Эпизоды
-
Σπουδάσαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε εποχές συνεχών κρίσεων. Κι όμως, με τη συμβολή των συναδέλφων τους και του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, δημιούργησαν μία εταιρεία που τους οδήγησε απευθείας στις σελίδες του περιοδικού Forbes! Ο λόγος για τη FoodOxys, η οποία προσφέρει υπηρεσίες ποιοτικού ελέγχου σε τρόφιμα αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν πιο υγιεινά ρυθμίζοντας τη διατροφή τους. Όπως εξηγούν, τα ελληνικά προϊόντα έχουν «σούπερ δυνάμεις», πρέπει όμως να προωθηθούν κατάλληλα.
"Mission Possible", με καλεσμένους τους Φώτη Τέκο και Ζωή Σκαπέρδα, διδάκτορες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδρυτικά μέλη της εταιρείας-τεχνοβλαστού FoodOxys.
-
Ένα μικρό μαγαζί στο Κιλκίς και ένας Amstrad 464 με πράσινη οθόνη τον έφεραν σε επαφή για πρώτη φορά με την πληροφορική. Σπούδασε στο ΑΠΘ και κατέληξε στην ερευνητική οικογένεια του ΕΚΕΤΑ, όπου ασχολήθηκε με τα πολυμέσα (κυρίως εικόνα και βίντεο) και την τεχνητή νοημοσύνη. Σήμερα ηγείται projects με πολλές εφαρμογές, από την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων μέχρι την πρόληψη του Alzheimer. Παράλληλα, ασχολείται ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό στη φύση.
“Mission Possible”, με καλεσμένο το Γιάννη Κομπατσιάρη, διευθυντή του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΕΤΑ.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Από μικρή το ‘χε πει ότι θα γίνει επιστημόνισσα όταν μεγαλώσει —και να που έγινε! Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΑΠΘ, αποφοίτησε σε μια εποχή που όσοι έμειναν στην Ελλάδα ήταν η εξαίρεση. Η ίδια το τόλμησε και μάλλον δικαιώθηκε, αν και πέρασε μεγάλες προσωπικές δυσκολίες. Τελικά, ασχολήθηκε με τα ενεργειακά συστήματα, ξεκινώντας από τα βάθη του διαστήματος και φτάνοντας στις γειτονιές μας και στα σπίτια μας. Σε έναν πλανήτη με όλο και πιο δυσοίωνο μέλλον, τολμά να σκεφτεί “out of the box” και να αναδείξει τεχνολογίες που τουλάχιστον θα μας κάνουν λιγότερο ενοχικούς για το οικολογικό μας αποτύπωμα.
Γνωρίστε μια γυναίκα μηχανικό από το Α έως το… Ohm! “Mission Possible”, με καλεσμένη την Αγγελίνα Μπιντούδη, συνιδρύτρια και CEO στην OptiMEMS, συνεργάτιδα έρευνας στο ΕΚΕΤΑ και υποψήφια διδακτόρισσα ΑΠΘ.
-
Από παιδί αγαπούσε τους αρχαίους πολιτισμούς και σιχαινόταν την αποστήθιση. Τα φοιτητικά του χρόνια τον βρήκαν στην Αγγλία, όπου εντρύφησε σε πολλές και ενδιαφέρουσες πτυχές της αρχαιολογικής επιστήμης. Πριν μερικά χρόνια, διδάκτορας και αρχαιολόγος πλέον στο επάγγελμα, αποφάσισε να μοιραστεί τη γνώση του με το κοινό του Instagram. Και εγένετο ο Archaeostoryteller! Συγγραφέας, podcaster, παρουσιαστής, περσόνα των social media, μα πάνω από όλα, κολλητάρι με την αρχαιολογία, την οποία παρά τη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα, δεν εγκαταλείπει ποτέ.
“Mission Possible”, με καλεσμένο τον Archaeostoryteller, ή αλλιώς, Θεόδωρο Παπακώστα.
-
Πόσο έχει αλλάξει η έννοια του πολίτη και του πολιτικού; Γιατί οι αρχαίοι στοχαστές θα γελούσαν με το πώς μιλάμε σήμερα για την έννοια της αλήθειας; Η τεχνολογία άρει ή και βάζει εμπόδια στη διαδικασία της μάθησης; Αυτά και πολλά άλλα τον απασχολούσαν ήδη από τα σχολικά του χρόνια, μέχρι που από τα μαθητικά θρανία κατέληξε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα, γράφει πραγματείες και συμμετέχει σε ομάδες επιστημονικών περιοδικών φιλοσοφίας, ελπίζοντας να στρέψει όσο πιο πολλούς σε ένα αντικείμενο που φαινομενικά είναι για λίγους.
“Mission Possible”, με καλεσμένο το διδάκτορα Φιλοσοφίας, ερευνητή και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Βαβούρα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σχετικά με την αναφορά ότι «πρόσφατα καταργήθηκε σε μεγάλα πανεπιστήμια ο Όμηρος ή ο Αριστοτέλης», ο κ. Βαβούρας πιθανόν αναφέρεται στην πρωτοβουλία εκπαιδευτικών #DisruptTexts, που εμφανίστηκε το 2018 στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.