ikke selv har kontrol over. Hun vågner op med tømmermænd, en fyreseddel og en død ekskæreste.
Den anden bog som Katrine Marie Guldager fortæller om er "Birgithe med th"
Om Birgithe, mor til tre og desillusioneret folkeskolelærer, der mister sin mor og skal tømme hendes hus. Sorgen ripper op i fortiden og sårene fra ungdommen, hvor faren forlod familien.
Læs mere og se litteraturliste
Tilrettelagt af Claus Vittus, Københavns Biblioteker
Musik: Mountain Air af Cody Francis/Silver Dollar af Roy Edwin Williams
-
Peder Frederik Jensens roman Rans Vilje (2023) tager udgangspunkt en flodbølge, der i november 1872 ramte Lolland voldsomt og efterlod død og ødelæggelse. På nær hos hovedpersonen Roar, som har sikret sit hus på en lille ø ved Rødby Fjord. Efter flodbølgen finder han en lille pige, der driver omkring i en kasse. Han tager hende til sig.
Interview med Peder Frederik Jensen om bogen Rans Vilje og hans tidligere romaner f.eks. Læretid (2012) og Det Danmark Du Kender (2020).
Tilrettelagt af Claus Vittus, Københavns Biblioteker.
Se litteratur- og linkliste
Oplæsning fra Mofibo Lydbog.
Musik: Epidemic Sound
-
Podcasten Månedens Forfatters sommerkavalkade 2023 handler om romaner om kvinder der tager magten og styringen skrevet af kvindelige forfattere. Du skal høre tre forskellige bud på nye romaner, hvor den stærke kvinde står i centrum.
Jernalderfortællingen om vølven Snehild af AnneMarie Vedsø Olesen, beretning om den danske billedkunstner Sonja Ferlov Mancoba skrevet af Hanne-Vibeke Holst og den satiriske dystopi om et samfund hvor mænd kun er avlsdyr af Maren Uthaug
Tilrettelæggelse: Claus Vittus
Link til bøger og oprindelige podcast
Musik: Mountain Air , It´s Been So Long (Epidemic Sound)
-
Eva Tind var 22. juni 2023 inviteret til Hovedbiblioteket i København for at fortælle om romanen Citronbjerget, der handler om kvinden Sui, som uden helt at kunne forklare hvorfor - forlader sin mand. Og da hun modtager et brev om, at hendes ukendte bedstefar har ladet hende arve en hytte på Citronbjerget i Korea, beslutter hun sig for at rejse fra Danmark.
Samtale mellem Eva Tind og radiojournalist og P1-vært Nanna Mogensen ved publikumsarrangementet Månedens Forfatter på Københavns Biblioteker.
Eva Tind er født i 1974 og har udgivet fire romaner, to digtsamlinger og en portrætbog om stumfilmstjernen Asta Nielsen.
Eva Tinds forrige roman ’Kvinden der samlede verden’ handlede om zoologen Marie Hammer.
Se litteraturliste og links
Tilrettelæggelse: Claus Vittus, Københavns Biblioteker LYD
Musik: Epidemic Sound
-
I maj 2023 var forfatteren Kim Blæsbjerg på Hovedbiblioteket for at fortælle om sin roman De Bedste Familier.
En fortælling fra Lemvigegnen som handler om konsekvenser for familierne og hele egnen, da virksomheden Cheminova der producerer landbrugskemikalier, flytter sin fabrik fra Sjælland til Vestjylland. Fabrikken er arbejdsplads for både ingeniøren Jørn og arbejderen Niels – og der opstår et tæt bånd mellem deres to familier.
Det er en historie som ligger meget tæt på Kim Blæsbjergs liv og familie:
Kim Blæsbjerg, født 1974 og vokset op i Lemvig. Blæsbjerg debuterede med kortprosabogen ’Fælder’ , fik sit gennembrud med romanen ’Rådhusklatreren’ i 2007 og Har siden skrevet bl.andet trebindsværket ’Desertørerne’ (2016-2018), som tegner et billede af Danmark i perioden 2007 til 2012.
Og senest altså romanen De Bedste Familier som anmelder og journalist Tonny Worm interviewede ham om på Hovedbiblioteket.
Podcast tilrettelagt af Claus Vittus
Se litteraturliste
Musik: Epidemic Sound
-
Sønderjylland og det dansk-tyske grænseland danner dramatisk baggrund, da journalisten og forfatteren Anna Elisabeth gæster Københavns Hovedbibliotek den. 16. maj til en snak om sine sønderjyske romaner. Anna Elisabeth debuterede i 2019 med slægtsromanen ’Om hundrede år’, der via skiftende perspektiver fortæller en sønderjysk families historie gennem flere generationer i årene 1914-2014.
Bogen blev en kæmpe bestseller, og efter at have udgivet en række andre bøger vender Anna Elisabeth Jessen nu indholdsmæssigt med sin nye roman ’Hjemsted’ tilbage til Sønderjylland. Romanen er en fortælling om kærlighed og identitet i Sønderjylland fra 1930’erne til i dag. Og om at træffe valg – også de forkerte.
Anna Elisabeth Jessen er oprindeligt journalist og har lavet dokumentarudsendelser for DR i mange år. Efter sin debut som skønlitterær forfatter i 2019 har hun også skrevet arbejdspladsromanen ’Huset’ (2021) om DR , og senest i 2023 hendes fjerde roman ’Hjemsted’.
Til arrangementet på Hovedbiblioteket i maj , var der adskillige sønderjyder blandt publikum – det kan man høre tydeligt – blev hun interviewet af Maria Månson, journalist og tidligere DR-ansat.
Tilrettelagt af Claus Vittus, Københavns Biblioteker LYD
Litteratur- og lydlink
Musik: Epidemic Sound
-
”At være spasser er at leve i ensomheden. Vi har ingen familier eller kulturhistorie at spejle os i”, skriver Caspar Eric i sin nye digtsamling Nye Balancer.
Han var gæst i publikumsarrangementet Månedens Forfatter på Københavns Hovedbibliotek, i slutningen af april 2023.
NYE BALANCER kommer i forlængelse af hans tidligere digtsamling NIKE (2015), hvor Caspar Eric skrev om at være en handicappet krop i verden.
Han har cerebral parese det som man også kalder spastisk lammelse. I den nye samling – som han selv giver genrebetegnelsen 'handicapdigte' - italesætter han handicappet meget direkte - og beskriver samtidigt samfundets diskrimination af ‘det anderledes’.
Interviewer ved publikumsarrangementet var journalist og forfatter Lucia Odoom.
Se litteraturliste
Tilrettelagt af Claus Vittus
Musik: Epidemic Sound
-
Forfatterne Poul Duedahl & Maria Clement Hagstrup fortæller om deres dokumentarbog ”Afvigernes ø”, der handler om institutionen Livø Anstalten. En institution hvor man fra 1911 og frem til 1961 anbragte over 700 drenge og mænd på en ø i Limfjorden.
Drengene og mændene på Livø var ofte dem som var stukket af fra andre institutioner. Eller dem som man ikke vidste hvad man ellers skulle gøre noget ved.
En af dem var Oluf Nyrup Rasmussen
Han blev som dreng stemplet 'moralsk åndssvag' og var kun 15 år, da han den 11. november 1924 blev tvangsanbragt på Livø. Et ophold der skulle komme til at vare 7 år.
Senere fik Oluf en uddannelse som filmoperatør, blev gift og far til sønnen Poul. Danmarks senere statsminister.
Til arrangementet "Månedens Forfatter" på Hovedbiblioteket i februar 2023 medvirkede også Poul Nyrup Rasmussen – sammen med Poul Duedahl og Maria Clement Hagstrup. Tilsammen havde de tre også været hovedpersoner i en DR-dokumentarfilm, men baggrunden for arrangementet var altså den aktuelle bog ”Afvigernes ø”. De blev interviewet af Liv Thomsen (Historieselskabet).
Podcasten er tilrettelagt af Claus Vittus
Musik: Epidemic Sound
Læs mere
- Показать больше