Эпизоды
-
I denne uge passerede vi også årsdagen for stormfloden sidste år, der blev kaldt for en 100-års hændelse. Flere kommunerne kæmper i øjeblikket med at få etableret kystsikringer, men det er utrolig dyrt for kommunekassen. Vi skal i dagens P1 Debat diskutere, hvordan vi sikrer os mod stormfloder og forhøjet vandstand i fremtiden? Skal kommunerne have flere penge til kyst og klimasikring? Og hvor stort et ansvar har kommunen og borgerne selv? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
Medvirkende: Thomas Monberg, Miljøordfører, (S), Asger Romme Andersen er formand for Natur-, Klima- og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune (Ø), Kirsten Halsnæs, der er ekspert i klimasikring ved DTU
Signe Beyer Møller, borger i Dragør, Thomas Brenøe, forsikringsdirektør i F&P, brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaber og Mads Fuglede, klimaordfører for Danmarksdemokraterne.
Vært: Mathias Pedersen.
Tilrettelægger og producer: Martin Plauborg. -
Hvad er vigtigst? Grøn omstilling og vindmøller? Eller orkidéer, natur og mennesker?
Det Nationale Testcenter for Store Vindmøller i Østerild i Thy skal udvides, og 450 meter høje vindmøller skal testes. Det har givet ballade i det nordvestlige Danmark.
Kan den grønne omstilling ske, uden at det kommer til at gå ud over naturen, uden at tvangsflytte de lokale? Skal vi bremse opsætningen af vindmøller for at redde en sjælden orkide?
For at bevare menneskers boliger? Eller må vi leve med, at der er en pris for den grønne omstilling?
Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
Medvirkende: Jens Tilma, læge i Thy, Ann Bak Middelboe, beboer i Hjardemål Klit, Niels Jørgen Pedersen (V), borgmester Thisted, Jan E Jørgensen (V), politisk ordfører, Jan Hylleberg, viceadministrerende direktør, Green Power Denmark, Bjarke Møller, direktør Rådet for Grøn Omstilling og Nina Hjort Iversen, lærer og aktiv i "Bevar Thy | Stop Østerild Testcenter".
Vært: Gitte Hansen.
Producer: Camilla Michelle Mikkelsen.
Tilrettelæggere: Nina Lorenz Grimstrup og Mathias Pedersen. -
Пропущенные эпизоды?
-
Regeringen vil give politiet mulighed for at skabe AI-generet overgrebsmateriale af børn. Politiet skal kunne dele overgrebsmaterialet i lukkede netværk, for at indfange mulige forbrydere. Men er det etisk forsvarligt, at politiet kan producere og distribuere AI-materiale af seksuelle overgreb mod børn? Risikerer man at seksualisere børn unødigt? Og hvor vide rammer skal politiet have i forsøget på at fange dem, der ser og deler seksuelt overgrebsmateriale med børn? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
Medvirkende: Bjørn Brandenborg, retsordfører, Socialdemokratiet, Jakob Agesen tillidsmand for NSK og medlem af Politiforbundet, Morten Bangsgaard, tidl. Etisk Råd, bestyrelsesmedlem i Tænketanken Prospekt, Ask Hesby, direktør i Digitalt ansvar, Rosa Lund, Retsordfører, Enhedslisten, Eva Flyvholm, medlem af Dataetisk Råd og tidl. MF, Enhedslisten og René Borg, Næstformand, Stabilt Demokrati og tidligere politibetjent.
Vært: Oliver Breum.
Producer: Camilla Michelle Mikkelsen.
Tilrettelægger: Nina Lorenz Grimstrup. -
Polen vil indføre et midlertidigt asylstop. Italien har modtagecentre i Albanien, og flere EU-lande vil samme vej.
Sverige og andre lande vil sende flere afviste asylsøgere hjem. Der er EU-topmøde i Bruxelles, og Danmark, Holland og Italien er medværter for flere lande, der presser på for asyl-stramninger.
Skal Danmark støtte Polens asylstop? Skal vi have flere modtagecentre udenfor EU? Skal flere afviste asylansøgere sendes hjem? Er vi vidne til et paradigmeskifte i Europa?
Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
Medvirkende: Marie Bjerre (V), Europaminister, Andreas Kamm, tidl. generalsekretær Dansk Flygtningehjælp, Anna Libak, udlandsredaktør Weekendavisen, Mozdeh Ghasemiyani, psykolog, Læger uden grænser, Mikkel Andersson, borgerlig debattør, medforfatter på bogen "Eksperimentet der slog fejl - status over 35 års dansk asylpolitik" og
Frederikke Hellemann Medlem af hovedbestyrelsen enhedslisten (Ø).
Vært: Gitte Hansen.
Tilrettelægger/producer: Frederikke Ernst, Anna Sonja Bruhn. -
Skal danskerne have lov at flage med lige præcis de flag, vi har lyst til?
Det mener justitsminister Peter Hummelgaard ikke. Derfor har han fremstillet et lovforslag, der gør det forbudt at flage med andre nationalflag end det danske, bortset fra det finske, færøske, grønlandske, islandske, norske, svenske og tyske flag. Men er det fornuftigt med restriktioner for hvilke flag, der må flagre i de danske flagstænger? Hvilken betydning har Dannebrog for danskerne? Og er betydningen anderledes i grænselandet mod syd? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
Panel: Bertel Haarder (V) tidl. minister, Thomas Rohden (RV), Anton Phil, Museumsinspektør, Greve Museum og flagekspert, Ernst A. Jønsson, Sekretariatsleder i Dannebrogs-Samfundet, Rasmus Ulstrup-Larsen, gymnasielærer, forfatter, tidl. direktør Kontrast, Cornelius Michelsen, tidl. erhvervsmand, Appel, Tønder og
Siegfried Matlok, dansk-tysk journalist, tidl. chefredaktør på avisen Der Nordschleswiger.
Vært: Mathias Pedersen.
Producer: Camilla Michelle Mikkelsen.
Tilrettelægger: Gitte Hansen og Camilla Michelle Mikkelsen. -
64 millioner kroner - det er hvad een kriminel familie har kostet Aarhus kommune i sociale foranstaltninger.
Kriminelle storfamilier står for en stor del af kriminaliteten i flere større danske byer og familiemedlemmer fra fire dybt kriminelle familier i Aarhus Vest er sigtet eller mistænkt for cirka 5000 lovbrud.
Hvad stiller vi op med kriminelle familier, hvor børnene også udfører kriminalitet? Hvem har svigtet? Hvad gør vi som samfund? Hvad virker så bedst - forebyggelse eller hårde straf? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
Medvirkende: Esat Sentürk, Høje-Taastrup kommunalbestyrelse, Radikale Venstre, Stine Lukowski, ekspert i bandeexit, Keld Albrechtsen, formand, Brabrand Boligforening, Mikkel Bjørn, udlændingeordfører, Dansk Folkeparti, Ali Aminali, tidl. socialrådgiver Århus og Niels Peder Ravn, KBH Borgerrepræsentation, Konservative.
Producer: Nina Lorenz Grimstrup.
Vært: Martin Plauborg. -
Israel har angrebet FN-soldater i det sydlige Libanon og erklæret FN's generalsekretær, António Guterres, for persona non grata. 34 lande, herunder Danmark har udsendt en samlet erklæring, der fordømmer Israels angreb på FN-posten i Libanon - samtidig insisterer Israel på, at FN skal trække sig tilbage i Sydlibanon.
Skal FN trække sig fra den sydlige del af Libanon, eller have styrket sit mandat? Kan verdenssamfundet undvære FN i Mellemøsten? Og hvordan skal Danmark forholde sig til Israels relation til FN?
Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
Medvirkende: Michael Aastrup udenrigsordfører, Venstre, Jacob Kaarsbo selvstændig og tidligere chef for analyse af Mellemøsten i FE, Niels Jespersen, chefredaktør på netavisen Pio, Leila Stockmarr folketingskandidat for Enhedslisten og phd. i globale studier og Mogens Lykketoft, fhv. formand soc.dem., fhv. formand for FN's Generalforsamling.
Vært: Mathias Pedersen -
Det danske sprog står i forfald. Det er ved at dø. Og det er det engelske ords skyld. Sådan mener blandt andet Pia Kjærsgaard og Jarl Cordua. Men er det rent faktisk så skidt, at det danske sprog bliver infiltreret af engelske ord? Eller er de engelske låneord en dårlig og doven vane fra 90'erne, hvor det var smart at bruge engelske ord? P1 Debat tager temperaturen på det danske sprogs udvikling og debattere om det danske sprog og dets værdier er ved at dø. Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
Medvirkende: Mette Fugl, Journalist, tidligere EU-korrespondent for DR, Jarl Cordua, politisk kommentator, Berlingske, Rikke Dahl Støttrup, chefredaktør på Alt for Damerne, Pia Kjærsgaard, værdiordfører for Dansk Folkeparti, Magnus Kraft, Journalist hos Euroman og Michael Ejstrup, sprogforsker.
Vært: Martin Plauborg. -
Trump, Biden og Obama er alle i Pennsylvania lige nu, mens Kamala Harris fører valgkamp på TV og Podcasts. Meningsmålingerne viser dødt løb mellem de to præsidentkandidater, men hvem vinder svingstaten Pennsylvania? Og Det Hvide Hus?
Holder Kamala Harris hele vejen? Har hun ny politik til amerikanerne?
Er det et problem, at hendes vicepræsident Walz lyver? Og får orkanen Milton betydning for valget? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
Gæster: Eva Svavars, Partner i Lead Agency, Kay Xander Mellish, dansk-amerikaner, republikaner, Mathias Sindberg, journalist Information, Christian Bülow, hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Folkeparti og tidl. formand DFU, Lukas Lunøe, campaigner for Harris i Michigan, og RV-folketingskandidat og Jacob Heinel Jensen USA-korrespondent i Washington DC, Berlingske.
Vært: Gitte Hansen. -
Kommer regeringens nye uddannelsesreform til at give Danmark flere tømrer og sosu'er? Det er planen, men om regeringens nye uddannelsesreformen er det endelige opgør med de lærdes tyranni, det debatterer P1 Debat i dag.
Tirsdag fremlagde regeringen deres udspil til en reform af ungdomsuddannelserne og de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
De vil blandt andet hæve adgangskravet til STX, oprette en ny praktisk 2-årig gymnasieuddannelse, EPX, hvor unge kan vælge mellem flere retninger, som fx 'håndværk og teknik' og nedlægge 10. klasse.
P1 Debat er ekstraordinært taget til Odense i anledning af regeringens uddannelsespolitiske topmøde. Skaber reformen et A- og et B-hold? Mister de unge noget dannelse? Lyt til P1 Debat.
Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
Panel: Astrid Krag, undervisningsordfører (S), Caroline Helene Hermansen, Danske Skole Elever, Lotte Rod, børne- og undervisningsordfører (RV), Ane Qvortrup, Professor, leder for center for gymnasie og erhvervsuddanelsesforskning, SDU, Stefan Hermann, tidl. rektor for Københavns Professionshøjskole, Jesper Beinov, Direktør i SMV Danmark,
Mathias Vinholt, elektriker, faglig sekretær og tidl. formand for Dansk El-Forbund Ungdom og Mads Just Larsen, EUX-elev, Syddansk Erhvervsskole.
Vært: Oliver Breum. -
Statsminister Mette Frederiksen efterlyser fra Folketingets talerstol, at flere danskere går på gaden for at støtte Israelerne. Fordi jøder er det folk, der pt er mest udsat for trusler i Danmark.
Har statsministeren ret? Savner du flere pro-israelske demonstrationer?
En meningsmåling fra DR viser, at en ud af tre danskere ikke vil, ikke tør, mene noget i konflikten mellem palæstinensere og jøder. En anden måling fra Jyllands-Posten viser, at 14 % kalder Hamas terrorangrebet 7. oktober i Israel for "en berettiget handling".
Tør du blande dig i debatten? Eller holder du mund? Hvordan blev den diskussion om konflikten i Gaza så krigerisk i Danmark? Du kan ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
Medvirkende: Morten Dahlin, kirkeminister (V), Jair Melchior, rabbiner, Sikandar Siddique, Frie Grønne, Özlem Cekic, generalsekretær, Brobyggerne, Mahmoud Mohammed Mansour, jurastud., dansk-palæstinenser, Stefan Sløk Madsen, far og underviser og Rafi Ashraf, dansk-israeler.
Vært: Gitte Hansen. -
Det skabte overskrifter, da musikeren, Camma Okami , blev bortvist fra et awardshow for at bære et langt slæb med politiske budskaber.
I P1 Debat diskuterer vi, om influencere har en særlig forpligtigelse til at sætte fokus på store samfunds dagsordener? Hvis man har en stor platform på fx. Instagram, Tiktok eller YouTube med mange tusinder, der ser dine videoer, har man så et særligt ansvar for at bruge den platform til at sætte fokus på klimakrisen, krigen i Gaza, ligestilling eller lgbt+ rettigheder?
Medvirkende:
Camma Okami, musiker.
Ditte Julie Jensen, influencer.
Caroline Bessermann, Den Grønne Ungdomsbevægelse.
Niels Peder Ravn, medlem af borgerrepræsentationen i KK for Konservativ.
Mikkel Lind Sorgenfrey, journalist og skribent på information.
Vært: Mathias Pedersen -
Må man skrive hvad man vil? Eller skal forfatteren have tilladelse fra de personer, der skrives kritisk om i bogen?
Hvem ejer en historie? Forfatteren eller de personer der optræder i bøgerne?
P1Debat vender i dag:
Katherine Diez, tidligere litteraturanmelder på Berlingske, der har skrevet en bog med titlen "I egen barm", hvor hun fortæller om sit liv med coke, sex og kendte mænd som manuskriptforfatter Adam Price og EU-kommissær Dan Jørgensen.
Forfatter Thomas Bobergs nye bog "Insula", om livet som tilflytter på Fejø, en bog der har gjort flere øboere vrede.
Og bogen "Løgnen" skrevet af Amalie Mathiassen, som i flere år var gift med en 3F-formand, der levede et dobbeltliv med flere koner og kærester.
Medvirkende:
Line Miller, forlagsdirektør People's Press.
Anna Libak, tidl. litteraturredaktør Weekendavisen.
Carsten Jensen, forfatter til bl.a. " Vi de druknede".
Knud Romer, forfatter til bl.a. "Den der blinker er bange for døden".
Simon Pasternak, forlagschef Gyldendal Skønlitteratur, har udgivet bogen "Insula".
Amalie Mathiassen, forfatter til bogen "Løgnen".
Vært: Gitte Hansen.
Producer: Camilla Michelle Mikkelsen. -
Israel er gået ind med landtropper i det sydlige Libanon og bomber hovedstaden Beirut.
Iran har affyret omkring 200 missiler mod Israel og Hizbollah har affyret raketter mod det nordlige Israel kæmper mod de israelske tropper i det sydlige Libanon.
Krigen mellem Israel og Hamas er nu eskaleret til en storkonflikt mellem Israel, Hizbollah, Gaza og Iran.
Statsminister Mette Frederiksen (S) ser ingen løsning på konflikten i Mellemøsten og er derfor åben for en international militær intervention.
I dagens P1 Debat skal vi høre fra både israelere og libanesere.
Vi skal debattere den humanitære indsats - er den tilstrækkelig?
Og skal vesten forberede sig på en militær aktion for at komme tættere på fred?
Medvirkende:
Michael Aastrup, Udenrigsordfører, Venstre.
Chadi El-Cheikh Hassan, dansk-libaneser og arbejder med kommunikation.
Lars Koch, generalsekretær Oxfam Danmark.
Karin Tikva Volfson, bor i Israel.
Niels Jespersen, chefredaktør, netavisen Pio.
Martin Lidegaard, politik leder, Radikale Venstre.
Vært: Oliver Breum. -
Et nyt folketingsår starter i dag, og P1 Debat har rykket studiet ind på Christiansborg.
SVM-regeringen har kun 2 år tilbage til at overbevise vælgerne om, at det var en god idé at danne en regering over midten. Og det kan blive en svær opgave. For de nyeste meningsmålinger viser, at kun en tredjedel af vælgerne ville stemme på et af regeringspartierne i dag på trods af de mange reformer, som regeringen har gennemført.
Er regeringen en succes, som ingen vil anerkende?
Gæster:
Christian Jensen, Chefredaktør på Politiken.
Jarl Cordua, politisk kommentator og klummeskribent, Berlingske.
Sólbjørg Jakobsen, politisk ordfører (LA).
Jeppe Bruus, minister for Grøn Trepart (S).
Lisbeth Bech-Nielsen, finansordfører (SF).
Morten Messerschmidt, politisk ordfører (DF).
Jan E. Jørgensen, politisk ordfører (V).
Pelle Dragsted, politisk leder, (Ø).
Vært: Mathias Pedersen. -
Et nyt folketingsår starter i dag, og P1 Debat har rykket studiet ind på Christiansborg.
SVM-regeringen har kun 2 år tilbage til at overbevise vælgerne om, at det var en god idé at danne en regering over midten. Og det kan blive en svær opgave. For de nyeste meningsmålinger viser, at kun en tredjedel af vælgerne ville stemme på et af regeringspartierne i dag på trods af de mange reformer, som regeringen har gennemført.
Er regeringen en succes, som ingen vil anerkende?
Gæster:
Christian Jensen, Chefredaktør på Politiken.
Jarl Cordua, politisk kommentator og klummeskribent, Berlingske.
Sólbjørg Jakobsen, politisk ordfører (LA).
Jeppe Bruus, minister for Grøn Trepart (S).
Lisbeth Bech-Nielsen, finansordfører (SF).
Morten Messerschmidt, politisk ordfører (DF).
Jan E. Jørgensen, politisk ordfører (V).
Pelle Dragsted, politisk leder, (Ø).
Vært: Mathias Pedersen. -
Skal politiet oplyse om mistænktes etnicitet?
Har vi som befolkning krav på at kende kriminelles nationalitet?
Det kan handle om vanvidsbilisme, voldtægter, tyveri, drab.
Eller bør politiet holde den viden for sig selv?
Hvilke fordele og ulemper er der ved at dele oprindelsesland på en formodet gerningsmand?
Det vender vi i P1Debat.
Medvirkende:
Nahid Riazi, socialpædagog og forfatter.
Bent Isager tidl drabschef.
Adam Diderichsen politi-forsker SDU.
Rene Dahl Andersen tidl narkobetjent.
Tom Jensen, chefredaktør, Berlingske.
Rosa Lund, retsordfører (Ø).
Mikkel Bjørn, Udlændinge- og integrationsordfører (DF).
Vært: Gitte Hansen. -
Det kan virke som et absurd spørgsmål, men ikke desto mindre er det blevet relevant, da det kom frem, at der både er veje, industri, byer og landbrug i de områder i Danmark, som vi kalder "beskyttet natur". I P1 Debat debatterer vi, om Danmark rent faktisk har 15 procent beskyttet natur, som regeringen siger - eller om vi kun har 1,5 procent, som Biodiversitetsrådet siger. Skal vi have strengere definitioner af, hvad der er natur? Og er EU regler en med- eller modspiller, når vi skal have beskyttet natur i Danmark?
Medvirkende:
Jeppe Bruus, minister for Grøn Trepart.
Signe Normand, forperson for Biodiversitetsrådet.
Thomas Monberg, miljøordfører (S).
Lars Midtiby, direktør i Danmarks Naturfredningsforening.
Tomas Breddam, borgmester i Roskilde (S).
Niels Fuglsang, EP-medlem (S).
Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i Dansk Industri.
Vært: Oliver Breum. -
30.000 danske soldater har sat livet på spil i krige gennem 30 år, på Balkan, i Irak, i Afghanistan.
Flere vender hjem fra fronten med fortællinger om mangel på udstyr, mangel på ledelse, mangel på kulturforståelse.
Nogen kom hjem med fysiske og psykiske skader. Andre kom hjem i kister.
I P1Debat vender vi: Var krigene en fiasko? Var det spild af liv?
Hvad efterlod vi til de lokale, når soldaterne fløj hjem? Fred eller kaos?
Har dansk forsvar lært noget? Er vi klar til en ny krig?
Medvirkende:
Ole Kværnø, tidligere brigadegeneral.
Charlotte Wetche, brigadegeneral.
Andreas Boas, Irak-veteran.
Martin Tamm Andersen, Kosovo-Irak-Afghanistan-veteran.
Marcus Knuth, folketingskandidat (K), Kaptajn, tidl. udsendt til Afghanistan.
Villy Søvndal, MEP (SF) tidl. udenrigsminister.
Michael Aastrup, udenrigsordfører (V).
Vært: Gitte Hansen. -
Tidligere FN Generalsekretær Mogens Lykketoft har skrevet en erklæring til Danmarks regering og udenrigsministerium. Sammen med en række medunderskrivere frygter han konsekvenser for Danmark og Vesten "hvis de (Danmark og Vesten, red.) vedbliver med at forsvare eller undskylde Israels tilsidesættelse af basale regler for krigsførelse og territorial ekspansion". Danmark skal i højere grad leve op til de internationale konventioner og medlemskabet af FN, lyder det blandt andet. Men lever Danmarks faktisk op til sit ansvar, når det kommer til Mellemøsten, FN og konventionerne? Og kan Danmark reelt gøre en forskel i konflikten mellem Israel, Hamas og Hizbollah? Det er dagens P1 Debat.
Medvirkende:
Mogens Lykketoft, tidl. udenrigsminister og FN Generalsekretær.
Jan E. Jørgensen, politisk ordfører, Venstre.
Lars Koch, generalsekretær Oxfam Danmark.
Anna Libak, udlandsredaktør, Weekendavisen.
Chadi El-Cheikh Hassan, dansk-libaneser og kommunikationsmedarbejder.
Charlotte Munch, udenrigsordfører, Danmarks Demokraterne.
Vært: Oliver Breum. - Показать больше