Эпизоды
-
AVSNITT 97
Lina Skantze är psykoterapeut och författare, och har skrivit den första svenska boken om Polyvagalteorin: ”Polyvagalteori i psykoterapi”. Polyvagalteorin handlar om hur vårt autonoma nervsystem fungerar och präglar oss. Förståelsen för hur nervsystemet påverkar oss ger ett viktigt perspektiv som kan göra det lättare att arbeta med läkning, både i och utanför terapirummet.
Vad är Polyvagalteorin? Vad är det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet? Vad är neuroception? Vad fyller det autonoma nervsystemet för funktion för oss och på vilket sätt kan det sätta käppar i hjulet för oss när vi vill leva och må bra? I det här avsnittet reder vi ut hur det autonoma nervsystemet påverkar oss och på vilket sätt det kan vara hjälpsamt för oss att både förstå och arbeta med nervsystemet i vår läkningsprocess.
www.linaskantze.se
@medberoendepodden
www.medberoendepodden.se
Ida Högström erbjuder kurser och individuella samtal för att behandla medberoende, samt finns tillgänglig för föreläsningar och utbildningar på temat medberoende och överanpassning. Mer info på hemsidan eller kontakt via mail: [email protected]
För att kunna fortsätta driva Medberoendepodden är jag tacksam för ditt stöd. Du kan som privatperson stötta Medberoendepodden genom ett valfritt swishbidrag eller via Patreon. Vill du, ditt företag eller organistation sponsra eller samarbeta med Medberoendepodden är du välkommen att kontakta mig via mail.
-
AVSNITT 96
Thomas Curran är forskare i socialpsykologi vid London School of Economics. Han har skrivit boken ”The perfection trap” som nyligen har kommit ut på svenska via Mondial förlag med titeln ”Perfektionsfällan”. I det här avsnittet svarar Thomas Curran på frågor som vad som utmärker en perfektionist, på vilket sätt perfektionism leder till psykisk ohälsa, om perfektionism är ärftligt, om det verkligen blir bättre när vi försöker utföra saker perfekt och hur vi kan arbeta med våra perfektionistiska drag så att vi mår bättre.
Obs! Intervjun är på engelska.
@medberoendepodden
www.medberoendepodden.se
Ida Högström erbjuder kurser och individuella samtal för att behandla medberoende, mer info på hemsida eller kontakt via mail: [email protected]
För att kunna fortsätta driva Medberoendepodden är jag tacksam för ditt stöd. Du kan som privatperson stötta Medberoendepodden genom ett valfritt swishbidrag eller via Patreon. Vill du, ditt företag eller organistation sponsra Medberoendepodden är du välkommen att kontakta mig via mail.
-
Пропущенные эпизоды?
-
AVSNITT 95
Jeanette Nord driver Traumaskolan med syfte att utbilda samhället i ett mer traumainformerat perspektiv. För Jeanette själv har insikten om vad ett trauma, allra helst ett komplext trauma, gör med en varit helt avgörande för hennes egen läkning. Genom att ta stöd hos traumaproffsen världen över översätter hon och för ut information som kan vara matnyttig för individer som lider av trauma och vill läka från sina trauman.
I det här avsnittet delar Jeanette Nord med sig av en hel del av denna kunskap och vi pratar om skillnaden mellan PTSD och komplex PTSD, vad ett traumainformerat perspektiv innebär och hur det ibland kan gå i klinch med det diagnosmanualsystem som vården i dag förlitar sig på. Jeanette delar med sig av sin egen personliga traumaresa och om hennes erfarenheter av medberoende. Vi tar även upp vad som kan orsaka trauma, om olika vägar ur trauma, om IFS-metoden, om toleransfönster, skam, inre försvar, det autentiska jaget, nervsystemet och du får tips på var du kan lära dig mer om traumaläkning.
Vill du lära dig ännu mer om trauma eller se inläggen som vi har berört i avsnittet, hittar du dem på @Traumaskolan i sociala medier.
Ps. Idagsläget gör jag allt arbete med Medberoendepodden ideellt. Vill du stötta arbetet med Medberoendepodden kan du göra det genom valfritt SWISH-bidrag till nummer: 076-138 90 47
Företag som vill sponsra Medberoendepodden och samtidigt synas i ett bra sammanhang är välkomna att kontakta mig på mail.
---
Vill du veta mer om medberoende och var du kan vända dig för att få hjälp kan du gå in på www.medbereoendepodden.se, och följa @Medberoendepodden i sociala medier.
Vill du arbeta med ditt eget medberoende kan du ansöka till min digitala grundkurs för medberoende som är förlagd på Zoom där vi ses förtroligt. Den ger dig allt du behöver för att kunna ta steget in i tillfrisknande från medberoende. Mer info finns under ”Kurser” på hemsidan. Jag tar även emot klienter för enskilda samtal och behandling. Vid intresse går det bra att kontakta mig via mail: [email protected]
Arbetar du på kommun, region eller någon verksamhet som möter medberoende eller anhöriga kan du boka mig som föreläsare/utbildare. Läs mer på www.medberoendepodden.se/forelasning
-
AVSNITT 94 (In English)
Dr Nicole LePera, även känd som ”The Holistic Psychologist” med 6,4 miljoner följare på Instagram, arbetade med att hjälpa andra när hon själv nådde sin egen botten. Hon såg ett mönster där klienter kom till stora insikter under sina sessioner, men om och om igen kom tillbaka utan att ha gjort förändringarna de önskat. Samma mönster såg hon bland sina vänner. De satt fast. Och även om Nicole inte själv ville inse det, satt även hon fast.
En bok om emotionellt frånvarande mödrar blev startskottet för den stora förändringen. Den fick henne att se djupare in i sig själv möta det autentiska jaget och allt hon förträngt sedan barndomen. Nicole lärde sig mer om nya sätt att beskriva trauma, om nervsystemets påverkan på oss, om traumakroppen, om det inre barnet och utvecklade ett holistiskt sätt att arbeta, vilket blev grunden för Böckerna ”How to do the work” (Läk dig själv) och ”How to meet yourself” (Möt dig själv), #selfhealers och ett enormt nätverk av människor som sida vid sida gör arbetet som krävs för att läka och möta sig själv. I september kommer den svenska utgåvan av ”How to meet yourself” ut via Mondial förlag.
I det här fullmatade avsnittet pratar vi bland annat om om trauma, nervsystemet, medberoende, emotionellt beroende, det inre barnet och om att läka sig själv. Eftersom Dr Nicole LePera är amerikan är avsnittet på engelska.
Jag rekommenderar alla att läsa och arbeta med Nicole LePeras böcker och följa hennes populära konto: @the.holistic.psychologist i SoMe!
· Vill du ta hjälp för ditt medberoende?
www.medberoendepodden.se/tahjalp
· Stötta arbetet med Medberoendepodden genom valfritt SWISH-bidrag till nummer: 076-138 90 47
· Företag kan stötta genom att sponsra Medberoendepodden och på så vis synas i ett fint sammanhang – kontakta Ida via mail: [email protected]
· Föreläsning om medberoende: www.medberoendepodden.se/förelsning
Och glöm inte att följa oss i SoMe där heter vi @Medberoendepodden!
-
AVSNITT 93
Camilla von Below är fil.dr, psykolog och psykoterapeut, lektor vid Stockholms universitet och kliniskt verksam vid S:t Lukas. Under hösten 2022 kom hennes andra bok, ”Anknytning i relationer – förstå och förändra dina mönster”. Boken hjälper läsaren att få en förståelse för anknytningsmönstrens påverkan på oss genom livet och ger oss nycklar till hur vi kan förändra de mönster som kanske skapar svårigheter i våra nära relationer.
I det här avsnittet talar vi om vad de olika anknytningsmönstren gör med oss och vilka utmaningar vi kan möta i nära relationer genom livet på grund av dessa. Vi talar även om föräldrarollen, vad det är i anknytningspersonens beteende som påverkar att barnet utvecklar en trygg anknytning, men också vad som gör att vi kanske inte får en trygg anknytning. 40% av alla barn saknar en trygg anknytning och många ur gruppen som känner igen sig i att vara medberoende finns bland dessa. Men beror allt på vad föräldrarna gör och varför kan vår besatthet av att ”göra rätt” i föräldraskapet utgöra ett hinder?
Att ha en trygg anknytning innebär att vi är autonoma och fria. Camilla berättar mer om vad du kan göra för att göra dig mer trygg som vuxen.
Är du osäker på vilket anknytningsmönster du har – testa dig själv genom ECR:
https://openpsychometrics.org/tests/ECR.php
www.medberoendepodden.se
Stötta Medberoendepodden genom att SWISHA valfritt bidrag till 076-138 90 47 (Obs! Nytt Swishnummer!). Ditt bidrag gör det möjligt för Medberoendepodden att fortsätta finnas till!
Önskar du ta hjälp för ditt medberoende kan du ansöka till mina digitala kurser för medberoende. Mer info finns på hemsidan under fliken "Kurs".
-
AVSNITT 92
Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ”förväntningar”. Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ”program”), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.
Stötta Medberoendepodden genom att SWISHA valfritt bidrag till 076-138 90 47 (Obs! Nytt Swishnummer!). Ditt bidrag gör det möjligt för Medberoendepodden att fortsätta finnas till!
Önskar du ta hjälp för ditt medberoende kan du ansöka till mina digitala kurser för medberoende. Mer info finns på hemsidan under fliken "Kurs".
www.medberoendepodden.se
Sociala medier: @medberoendepodden
-
AVSNITT 91
Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ”förlåtelse”. Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ”program”), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.
Stötta Medberoendepodden genom att SWISHA valfritt bidrag till 076-138 90 47 (Obs! Nytt Swishnummer!). Ditt bidrag gör det möjligt för Medberoendepodden att fortsätta finnas till!
Önskar du ta hjälp för ditt medberoende kan du ansöka till mina digitala kurser för medberoende. Mer info finns på hemsidan under fliken "Kurs".
www.medberoendepodden.se
Sociala medier: @medberoendepodden
-
AVSNITT 90
Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ”dramatikberoende”. Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ”program”), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.
Stötta Medberoendepodden genom att SWISHA valfritt bidrag till 076-138 90 47 (Obs! Nytt Swishnummer!). Ditt bidrag gör det möjligt för Medberoendepodden att fortsätta finnas till!
Önskar du ta hjälp för ditt medberoende kan du ansöka till mina digitala kurser för medberoende. Mer info finns på hemsidan under fliken "Kurs".
www.medberoendepodden.se
Sociala medier: @medberoendepodden
-
AVSNITT 89
Vad är anknytning? Hur kom anknytningsteorin till? Vilka olika typer av anknytningsmönster finns det och hur fungerar dessa? Hur påverkar vår uppväxt oss och hur vi har nära relationer i livet? Kan trauman föras vidare i generationer? Går det att skapa sig en tryggare anknytning senare i livet? Vad är differentiering och varför är självmedkänsla ett vinnande koncept som förälder? Och hur kan medberoende relateras till anknyningsteorin? Tor Wennerberg är legitimerad psykolog och har skrivit böckerna ”Vi är våra relationer – om anknytning, trauma och dissociation” och ”Själv och tillsammans – om anknytning och identitet i relationer”. I det här avsnittet svarar han på dessa frågor och delar han med sig av sin gedigna kunskap om just anknytningsteorin.
Vill du lära dig mer om anknytning rekommenderar jag att läsa Tors böcker: ”Vi är våra relationer – om anknytning, trauma och dissociation” och ”Själv och tillsammans – om anknytning och identitet i relationer”.
Stötta Medberoendepodden genom att SWISHA valfritt bidrag till 076-138 90 47 (Obs! Nytt Swishnummer!). Ditt bidrag gör det möjligt för Medberoendepodden att fortsätta finnas till!
Önskar du ta hjälp för ditt medberoende kan du ansöka till mina digitala kurser för medberoende. Mer info finns på hemsidan under fliken "Kurs".
www.medberoendepodden.se
Sociala medier: @medberoendepodden
-
AVSNITT 88
Alexander Wilczek är psykiater, psykoanalytiker och stressforskare. När han var chef på Ersta sjukhus psykiatriska klinik i Stockholm, som främst hade patienter som själva arbetade inom vården, upptäckte de att en stor del av dessa patienter hade fått diagnosen utmattningssyndrom. Detta kom att bli starten för något som Alexander ägnat mycket tid åt i sitt professionella liv, nämligen stressforskningen. Vad är stress? Vad är utmattningssyndrom? Vilka symptom har det och vilka är riskfaktorerna? Vilka är det som drabbas av utmattningssyndrom och hur kommer man tillbaka? Finns det en länk mellan medberoende och utmattning? Dessa frågor och många fler svarar Alexander Wilczek på i det här avsnittet om stress och utmattning.
Nytt för detta avsnitt är att ni lyssnare har fått ställa era frågor. Tack för svåra, kloka och intressanta frågor!
Kontakta Alexander Wilczek: [email protected]
Läs mer om Erstamodellen: https://www.mynewsdesk.com/se/ersta_diakoni/pressreleases/erstamodellen-en-vaeg-ur-utmattningssyndrom-1802809
Gör KEDS självskattningstest för att ta reda på om du är i riskzonen för utmattningssyndrom:https://www.keds.nu
Arbetet med Medberoendepodden har jag sedan starten 2015 gjort ideellt men för att kunna fortsätta med arbetet behöver jag din hjälp. Du kan stötta Medberoendepoddens arbete genom att SWISHA ett valfritt bidrag till 076-138 90 47 eller genom Patreon. Efter stor efterfrågan från er sida kommer jag nu att hålla en digital grundkurs i medberoende – en kurs som fungerar som en crash-course för dig som misstänker att du är medberoende och vill göra något åt det. Målgruppen för kursen är du som tror dig vara medberoende och kommer att hållas via plattformen Zoom. För att läsa mer eller anmäla dig till kursen går du in på www.medberoendepodden.se/kurs
-
AVSNITT 87
Lo Kauppi är skådespelare och författare, aktuell med sin andra roman ”Två vita dvärgar”. I boken blir missbrukaren Lenas liv av en händelse delat i två, i ett slags ”sliding doors”, och hon blir också Lo. Lenas liv fortsätter gå utför då omständigheter gör att hon fastnar i systemet och har svårt att ta sig ur, medan Lo får möjligheten att vända sitt liv, göra en klassresa och följa sin dröm. Boken är delvis baserad på Los eget liv och historia. 2007 släppte Lo sin första bok ”Bergsprängardottern som exploderade” som handlar om hennes uppväxt med en pappas som var alkoholberoende, resan in i ett eget beroende och ätstörningar, samt hur hon kom att bli den hon blev. ”Bergsprängardottern som exploderade” släpps också nu som ljudbok. Vad har alla dessa erfarenheter gjort med Lo och vem är hon idag? Hur tänker Lo kring Lena och att det blev som det blev? Hur hanterar hon effekten av sin uppväxt och vilken hjälp var det som fungerade? Vilken relation har Lo för till medberoende? Los böcker: "Två vita dvärgar" "Bergsprängardottern som exploderade"
Stötta Medberoendepodden genom att SWISHA valfritt bidrag till 076-138 90 47 (Obs! Nytt Swishnummer!). Ditt bidrag gör det möjligt för Medberoendepodden att fortsätta finnas till!
Önskar du ta hjälp för ditt medberoende kan du ansöka till mina digitala kurser för medberoende. Mer info finns på hemsidan under fliken "Kurs".
www.medberoendepodden.se
Sociala medier: @medberoendepodden
-
AVSNITT 86
Eddie Razaz kom på sjätte plats i Idol 2009. Han hade en lysande karriär som artist framför sig och träffade snart vad han trodde var kärleken i sitt liv. Det var en man som hade allt: han var framgångsrik, snygg och äldre. Han tog Eddie under sina vingar och tillsammans åkte de på resor, åt fina middagar, flyttade utomlands och Eddie kände sig speciell och älskad.
Det som till en början såg ut att vara passion och äkta kärlek började snart övergå i kontroll och manipulation. Mannen blev allt i Eddies liv och Eddie isolerades från sin omvärld, sig själv och blev fullkomligt beroende av sin kärlekspartner. Det som utifrån såg ut att vara perfekt var egentligen ett liv fyllt av otrohet, missbruk och ”gaslighting”.
”Jag vill dig inget illa”, var vad mannen sa medan han fick Eddie att tro att han inte var något värd. Det som ledde till uppbrottet krossade Eddie helt, men det blev också räddningen.
www.medberoendepodden.se -
AVSNITT 85
Anna K Wallander är skådespelare och konstnär. Även om hon menar att hon under en stor del av sitt liv har sökt döden, tycks det som om någon eller något istället givit henne flera liv. Efter en uppväxt fylld av övergrepp, gränslöshet och hot har hon lyckats frigöra sig och funnit styrkan genom kreativiteten. Vissa trauman sitter djupt men Anna har valt en annan väg, eller flera andra vägar. Det var när hon kom till insikt om sitt medberoende som hon kunde hon ta tag i problematiken och läka på riktigt. Istället för att leva i överanpassning och genom överlevnadsstrategier tillåter hon sina egna behov att få ta plats och omfamnar sig själv och sin lekfullhet. Idag bejakar Anna lusten, livet och barnet inom sig – allt genom sitt tillfrisknande från medberoende.
Ps. Avsnittet är inspelat innan Sara Danius bortgång men påminner oss om hennes storhet. Vila i frid, Sara.
www.medberoendepodden.se
Kul: Medberoendepodden har en helt ny look designad av Azin Ashourvan. Tack! -
AVSNITT 84
Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ”rädsla för närhet”.
Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ”program”), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.
www.medberoendepodden.se
Grafik och musik: Oh, The Ashes! -
AVSNITT 83
Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ”gränsdragning”.
Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ”program”), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.
På grund av problem med ljudupptagningen vill jag be om ursäkt för det dåliga ljudet som pågår från 15 minuter in i avsnittet till och med 33 minuter, men innehållet är så pass bra att jag ändå vill dela det med er. I nästa avsnitt låter ljudet bättre.
Du lyssnar på del 2 av 3 i säsong 3. Det här är Medberoendepoddens studiecirkel, andra träffen – om gränsdragning.
www.medberoendepodden.se
Grafik och musik: Oh, The Ashes! -
AVSNITT 82
Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ”kommunikation”.
Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ”program”), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.
*På grund av tekniska problem vill jag be om ursäkt för det bitvis dåliga ljudet, men hoppas att du uppskattar innehållet ändå.
www.medberoendepodden.se -
AVSNITT 81
En morgon vaknar Carolina Setterwall upp och finner sin livskamrat, pappan till sin åtta månader gamla son, livlös i sängen. Inom loppet av en sekund kastas hennes liv omkull. Chocken är förlamande och det är inte bara personen Axel hon förlorat, utan hela det liv hon sett framför sig. I boken "Låt oss hoppas på det bästa" skriver hon om efterskalvet, om den skoningslösa sorgen, om skuldkänslor, avundsjuka och bitterhet. En självrannsakan av en relation.
Efter ungefär två år träffar Carolina en ny kärlek i författaren Tom Malmquist, som också han har liknande erfarenheter och skrivit om dem i boken "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv". Idag lever de i en alldeles egen konstellation av bonusfamilj.
För att hantera allt och för att kunna vara en bra mamma åt sin son, har Carolina gått många år i terapi. Hon har insett att vissa beteenden, kontrollbehov och känslan av att vara annorlunda uppstått tidigt i barndomen.
Hur hanterar man skuldkänslor, sorg, kan man födas som medberoende och hur kan man tillåta sig känna kärlek och lust efter att det värsta hänt?
Carolinas bok heter "Låt oss hoppas på det bästa" och finns att köpa i de flesta bokhandlar.
www.meberoendepodden.se -
AVSNITT 80
Anders Hammarberg är forskare vid Karolinska institutet och legitimerad psykoterapeut vid Beroendecentrum på Riddargatan 1 i Stockholm, där han möter klienter med alkoholproblematik. Genom att hjälpa personer att minska sin alkoholkonsumtion, hoppas han kunna fånga upp fler som har problem med alkoholen, vid ett tidigare skede, och på så vis motverka många av de negativa konsekvenser som problematiken kan ställa till med. Anders menar att beroendevården lätt kan kännas skrämmande och genom att visa att det finns en mellanväg kan klienterna själva få bestämma huruvida de har ett problem eller ej. Fokus ligger på det positiva, att avstigmatisera och normalisera problematiken.
Tillsammans med Karin Romberg skrev han boken ”För mycket för ofta” som vänder sig till de som vill förändra sina alkoholvanor. De menar att det är möjligt att återgå till måttlig konsumtion och att många klarar detta på egen hand, utan att söka vård. Deras metod har orsakat starka reaktioner då de flesta anser att alkoholister helt bör avstå från alkoholen för att tillfriskna. Anders är också en av de i beroendevården som inte vill tala om medberoende då det inte finns någon evidens för problematiken. Han nöjer sig med att lyfta de anhörigas problematiska situation och hur de skadas av att leva nära någon som har alkoholproblem.
Riddargatan 1: www.riddargatan1.se
Boken ”För mycket för ofta”: https://www.adlibris.com/se/bok/for-mycket-for-ofta-effektiva-metoder-for-mattligt-drickande-9789127147485
Anders tips för anhöriga:
www.anhorigstodet.se/minimaria
www.beroendecentrum.se/vard-hos-oss/for-narstaende/
www.medberoendepodden.se -
AVSNITT 79
Efter en lång karriär som musiker har nu Eric Palmqwist släppt sitt första soloalbum: ”En halv gris kan inte gå”. Skivan blev till under perioden då Eric gick från att vara aktiv missbrukare till att bli nykter.
Popstjärnelivet innehöll minst lika mycket fest som det innehöll musik. Inledningsvis kände Eric sig som Superman när han drack och den sociala fobin försvann. Men det som från början enbart var roligt, blev snart tvångsmässigt. Trots vänners oro och relationer som inte fungerade tycktes botten aldrig bli nådd.
Innerst inne mådde Eric dåligt, men missbruket var det som fick honom att stå ut. Alkoholen och drogerna tycktes tillslut vara det enda som fanns kvar.
Eric har inte haft en botten, han har haft många, men när han vaknade upp och förstod att han misshandlat sin bästa vän och påminner sig om att han snart ska bli pappa, bestämmer han sig för att det får vara nog.
Med tillfrisknandet kom också påminnelsen om hans egen uppväxt med en pappa som tidigt blev nykter från sitt spelberoende och en mamma som hade problem med alkohol. Eric säger är lätt att man som medberoende gör alkoholisten till ”förövaren”, men han har upplevt båda sidorna och gör nu sin resa i tillfrisknande från beroende, medberoende och som vuxet barn.
Eric Palmqwists soloalbum heter ”En halv gris kan inte gå” och finns att lyssna på Spotify. Den 6 september släpper han den nya singeln ”Ljusterö”.
Mer om Eric:
www.facebook.com/epstrailerpark
https://www.instagram.com/eric_palmqwist
Lyssna på albumet:
https://tinyurl.com/yabcsu6q
www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes! -
AVSNITT 78
Kajsa Ernst är skådepelare med många fina roller bakom sig. Just nu är hon aktuell i bland annat Finaste Familjen i TV4. I SVTs Stjärnorna på slottet fick dock Sverige ta del av en annan Kajsa, hon som växte upp med en alkoholiserad mamma och det medberoende som det resulterade i. Till en början drack Kajsas mamma främst socialt, men ganska snart gick hon från att vara festens mittpunkt till att bli familjens tyngd. Varje morgon gick Kajsa upp tidigt och städade bort rester från gårdagen, för att på så vis att kratta så att mammans dag skulle bli bra eftersom hennes humör alltid gick ut över Kajsa.
Prestera var ett sätt att tjäna rätten att få existera, men när Kajsa fann teatern var det annorlunda. Där accepterades hon för den hon var och blev påmind om att hon var mer än sin mammas ägodel. Hon insåg att hon själv ställt oerhörda krav på sig själv, att hon trott att alla problem varit hennes att lösa, oavsett om hon hade en del i dem eller ej.
Det gick bra för Kajsa, hon fick stora roller och levererade på topp, men tillslut blev pressen så överväldigande att hon sjukskrev sig och var borta från teatern under ett helt år. Det blev också starten för det som kom att bli hennes resa i tillfrisknande.
Idag, många år senare, skäms inte Kajsa för att prata öppet om sitt medberoende och sin tuffa barndom. Hon vet att det hjälper andra och att det finns hjälp att få. Det är Kajsa ett levande bevis på.
Kajsas hemsida: www.kajsaernst.se
Kajsas instagram: @kajsaernst.
www.medberoendepodden.se
@medberoendepodden - Показать больше