Эпизоды
-
Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet är ett växande problem i Sverige som både skadar integrationen och samhället.
Karin Svanborg-Sjövall samtalar med Eli Göndör, fil. dr i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern och senior fellow vid på Timbro, om en utveckling som utmanar demokratin och som på sikt riskerar att på sikt slita sönder samhället.
-
I maj är det dags för val till Europaparlamentet. Hur ser Europas framtid ut och varför är ett reformerat EU ett både liberalt och konservativt projekt som är värt att värna?
Karin Svanborg-Sjövall möter Dalibor Rohac, research fellow vid American Enterprise Institute i Washington och visiting fellow vid Institute of Economic Affairs i London, i ett poddsamtal. Rohac besökte Sverige i december 2018 i samband med lanseringen av hans skrift Ett konservativt försvar för EU som ingår i Timbros essäsamling om federalism. Samtalet sker på engelska.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Allt fler människor världen över befinner sig i rörelse. Hur påverkas våra samhällen och den förda politiken av den växande migrationen och vilka svar ger liberalismen på de utmaningar som utvecklingen innebär?
Karin Svanborg-Sjövall möter Robert Guest, foreign editor på The Economist, i ett poddsamtal. Guest, som gästade Sverige i november i samband med Timbros 40-årsfirande, har bott och rapporterat från ett 80-tal länder världen över och är författare till böckerna The Shackled Continent och Borderless Economics. Samtalet sker på engelska.
-
Irak och Syrien är i dag länder som de flesta associerar med bomber, terrorism och lidande. Men varje gång våldet tar en paus i Mosul eller Aleppo återuppstår vardagslivet och människor flockas kring basarerna. Karin möter Nima Sanandaji som är bokaktuell med ”The Birthplace of Capitalism - the Middle East” i ett samtal om hur handel och fria marknader kan vara vägen till fred och välstånd i Mellanöstern.
Samtalet är inspelat inför publik, på Timbro.
-
Hur ser framtidens intellektuella landskap ut? Fortsätter socialdemokratins nedgång? Är populismen här för att stanna? Finns det alltjämt ett utrymme för liberal internationalism? Eller är det snarare en återuppväckt konservatism som är de kosmopolitiska idealens sista hopp?
I säsongens sista avsnitt möter Karin Dan Korn, Christer Sturmark och Ulla Gudmundson i en diskussion om kosmopolitism, konservatism och populism.
Missa inte att köpa våra tre essäer om kosmopolitism, skrivna av Financial Times krönikören Janan Ganesh, författaren Thomas Engström och en klassiker av filosofen Immanuel Kant. https://timbro.se/produkt-kategori/essaer/
-
Vem som ska fatta besluten om hur du ska leva ditt liv – individen själv eller kollektivet genom staten – är på många sätt den politiska debattens nollpunkt och självklara vattendelare.
Milton & Rose Friedman var två akademiker som förändrade världen, nu ger vi pånytt ut deras klassiska brandtal “Frihet att välja”. I det här poddavsnittet samtalar Karin med Adam Cvejman om Friedmans bidrag till den klassiska liberalismens kanon och Nils Lundgren, som berättar om de våldsamma reaktionerna när Milton Friedman kom till Stockholm för att ta emot Nobelpriset – och hur hans idéer beredde vägen för en svensk valfrihetsrevolution.
-
Karin möter i det här avsnittet Mattias Svensson och Torbjörn Elensky i ett samtal om Ayn Rands idéarv med anledning av 60 årsjubileet för publiceringen av hennes magnum opus Och världen skälvde. Är människan ett självändamål eller ett medel? Vilken plats bör den rationella egoismen ha i det moderna samhället?
-
I höstens första avsnitt möter Karin moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och Indienkännaren Henrik Sundbom i en spaning om det nya Indien.
I sommar firar Indien 70 år av självständighet från Storbritannien. Idag är Indien en stormakt med decennier av framgångsrika reformer bakom sig. Samtidigt hotas framgångarna av korruption och ökade spänningar mellan religiösa grupper. Med Narendra Modi vid rodret har hindunationalismen fått ett uppsving och bilden av Indien som tolerant föredöme krackelerar.
Hur ser framtiden ut för världens näst folkrikaste land?
-
I säsongsavslutningen möter Karin DN:s Viktor Barth-Kron och Axesskrönikören Fredrik Johansson i ett samtal om talepunkternas tyranni.Politiska intervjuer och debatter är sällan några språkliga fröjder. Medietränade politiker har drillats till experter på riskminimering. Samtidigt kräver journalister blixtsnabba och enkla svar på djupt komplexa frågor. Och medan väljarna tröttnar på dragkampen uppfinner Donald Trump ett helt eget politiskt språk. Hur illa är det?
-
I det här avsnittet samtalar Karin med statsvetaren Jason Brennan, George Washington University, bokaktuell på Timbro förlag med “Efter demokratin”.I “Efter demokratin” utvärderar Jason Brennan demokratins meriter. Resultatet är nedslående: demokratiskt beslutsfattande leder till sämre beslut. Och värre än så, vi blir sämre människor av att engagera oss politiskt.Lyssna på ett spännande samtal om demokratins svagheter, politiska eliter och populism. Har folket alltid rätt?Vill du läsa Brennans argument mot demokratin? Boken finns att köpa här https://timbro.se/forlag/efter-demokratin-argument-ett-nytt-styrelseskick/
-
Länge förknippades liberalism med förändring och framsteg. I dag är den liberala idédebatten påfallande defensiv. När populister ersätter socialister som huvudmotståndare blir konturerna oklara. Samtidigt leder nya skiljelinjer till att liberaler ställs mot varandra.Behöver liberalismen återvinna framtidstron? Det är människan som ska stå i centrum, inte en allomfattande idé om samhällets utveckling. Stämmer det? Kan liberalismen återvinna framtidstron?I sin senaste bok Framsteg hävdar Johan Norberg att upplevelsen att världen kollapsar är falsk: det mesta blir egentligen bättre. 300 år av upplysning, frihetliga reformer och globalisering har lyft mänskligheten ur fattigdom och armod.I detta avsnitt samtalar Karin Svanborg-Sjövall med Johan Norberg om liberala utopier och dess motståndare.
-
Det är valupptakt efter en mandatperiod då politiker både i regeringsställning och opposition varnat för systemkollaps.
Karin Svanborg-Sjövall möter bokaktuella Siri Steijer och Philip Lerulf i ett poddsamtal om välfärdens utmaningar - vad händer med jobben, vem ska få del av de statliga trygghetssystemen och vad får vi egentligen för pengarna?
Avsnittet är inspelat inför publik, i NK Bokhandel.
- Показать больше