Эпизоды
-
Der har været robotter i film i over 100 år. Vi elsker dem, og vi regner med, at de hjælper os - hvis de da ikke pludselig gør oprør. Men hvor langt er filmenes robotter fra virkeligheden. Vi spørger Jacob Nielsen (Lektor i Hardware og Robotteknologi ved Mærsk Instituttet, SDU).
-
Det er helt almindeligt i science fiction at styre andre mennesker, overtage deres kroppe, indlægge falske minder og få folk til at glemme alt med et lysglimt. Men har det mon hold i virkeligheden: det spørger vi professor Bobby Zachariae (professor i psykologi ved Aarhus Universitet) om.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Vi ved at der findes kunstig intelligens, hvis vi har set science fiction. Men er det kun fiction, eller er der science med i spillet. Det spørger vi professor Thomas Bolander (Professor i kunstig intelligens) om.
-
Mængder af film og spil har vist os fremmede planeter med fantastiske landskaber og skræmmende væsener - i science fiction-genren er der liv på mængder af planeter. Mest nærliggende er Mars, hvor mange sci-fi-film foregår: vi spørger derfor Morten Bo Madsen (Mars-forsker ved NBI) - der næsten har været der - hvor mange af Mars-historierne, vi skal tro på.
-
Vampyrer lever af blod og døde vender tilbage fra graven. Vi kender det fra horror-historier i film og tegneserier. Men er blod god næring, og kan man leve videre efter hjernedøden? Vi har besøg af forskeren Stinus Lindgreen (PhD i bioinformatik fra Københavns Universitet), der ved hvordan vi mennesker hænger sammen på et molekylært niveau og kan komme med nogle håndfaste svar.
-
Vi har set tidsrejser i film, bøger og spil i massevis - og det er jo en fantastisk tanke - at kunne rejse frem og tilbage i tiden. Men er fantasierne ikke rent tankespinde - eller kunne det måske lade sig gøre? Vi spørger astrofysiker Tina Ibsen (astrofysiker og forfatter), der forklarer hvad et sort hul er - og hvad det har med tid at gøre.
-
Jeg elsker monstrene - King Kong, Varulve, Godzilla, kæmpemyrer og bittesmå dræbere. Men er der overhovedet chance for, at man kan finde dem i virkeligheden? Jeg konfronterer kryptozoologen Lars Thomas med alle monstrene.
Nu er kryptozoologien jo en særlig afart af zoologien, hvor forskerne godt på forhånd ved, at de først og fremmest studerer fantasivæsener og forsøger at optrevle deres oprindelse og måske forklare, hvorfor de overhovedet findes.
Men det er samtidig et fantastisk felt, hvor menneskets appetit på fantasi og myter mødes med virkelighedens studier - og det viser sig, at selv det mest umulige måske alligevel har et gran af sandhed i sig.
Det var en fornøjelse at have besøg af Lars Thomas, for hans viden på området er enorm, og han er også høflig, men bestemt, når han forklarer mig hvorfor nogle af feberfantasierne kun er....fantasi.
-
Jeg har altid elsket de mest storslåede fantasier i fiktionen, og jeg har helt bevidst dyrket illusionen. Virkeligheden har aldrig trængt sig på i mit hovede, og jeg har altid været lidt bange for at få brudt magien med irriterende fakta. “Der er ikke eksplosioner i rummet.” “Godzilla findes ikke.” “Man kan ikke leve af blod alene.” Jeg vil høre det!
Men som årene er gået har jeg fået mere og mere lyst til at sammenligne – for hvem siger, at videnskaben ødelægger illusionen – måske er det tilmed lige omvendt?
For et lille års tid siden gjorde Novo-fonden det muligt for mig at realisere min drøm om denne sammeligning, og i løbet af foråret 2022 har vi så produceret en serie programmer, hvor jeg tager tyren ved hornene og konfronterer en række store danske forskere med mine ofte håbløse eksempler fra de alle de science fiction, horror og fantasy-film, der elsker. Det er blevet til otte programmer med overskriften:
SCIENCE VS FICTION
Ideen var, at vi på den måde kunne finde ud af, hvor meget fantasien og videnskaben alligevel har til fælles – og hvor fantastisk, det arbejde, forskerne udfører er. For det er det – og det går for én, hvor stort et eventyr, forskningen i disse naturvidenskabelige fag er.
Heldigvis stillede alle de forskere, jeg spurgte, op til disse samtaler. De lyttede tålmodigt til mine feberfantasier om varulve, monstre på Mars, rumrejser til fjerne solsystemer, hjernevask og King Kong, og selv om de jævnligt måtte fortælle mig, at det, jeg troede på, næppe kunne eksistere – så var det en fantastisk oplevelse at mærke, hvor meget disse fantasier havde til fælles med det, den videnskabelige verden har opdaget og alt det, den stadig leder efter.
Det var i det hele taget en forrygende oplevelse at mærke, hvordan eventyret, fantasien og forestillignsevnen er en af drivkræfter i de naturvidenskabelige fags topfolk.
Jeg fik bekræftet min anelse om, at vi har meget mere til fælles, end jeg troede – og endte med at ærgre mig over, at jeg aldrig forsøgte mig med et af disse fag, i stedet for bare at se Star Trek, Dracula og King Kong uden at gå skridtet videre.
ANJA C. ANDERSEN kaster jævnligt sit stjernestøv over formidlingen af videnskab i Danmark. Så det var en helt særlig ære for mig, at have hende som første gæst i SCIENCE VS FICTION.