Эпизоды
-
Tijs Vanneste denkt nog elke dag terug aan zijn traject. Hij geeft goede raad voor wie van ver of dichtbij met fertiliteitsuitdagingen in contact komt.
Dankzij de wetenschap werd Nele opnieuw mama. Maar hoe zal haar dochter later zelf kinderen krijgen? Hoeveel procent van de baby’s zal dan nog natuurlijk verwekt worden, en hoeveel door medisch ingrijpen? Omdat het moet, of omdat het kan? En worden er binnenkort zaad- en eicellen gemaakt uit huidcellen? Hetty Helsmoortel legt het uit. -
Diepvriezers spelen een cruciale rol bij het bewaren van eicellen, zaadcellen én embryo’s. Sylvie’s zoontje Winne is een echt ijsbeertje. Hij werd 3x ingevroren!
“Als wij ons twee mannekes hadden, waren er nog twee bevruchte pogingen in de diepvries. We dachten: we kunnen die toch niet weggooien?”, vertelt Tijs Vanneste:
En eicellen invriezen blijkt geen luxe oplossing te zijn. -
Пропущенные эпизоды?
-
Met de hulp van hun zussen proberen Ruben en Mychal samen een baby te maken. Maar hoe kan alleenstaande wenspapa Sybe zijn droom in vervulling brengen? Welke opties heeft hij?
Bewust alleenstaande mama Linne is 34 wanneer ze ontdekt dat ze geen eicellen meer heeft. Ze moet dus een beroep doen op een zaaddonor én een eiceldonor.
Radio2-presentatrice Karolien Debecker wou geen anonieme zaaddonor. Zij wil later aan haar zoontje kunnen vertellen waar hij vandaan komt. -
Nele gaat van start met een nieuw traject... Omdat er weinig open over gepraat wordt is een fertiliteitstraject vaak een eenzaam proces voor wie het meemaakt, en moeilijk om te begrijpen voor de omgeving. Goedbedoelde raad van vrienden of familie komt soms hard aan. Ook Tijs Vanneste kreeg wel eens ongepaste opmerkingen van vrienden.
'Loslaten' lukt niet, zélfs niet wanneer je eindelijk zwanger bent. En goed nieuws voor de ene, kan heel confronterend zijn voor een ander. -
Over hoop, en het proberen die niet te verliezen. Tijs Vanneste: “Heel dat proces, dat is een maker of een breker voor een relatie. Maar als het een maker is, dan is dat wel super stevig ook.”
“Denk al maar aan adoptie”, zei een arts tegen Gilles en Doortje. Ze slaagden er toch in samen zwanger te worden, maar moesten afscheid nemen van hun zoontje Walt. -
Een potje vullen. Daar heeft Tijs Vanneste bijzondere herinneringen aan: "Er was geen internet!"
Het zoontje van Radio2-presentatrice Karolien Debecker werd verwekt met haar eicel, maar gedragen door haar vriendin: “Dan was zij eigenlijk zwanger van mij, wat een heel fijn idee was.”
Na het oogsten volgt ‘de afvalrace’. Hoeveel bevruchte eicellen zullen mooi delen tot een goed embryo? Nele krijgt haar resultaten te horen. En een belangrijk moment loopt niet zoals verwacht. -
Een etentje met collega’s zorgt voor een praktisch probleem: wie gaat de spuitjes in Nele’s buik zetten?
De vele hormonen en tal van onderzoeken hebben een impact op je relatie en liefdesleven. Je werk combineren met een vruchtbaarheidsbehandeling is ook allesbehalve evident. Vaak gaan vrouwen alleen naar onderzoeken, maar Tijs Vanneste maakte er een erezaak van om er altijd bij te zijn. -
Nele wil graag een 2e keer mama worden, maar net als de 1e keer loopt dat niet echt vlot. Met hulp van de wetenschap proberen zij en haar vriend toch hun droom waar te maken. Ook TV-maker Tijs Vanneste werd papa dankzij een medisch traject. Fertiliteitsarts Maryam Shiri, zelf moeder van 2 kinderen die ze ook kreeg na vruchtbaarheidsbehandelingen, geeft meer uitleg bij de verschillende stappen in het proces.
-
Als zwanger worden niet lukt op de plezantste manier, wordt het een uitdagend project. Radio2-programmamaker Nele Ameloot ontdekte een heel nieuwe wereld en maakte opnames tijdens elke stap in haar fertiliteitstraject: in het ziekenhuis bij de gynaecoloog, bij het verwerken van tegenslagen en het hopen op goed nieuws. En ze sprak met bekende lotgenoten zoals radiopresentatrice Karolien Debecker en tv-maker Tijs Vanneste.