Эпизоды
-
Tänään julkaistaan meidän kauden päätösjakso!
Disclaimer: Jaksossa käsitellään rankkoja rasismiin liittyviä aiheita ja tapahtumia sekä Suomessa että Yhdysvalloissa, jotka voivat herättää kuulijassa tunteita.
Tänään me syvennytään aktivismiin ja antirasismin juuriin. Me pohditaan muun muassa identifioidummeko itse aktivisteiksi ja miten me nähdään aktivmisi. Lisäksi me keskustellaan siitä, miten aktivismin voi aloittaa vai onko se edes tavoiteltavaa? Lisäksi me kuullaan Susani Mahaduran ajatuksia aktivismista.
Mitä ajatuksia jakso herätti? Osallistu keskusteluun @mixedfinns-instatilillä! -
Moikka! Olisko sulla hetki aikaa puhua etuoikeuksista?
Jaksossa tutustutaan paljon puhututtaneeseen etuoikeuskehään sekä hyvään liittolaisuuteen eri vähemmistöryhmien kesken. Mikä on sun bare minimun, jonka voisit tehdä jonkun muun eteen, vaikka se ei suoraan vaikuta just sun elämään? Ajatuksia liittolaisuudesta kertoo kirjailija Koko Hubara sekä yhteisömme jäsen Vanessa.
Mitä ajatuksia jakso herätti? Osallistu keskusteluun @mixedfinns-instatilillä! -
Пропущенные эпизоды?
-
Onko nimellä väliä työnhaussa? Miten työelämä voisi olla inklusiivisempaa? Mikä on diversiteettikolmio ja miten se vaikuttaa vallan jakoon organisaatioissa?
Päivän jaksossa keskustellaan rasismista työelämässä. Meillä oli ilo saada keskustella aiheesta yhdessä Jasmin Assulinin kanssa, joka on Deidei:n toimitusjohtaja ja yksi perustajista. Jasmin on toiminut pitkään monimuotoisuus-, inklusiivisuus- ja viestintäasiantuntijana.
Jaksossa käsitellään sitä, miten rasismin eri muodot näkyvät työelämässä ja miten niihin voidaan puuttua. Pohdimme jaksossa rodullistavia toimia, jotka vaikuttavat meidän bipocien ja mixed-suomalaisten työelämän eri vaiheisiin. Lisäksi saamme kuulla yhden yhteisömme jäsenen ajatuksia siitä, miten mikroagressiot työelämässä ovat vaikuttaneet hänen jokapäiväiseen elämään.
Mitä ajatuksia jakso herätti? Osallistu keskusteluun @mixedfinns-instatilillä jakson postauksessa! -
Mikä on sanan selfcare-sanan alkuperä? Miltä vähemmistöstressi tuntuu? Miksi “kiinnostavat lounaspöytäkeskustelut” rasismista ovat raskaita?
Tämän päivän jaksossa puhutaan, mitä on selfcare ja miksi se on tärkeää. Jaksossa pohditaan, miten vähemmistöstressi vaikuttaa meidän jokapäiväiseen elämään ja hyvinvointiin. Jaksossa räntätään siitä, mikä suomalaisessa mediassa on vikana ja miten representaation puute vaikuttaa meidän ruskeiden suomalaisten hyvinvointiin. Lisäksi me fiilistellään sitä, kun nähdään itsemme näköisiä tyyppejä eri medioissa!
Jaksossa me vinkataan meidän suosikkisarjoja- ja leffoja sekä BIPOC-yhteisöjä tai tyyppejä, joista me ollaan saatu voimaa. Tässä jaksossa suositellut instatilit:
@socohelsinki @socojyvaskyla @socohelga @socotampere @ruskeattytotmedia @poc_lukupiiri @pehmeeog @mellowyellowcollective @scarrednotscared @meganjaynecrabbe
Mitä ajatuksia jakso herätti? Osallistu keskusteluun @mixedfinns-instatilillä jaksoa käsittelevässä postauksessa! -
Mikä merkitys on oppikirjojen kuvastolla ja näkökulmalla? Mitä tarkoittaa rodullistava opinto-ohjaus? Miltä tuntuu olla ainoa ruskea luokalla? Minkälaista tukea BIPOC-opiskelijat saattavat tarvita koulupolun aikana?
Jaksossa saamme keskustella suomalaisen koulutusjärjestelmän valkonormatiivisuudesta asiantuntevan vieraamme Mona Eidin kanssa. Mona Eid toimii tällä hetkellä erikoissuunnittelijana THL:ssä sekä vapaana kirjoittajana. Hän on taustakoulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, humanisti ja opettaja, joka löysi oman äänensä ja rohkeuden Ruskeat Tytöt ry:n kautta. Hän on toimittanut mm. Kaikkien koulu? ja Parfyymin tuulahdus -podcast-sarjat.
Jaksossa kuullaan, miten toiseuttavat ja rasistiset rakenteet näkyvät koulutusjärjestelmässämme. Pohdimme representaation vaikutusta siihen, miten näemme itsemme yhteiskunnassa ja mitkä ovat mahdollisuudemme ruskeina suomalaisina. Lisäksi kuulemme konkreettisia esimerkkejä siitä, miten valkonormatiivisuus näyttäytyy koulutusjärjestelmässämme.
Mitä ajatuksia jakso herätti? Osallistu keskusteluun @mixedfinns-instatilillä jakson postauksessa! -
Miten ruskeat suomalaiset sopivat suomalaisiin kauneusihanteisiin? Miten eksotisointi voi olla epäsuoraa väkivaltaa itseään kohtaan? Miten me suhtaudutaan ja vastataan eksotisointiin?
Tämän päivän jaksossa pureudutaan eksotisointiin ja hyperseksualisointiin Cheyenne Järvisen kanssa. Cheyenne on liikunta-alan ammattilaiseksi opiskeleva vaikuttaja, jolle on liikunnan ja hyvinvoinnin lisäksi tärkeää yhteiskunnallinen vaikuttaminen hänelle tärkeisiin asioihin kuten tasa-arvoon ja mielenterveyteen. Jaksossa Cheyenne pohtii, kuinka hän ei samaistu ollenkaan median hänestä luomaan kuvaan, joka on usein todella eksotisoiva.
Lisäksi käymme läpi, miten eksotisointi ja hyperseksualisointi ovat vaikuttaneet meihin ja mitä ongelmia ne luovat meille bipoceille. Saamme myös kuulla meidän yhteisön pohdiskelevia ja aitoja kuvauksia eksotisoinnista.
Mitä ajatuksia jakso herätti? Osallistu keskusteluun @mixedfinns-instatilillä jakson postauksessa! -
Mitä tarkoitetaan turvallisemmilla tiloilla? Kuinka niitä voidaan rakentaa?
Saamme jaksossa keskustella turvallisempien tilojen merkityksestä ensimmäisen vieraamme, Jyväskylän SOCO:n Hung Lyn kanssa. Hän muistelee sitä, kuinka heidän SOCO:nsa lähti rakentumaan ja millainen merkitys sillä on ollut hänelle. Saamme myös kuulla yhteisömme ajatuksia siitä, miltä tuntuu olla ensimmäistä kertaa turvallisemmassa tilassa.
Mitä ajatuksia jakso herätti? Osallistu keskusteluun @mixedfinns-instatilillä jakson postauksessa! -
Mikä ihmeen mixed-race-identifioituva? Eikö sille löytyisi jotain suomenkielistä sanaa, kuten monietninen?
Jaksossa pohdimme, miksi sanan suomentaminen on niin vaikeaa ja kerromme oman ehdotuksemme. Käymme läpi omia vaiheita kulttuurisen identiteettimme rakentamisessa ja tähän liittyvää kipuilua. Annamme myös vinkkejä siihen, kuinka voi itse tarkastella ja tutkia omaa mixed-identiteettiään.
Mitä ajatuksia jakso herätti? Osallistu keskusteluun @mixedfinns-instatilillä jaksoa käsittelevässä postauksessa! -
Millaisen jäljen mikroaggressiot jättävät? Miksi niihin voi olla hankala puuttua? Kuinka reagoimme mikroaggressioihin ja kuinka toivoisimme reagoivamme?
Toisessa jaksossa syvennytään mikroaggressioihin mixed-suomalaisten näkökulmasta. Keskustelemme kohtaamistamme vakimikroaggressioista niin arjessa kuin mediassa. Lisäksi sujuvasanaiset yhteisömme jäsenet kertovat omia kokemuksiaan ja vinkkejään tilanteisiin, joissa kohtaa mikroaggressioita.
Mitä ajatuksia jakso herätti? Osallistu keskusteluun @mixedfinns-instatilillä jaksoa käsittelevässä postauksessa! -
Miten Mixed Finns sai alkunsa? Milloin me ymmärrettiin, mitä on rasismi? Mitä vikaa on suomalaisessa rasismikeskustelussa? Miltä rasismi tuntuu kehossa?
Näihin kaikkiin kysymyksiin selviää vastaus meidän ensimmäisestä jaksosta!
Ensimmäisessä jaksossa pureudutaan rasismiin ja antirasismiin. Jaksossa pohditaan, miten rasismi on syntynyt ja mitä vaikutuksia sillä on meidän nyky-yhteiskuntaan. Me tuodaan esille omia kokemuksia ja pohditaan, miten rasismi on vaikuttanut meidän sisäistettyyn rasismiin. Jaksossa keskustellaan myös siitä, miksi antirasistinen toiminta on tärkeää ja miten sitä voi edistää omassa elämässään.
Mitä ajatuksia jakso herätti? Osallistu keskusteluun @mixedfinns-instatilillä jaksoa käsittelevässä postauksessa!