Эпизоды
-
Support the show
-
Support the show
-
Пропущенные эпизоды?
-
Ga!
Lech lecha is de oproep aan Abram om uit te gaan uit Ur der Chaldeeën. Dat is ook het Babylon van zijn dagen. De geschiedenis herhaalt zich. Dat wordt gezegd wanneer zich feiten voordoen met eenzelfde karakter als die eerder plaatshadden. Natuurlijk is het nooit letterlijk hetzelfde, maar het patroon is herkenbaar. Alsof je een déjà vu hebt. Iets wat je eerder hebt gezien.
De Bijbel kent ook een patroon waarin een crisis leidt tot een nieuwe stap in de ontwikkeling van de wereld. Een nieuwe stap in het volwassen worden van de mensheid. Een stadium in de komst van het Koninkrijk van God in deze wereld. Ja, dat gaat via Israël, de eerstgeborene. Elke keer start dit patroon met de oproep om uit te gaan. Ga, gij! Lech lecha. En elke keer dat dit patroon zich in de Schrift ontvouwt, is er ook sprake van een aanval van Amalek. Ook in parasha Lech Lecha vinden we voor het eerst een verwijzing naar Amalek.En onze parasha Lech lecha omvat geheel, en voor de eerste keer een tijdpatroon dat in totaal zeven keer in de Schrift is te vinden. De Bijbel is de vertelling van de vestiging van het Koninkrijk van God in de tijd. De grote lijn van de wereldgeschiedenis is dat Amalek steeds een aanval doet op een onderdeel van Gods plan van de komst van het Koninkrijk. De geschiedenis herhaalt zich. In het eerste deel bespreek ik de zeven fasen van het zogenaamde Amalek-patroon. In het tweede deel bestuderen we het Amalek-patroon in onze parasha, in de dagen van Abram.
Support the show
-
Interview met Ruben van der Giessen, auteur van het boek Het Mysterie van de plagen
Support the show
-
Support the show
-
Parasha Noach
Deze week is parasha Noach aan de beurt. Het Thorah-gedeelte loopt van Genesis 6:9 - 11:32. Het omvat zowel de zondvloed als de volkerentafel en de torenbouw van Babel.
En het gebeurde, toen de mensen zich op de aardbodem begonnen te vermenigvuldigen en er dochters bij hen geboren werden, dat Gods zonen de dochters van de mensen zagen dat zij mooi waren, en zij namen zich vrouwen uit allen die zij uitgekozen hadden. Gen. 6
Zo lezen we aan het einde van de vorige parasha. Hoe loopt de lijn nu verder? De torenbouw van Babel is niet een op zichzelf staande geschiedenis, maar verdergaande openbaring van God. Voor de vloed daalden de Wachters neer op de aarde en maakten het menselijk geslacht corrupt. Maar ook na de Vloed wordt hun demonische invloed gezien. In dit leerhuis bespreek ik Gen. 11:1-9, de toren van Babel als het tegenovergestelde van wat God met Zijn Schepping bedoelde: opdat de hele aarde vol zou worden van de heerlijkheid van de Heer.
Support the show
-
Support the show
-
Bereeshit
De lezingen van de parshot Bereshit zijn: Genesis 1:1 – 6:8 en Jesaja 42:5 – 43:10. In de uitleg zal de focus liggen bij Genesis 3:22 – 4:18. In dit gedeelte wordt de mens verbannen uit de Hof van Eden. Ook lezen we de geschiedenis van Kaïn en Abel. Waarom kon de moordenaar Kaïn het paradijs niet meer binnengaan en de moordenaar aan het kruis wél…?! Wat is het verschil tussen deze twee moordenaars en wat kunnen wij daarvan leren voor ons persoonlijke leven? Waar bevindt het paradijs zich nu? En kunnen wij daar ook binnengaan? Deze vragen en meer zullen behandeld worden in de aflevering van deze keer… Shalom! Jan-Willem van den Bosch
Support the show
-
Support the show
-
Support the show
-
Support the show
-
Inleiding op de parashat van Jom Hakkipuriem.
Vandaag is het ‘de dag’ d.w.z. de dag van de verzoeningen, Jom Hakippoerim en lezen we de parashat gedeelten Leviticus 16 en 18:1-30, Num.29:7 - 11, Jesaja 57:14 – 58:14, Psalm 110 en Jona. Grote verzoendag is een centraal thema in de Bijbel. Het oudste Bijbelboek het boek Job begint hiermee en het boek Openbaring eindigt ermee. Job 1:6 – 9 ën 2:1 Op “de dag – Hajom nu kwamen de zonen Gods om zich voor JaHWeH te stellen, en onder hen kwam ook de satan. En in Openbaring 11:19 En de tempel Gods, die in de hemel is, ging open en de ark van zijn verbond werd zichtbaar in zijn tempel, en er kwamen bliksemstralen en stemmen en donderslagen en aardbeving en zware hagel. De brief aan de Hebreeën zet uiteen welke persoonlijke dienst (Hebr. ShaRaTh) de Messias verricht als de eeuwige koning-priester Melchizedek in het heiligdom niet van deze schepping, niet met handen gemaakt. Daarom verwachten we volgens Hebreeën 9:28 de Messias ten tweeden male maar dan om Hem zonder zonde te aanschouwen, nu Hij Zich éénmaal geofferd heeft om veler zonden op Zich te nemen. Wanneer wij Hem zonder zonden aanschouwen dan weten wij dat Hij aller zonden heeft weggedragen. Daarom schrijft de apostel Johannes in 1 Johannes 3:2 Geliefden, nu zijn wij kinderen Gods en het is nog niet geopenbaard, wat wij zijn zullen; (maar) wij weten, dat, als Hij zal geopenbaard zijn, wij Hem gelijk zullen wezen; want wij zullen Hem zien, gelijk Hij is. En een ieder, die deze hoop op Hem heeft, reinigt zich, gelijk Hij rein is. Hij zal ons volkomen rein maken zodat wij in het huis van de Vader kunnen verblijven tot in lengte van dagen. Robert Berns, 14 oktober 2024
Support the show
-
Support the show
-
Parasha Ha’äzinoe
Te lezen: Deut. 32:1 – 52/ 2 Sam. 22:1–51/ Matteüs 7:24-27
Sabbat Shuva: Hosea 14:2 – 10/ Micha 7:18 – 20/ Joël 2:15 – 27
Keer terug, Israël, naar de HEER, je God! Door je eigen wandaden ben je ten val gekomen. Kom met woorden van berouw en keer terug naar de HEER. Zeg tegen Hem: ‘Vergeef ons al onze misdaden. Neem wat goed is van ons aan. Als offer brengen wij U oprechte woorden. Onze redding verwachten we niet langer van Assyrië, op paarden en strijdwagens zullen wij niet meer vertrouwen, wat we zelf gemaakt hebben niet meer onze god noemen. Immers, bij U vindt een wees ontferming!
Hosea 14:2-4 (HSV)
Deze Shabbat behandelen we Parasha Ha’äzinoe, met daarin het lied van Mozes dat hij als testament naliet voor het volk, dat vlak daarna het Beloofde Land zou binnentrekken. Het lied herinnert ons eraan dat de Eeuwige als een Rots is, betrouwbaar om ons leven op te bouwen. Ook wordt God vergeleken met een arend die over zijn jongen waakt, een beeld van de bescherming die Hij aan Zijn kinderen wil geven.
De tien dagen tussen Jom Teruah (Bazuinendag) en Jom Kippoer (Grote Verzoendag) worden de tien ontzagwekkende dagen genoemd, een periode van inkeer en berouw. Uit de lezing van vandaag zullen we zien dat God altijd bereid is om te vergeven en Zijn volk terug te brengen als zij zich bekeren.
Support the show
-
Support the show
-
De lezingen van de parshot Nitsavim-Wayeelech zijn: Deuteronomium 29:10 - 31:30, Hosea 14:1-9 en Jesaja 61:10 – 63:9. In de uitlegzal de focus liggen bij Deuteronomium 29:15-28. We zien dat God zijn volk eerst langs de afgoden van de volken voert, voordat Hij hen in het Beloofde Land brengt. Waarom zou God dit doen? We zien ook dat mensen van zichzelf altijd voor het kwade kiezen, maar dat God het daarbij niet wilde laten zitten. Ook leren we dat we niet gered zijn om te zondigen. Wanneer we bewust in zonden blijven leven, baat het offer van Yeshua ons niets. Verder leren we over het gevaar van de mysteriegodsdiensten en hun invloed binnen het christendom. Genoeg te leren weer!
Support the show
-
Meer informatie:
https://www.jacquesbrunt.nl/israel-manifestatie-op-de-dam/
Support the show
-
Support the show
-
Deut. 26:1 – 29:9(8) / Jes. 60:1–22
Support the show
-
Support the show
- Показать больше