Эпизоды
-
Een tijdje geleden zaten we samen met Christel Van Vreckem. Ze is dé specialist als het aankomt op begrijpend lezen en dat is niet toevallig een veelbesproken onderwerp binnen het onderwijsveld.
In deze Podklas geeft ze ons mee hoe we deze vaardigheid in onze dagelijkse lespraktijk kunnen integreren, welke rol we daarbij als leerkracht kunnen innemen en hoe we leerlingen waarbij het wat moeilijker gaat, het beste kunnen ondersteunen.
We nemen je mee in een podcast waar je ongetwijfeld iets van opsteekt!
Koffie klaar? Luisteren maar!
Met dank aan onze gast Christel Van Vreckem.
Music by Sathya Vertongen.
-
"Het beste wat je kan overkomen als kind is om een leerling met dyscalculie in de klas te hebben. De maatregelingen die de juf dan treft, helpen iedereen in de klas." - Annemie Desoete
Wat is dyscalculie en hoe kunnen leerkrachten hun leerlingen met dyscalculie ondersteunen?
Deze en nog vele andere vragen stelden we aan Prof Dr. Desoete.Zij gaf ons o.a. mee hoe we onze (school)omgeving kunnen laten inzien dat de diversiteit in een klas, een krachtig instrument is.
Daarnaast hadden we het ook over de zoektocht naar de juiste redelijke aanpassingen en hoe we daar als leerkracht moeten instaan.
Dat en nog zoveel meer, nu te beluisteren in onze nieuwe Podklas.Koffie klaar? Luisteren maar!
Met dank aan onze gast Prof mevr. Desoete
Music by Sathya Vertongen -
Пропущенные эпизоды?
-
"Wat ik vaak in scholen zie hangen zijn foto's met medische informatie van de kinderen. Bijvoorbeeld: "Hij heeft epilepsie: wat te doen." (...)
Dat mag niet, dat is schending van de privacy." - Karl BaertDe derde gast die we mogen verwelkomen in Podklas is dhr. Karl Baert.
Hij is onderwijsinspecteur bij de Vlaamse Overheid, docent aan de Hogere Instituten voor Opvoedkundige Wetenschappen in Gent, Mechelen en Brussel, en eerder publiceerde hij als (mede)auteur diverse werken over leer- en ontwikkelings- en gedragsstoornissen bij kinderen en jongeren.Hij geeft naast bovenstaande zaken ook vormingen over privacy in het onderwijs én daar zullen we het ook in de deze podklas met hem over hebben.
Door afstandsonderwijs zijn leerkrachten genoodzaakt om online les te geven.
Dit geeft meer inkijk in het leven van leerkrachten en leerlingen en roept vragen op inzake privacy.
Ook op andere vlakken is er een dunne lijn tussen privacy en transparantie in het onderwijs.
Denk maar aan het leerlingendossier, het gebruik van foto en videomateriaal, de opkomst van sociale media, enz.In deze Podklas proberen we antwoord te zoeken om verschillende dilemma's waar we als leerkracht soms mee in aanraking komen.
Koffie klaar? Luisteren maar!
Met dank aan onze gast Karl Baert.
Music by Sathya Vertongen -
"Het zou goed zijn moesten we de ouders kunnen bereiken via de kinderen. Zodanig dat de ouders (...) kunnen weten hoe ze op vlak van klimaat het verschil kunnen maken." - Pieter Boussemaere
Wat is de essentie van de klimaatverandering?
Wat zijn de 'do's and don'ts' wanneer je werkt rond klimaat op school?
Hoe kunnen we onze leerlingen omvormen tot mini-onderzoekers?
In de tweede aflevering van Podklas gaan we in gesprek met Pieter Boussemaere.
Hij is auteur en docent klimaat en wereldgeschiedenis aan de Vives hogeschool in Brugge.
Pieter Boussemaere geeft leerkrachten tips over hoe ze klimaatverwarring kunnen tegengaan en de clichés kunnen doorbreken.Koffie klaar? Luisteren maar!
Met dank aan Pieter Boussemaere
Music by Sathya Vertongen -
Eigenlijk vraag je aan je leerlingen: 'Hoe zie je mij als leerkracht?'
In de eerste aflevering van Podklas hebben we Prof Dr. Luc Dekeyser te gast.
Ieder schooljaar vraagt het wennen aan een klasgroep, een grote inspanning van leerkrachten. Prof Dr. Luc Dekeyser geeft ons tips over hoe we als leerkracht, manager kunnen worden van onze eigen klasgroep. Hij stelt daarbij de Roos van Leary voor, een handig tool om je eigen klaspraktijk te gaan evalueren.
Koffie klaar? Luisteren maar!
Met dank aan Prof Dr. Luc Dekeyser
Music by Sathya Vertongen