Эпизоды
-
Pontuksen kuuluminen: Itsenäisyyspäivänä näki, miten poliisi pystyy halutessaan tehtailemaan kiinniottoja synnyttämällä konflikteja. Esimerkki laajenee yleisemmäksi ajatukseksi instituutioiden kyvystä tuottaa tilanteita, jotka täyttävät itse luodut kriteerit.
Veikan kuuluminen: Stockan jouluikkunan tarina on tehty tekoälyllä, samoin murhatun toimitusjohtajan vakuutusalgoritmit. Tekoäly korvaa ainakin työtä, josta ei haluta maksaa ja jota kukaan ei arvosta, mutta viekö se myös arvostettujen ja hyväpalkkaisten luovien ihmisten ammatit?
Pontuksen vaivarypäs: 1) Sonicin sotaopissa ajetaan moottoritietä taistelujen ohi suoraan vastustajan haavoittuvaiseen ytimeen. Tämä näyttää toimivan yllättävän usein, vaikka vallan keskusten piti kai nykyään olla tyhjiä ja joka paikassa. 2) Puhelimet saavat ihmiset varomaan liikkeitään, seurauksen kaikesta tulee tylsempää, myös yöelämästä. Elämme puritanismin kaikkinäkevän silmän alla. 3) On olemassa lukemattomia lukutapoja hermeneuttisesta myötäkarvaiseen ja askartelevaan, joka ottaa tekstistä sen mitä tarvitsee. 4) Sisältö eli content on vuosikymmenen sana. Sisällön termein ajatellaan silloin, kun muoto on selkeä ja kyseenalaistamaton. Mutta mitä olisi anti-content? Entä miten hajottaa muodon ja sisällön vastakkaisuus?
Veikan vaiva: Terapeutti-Ville on se vasemmistopopulisti, jonka saimme, vaikka emme häntä välttämättä halunneetkaan. Jos politiikkaa tekee, sitä pitää tehdä isosti ja ottaa omat kanavat haltuun. Tämän voi tehdä monella tavalla, Terapeutti-Ville tekee sen luomalla konflikteja neuvotteluhuoneisiin paljastamalla niiden meiningin ulkopuolisille.
Suosituksissa ydintuhoa, lahjoituskohteita ja kofeiinitonta kahvia.
Jaksossa mainittuja asioita:
Annie Jacobsen: Nuclear War: A Scenario
War Is a Highway -sotaoppi https://othermeans.io/p/war-is-a-highway
Remarkable Sunsets -esitys https://kiasma.fi/esitykset/nenonen-uuttu-et-alia-remarkable-sunsets/
Veikan lahjoituskohteet:
Lääkärit ilman rajoja
Oikeutta ilman rajoja ry
Animalia
Patreon-joululahja https://patreon.com/mikameitavaivaa
MMV-postiosoite:
Mikä meitä vaivaa / Purokuru, Haapaniemenkatu 7-9 B, PL 14, 00530 Helsinki
(huom. iso B oleellinen) -
Pontuksen kuuluminen: Kaikki menee huonosti Trumpin valinnasta Gazan hävityssotaan ja 1,5 asteen ilmastorajan ylittymiseen. Final Fantasy 6 -pelistä kuitenkin opimme, että aina voi mennä paljon huonomminkin. Siksi tappion jälkeen ei kannata vetäytyä bunkkeriin: myös bunkkeri voidaan vielä tuhota. Elämät ja taistelut jatkuvat raunioissa.
Veikan kuuluminen: Trumpin voitto sai monet Yhdysvalloissa toteamaan, että organisoituminen ei kannata, koska “kansa halusi Trumpin”. Mutta pitäisikö tappion syitä etsiä muualtakin kuin aktivismin tappiosta tai kansan syvästä rasistisesta olemuksesta? Millä tavoin oma positio rajoittaa näkökulmaa suuriin poliittisiin liikeratoihin ja murroksiin?
Pontuksen vaiva: Israelin silmitön murhakampanja Palestiinassa ja Libanonissa Yhdysvaltojen ja Euroopan tuella on vienyt kaiken pohjan länsimaiden hourailulta “sääntöpohjaisesta maailmanjärjestyksestä”. Media kuitenkin aloittaa tapahtumien kuvaukset aina vuoden 2023 lokakuusta, vaikka sitä ennen tapahtui yli 100 vuotta asuttajakolonialismia. Pontus tekee sukelluksen Israel-Palestiinan historiaan, sionistiseen Israelin asuttamisprojektiin ja siihen sisältyvään väkivaltaan.
Suosituksissa esseitä, BIOS-tutkimusyksikön podcast ja Mikä meitä vaivaa? -Patreonin jakso yhteisöllisyydestä sekä vuosijäsenyys joululahjaksi tosifanille.
Jaksossa mainittuja asioita:
The Daily -podcast: From Resistance to Reflection https://www.youtube.com/watch?v=DaCUg9jI24g&ab_channel=NewYorkTimesPodcasts
The Dig -podcast: The German Question https://open.spotify.com/episode/4f4oOU8cdt5nqdBR9CmvUl?si=c26f0b9fb2154ba9&nd=1&dlsi=15d88f293f5b4091
Carefree Wandering (Hans-Georg Moeller): Guilt Pride: A German Vanity Project Conquering the World
https://www.youtube.com/watch?v=Vy2ju_qPtuM
Raja Shehadeh: Mitä Israel pelkää?
Rashid Khalidi: Palestiina - Sata vuotta asutuskolonialismia ja vastarintaa 1917-2017
Didier Fassin: Moral Abdication
Gideon Levy: Killing Gaza
A Thousand Essays
https://thousandessays.com/
BIOS-podcast: 12 käsitettä maailmasta https://open.spotify.com/show/3M9OYbyDLkzyn5GS6J88YF?si=10b8288f3f944c59
Mikä meitä vaivaa? -Patreon https://patreon.com/mikameitavaivaa -
Пропущенные эпизоды?
-
Trump valittiin, mutta miksi ja mitä seuraavaksi? Pontus selittää juurta jaksain. Selitys pohjaa Veikan Instagram Q&A-vastauksiin. Jakso on äänitetty 7.11.2024.
Jaksossa mainittu Reko Ravelan analyysi:
https://www.facebook.com/reko.ravela/posts/pfbid041eTpuQrDrtQQCb6oyMLVH7RPktX7XjuUR38CMmLEQRsDb6zQdZWaTDZUQPh8moUl
Tue työtämme Patreonissa: https://patreon.com/mikameitavaivaa -
Intro: Podcast-jumppa
Pontuksen kuuluminen: hyperbolaa, hyperkytkeytymistä, hyperkiihtymistä eli syksy on tullut.
Veikan kuuluminen: Uhkaako grantifikaatio eli apurahaistuminen hävittää aktivismin ja valkokaulustyön rajat?
Pontuksen vaiva: Ajattelun ulkoistaminen erilaisille järjestelmille on aikamme ilmiö, jota voi havainnollistaa kolmella esimerkillä: algoritminen suostuttelu ja suosittelu, somen doksa eli mielipiteellinen homogenisaatio ja toimittajien näkökulma-automatisaatio. Ongelma ei ole itse ulkoistaminen, vaan yhdenmukaistuminen, keskittyminen ja näihin liittyvä valta.
Veikan vaiva: HSL ja Molybros -kohu pyöri sen ympärillä, kuka päättää ruskeiden ihmisten mainosrepresentaatiosta. Voisi kuitenkin kysyä myös, miten HSL:n lippuhintojen korotukset yhdessä muiden elämisen hinnankorotusten kanssa vaikuttavat maahanmuuttajataustaisten ihmisten elämän ehtoihin. Toisin sanoen asiaa voisi tarkastella intersektionaalisesti pelkän representaation tuolla puolen.
Suosituksissa tuoreet suomennoskirjat Mitä Israel pelkää ja Haluamme kaiken sekä mielenosoitus HSL:n lipunkorotuksia vastaan.
Jaksossa mainittuja asioita:
Mielenosoitus HSL:n lippuhintojen korotuksia vastaan 22.10. kl 16, Opastinsilta 6 https://www.instagram.com/p/DBRmABitJLC/?img_index=1
Raja Shehadeh: Mitä Israel pelkää?
Nanni Balestrini: Haluamme kaiken
Otso Kivekäs: Kuinka joukkoliikenne rahoitetaan https://otsokivekas.fi/2022/10/kuinka-joukkoliikenne-rahoitetaan/
Pierre Bourdieu: Televisiosta
Kevin Roose: Futureproof: 9 Rules for Humans in the Age of Automation
Mikä meitä vaivaa? Patreon https://patreon.com/mikameitavaivaa -
Intro: Rakenteet kolaroivat
Veikan kuuluminen: Keskustelu PMMP:n keikkalipuista liittyy laajempaan ilmiöön, jossa talouden eri alat keskittyvät yleisösuhteen syventämiseen ja tarinankerrontaan ainutlaatuisesta “tapahtumasta”. Samassa liemessä uivat kestävä muoti ja Ultra Bra. Entä miten Deleuzen Logique du sense liittyy nykykapitalismin tapahtumallisuuteen?
Pontuksen kuuluminen: Lifestyle-politiikkaa on karsastettu ulkoparlamentaarisissa piireissä “puuhasteluna”, joka ei saa isoja pyöriä pyörimään. Kaikki politiikka talouspolitiikasta ilmasto- ja kulttuuripolitiikkaan kuitenkin tuottaa ja rajoittaa elämäntyylejä. Siten politiikka on lopulta aina lifestyle-politiikkaa. Mutta millaisia elämäntyylejä me haluamme?
Veikan vaiva: Petteri Orpon rasismikampanjaa ja Ylen DEI-koulutuksia koskevien kohujen yhteydessä alkoi harmittaa, että ei sanota riittävän usein ääneen, miten valkokaulusorganisaatioiden antirasismikoulutukset voivat olla turhaa ja jopa vahingollista konsulttipaskaa. Siksi tuntuu vapauttavalta, että edes joku sanoo tämän, oli se sitten vaikka poliittinen vihollinen.
Yhteistyössä elokuvafestivaali Rakkautta ja Anarkiaa (19.-29.9., liput https://hiff.fi ) Käsittelyssä elokuvat:
Peto
R&A Shorts: Moving North – Tanssielokuvia Pohjolasta
No Other Land
Do Not Expect Too Much from the End of the World
Intercepted
Parvet
Infinite Summer
African Express – Lyhäripysäkki
Evil Does Not Exist
Mikä meitä vaivaa?:n mahdollistavat tilaajamme, tilaa lisäjaksot osoittessa https://patreon.com/mikameitavaivaa -
Veikan kuuluminen: Kansalaisjärjestöjen mainokset ovat nykyään tasoa “ei ole liian myöhäistä pysäyttää luontokato”. Tuntuu julkealta uhota tällaista, kun käytännössä pyydetään rahoitusta, jotta organisaatio voi jatkaa toimintaansa kuten ennenkin ja lobata pieniä asteittaisia muutoksia.
Pontuksen vaiva 1: Politiikassa ratkaisee lopulta uskollisuus jollekin ryhmälle, pankkitilille tai periaatteelle. Suurin osa ihmisistä ei kannata mitään aatetta, ei edes oman edun aatetta – suurin osa ihmisistä on uskollisia jollekin, oli se laillinen hallitsija tai “yleinen järjestys”.
Pontuksen vaiva 2: Ilmiöitä on tapana kuvata vertaamalla nykytilaa ihannetilaan tai kulta-aikaan, joka on todelliseksi oletettu, tietoisesti kuviteltu tai tulevaisuuteen heijastettu. Mitä jos og paratiisia ei koskaan ollutkaan eikä tule olemaan eikä sitä edes tavoitella?
Pontuksen vaiva 3: Paljon puhutaan empatiasta politiikassa ja taiteessa. Empatian ongelma on sen itsekeskeisyys: empatia on sitä, että kuvittelee miltä toisensa saattaa tuntua ja heijastaa kuvitelman toisen päälle. Empatiassa oma empaattinen itse on keskipisteessä. Vaihtoehtoja empatialle ovat kuunteleminen ja solidaarisuus.
Veikan vaiva: Inside Out 2:n menestys on esimerkki tunnetaitojen hegemoniasta. Tunteista puhuminen on sosiaalisen elämän yleinen edellytys, jota arvostetaan ja jonka puuttumista saatetaan paheksua. Samalla kyse on oleellisesta työelämätaidosta, organisaatioiden hallinnasta ja taas yhdestä keskiluokan itselleen haalimasta resurssista, jolla menestyä kilpailussa toisia vastaan, kuten Eva Illouz analysoi Cold Intimacies -kirjassaan.
Yhteistyössä Espoo Cine, yksi Suomen suurimmista elokuvafestivaaleista (23.8. - 1.9.2024). Käsittelyssä seuraavat elokuvat:
Sultana´s Dream
Epäonnistunut tyhjyys
Visiting Hours
Can’t Feel Nothing
Tyhjiö
Acsexybility
sr
Ohjelmisto ja liput: https://espoocine.fi
Mikä meitä vaivaa -podcastin mahdollistivat Patreon-tilaajat. Hanki lisäjaksot osoitteessa https://patreon.com/mikameitavaivaa -
Lukutaito saa rappeutua rauhassa, koska syventyvä ja tulkitseva tekstien lukeminen ei ole oleellista pääoman arvonlisäykselle. Kapitalismi ei tarvitse merkityksellistä kirjoitusta, vaan tehokkuutta ja tuottavuutta. Niihin päästään koodeilla, käskyillä ja tunteilla, jotka nopeuttavat pääoman kiertoa. Olemme siirtymässä entistä enemmän suulliseen kerrontaan, eleisiin ja performansseihin, mistä todistavat podcastien, äänikirjojen ja Tiktokin suosio.Eurovaaleissa tuli ilmi eurooppalaisen vasemmiston sisäisiä ristiriitoja Ukrainan tukemisesta ja Venäjän sanktoimisesta. Tämä liittyy vanhavasemmiston ja uusvasemmiston eroihin. Vanhavasemmistolaiset kannattavat Ukrainaan“rauhaa”, mutta mitä tarkoittaa luovutusrauha hyökkäyssotaa käyvän fasistisen valloittajan kanssa? Entä miten Palestiina-solidaarisuus sopii vanhavasemmistolaisuuteen? Politiikanfilosofisesti vanhavasemmistolaiset vetoavat objektiivisiin rakenteisiin siinä missä uusvasemmistolaisuudessa keskeistä ovat toimijoiden kokemukset ja liikkeet.Suosituksissa Ray Bradburyn “haaste” lukea joka päivä yksi runo, yksi novelli ja yksi essee, tuhannen päivän ajan.Jaksossa mainittuja asioita: Antti Ronkaisen havainto lukutaidottomuudestahttps://suomenkuvalehti.fi/vallan-mahotonta/viela-tanaan-huolehdimme-totuudenjalkeisyydesta-mutta-huomenna-mekin-joudumme-poreammeeseen-tai-pattayalleTheresa Macphailin havaintohttps://www.threads.net/@drtheresamacphail/post/C4MGhBKvX3a Deleuze & Guattari, Anti-Oidipus, 2020, s. 274-290Bradburyn haasteeseen: Kiinalaisen runouden antologiat (Pertti Seppälä ja Pertti Nieminen), Sinikka Vuola, toim.) : Olet täyttänyt ruumiini tulella, Kaija Rantakari: Salit, Harry Salmenniemi: Kuume, Raisa Marjamäki: Ihmeellistä käyttäytymistä, Shakespearen sonetit (Kirsti Simonsuuri: Nautintojen ajan aarre), Antti Holma: Kauheimmat runot; Lydia Davis: Kafka valmistaa päivällistä, Kafka: Kootut kertomukset; Ville Luoma-aho: Cancel ja Delete, Harry Salmenniemen neljä novellikirjaa; Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja Jorge Luis Borges: Kertomukset, Joan Didion, Antti Nylén: Esseet, Aino Frilander: Los Angeles -esseet, Eetu Viren: Esseitä, Montaigne: Esseitä I-III.Tue podcastia ja tilaa lisäjaksot:https://www.patreon.com/mikameitavaivaa
-
Työstäkieltäytyminen ymmärretään toistuvasti väärin: se ei ole yksilökeskeinen laiskotteluelämäntyyli vaan kollektiivinen taktiikka, jolla työvoima neuvottelee parempia oloja kaikille (ja jota on kiittäminen suuresta osasta edistyksestä). Pontus selittää jaksossa työstäkieltäytymisen kerran ja sitten varmuuden vuoksi uudelleen.
Alaikäisten transnuorten asema on heikko. On käynnissä globaali sota transihmisiä vastaan, ja viharyhmien lisäksi institutionaalinen valta estää oikeuksien toteutumisen myös Suomessa. Veikka esittelee erään portinvartijaylilääkärin toimintaa ja lukee vastakarvaan tämän omaa tekstiä.
Zodiak-yhteistyössä käsitellään maskuliinisuutta purkavia cowboy-miehiä 🤠 Will Funk for Food -ryhmän esityksen tarkastelun lisäksi lausutaan päättävät huomiot kevään nykytanssikokemuksista. Tanssin ei tarvitse esittää mitään, se voi tuottaa uusia aistimisen kimppuja pelkällä liikkeellä ja äänellä ilman representaatiota.
Suosituksissa definitiivinen opas minkä tahansa tieteen- tai taiteenalan alkeiden haltuunottamiseen sekä Elokapinan Myrskyvaroitus-mielenilmaus. Liity Mikä internetiä vaivaa? -lukupiiriin osoitteessa: https://patreon.com/mikameitavaivaa
Jaksossa mainittuja asioita:
Zodiak: Will funk for food -ryhmän esitys A Fistful of Funk https://www.zodiak.fi/fi/ohjelmisto/fistful-funk
Kaikki uusiksi -podcast: Mediakritiikkiä ja työnteon ylistystä https://open.spotify.com/episode/48QuCj874Ihcq0JUMK5flr?si=aa2c2217b4bb46dd
Eurooppa kieltäytyy työstä -kirja https://www.khaospublishing.com/eurooppa-kieltaytyy-tyosta
Riitta-Kerttu Kaltiala: Gender-Affirming Care Is Dangerous. I Know Because I Helped Pioneer It. https://www.thefp.com/p/gender-affirming-care-dangerous-finland-doctor
Fact check Kaltialan jutulle https://www.losangelesblade.com/2023/11/02/abusive-practices-conversion-therapy-ties-finnish-doctor-kaltiala/
Kehrääjä-lehti: “Kuvaile minulle miten masturboit?” – transnuorten asema hoitojärjestelmässä on synkkä https://kehraaja.com/kuvaile-minulle-miten-masturboit-julkikuvan-takaa-paljastuu-transpolien-nuorten-synkka-tilanne/
Lancet-lehden katsaukset trans-terveyteen
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667193X23001187
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667193X23001424 -
Tämä kokonainen jakso on ilmainen näyte Patreonissa ilmestyvästä Mikä internetiä vaivaa? -lukupiiristä. Tech brot, Airbnb, katteettomat lupaukset teknologian tulevaisuudesta ja kitkan poistaminen maailmasta. Tässä luvussa käydään läpi luku "Internetiin uskovan ihmisen kriisi". Lukupiirissä käydään läpi Mikä internetiä vaivaa? -kirjan kaikki luvut. Tilaa osoitteessa https://patreon.com/mikameitavaivaa
-
Iida Sofia Hirvonen aka @interneiti haastattelee Pontusta ja Veikka mm. internetistä, haluista, someista ja addiktioista.
Tervetuloa Mikä internetiä vaivaa? -julkkareihin Bar Limboon 16.5. kello 18 alkaen!
Tämä liveäänitys on tehty Kallion kirjallisuusfestivaaleilla Tekstin talolla 27.4.2024. -
Veikka on saanut vauvan ja Pontus on viettänyt kevään maaseudulla. Hallitus leikkaa, kartanoita vallataan ja kansanmurhat jatkuvat, mutta MMV:ssä eletään harvinaista onnen aikaa.
Miksi lukea ranskalaista teoriaa kun jo vauvalla on syntytieto elämän salaisista yhteyksistä? Onko vauva kommunistinen eläin? Ainakin yhteiskunta yhtä aikaa tukee vanhempia vähemmän ja vaatii vanhemmilta enemmän. Veikan muita vauvakuulumisia: imetyspropagandassa on kirkon piirteitä, isän/kumppanin asema neuvolassa ja sairaalassa on kapeahko, ja lasta sukupuolitetaan syntymästä lähtien.
Saaren kartanon residenssissä yhdeksän ihmistä eli yhdessä, teki taidetta ja oli onnellisia. Onko hyvinvoinnin edellytys aristokraattinen säätyläiselo puutarhureineen, vai riittääkö tekeminen, toimeentulo ja suuri määrä ulkoilua? Osiossa käsitellään taiteen käytäntöjä henkilöesittelyjen kautta:
Arttu Isotalo https://www.instagram.com/olenartu/
Silja Tuovinen http://www.siljatuovinen.com
Yujie Zhou https://yujiezhou.xyz
Kai Mata https://www.instagram.com/kaimatamusic
Elina Niinivaara
Jonas Hocherman https://jonashocherman.wixsite.com/website
Lada Suomenrinne https://www.suomenrinne.com/
Va-Bene Elikem Fiatsi https://www.crazinistartist.com/
Mikä internetiä vaivaa? -lukupiiri alkaa Patreonissa 17.5., ensimmäinen jakso äänitetään livenä kirjan julkkareissa, Bar Limbo 16.5. kello 18 alkaen. Julkkareissa myydään kirjaa erikoishintaan ja DJ Kridlokk käy vetämässä muutaman biisin. Liity lukupiiriin: https://patreon.com/mikameitavaivaa
Nykytanssiosuudessa tarkastellaan Alen Nsambun ja työryhmän teosta NEON BEIGE, joka on äveriäs kokoelma haaveilua, katsekontaktia, tanssia, laulua, sketsejä, sukupuolellista liukumista, ballroom show’ta ja ilottelua kesäöisessä teatteriusvassa. Osio on tehty yhteistyössä Uuden tanssin keskus Zodiakin kanssa. https://www.zodiak.fi/en/programme/neon-beige -
Veikka selostaa kirjan ilmestymispäivänä, miksi Mikä internetiä vaivaa? tehtiin. Millainen siitä tuli ja millaisiin kysymyksiin se vastaa? Internet on kaikkialla, mutta mitä ymmärrämme siitä? Mitä tapahtuu politiikallemme, yhteisvauraudellemme ja tulevaisuudellemme tämän hyperobjektin parissa?
-
Veikka ja Pontus ovat päätyneet erilleen jakson alussa ja löytävät samaan studioon jakson loppupuolella. He puhuvat ääniviesteissä alueellisista eroista sekä sitä, kuinka luokat liikkuvat. Suomessa on tapana katsoa kohti keskusta, oli se Helsinki tai hallitus. Keskusta käskee ja valaisee muuta maata, mutta keskuksesta käsin ei näe muualle kovin hyvin. Mitä näkee Turusta tai maaseudun merenrannalta?
Pitäisikö koko luokkajärjestelmä tuhota sen sijaan että puhutaan “sosiaalisesta liikkuvuudesta”? Miten toimia syrjäseutujen pikkuporvareiden kanssa? Veikka etsii itseään Turussa näiden kysymysten kanssa. Pontus makaa Saaren kartanon sängyssä ja miettii tosissaan olemista sekä sitä, onko kukaan “ansainnut” mitään omalla työllään.
Nykytanssiosuudessa tarkastellaan Esa Kirkkopellon vahvan käsitteellistä teosta Saatana on kuollut. Ilmassa on postsatanistisen ajan riivausta ilman riivaajaa. Zelda-harppumusiikki soi, salin katosta roikkuu tuplapentagrammi, ja Jorma Uotinen kuolee heti alussa VHS-videolla. Miten ruumiit voisivat oppia olemaan yhdessä ilman hyvää ja pahaa? Osio on tehty yhteistyössä Uuden tanssin keskus Zodiakin kanssa.
Jaksossa mainittuja asioita:
Asta Leppä: Vapaa ahdistumaan
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010261904.html
Zodiak Presents -podcast:
https://open.spotify.com/episode/3BXjxdNya3LSELGEaCxXyA?si=jht6nBiKSZOy0fC53DMiVw
Pontus Purokuru: Kapitalistinen realismi ja usko yhteiseen
https://komeetta.info/2024/03/28/kapitalistinen-realismi-ja-usko-yhteiseen
https://www.zodiak.fi/fi/ohjelmisto/saatana-kuollut
11.4. Ilmestyvä Purokuru & Lahtinen: Mikä internetiä vaivaa? [ENNAKKOTILAUS -25 %]
https://kirja.fi/collections/pontus-purokuru/products/mika-internetia-vaivaa-9789523521957
Toukokuussa alkava Mikä internetiä vaivaa -lukupiiri: https://www.patreon.com/mikameitavaivaa -
Veikka elää mobiilipelimainosten simulakrumissa ja miettii low-effort kämäisyyden estetiikkaa ja haluoppia. Feikkipelien tiedostamatonta alhaisesti hierovat mainokset vetoavat fantasiaan, jossa elämä ilmenee kylmänä kilpailuna resursseista, naiset ovat riippuvaisia suojelusta ja miehen täytyy yrittää kiipiä ylöspäin potkimalla muita päähän. Miten käyttää aidosti huonoa hyvin?
Pontus on tuskastunut huonoon keskusteluun turvallisemman tilan käytännöistä ja yrittää osoittaa kahden esimerkin avulla, kuinka juuri feministinen praktiikka ja turvallinen tila mahdollistavat sen vaaran tunnun, josta turvallisia tiloja ärtyneesti piikittelevät neromiestaiteilijat (ja -kriitikot) voivat vain haaveilla. Irene Kajon dokumenttiromaani Yhdellä meistä on kokemus epäasiallisesta kohtelusta näyttää miten käy, kun turvallista tilaa ei ole. Florentina Holzingerin verinen action-balettieepos TANZ puolestaan toimii nimenomaan tekijöiden työolojen ja “turvallisuuden” ansiosta (sekä saa Pontuksen hikoilemaan niin että kaikki vaatteet pitää riisua ja sinetöidä muovipussiin).
Nykytanssiosiossa käsitellään Sara Grotenfeltin ja Selma Reynisdóttirin erittäin fyysistä teosta HOPP, jossa hyppynarujen avulla tutkitaan luuppeja, toistoa, rytmiä, ihmisten välisiä yhteyksiä ja muistoja tyttöjen välituntileikeistä. Teos soveltuu hyvin nykytanssin starter packiksi. Osio on tehty yhteistyössä uuden tanssin keskus Zodiakin kanssa. Liput: https://www.zodiak.fi/fi/ohjelmisto/hopp
Jaksossa käsiteltyjä asioita:
Kämäiset mobiilipelit mm. Avalon: The King´s Return, Hero Wars, Last War: Survival Game, Family Island, Klondike Adventures
Irene Kajo: Yhdellä meistä on kokemus epäasiallisesta kohtelusta
Florentina Holzinger: TANZ
LEON, A. (2023). Reverse-Engineering the Sylph: Reclaiming Female Ballet Bodies in Florentina Holzinger’s TANZ. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi(26), 23-43.
Adam Curtis: Can´t Get You Out of My Head
Brad Troemel: The AI Report
https://www.zodiak.fi/fi/ohjelmisto/hopp
Uusin Q&A -live-jaksomme kuunneltavissa Patreonissa: https://www.patreon.com/mikameitavaivaa -
Ambientin on oltava nautittavaa mutta ignoroitavissa, määritteli muusikko Brian Eno. Nyt kulttuuri laajasti ottaen on ambientmaistumassa. Kaikkialla haetaan tunnelmia, ympäristöjä ja ilmiöitä, joihin voi zonettaa sisään ja joista voi lipua hajamielisesti ulos. Podcastit, äänikirjat, Netflix, vastamelukuulokkeet ja puhelimella rullaaminen ambientmaistavat senkin, mitä ei ole suunniteltu ambientiksi. Pontus kysyy, miltä ambient-maailma tuntuu ja onko romanttiselle taidekäsitykselle vielä tilaa.
Veikka on maratonkuunnellut maailman parasta podcastia En varg söker sin pod ja kertoo sen opetuksista sekä kysyy, kuinka ihminen voisi tulla Livin ja Carolinen kaltaiseksi. Miten ikä, sukupuoli, kansallisuus ja toisen kuunteleminen vaikuttaa podcastaamiseen?
Jaksossa aloitetaan yhteistyö Uuden tanssin keskus Zodiakin kanssa. Ensimmäisessä osuudessa johdatellaan nykytanssiin ja käsitellään Margrét Sara Guðjónsdóttirin teosta Boundless Ominous Fields, joka on koettavissa Zodiakissa 14. - 19. toukokuuta https://www.zodiak.fi/fi/BoundlessOminousFields_K24
Muita jaksossa mainottuja asioita:
Anna Paavilaisen suomennokset Livin ja Carolinen podista (F-Symposium)
https://open.spotify.com/episode/41IhjGCYyRUG5mbsvAPYTf?si=934ef4e8acd5467d
https://open.spotify.com/episode/1IZdX1CQbomiYHPukfIh6l?si=5d7566cf793b4b95
https://open.spotify.com/episode/7fp53X7BZhKJ6hJyB3CHpV?si=8e64df9c2d384c56
Brian Eno: Discreet Music (1975) & Music for Airports (1978)
Zodiakin kevään ohjelmisto
https://www.zodiak.fi/fi/ohjelmisto-kevat-2024
MMV-Patreon-live 27.2., liity sitä ennen:
https://www.patreon.com/mikameitavaivaa -
Tilaa lisäjaksot Patreonissa: https://patreon.com/mikameitavaivaa
Pontus on innostunut käsitteellisistä henkilöistä ja esittelee henkilögalleriaan joukon lisäyksiä, kuten tekoälykkö, pohjayksilö ja työhönpakottaja.
Veikkaa vaivaa sukupuolikeskustelu. Jaksossa jäljitetään transvastaisten radikaalifeministien eli TERFien syntyhistoriaa ja tarkastellaan transaktivismia liikkeenä, joka parantaa kaikkien elämää. Kuitenkin Emilia Männynvälin esiintyminen Varjokirjamessuilla peruttiin ilman, että kukaan olisi osannut kertoa tarkasti, miksi. Tämä kertoo “skenen” kyvyttömyydestä puhua sukupuolesta, mikä antaa aseita TERF-keskustelijoille. Ylen julkaisema kehno analyysiteksti messukohusta osoittaa, miten TERFismi valuu keskusteluihin, joskus jopa vahingossa. Pontus ehdottaa keskustelua parantamaan sommitelmallista sukupuolikäsitystä, joka huomioi erilaisia kielellis-historiallis-aineellisia komponentteja.
Suosituksissa joukko Docpoint-elokuvia sekä Teatterin uuden alkukirjaston kirjoja.
Jaksossa mainittuja asioita:
Emilia Männynväli: Toiste en suostu katoamaan
Varjokirjamessut: Tiedote 3.11.2023 https://varjokirjamessut.tumblr.com/post/732969584199680000/tiedote-3112023
Pauliina Grym: Biologinen sukupuoli on joillekin vanhan maailman viimeinen linnake, joka haluttaisiin räjäyttää https://yle.fi/a/74-20066243
Noora Dadu: Minun Palestiinani ja Fail
Noidankehiä – Nykynäytelmäkirjallisuutta Balkanilta
Tuija Pulkkinen: Postmoderni politiikan filosofia
Ville Lähde: Paljon liikkuvia osia
Suositellut Docpoint-elokuvat (https://docpointfestival.fi/ohjelmisto):
A Storm Foretold
And, Towards Happy Alleys
Hollywoodgate
Motherland
Magic Mountain
As the Tide Comes In
Yoyogi
Tokyo Uber Blues
Vista Mare
Atomic: Living in Dread and Promise
Neurotyypit
Danger Zone
Uusin silmin - Taiteellisesti
I Must Away
Kim´s Video
Nécrose -
Mitä ajatella suomalaisen median Gaza-uutisoinnista? Millaisia eroja on israelilaisten välillä ja ovatko israelilaiset miehittäjät valkoisia? Miten kansainväliset asenteet Israelin sodankäyntiä kohtaan ovat muuttuneet?
Muun muassa tällaisiin kysymyksiin vastaa jaksossa Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen (instagram: @tttantti).
Jaksossa mainitaan tapahtuma 25.1. kl 19 Sörkan Ruusussa, jossa Antti keskustelee New Schoolin professori Benoit Challandin kanssa innovaatiotaloudesta ja kolonialististisesta väkivallasta Israel-Palestiinassa. -
Patreon-vuositilaus 16% alennuksessa vuoden 2023 loppuun: https://patreon.com/mikameitavaivaa
Veikka on ajautunut yrittäjän joulustresseihin ja kauppaa tuotteita keskellä poliittisesti latautunutta someympäristöä. Pontus on vaikuttunut Super Mario Wonderista mutta ähkyyntyy pelin kakofonisesta kaikenuusiksilaittamishulluudesta, joka muistuttaa nykyelämää.
Jaksossa kuullaan vaivojen sijaan analyysia siitä, mikä trendaa juuri nyt kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Mukana mm. heikko estetiikka kovina aikoina, poliisin vastustaminen, esitysten ainutkertaisuus ja aktivismin muutosvoiman kesyttäminen “hankkeiksi”. Lisäksi käsitellään neljännen persoonan ilmaantumista englantiin ja länsimaisen sivistyksen seurausta.
Suosituksissa deittailuvinkkejä heteromiehille, podcasteja ja runoutta.
Jaksossa mainittuja asioita:
Neljäs persoona englanninkielessä https://twitter.com/HannahPosted/status/1730026695250342302
Sini Silveri: Haisee kaikkia tuoksuja
We should try it -sivusto https://www.weshouldtryit.com
Ylen juttu poliiseista https://yle.fi/a/74-20065946 -
Veikka istahtaa kertomaan lyhyet joulunaluskuulumiset ja jakaa ehdottomat lahjavinkit viime hetken hankkijalle.
Jaksossa mainitut vinkit:
1. Lääkärit ilman rajoja Hätäapukeräys https://laakaritilmanrajoja.fi/hataapukerays-auta-potilaita/
2. Animalian Lahja eläimille https://lahjaelaimille.fi
3. Vapaa liikkuvuus -verkosto https://vapaaliikkuvuus.net/fi/lahjoita/
4. Kapitalismin suuri illuusio (Kuoppa & Tanskanen)
5. Esseitä (Viren)
6. Kuulumme toisillemme (Brunila, Saarinen, Sandell)
7. pp.-kirjakauppa https://www.paginae.page/
8. MMV-Patreon https://patreon.com/mikameitavaivaa
9. MMV-joulukortit https://mikameitavaivaa.gumroad.com/ -
Mikä meitä vaivaa? -Patreonin vuositilaus 16% joulualessa! https://patreon.com/mikameitavaivaa
Joulukuussa eteen tulivat paskaitsenäisyyspersepäivä ja ikuisesti jatkuva marraskuu. Veikka analysoi itsenäisyyspäivää poliisin tekniikkaharjoituksena ja toisaalta tottelemattomuuskulttuurin voittona. Pontus on tajunnut, että talvella kaikki elollinen – paitsi ihminen – hidastaa tahtia tai muuttaa etelään. ”Kaamosmasennus” on yritys diagnosoida yhteiskunnallinen vauhtisekoilu yksilölliseksi ongelmaksi.
Veikkaa vaivaa AI vertigo, tekoälyhuimaus eli piilaakson pöhinäpäiden huumaantuminen teknologian mahdollisuuksista. Sen vastineeksi ”meidän piireissämme” asettuu vasemmistomelankolia: menneisiin ideoihin, organisaatiomalleihin ja tappiomielialaan kiinnittyminen. Ulospääsy piilee proletaarisessa huimauksessa, potentiaalien avaruudessa, joka avautuu kun otamme asiat omiin käsiimme.
Suosituksissa lyhyitä lukemisen arvoisia kaunokirjoja, pp.-kirjakauppa Kalliossa ja joululahjavinkkinä 16% alennus Patreonin vuositilauksesta.
Jaksossa mainittuja asioita:
612-marssin taustoista https://yle.fi/a/3-9967028 & https://varisverkosto.com/2017/11/itsenaisyyspaivan-uusi-fasistinen-perinne-612-mielenosoitus-2014-2016/
Amnestyn tarkkailijaraportti itsenäisyyspäivältä https://www.amnesty.fi/poliisi-hajotti-mielenosoituksen-voimakeinoin-itsenaisyyspaivana-amnestyn-tarkkailijoiden-havaintoja-toolontorilta/
Cosmic Anarchy: Seasons aren´t causing our depression, capitalism is https://wokescientist.substack.com/p/seasons-arent-causing-our-depression?isFreemail=true&post_id=82196559&publication_id=737857
OpenAI:n Sam Altmanin haastis, jossa mainitaan AI Vertigo https://www.youtube.com/watch?v=ivdXr1PHFPo&ab_channel=HardFork
Wendy Brown: Resisting Left Melancholy https://www.sas.upenn.edu/~cavitch/pdf-library/Brown_Resisting_Left_Melancholy.pdf
Nick Land: Critique of Transcendental Miserabilism http://hyperstition.abstractdynamics.org/archives/008891.html
Pp.-kirjakauppa https://www.paginae.page/
Pontuksen suositukset lyhyistä kirjoista:
Lynne Tillman: Weird Fucks
Yasushi Inoue: Metsästyskivääri (The Hunting Gun)
Stefan Zweig: Shakkitarina
Werner Herzog: The Twilight World
Stina Saari: Onninno
Stina Saari: Änimling - Показать больше