Эпизоды
-
Het realiseren van noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen in een land waar al sprake is van een woningtekort brengt de nodige uitdagingen op het gebied van omgevingsmanagement met zich mee. Omgevingsmanager Lilian Nijzink heeft een achtergrond in de community building en nam deze inzichten mee toen zij de komst van een flexwijk begeleidde in de gemeente Goeree-Overflakkee. In deze aflevering deelt zij haar ervaringen en kijkt ze terug welke lessen andere omgevingsmanagers hieruit mee kunnen nemen.
-
Er wordt veel aandacht besteed in 'Omgevingsmanagement, de podcast' aan succesverhalen van mooie projecten. Johan Simon vindt het hoog tijd om ook het kritische gesprek te voeren over ons vak. Bereiken we wel de juiste mensen met het arsenaal aan technieken dat we nu inzetten? In hoeverre kan je spreken over "de stille meerderheid"? En in hoeverre is er nu echt nog ruimte voor inspraak op het moment dat we het gesprek met belanghebbenden aangaan? Je hoort het in deze aflevering!
-
Пропущенные эпизоды?
-
Stedin staat, net als veel andere partijen, voor een grote opgave met de energietransitie. Het elektriciteitsnetwerk moet worden uitgebreid en veel gasleidingen moeten worden gesaneerd. Dit betekent dat er veel werk moet worden verzet, waarbij ook zwaarder wordt ingezet op omgevingsmanagement. Stedin sluit hierbij overeenkomsten met gemeenten, waarin wordt afgesproken om per buurt te kijken – oftewel de buurtaanpak. Waar voorheen per station het net werd aangepakt, werkt Stedin nu per buurt, waardoor Stedin meer gebiedsgericht te werk gaat. Hoe gaat dit allemaal in z’n werk? Michel Feller (OM Stedin) vertelt er alles over in deze aflevering!
Vriend worden van de podcast? Meld je aan via: Vriend van de show | Onbeperkt Omgevingsmanagement de Podcast
-
Na tientallen jaren discussie over de Limburgse Noord-Zuid verbinding bij Hasselt, besloot de Vlaamse overheid om het roer om te gooien. Het project werd vanaf een blanco canvas opnieuw opgebouwd met een participatietraject voor alle belanghebbenden. Enter de rol van omgevingsmanagement. Het Ontwerp Project Besluit voor twee tunnels bij Houthalen en Helchteren is uiteindelijk goedgekeurd en er komt een elekrische trambus. Mieke Bex vertelt in deze aflevering wat de nieuwe rol van omgevingsmanagement voor het project heeft betekend.
-
Vorig jaar maakte Lummieke IJmker de overstap van omgevingsmanager in de infra naar het KNMI, waar weer, klimaat en seismologie centraal staan. Met haar focus op RWS en waterschappen kijkt Lummieke hoe het verkeer met gerichtere adviezen de weg op kan en hoe KNMI, RWS en waterschappen nog meer samen kunnen bereiken voor een veilig Nederland. In deze aflevering vertelt zij alles over de cultuurverschillen tussen de beide sectoren én wat de projecten van het KNMI nu precies inhouden.
Meer leren over het werk van het KNMI? Luister dan ook de Early Warning podcast op alle bekende podcastkanalen.
Vriend worden van Omgevingsmanagement de Podcast? Meld je aan via Vriend van de show | Onbeperkt Omgevingsmanagement de Podcast
-
Na een rijke carrière in de projecten, waarbij hij met zijn compagnon Marc Wesselink aan de wieg stond van de introductie van het Strategisch Omgevingsmanagement in Nederland, neemt Hans van Zijst afscheid en gaat met pensioen. Aan de hand van zijn ervaringen bij oa de A4 Delft-Schiedam, de Blankenburgverbinding en het Zuidasdok deelt Hans in deze aflevering zijn ervaringen en lessen op het gebied van omgevingsmanagement.
-
Op dit moment zitten we midden in het groeiseizoen. De natuur bloeit, groeit en broedt en dat brengt risico's met zich mee voor bouwprojecten. Door de natuur te faciliteren en niet te weren, creëer je meer kwaliteit en voorkom je vertragingen. Ecoloog Roland-Jan Buijs vertelt in deze aflevering wat je vanuit je project kan doen om dit voor elkaar te krijgen.
Vriend van de Show worden? Meld je aan via: Vriend van de show | Onbeperkt Omgevingsmanagement de Podcast
-
Oorspronkelijk werden de belangen van Defensie op het gebied van omgevingsmanagement alleen behartigd door het Rijksvastgoedbedrijf. Een aantal jaar geleden is echter het besluit genomen om deze activiteiten ook zelf op te pakken en OM te introduceren binnen Defensie zelf. Maar hoe werkt dat? Open en transparant onderhandelen over je belangen in een van oudsher gesloten organisatie? Egge-Jan de Jonge is omgevingsmanager van het programma Ruimte voor Defensie. In deze aflevering vertelt hij meer over zijn programma en de onverwachte kansen die ontstaan in de Defensieprojecten..
-
Vanuit Van Gelder voert Diana de Klerk het omgevingsmanagement uit voor het project Parklaan Ede. Het doel van dit project is om de nieuwe woonwijken van Ede beter te ontsluiten door een verbinding te realiseren tussen de A12 en de N224. Live tijdens het Verbindende Bouwers Event vertelt Diana hoe zij in haar project haar rol als verbindende bouwer invult.
-
Monique Broekhoff is van mening dat communicatieadviseurs in een heel vroegtijdig stadium bij projecten betrokken moeten worden. Hoe beter de omgevingsmanager en communicatieadviseur elkaars wereld kennen, hoe beter zij elkaar kunnen ondersteunen. Zij heeft daarom een boek geschreven - Omgevingscommunicatie & Participatie - waarmee ze de mutual gains theorie beschrijft en hoe dit toegepast kan worden in het werk van communicatieadviseurs. In deze aflevering vertelt ze meer over haar boek en komen haar belangrijkste tips aan de orde.
-
Competenties waar binnen het omgevingsmanagement vaak de focus op ligt, zijn empathie en het makkelijk contact kunnen maken met mensen. Goed nee kunnen zeggen, is echter net zo belangrijk. Zodat mensen weten waar ze aan toe zijn, je geen valse verwachtingen schept en dat je "ja" ook echt waarde heeft. Hendrika Jager vergelijkt dit met hoe een uitsmijter omgaat met deurbeleid. In deze aflevering vertelt ze hoe ze het deurbeleid toepast in de praktijk tijdens het ophalen van de klanteisen van haar dijkversterkingsprojecten binnen het HWBP.
-
Tussen de Rotterdamse haven en Den Haag wordt een warmtetransportleiding aangelegd: WarmtelinQ. Met de restwarmte afkomstig van industrie in de Rotterdamse haven worden straks 120.000 woningen en bedrijven in Zuid-Holland verwarmt. Op deze manier draagt WarmtelinQ bij aan de klimaatdoelstellingen van 2050 om de CO2 uitstoot te beperken. In 2022 is gestart met de aanleg van het tracé Vlaardingen - Den Haag. Naar verwachting zal in de loop van 2025 de aanleg van Vondelingenplaat naar Vlaardingen starten en in 2025 de aanleg van het tracé Rijswijk-Leiden. Welke uitdagingen op het gebied van omgevingsmanagement komen ze hierbij tegen? Martin Warmerdam vertelt er alles over in deze aflevering.
-
Met ons werk komen we heel dicht bij de mensen. Bijvoorbeeld op het moment dat je een winkelstraat open legt, waardoor winkels flink aan bereikbaarheid inboeten. Dit gebeurde in de binnenstad van Gouda, waar Van Voskuilen in opdracht van Stedin en Oasen de drinkwater- en gasleiding verving. Op zo'n moment worden winkeliers direct in hun portemonnee geraakt. Hoe ga je hier goed mee om als omgevingsmanager? Ronald Heijmans vertelt er in deze aflevering meer over!
-
Afgelopen zomer heeft Rijkswaterstaat groot onderhoud aan de Roer- en Swalmentunnel uit laten voeren. Een traject waar normaal 50.000 voertuigen per dag over rijden. Het onderhoud is uitgevoerd zonder dat de omgeving een noemenswaardige hinder ervaarde en het project heeft veel positieve pers ontvangen. Wat is hun geheim? In deze aflevering vertelt Eric Eussen hoe hij dit als omgevingsmanager in het project heeft opgepakt.
-
Waar in de marketingwereld wordt geprobeerd om consumenten te verleiden om producten te kopen, moeten omgevingsmanagers draagvlak zien te bouwen voor een project dat vaak gewoon moet gebeuren. Ondanks de verschillende uitgangspositie, kunnen omgevingsmanagers zeker iets leren van marketeers. Rieke van Wijngaarden gebruikt de inzichten vanuit haar marketingachtergrond om haar projecten te "verkopen" aan de omgeving. Hierbij is goede communicatie met mooie middelen onmisbaar. In deze aflevering vertelt ze meer over welke inzichten vanuit de marketing het meest waardevol zijn voor haar werk als omgevingsmanager.
-
De realisatie van een project is vaak aanleiding om een gebied goed onder de loep te nemen. En soms stuit je dan op zaken, die bij lange na niet zo goed geregeld zijn als dat je zou willen. Hier stuitte omgevingsmanager Bart van Eck van het waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek op tijdens de voorbereidingen voor de dijkversterking van de Rondehoep Oost, een polder ten zuiden van Amsterdam. In deze aflevering vertelt hij meer over de issues waar hij tegenaan loopt bij zijn dijkversterking én bij de realisatie van de noodinlaat Rondehoep. Zodat uiteindelijk alle schaapjes weer goed op het droge komen.
-
Tien jaar geleden richtten Mark van der Kooi en Paul Frankenhuizen de BouwApp op met als doel om het imago van de bouwsector te verbeteren. Aannemers hebben het imago dat ze sneller voor korte termijn succes gaan dan opdrachtgevers. In deze aflevering vertelt Mark wat het bouwbedrijven oplevert als ze niet alleen de omgeving managen, maar zich er echt mee verbinden. De BouwApp wordt onder de naam SitePodium ook gebruikt in andere landen, wat interessante inzichten oplevert voor Nederlandse projecten. Tot slot geeft Mark zijn visie op de vraag hoe het vak omgevingsmanagement de afgelopen 10 jaar is veranderd en in welke richting de BouwApp zich de komende tien jaar zal ontwikkelen.
-
Binnen de verbreding van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht ligt de focus niet alleen op de realisatie van het eindproduct, maar wordt ook veel geïnvesteerd in de weg ernaar toe. De aanwezige mankracht en kennis wordt niet alleen voor de realisatie van het project benut, maar ook om de omgeving te versterken tijdens de bouw. En uiteindelijk worden daar ook de vruchten van geplukt tijdens de realisatiewerkzaamheden. Hoe gaat dit in z'n werk en wat levert het op? Omgevingsmanager Marie Janke Damoiseaux vertelt er meer over!
-
Voor 2030 wil de gemeente Utrecht de wijk Overvecht-Noord transformeren tot een aardgasvrije wijk. Een opdracht waar het nut en de noodzaak voor alle belanghebbenden steeds duidelijker wordt sinds de oorlog in Oekraïne. Toch heeft het heel wat voeten in de aarde om dit project goed te begeleiden. Omgevingsmanager Daan Giebels vertelt er alles over!
-
Professioneel belangenmanagement is ontzettend belangrijk voor het welslagen van projecten. Om het professionele belangenmanagement verder te ontwikkelen, heeft Marc Wesselink het Handboek Strategisch Omgevingsmanagement 2.0 uitgebracht. In deze aflevering vertelt hij hoe het denken over de mutual gains theory de laatste jaren nog verder is uitgewerkt, hoe intern stakeholdermanagement een steeds groter belang krijgt en daagt hij omgevingsprofessionals uit om nog verder te groeien in hun vakgebied.
- Показать больше