Эпизоды
-
Hej allesammans!
Här kommer en liten tidig julklapp till er alla underbara lyssnare som kanske kan leda in i julstämning. Få litterära verk har blivit så synonyma med julen som dikten Tomten, skriven av den mångbegåvade författaren, tecknaren, journalisten, kulturhistorikern och diktaren Viktor Rydberg. Med en kort inledning från Lars och Tommy, berättar sedan Eva om de grubblerier som kan uppstå i vinterkylan, när endast tomten är vaken.
God Jul önskar Lars, Tommy och Eva.
Originaldikten finns här på Litteraturbanken att läsa: https://litteraturbanken.se/skolan/poesi-forfattare-viktor-rydberg-tomten/
Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen. Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49
-
I folktron är älvorna lika farliga som de är förtrollande. Dessa eteriska väsen sägs dansa på dimhöljda ängar och skogsmarker. Men det är inte bara vackra ringar de lämnar efter sig – de kan även föra med sig sjukdom och galenskap till de människor som kommer för nära. Många trodde att älvorna kunde förhäxa, eller 'dåra', människor som lockades av deras dans, vilket ofta ledde till att de blev sjuka, tungsinta eller så illa förtrollade att det led till en för tidig död. Under romantiken skapade konstnärer, författare och poeter bilder av älvorna som både graciösa och gåtfulla – en blandning av skönhet och nyckfullhet. Deras skildringar av älvornas värld förstärkte vår bild av dessa mystiska varelser som något både lockande och otämjt.
I det här över 2 tim långa avsnittet reder vi ut vad folktrons älvor egentligen är. Är de verkligen goda väsen? Vad skiljer älvorna från feer? Genom 16 st berättelser, upplästa av Eva, diskuterar och reder vi ut älvornas olika sägentyper, egenskaper och karaktärsdrag. Varmt välkomna tillbaka till ett klassisk avsnitt om landets kända väsen!
Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen. Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49
Intromusiken är producerad av Marc Jungermann
-
Пропущенные эпизоды?
-
Äntligen är vi tillbaka efter sommaren!
I det här avsnittet undersöker vi de många sägner och berättelser där vi människor på något sätt stört eller besökt de vi kallar De underjordiska. Det finns flera olika väsen i folktraditionen som lever kollektivt och nära människan, vättar, di sma undar jordi, vittra mfl. Därför har det inte varit ovanligt med tillfällen där vi stör varandra i vardagen. Korna pinkar ner på vättens matbord, vi bygger hus på deras vägar, ramlar och knuffar till de osynliga. Det leder till straff och blessyrer av de underjordiska som känt sig ofredade. Eva läser som vanligt upp klassiska som ovanliga berättelser från arkiven och Tommy hjälper oss att förstå våra underjordiska väsen, deras boningar och samröre med människan.
Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen. Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49
Intromusiken är producerad av Marc Jungermann
-
I detta fullmatade avsnitt utforskar vi hästens fascinerande roll i myter och folktro. Från den nordiska mytologins Sleipner till Olaus Magnus utmärkta tips vid hästköp och bondesamhällets hästkurer. Vi dyker ner i legender och sägner från såväl Norden som det antika Grekland och diskuterar symboliken bakom dessa majestätiska varelser samt hur de har påverkat vår kultur genom tiderna.
Tillsammans med oss har vi även Anneli Sundkvist, arkeolog och författare, som hjälper oss att förstå hästens ställning och värde i äldre historia.
Häng med oss på en magisk resa genom historien och upptäck hästens betydelse i våra drömmar och berättelser.
Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen. Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49
Intromusiken är producerad av Marc Jungermann
-
I det här avsnittet möter vi ett i folktrons mest tragiska väsen. Sägnerna är många om det nyfödda utomäktenskapliga barnet som tas av daga av sin moder och göms i hemlighet, endast för att sedan återuppstå som en osalig ande. Mylingen som vi kanske främst känner den från Astrid Lindgrens böcker har många namn och tar sig många uttryck i berättelserna.
Vi reder ut de olika sägentyper som berör dessa spökbarn, som vanligt med spännande berättelser och nedteckningar från hela landet, uppläst av Eva. Tillsammans med vår eminenta gäst, Inger Lövkrona som är professor emerita i genusvetenskap vid Lunds universitet, tittar vi även på den mörka verklighet som många mylingsägner sprungit ur. Där unga kvinnor på grund av fattigdom, religiöst inflytande och samtidens värderingar, tvingades mörda sina nyfödda barn i sorg och skam.
Det blir ett fullmatat avsnitt om folktrons väsen, skrämmande berättelser och verklighetens nakna sanning. Därför vill vi redan nu varna känsliga lyssnare då många diskussioner handlar om barn som far illa.
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen. Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49
Intromusiken är producerad av Marc Jungermann
-
Men ässjan i brand och släggan i hand dyker vi ner i ett av våra mest mystiska och märkliga hantverksyrken. I det här avsnittet undersöker vi smedens avtryck i den folkliga föreställningsvärlden, från antikens gudomliga smeder till dagens sägner och traditioner. Vi lär oss om den grekiske Hefaistos, Nordens dvärgar och hjältesagornas mästersmeder. Naturligtvis läser vi vad Olaus Magnus ansåg om 1500-talets smeder i Dalarna och Hälsingland.
Vi har även med oss mästersmederna Linnea Lindgren och Andreas Lundin som hjälper oss att förstå livet i smedjan. De ger oss även tips och insikt i smedens mer trollkunniga sidor.
Som vanligt får vi även lyssna till hela 13 st sägner från hela landet, upplästa av Eva. Allt detta och mycket mer tar vi del av i avsnittet om de gamla bygdernas mest hemliga och förunderliga yrkespersoner.
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49 -
Den 28 oktober gästade vi Östergötlands museum i Linköping för att ösa ur den östgötska berättarskatten. Hör om den mytiska drottning Omma, kärlekskranka jättar och andra övernaturliga väsen från den spränglärde Olaus Magnus födelseort, Östergötland! Ett stort och varmt tack till alla 250 personer som kom och lyssnade på vårt uppträdande på Östergötlands museum Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
Eftersom Lars och Tommy har fastnat i deadline-träsket den här månaden så måste vi flytta vårt ordinarie avsnitt till nästa månad. Men som plåster på såren kommer här en liten julklapp från oss, i formen av avsnittet om Kappa från patreonserien Hela världens folktro.
Tack så väldigt mycket för att ni lyssnar och tipsar våra vänner om podden! Låter det intressant med folktro från resten av världen, så kan vi varmt tipsa om att stödja oss på Patreon. Där vi just nu har över ett 30-tal olika bonusavsnitt att lyssna på, bland annat serien om Fornnordisk mytologi och många andra avsnitt och inlästa berättelser: https://www.patreon.com/narmantalaromtrollen
God jul och ett gott nytt år!
BONUSAVSNITT - Kappa | Hela världens folktro
Den här gången tar vi oss till Japan och möter där kappa! Den är en av den japanska folklorens mesta berömda väsen, eller yokai som man säger där.
En typisk beskrivning av kappa är att den är liten, grönaktig till färgen och påminner om en människoliknande groda, sköldpadda eller apa. Dess rygg täcks ofta av en ryggsköld, ungefär som hos en sköldpadda. Dess ansikte har i regel skarpa drag med en näbbliknande mun. Mellan fingrarna och tårna har den simhud. På hjässan har kappa ofta en skålformad hålighet, fylld med vatten eller en speciell vätska. Kappas kropp kan vara täckt av hår eller helt sakna kroppsbehåring och då kan dess hud vara täckt av fjäll. Det berättas ofta att den luktar som en fisk. Sägner om kappa har berättats över hela Japan, från norr till söder. Lokala ritualer eller mindre festivaler som hedrar kappa förekommer årligen på olika håll i Japan. Dessutom finns det sushi som är namngiven efter kappa. Bara en sån sak!
I avsnittet berättar Tommy om sina resor till Japan, där han bland annat sett en mumifierad kappahand, besökt flera helgedomar till kappa, pratat med personer som delgett sägner om kappa, besökt ett yokai-museum i Miyoshi och där han rest runt i Tono i Iwate prefektur i spåren efter kappa. Vi har även en kort genomgång av vad yokai egentligen är i den japanska folktron samt varför kappa har en förkärlek att peta ouppmärksamma pigor och simmare i rumpan.
-
Ett av landets äldsta industrier är gruvdriften. Precis som många andra stora yrkesuppgifter så skapades det en samhörighet och kultur kring gruvarbetarens sysslor. Ett hårt, mörkt och framförallt farligt arbete där minsta ljud eller snedsteg kunde orsaka olycka. Även jordens nyckfulla frikostighet på malm och rikedom kunde lika snabbt försvinna som den givits. På så sätt har man under tusentals år berättat om väsen och andar som råder över jordens rikedomar, som både ger och tar, samt skyddar naturens skatter från människans ihärdiga aptit. I det här avsnittet undersöker vi det rådande väsen som vi kallar gruvrå, vilket är bara ett av många namn på detta kvinnliga väsen som härskar över bergen och jordens dyrbarheter. Vi får även höra en berömd gruvfru från Lars egna trakter och hur ortens silver fortfarande ligger gömt i Gruvberget. Eva läser upp flera vanliga och ovänliga berättelser kring gruvrået. Medan Tommy som vanligt guidar oss genom folktrons spännande och ibland skrämmande gångar.Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49
-
Magiska formler, böner och förbannelser hittar vi på saker så gamla som ett par tusen år. Då är det korta formuleringar med tidens runor, exempelvis namn som skulle ge kraft åt ett föremål. Under vikingatiden lades ibland runbleck med besvärjelser ned i gravarna och på medeltiden ristades böner och kraftformler på altarskåp och dryckeskärl. Från 1600-talet finns en berömd svartkonstbok där läsaren bland annat kan lära sig hur man förbannar någon ”med våldsamt fjärtande”. Den 1 November besökte vi Historiska museet i Stockholm och inför en fantastisk publik berättade om några av museets mest magiska föremål från en svunnen tid. Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
Under hela människans existens har hantverk och slöjdande varit livsviktigt för vår överlevnad som art. Det har gjort att vi kunnat skydda oss från väder och vind samt utveckla och bygga vårt samhälle med material, verktyg och kunskapstradering. Genom att skapa något nytt ur ett till synes "dött" material har på så sätt hantverkaren omgivits av såväl misstro, förundran och respekt i den magiska föreställningsvärlden.
Den 23 september besökte vi Sätergläntan – institutet för slöjd och hantverk i Dalarna. Ett fantastiskt trevligt evenemang där vi inför publik berättade om det magiska som omger hantverkarens skrå. Vi undersöker allt ifrån smedens rykte om att vara trollkunnig till ödets väv och sömnadens olika vardagsmagi.
Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
Äntligen är vi tillbaka!
I det här avsnittet efter sommaruppehållet kastar vi oss rakt in i en folklig läketradition som skall kunna bota de flesta åkommor. Vi pratar om att jord- eller rotdraga, eller det kanske mer vanliga namnet smöjning, där man drar den sjuke personen genom en öppning under rituella former för att ge bot på allehanda krämpor. Eva läser som vanligt upp ett urval av berättelser, sagor och uppteckningar från hela landet. Vi undersöker även varför just trädets krafter har en sådan viktig funktion i den folkliga föreställningsvärlden, samt hur folktrons väsen och makter återtog sjukdomen genom smöjningens offerriter. Till sist berättar vi även om höstens livepoddar där vi får chansen att träffa er ute i landet. Varmt välkomna till ännu ett avsnitt där vi gräver ner oss i folktrons mylla i jakten på vår historia!
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
Hoppas att ni har en fin sommar. Just nu har vi själva lite sommarledigt men vi kan ändå inte låta bli att bjuda på en liten special, enbart den här gången. Därför kommer här ett smakprov från vår serie om fornnordisk mytologi som vi har på vår Patreonsida!
Tack så väldigt mycket för att ni lyssnar och tipsar våra vänner om podden! Och får ni en liten blodad tand av den fornnordiska mytologin efter det här avsnittet, så kan vi varmt tipsa om att stödja oss på patreon där vi just nu har över 20 avsnitt i serien att lyssna på, samt serien om Hela världens folktro och många andra bonusavsnitt och inlästa berättelser: https://www.patreon.com/narmantalaromtrollen
Ha en fortsatt fin sommar så hörs vi i höst! :)
BONUSAVSNITT - Loke | Fornnordisk mytologi
I avsnitt nr 2 av vår nya Patreon-serie om fornnordisk mytologi gräver vi djupt i de fornnordiska myterna för att kunna berätta om den mystiske guden Loke… eller är han ens en gud?
Han kan beskrivas på många sätt: trickster, jätte, skurk, medhjälpare, moder och fader i ett, blodsbroder till Oden, skämtare, känslolös mördare eller kanske rent av som ondskan personifierad? Lokes många karaktärsdrag har gjort honom till en av de mest intressanta gestalterna i den fornnordiska mytologin.
Vi utforskar allt från Lokes påverkan på makternas liv till hans många barn och roll i gudarnas fall, ragnarök, världens slut.
Illustration: Johan Egerkrans
-
I det här avsnittet berättar vi om bäckahästen, eller egentligen olika typer av vattenhästar i svensk och nordisk tradition. Vi pratar också om näcken i hästskepnad, om näckens häst och funderar över om det ursprungligen rört sig om ett eller om två olika väsen. Den skrämmande bäckahästen kunde uppträda i lika former och visade sig – namnet till trots – inte alltid som en häst! Dessutom går vi igenom de vanligaste sägentyperna om vattenhästen.
I vanlig ordning blir det ett fullmatat avsnitt! Eva har läst in berättelser, Lars ställer massa frågor och Tommy gör sitt bästa att förklara hur allt hänger samman! Det här är sista avsnittet innan vi tar ett sommaruppehåll från ordinarie podden. Vi kommer att återkomma med våra avsnitt i september. Vi kommer dock att fortsätta med avsnitt för Patreon hela sommaren till båda våra serier som vi har där, ”Fornnordisk mytologi” samt ”Hela världens folktro”. På Patreon finns det i dagsläget över fullmatade 30 avsnitt! Den som vill höra mer av oss kan alltså gå med där.
Simma lugnt och trevlig sommar på er alla!
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
Att offra grödor, djur och rikedomar till gudarna för att få fördelar i livet, har sedan urminnes tider varit en viktig del i människans föreställningsvärld. Men det allra största offret till makterna var människan själv.Ämnet är människooffer, ett tema vi följer från fornnordisk tid fram till åtminstone början av 1900-talet, där det tack och lov förändrats från verklighet till sägen. I avsnittet får ni bland annat höra om våra nordiska myter och sagor och offrandet, av både sig själv som andra, till gudarna. Vi berättar även om kungaoffer för god skörd, ättestupan, pestsägner, släktklubban och rituella offer bland frimurare! Vi har även den stora glädjen att få ett gästinhopp av fil.dr i religionshistoria, Klas Wikström af Edholm, som ger oss en inblick i den förkristna nordens människooffer, där mytens saga möter arkeologiska upptäckter.Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
I nordens kyliga och ombytliga klimat har vädrets makter i tusentals år hållit människornas liv i sitt grepp. Torra åkermarker, stormiga sjöar och isande vindar har därigenom präglat våra myter och traditioner, i ett land där pålitliga havsvindar och fruktsamma skördar varit det nordliga folkets nyckel till överlevnad. I det här avsnittet får vi lära oss mer om hur man i den folkliga föreställningen kunde kontrollera vädret genom magiska handlingar och trolldom. Vi besöker den isländska sagalitteraturen och lär oss om sejdens makt över stormiga hav. Även Olaus Magnus har (såklart) mycket att berätta om det nordiska folkets hedniska trollkonster över väder och vind, allt från konungen Väderhatt till de finska trollkarlarna.
Välkommen till avsnittet där vi framkallar isande hagelskurar, ljungeld från skyarna och hetsar den mildaste bris till en rasande storm!
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
Den här gången möts vi av ett klassiskt väsenavsnitt, där vi reder ut vad folktrons Spiritus är för märklig varelse. Hur skiljer den sig från andra dragväsen som mjölkhare, bjära och liknande? Hur skaffar man sig en spiritus och vad är farorna med att äga en? Vi tittar även på hur långt tillbaka den här typen av tradition sträcker sig här i norden. Men även hur en spiritus i ett fattigare samhälle där avundsjuka och drömmen om rikedom kan visa spår till dess ursprung och funktion. Lars får även en skrämmande insikt om Tommys frekventa knackande på sin snusdosa... vad har han däri?
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
Blåkulla är den plats dit häxor, trollgubbar och allsköns trollkunniga sades besöka för att festa, slåss och förstärka sitt pakt med djävulen genom orgier och kontrakt skrivna i blod. I det här avsnittet får vi lära oss om denna mystiska plats som sägs finnas på många ställen, både inom och utom landets gränser. Tommy ger oss som vanligt djupgående förklaringar till Blåkullasägnernas olika aspekter, traditioner och variationer. Självklart tillsammans med berättelser upplästa av Eva.
Vi har även den stora äran att få ett gästinhopp av Linda Oja, docent i historia. Hon lär oss om 1600-talets vittnen under häxprocesserna och hur deras färder och visioner om Blåkulla gick till. När vi undersöker en av landets mest kända Blåkulla, Blå Jungfrun, får vi även det stora nöjet att prata med Thomas Palmquist som kör tusentals turister ut till denna sägenomspunna ö.
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
Den 23 november gästade vi Lidköpings stadsbibliotek som avslutning på 2022 fantastiska poddår ute i landet. Förr i tiden har det berättats många sällsamma historier vid södra delarna av Vänern, i närområdena kring Lidköping. I landskapet har spår setts efter forntida jättar. Här har personer mött gastar, troll, lyktgubbar, tomtar och sett Odens jakt spränga över himlavalvet. Det har också berättats om allehanda spökerier, om svartkonst och om folklig läkekonst där de kloka visste hur man kunde bota eller skada. Förvänta er allt från kusliga till lustiga berättelser som har en anknytning till Lidköping med omnejd.
Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
I vårt första avsnitt för år 2023 möter vi räven, ett djur som i nordeuropeisk fauna består av två arter, men vilka förr i tiden betraktades som en enda djurart. Vi får höra om hur barnen kunde hotas med räven och hur den kunde associeras med trollkvinnor. Vad sägs om räven i fornnordiska källor? Varför har räven länge ansetts som ett svekfullt och listigt djur? Har räven använts inom folkmedicinen? Är inte räven en vanlig figur i fabler och folksagor? Vad hade kyrkan att säga om räven och finns det kristna helgon som har något med räven att göra? Allt detta och mycket mer pratar vi om.
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. - Показать больше