Эпизоды
-
Få om ens någon har kämpat så på 2000-talet för att se till att dancehall och afrobeats fått en sådan plats på den svenska klubbscenen som Mike Yangstar. Vägen har inte varit rak och den lycka som går att finna på hans kokande dansgolv har inte alltid motsvarats av varmt välkomnande i finrummen. Från Uganda till Stockholm, oavsett plats har reggae utövat en magnetisk kraft men vägen till att bli en framgångsrik DJ, arrangör och promotor har varit en kamp – för att vi ska kunna dansa.
I det här avsnittet lyssnar vi bla på: Vybz Kartel, Costa Titch & Big Flexa
-
Mapei är en av Sveriges få verkliga stjärnor. Det sägs att en stjärna föds som ett kollapsande moln av väte, helium och tyngre ämnen – Mapeis väg till artisteriet var ett ständigt skiftande av tyngre ämnen och att gå som på moln genom scener, stökiga miljöer och galna möjligheter. Mapei har lagt bars och sång så mycket bättre sedan barnsben men har ändå fått kämpa med att inte klanka ner på sina drömmar hela livet. Hur låter man inspirationen regera?
I det här avsnittet lyssnar vi bla på: Mapei
-
Пропущенные эпизоды?
-
En strulig skoltid, tonår tillbringade i den Stockholmska hiphopens vardagsrum, en barndom marinerad i musik – trots den starten i livet tog det lång tid innan Rickard Valdez själv valde att viga livet åt musiken. Valdez berättar om uppväxten i Brandbergen, sin fars musikaliska arv och hur det är att från Sverige kämpa för erkännande i en så gigantisk musikkultur som den kubanska.
I det här avsnittet lyssnar vi bla på: Bebo Valdez, Earth Wind & Fire & Joe Bataan
-
Hur kombinerar man att ta plats i musiken med att hjälpa unga att skapa? Till vardags ger Afrobeatssångerskan Chelsea Muco ungdomar den sorts vägledning som tog henne själv in i studion och upp på scen. Att balansera att sjunga stämsång, lead och stå bakom andra med att leva i limbo mellan Haninge och Burundi kan vara jet fuel för musikaliskt artisteri.
I det här avsnittet lyssnar vi bla på: Bob Marley, Chelsea Muco
-
Från musikskola i Addis Abeba till ett kämpande liv som arrangör och kulturarbetare i Sverige – Selams grundare Teshome Wondimu berättar om kärleken till musiken, milstolpar i livet och det ständiga arbetet med att få musikens institutioner att välkomna folket. Föreningen Selam är mer än ett kvartssekel gammal, men vad föddes den ur och vart är den på väg?
I det här avsnittet lyssnar vi bla på: Salif Keita & Mulatu Astatke
-
Beniwasta är ett stående inslag i Stockholms klubbscen och ses kanske mer än någon annan DJ som synonym med afrohouse. Hur öppnar en pop- och r’n’b-älskande allätare upp nya rum med DJ-set? Hur viktigt är nätverk och gemensamma crews för att kunna ta plats i båset? Och hur funkar det att ta musiken som går hem på svettiga dansgolv i Sverige till Ghana?
I det här avsnittet lyssnar vi bla på: Illyus & Barrientos
-
Under sitt liv som artist hittills har Marcus Price skapat musik under fler alias än någon i Wu-Tang Clan eftersom stilarna har varit så otroligt många; från kulsprutesmattrande tungvrickarrap till ghettotech, dancehall och dub för att nu dyka ner i den svenska folkmusikens mylla och uppdatera visor för moderna dansgolv. Hur har den resan sett ut? Och hur är det att återuppfinna sig själv musikaliskt hela tiden när man vuxit upp i en genommusikalisk familj?
I det här avsnittet lyssnar vi bla på: Peps Blodsband, Gang Starr & Kiddus I
-
Från att få etiopisk musik med bröstmjölken till att servera all möjlig musik och gudabenådad mat idag – Mahlet Kelemes liv är marinerat i musik. Etiopisk pop och jazz från mamma och pappa, hiphop och soul från livet och en monumental samling kassetter från Addis Abeba. Vad betyder ens musik om man inte delar med sig av den? Keleme bjuder på en musikskatt utan like i Sverige - beyond awesome tapes from Ethiopia.
I det här avsnittet lyssnar vi bla på: Tilahun Gessesse, Efrem Tamiru, Roha Band, Alemayehu
Eshete och Mulatu Astatke -
Vem var Jason innan han blev Timbuktu? Vilken värld öppnade hiphop för en nioårig afrosvensk i Lund? Och vad har resor – runtom i Afrika, Amerika och resten av världen - betytt för att gå bortom hiphop i musiken? Hur kan en kultur ge en samhörighetskänslor när man är ensam – och när behöver man gå bortom den kulturen för att leta sig vidare. Timbuktu berättar om en uppväxt i hiphop och livet idag där föräldraskap, författarskap, scenkonst samsas med musiken.
I det här avsnittet lyssnar vi bla på: De La Soul & Slum Village & J Dilla -
Sverige är hem åt så otroligt många skickliga musiker, musikaliska uttryck, djupa traditioner och nya fascinerande former på klubbhorisonten, men som sällan uppmärksammas i mainstreampress eller etermedier annat än om möjligtvis när de största namnen i världen gästar landet. Vilket dels ger ett kulturellt rikt land som Sverige en onödig stämpel som kusinen-från-landet, dels gör det svårare för enormt hårt arbetande musiker att kunna leva på sin musik. Vi startar Selam podcast som ett bidrag i arbetet med att åtgärda det missförhållandet, men också för att kunna presentera några av de som spelat, turnerat och arbetat med Selam som ännu inte är så vida kända som de borde givet den musik de skapar.
Den här vändan har åtta favoriter – och Selams grundare Teshome – samtalat med Nathan Hamelberg om möten, resor, inspiration, turnéliv, vägen till musiken, spelningar, motgångar och äventyr, men också hur musik från andra länder förändrat dem och den musik de själva skapar i grunden. Och om det nya Sveriges musik.