Эпизоды
-
Välkommen till det sista avsnittet av Sieps utbildningspodd om EU-ordförandeskapet. Louise Bengtsson och Göran von Sydow, forskare respektive direktör på Sieps, gästar. Tillsammans summerar vi hösten, tar en titt på det svenska arbetsprogrammet och blickar fram mot våren.
Det svenska EU-ordförandeskapet står nu för dörren och förberedelserna är i sitt slutskede. Oron i omvärlden kommer att prägla ordförandeskapet på många sätt, men det finns också mycket annan EU-lagstiftning som det svenska ordförandeskapet kommer att få ansvar för att slutföra.
Höstens val skapade en ny parlamentarisk situation i Sverige, vilket kan skapa utmaningar för ordförandeskapet, men samtidigt finns en tjänstemannaorganisation som är rutinerad och väl förberedd.
Sieps har också bidragit till förberedelserna för ordförandeskapet, dels genom utbildningar men också publikationer som tar upp både politiska och institutionella frågor. Publikationerna finn samlade på Sieps temasida om EU-ordförandeskapet.
Programledare är som vanligt Karin Flordal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det svenska EU-ordförandeskapet närmar sig nu med stormsteg. Vilka frågor kommer det svenska ordförandeskapet att få ansvar för att driva framåt? Nyligen valde 15 forskare och utredare på Sieps ut varsitt område som kommer att vara aktuellt under våren och skrev en kort orienterande text om det. Texterna samlades i en antologi som finns att ladda ner på Sieps sajt. Detta avsnitt av Sieps utbildningspodd gästas av tre av dem som bidrog till antologin.
Jakob Lewander skrev om EU:s utvidgning som fått ny aktualitet efter Rysslands angrepp på Ukraina. Här gäller det för Sverige att balansera olika behov men också att visa politisk vilja och att ta initiativ.
Under våren kommer också ett lagförslag om regler som ska förebygga sexuella övergrepp mot barn på nätet att förhandlas. Detta förslag skrev Valeriia Varfolomieva om i antologin.
Slutligen ger Jonas Eriksson en översikt över de ekonomiska frågor det svenska ordförandeskapet kommer att behöva hantera.
Programledare är som vanligt Karin Flordal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Kommuner och regioner i Sverige påverkas i hög grad av det som sker på EU-nivå, inte minst när det kommer till implementering av nya EU-lagar. För att belysa hur kommuner och regioner påverkas av EU-ordförandeskapet gästas detta avsnitt av Sieps utbildningspodd av Malin Looberger och Marcus Stolte Holmberg, EU-expert respektive chef för internationella sektionen på SKR, Sveriges kommuner och regioner.
SKR är en medlemsorganisation som verkar i kommuners och regioners intresse. När Sverige tar över EU-ordförandeskapet jobbar SKR med att stärka delaktighet och samrådsformer. Detta genom att utbilda och informera den lokala nivån om vilka möjligheter till inflytande som finns. Under ordförandeskapet kommer också ett antal möten att arrangeras runt om i Sverige och här finns det en möjlighet att sätta fokus på utmaningar på lokal nivå.
Programledare är som vanligt Karin Flordal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kulturpolitiken har en särskild plats i EU-samarbetet, bland annat genom de europeiska kulturhuvudsåren men också genom kopplingen till grundläggande värden som yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Samtidigt omfattas kulturpolitiken inte av särskilt mycket lagstiftning på EU-nivå, vilket gör att frågorna inte aktualiseras av EU-ordförandeskapet på samma sätt som många andra.
Detta avsnitt av Sieps utbildningspodd om EU-ordförandeskapet gästas av Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet som är Sveriges största kulturmyndighet och en av regeringens expertmyndigheter. Under ordförandeskapet kommer Kulturrådet att vara med och arrangera en konferens som ska handla om bland annat just konstnärlig frihet. Samtalet kretsar också kring kulturpolitikens roll för relationen mellan Europas folk, mångfald och internationellt utbyte.
Programledare är som vanligt Karin Flordal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Europaparlamentet och ministerrådet är de två lagstiftande institutionerna i EU. När Sverige blir ordförande i ministerrådet nästa år kommer samarbetet med parlamentet att vara extra viktigt då en av Sveriges roller blir att representera samtliga EU:s medlemsländer i kontakterna med just parlamentet.
För att belysa Europaparlamentets roll under ett ordförandeskap gästas detta avsnitt av Klas Jansson, tillförordnad chef för Europaparlamentets representation i Sverige.
Som EU:s enda folkvalda församling har Europaparlamentet ett uppdrag att parlamentariskt granska kommissionen och rådet, samt dess ordförandeskap. En del i detta arbete är att granska och diskutera ordförandeskapets arbetsprogram och svenska ministrar kommer också att närvara vid parlamentets plenarsessioner i Strasbourg. När det kommer till trilogförhandlingar representeras parlamentet av en delegation som förhandlar med ministerrådet, lett av det svenska ordförandeskapet.
Programledare är som vanligt Karin Flordal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Som EU:s ordförandeland är det extra viktigt att ha en god relation till kommissionen, eftersom denna institution har exklusiv rätt att föreslå nya EU-lagar. Som ordförande är det alltså Sveriges uppgift att leda förhandlingarna mellan ministrar från alla EU-länder och uppnå en gemensam hållning till kommissionens förslag. Sedan är det också Sveriges uppgift att representera medlemsländerna i förhandlingar med kommissionen.
Gäst i detta avsnitt av Sieps utbildningspodd är Cecilia Thorfinn, kommunikationschef på EU-kommissionens representation i Sverige. Utöver att beskriva kommissionens roll i EU:s beslutsprocess lyfter Cecilia också ett antal exempel på frågor som kommer ligga på ordförandens bord i vår när Sverige innehar ordförandeklubban.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur kan civilsamhället bidra i ordförandeskapsarbetet? Har de en uttalad roll? Det pratar vi om i veckans avsnitt av utbildningspodden då vi träffar Ida Ragnarsson och Peter Sörbom på biståndsorganisationen CONCORD. Utöver detta pratar vi också om hur en civilsamhällesorganisation som CONCORD arbetar med EU-frågor och hur de bidrar till att höja kunskaperna bland sina 81 medlemsorganisationer. Vi pratar också om hur de arbetar med sina systerorganisationer på europanivå och också arbetar i en ordförandeskapstrio.
Programledare är som vanligt Karin Flordal, utbildningsansvarig på Sieps och dagens gäster är Ida Ragnarsson och Peter Sörbom från CONCORD.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Genom EU-medlemskapet lämnar riksdagen över en del makt till EU, men regeringen har också skyldighet att förankra ställningstaganden i EU-frågor i riksdagens EU-nämnd. Men vilken roll spelar riksdagen när Sverige tar över EU-ordförandeskapet? För att belysa detta gästas detta avsnitt av Sieps utbildningspodd om EU-ordförandeskapet av Tuula Zetterman, chef för Riksdagsförvaltningens EU-samordning.
Även under ordförandeskapet kvarstår regeringens skyldighet att informera och samråda med EU-nämnden vid ställningstaganden. Men som ordförande är också regeringen en oberoende medlare när man leder arbetet i rådet.
Ordförandeskapet har också en parlamentarisk dimension. Det handlar om att sammanföra parlamentariker från alla EU:s nationella parlament i konferenser som diskuterar aktuella frågor utifrån ett parlamentariskt perspektiv.
I avsnittet avhandlas också sådant som riksdagsutskottens roll, vad subsidaritetsprövning innebär och vad Cosac är. Programledare är som vanligt Karin Flordal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
EU-lagstiftning förhandlas ofta fram i en trilog, det vill säga en informell förhandling mellan kommissionen, rådet och EU-parlamentet. Under ordförandeskapet nästa år kommer Sverige att leda rådet i denna typ av förhandlingar. Det betyder alltså att Sverige får ett mandat att representera alla EU:s medlemsstater när ny EU-lagstiftning tas fram.
Detta avsnitt av Sieps utbildningspodd om EU-ordförandeskapet gästas av Jakob Lewander, som är utredare på Sieps. Han har varit med och skrivit en publikation om trilogförhandlingar och ger en bakgrund till varför triloger har blivit allt vanligare, vilka problem som de kan föra med sig och vilka krav processen ställer på Sverige som ordförandeland.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sveriges riksdag deltar i EU-arbetet. Det gör övriga medlemsstaters nationella parlament också. I detta avsnitt reder vi ut hur de deltar och att det sker på olika sätt i olika medlemsstater. Vidare pratar vi om vid vilken tidpunkt de involveras – det sägs ju ofta att det är viktigt att vara med så tidigt som möjligt. Därefter diskuterar vi vad sker i nationella parlament under ett ärendes gång. Vi diskuterar också vad subsidiaritetsprincipen innebär och när denna prövningsmöjlighet infördes och i vilken utsträckning den används.
Programledare för Sieps utbildningspodd är som vanligt Karin Flordal.
Tyvärr gjorde ett tekniskt problem att inledningen av detta avsnitt inte håller samma höga ljudkvalitet som trogna lyssnare vant sig vid.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sveriges EU-ordförandeskap påverkar svenska myndigheter på olika sätt. Detta avsnitt av Sieps utbildningspodd gästas av Olov Schultz, ansvarig för det internationella sekretariatet på Boverket. Boverket inledde sina förberedelser inför ordförandeskapet redan 2019. Utöver att vara delaktiga i förhandlingar kring förordningar och direktiv så har man också ett uppdrag att anordna en konferens om grön omställning med titlen Den gröna staden. Offentlig sektor, näringsliv och olika organisationer från samtliga medlemsstater kommer att bjudas in och samlas i Malmö. Det bästa sättet för tjänstepersoner på myndigheter att förbereda sig inför våren är att vara påläst och att ha förståelse för spelplanen, förklarar Schultz.
Programledare för Sieps utbildningspodd är som vanligt Karin Flordal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sverige ingår i en trio med de länder som har haft EU-ordförandeskapet under 2022: Frankrike och Tjeckien. Detta avsnitt av Sieps utbildningspodd gästas av Markus Johansson, forskare i statsvetenskap vid Sieps, som berättar mer om hur triosamarbetet fungerar. Bland annat resonerar vi kring syftet med triosamarbetet; att samordna arbetet och skapa kontinuitet och balans i Rådet. Vi pratar också om innehållet i 18-månadersprogram, som trion tar fram tillsammans och som ligger till grund för det 6-månadersprogram som varje ordförandeskap tar fram för just sitt halvår.
Programledare för Sieps utbildningspodd är som vanligt Karin Flordal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Förbereder sig svenska myndigheter inför det svenska ordförandeskapet? Varför och hur görs detta? Det är frågor som vi kommer att ta upp i några avsnitt framöver. Först ut är Kemikaliemyndigheten och vi träffar Ing-Marie Olsson Ressner, Enhetschef för enheten Utveckling och EU-koordinering. Ing-Marie berättar om hur en EU-tung myndighet löpnade arbetar med EU-lagstiftning och tillsyn samt hur förberedelsearbetet tillsammans med Miljödepartementet går till.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nuförtiden är EU-ordförandeskap Brysselbaserade. Detta till skillnad från de tidigare gånger Sverige haft den rollen. Men vad innebär det egentligen? För att svara på det gästas detta avsnitt av Eva Schultz. Hon arbetar på Sveriges ständiga representation i Bryssel, där hon bistår Sveriges EU-ambassadör med att samordna förhandlingsarbetet. Därmed befinner hon sig mitt i det sammanhang där mycket av arbetet med ordförandeskap sker.
Häng med i ett samtal som bland annat tar upp vad de avser i Bryssel när vi säger brysselbaserat, vad ett råd på representationen gör, vad Coreper I och II är och vad som menas med Antici.
Programledare är som vanligt Karin Flordal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
EU:s ordförandeland har som huvudsaklig uppgift att driva unionens gemensamma agenda framåt. Men det finns också möjligheter för ordföranden att påverka dagordningen. Det menar Mats Engström, senior analytiker på Sieps, som har skrivit en publikation om just dagordningsmakten och ordförandeskapet.
Men för att kunna påverka EU:s dagordning behöver vissa förutsättningar vara på plats, menar Mats Engström. Ordförandeskapet måste fungera bra som helhet, med respekt för den befintliga dagordningen. Då kan ordförandelandet lägga tonvikt på frågor av intresse. Väl förberedda informella möten är också ett bra forum för att föra upp frågor på EU:s agenda, och som arrangör för dem kommer Sverige att kunna utöva inflytande.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad betyder EU-ordförandeskapet för den svenska regeringen? EU-minister Hans Dahlgren gästar detta avsnitt av Sieps utbildningspodd och beskriver ordförandeskapets huvudsakliga uppgift: att driva förhandlingar och uppnå resultat. För det behövs kompetens, förberedelser och kontakter med europeiska ministerkollegor. Inte mindre än 2000 möten ska förberedas.
Avsnittet tar också upp vad det svenska valet betyder för ordförandeskapet, vad samarbetet i trion betyder och vilka områden det svenska ordförandeskapet kommer att fokusera på. Programledare är Karin Flordal, utbildningsansvarig på Sieps.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vid årsskiftet tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Men vad innebär detta ordförandeskap egentligen? För att reda ut det gästas detta avsnitt av Sieps utbildningspodd av Göran von Sydow, direktör på Sieps. Han beskriver hur det kommande ordförandeskapet skiljer sig från de två tidigare ordförandeskap som Sverige har haft. Kärnuppgiften, att leda rådets arbete, är sig lik på många sätt. Men sedan Sverige sist höll i ordförandeklubban har Lissabonfördraget trätt i kraft vilket innebär viktiga skillnader. Programledare är Karin Flordal, utbildningsansvarig på Sieps.
Detta är det andra avsnittet i en serie om det svenska EU-ordförandeskapet 2023. Fler avsnitt följer efter sommaren.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Under den första halvan av 2023 är Sverige ordförande för Europeiska unionens råd. Just nu pågår förberedelser på många håll: i riksdag och regering, bland myndigheter och i kommuner och regioner. Givetvis också på Sieps som bland annat har i uppdrag att utbilda offentlig sektor i hur EU och dess beslutsprocesser fungerar.
I detta premiäravsnitt av Sieps utbildningspodd om det svenska EU-ordförandeskapet träffar programledaren Karin Flordal, utbildningsansvarig på Sieps, Louise Bengtsson, forskare i statsvetenskap vid Sieps och samordnare för myndighetens verksamhet i anslutning till ordförandeskapet.
Detta är det första avsnittet i en serie om det svenska EU-ordförandeskapet 2023. Det publiceras samtidigt som del två, som tar upp frågan om vad det innebär att vara EU-ordförande.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.