Эпизоды
-
Resten af Danmark kan lære noget af socialpædagogerne, når vi taler om mistrivsel.
For billedet af, at knap halvdelen af danske børn og unge mistrives, blev en bredt accepteret sandhed i den danske offentlighed - men det er et misvisende billede. Og det kan risikere at tage fokus fra de børn og unge, der er i reel mistrivsel.
I denne episode har vi inviteret medforfatter til bogen ’Trivsel og mistrivsel – mellem offergørelse og kompetencegørelse’ Lars Qvortrup i studiet.
Hør ham fortælle, hvad er op og ned, når vi taler trivsel og mistrivsel blandt danske børn og unge, hvordan vi undgår, at de, der reelt mistrives bliver klemt og glemt – og hvad Lars mener resten af Danmark med fordel kan lære af socialpædagoger.
FAG&VIDEN: Her finder du flere podcasts, artikler og faglig e-læring om og til socialpædagoger
Medvirkende: Lars Qvortrup, professor emeritus, DPU.Tilrettelæggelse og produktion: Mads Christian Heede, Kontekst&LydRedaktør: Frederikke Halling Hastrup
-
Som socialpædagog vil du formentlig møde borgere med udviklingshandicap, der bærer på traumer – både store alvorlige traumer fra overgreb eller tvang, men også mindre traumer, som er kommet af situationer, som vi andre måske ikke umiddelbart ser som et traume.
Og pga. deres funktionsnedsættelse kommer reaktionerne på traumet oftere til udtryk gennem handlinger end ord – fx som udadreagerende adfærd eller selvskade.
Så hvordan støtter du bedst disse mennesker og ser traumet bag deres adfærd?
I programmet møder du psykolog Janne Østergaard Hagelquist og socialpædagog Lasse Veise Poulsen – og de giver dig en masse praksisnær viden om bl.a.:
- Hvordan traumer viser sig i adfærd hos borgere med udviklingshandicap
- Hvordan du arbejder traumeinformeret ud fra STORM-modellen
- Hvordan livshistorier er et effektivt redskab til at forstå traumer
Pssst!Vidste du, at du som medlem af Socialpædagogerne kan tage et e-læringskursus, hvor du lærer endnu mere om traumer - og mentalisering? Find det og læs mere her.
Du kan også lytte til vores podcastepisode om livshistorier her.
Eller dykke ned i dette faglige tema om traumer.
Medvirkende: Lasse Veise Poulsen, socialpædagog på botilbuddet Tårnly på Sødisbakke. Janne Østergaard Hagelquist, psykolog og medejer af Center for Mentalisering
Tilrettelæggelse og produktion: Mads Christian Heede / Kontekst & lyd
-
Пропущенные эпизоды?
-
Får du vendt arbejdsdagen med dine kolleger inden vagten slutter?
Som socialpædagog er dine vigtigste arbejdsredskaber dig selv og din faglighed, og derfor er det også ekstra vigtigt, at du og dine kolleger har mulighed for at sparre med hinanden. Og her kommer ’Kollegial sparring’ ind i billedet.
Kollegial sparring er en metode til systematisk at få snakket om dilemmaer og svære situationer med dine kolleger - hvor man skemalægger sparringen og prioriterer den i dagligdagen.
I podcasten får du masser af praktiske råd til at komme i gang med Kollegial sparring, og så hører du, hvordan metoden har forbedret både samarbejdet, det psykiske arbejdsmiljø og fagligheden på Bostedet Dalen-Skrænten i Vejle.
Medvirkende: Micha Klausholm, socialpædagog på bostedet Dalen-Skrænten i Vejle Kommune - Dorthe Schmidt Jensen, afdelingsleder på bostedet Dalen-Skrænten i Vejle Kommune - Hans Marstrand Jensen, seniorkonsulent hos CRECEA.
Tilrettelæggelse og produktion: Mads Christian Heede / Kontekst & lyd
-
Hvis du arbejder med børn og unge med en autismediagnose, så bliver du også nødt til at forholde dig til kønsidentitet. Der er nemlig et stort overlap mellem autisme og det, der hedder kønsdysfori – altså følelsen af, at der er en uoverensstemmelse mellem ens biologiske køn og det køn, man oplever sig selv som.
Faktisk er det overlap så stort, at mere end hver tredje, der træder ind ad døre til sexologisk klinik for at blive udredt for kønsdysfori, har autisme – men hvordan kan det være, at det forholder sig sådan?
Det har Helle Høgh undersøgt. Hun er antropolog ved Metodecenteret, og i denne episode kan du høre hende fortælle om de tre forskellige måder, man kan forklare sammenhængen på: den biologiske, den psykologiske og den sociologiske.
LÆS OGSÅ: Sådan taler du om kønsidentitet med borgeren
Medvirkende: Helle Høgh, antropolog og chefkonsulent hos MetodecentretTilrettelæggelse og produktion: Mads Christian Heede
-
'Moralsk stress er det sunde menneskes reaktion på arbejdsvilkår, der er blevet så forringet, at man ikke kan udføre sit arbejde og være stolt'.
Sådan siger psykolog Dorthe Birkmose i denne episode, hvor du kan høre hende forklare, hvordan moralsk stress kan føles, hvorfor den opstår, og hvilke forskellige mestringsstrategier, vi tyer til, hvis vi oplever at skulle gå på kompromis med vores faglighed pga. de vilkår, vi arbejder under.
Dorthe Birkmose vil også gerne have os alle sammen til at råbe "PSEUDO!" noget mere. Hør hvorfor i podcasten...
Medvirkende: Dorthe Birkmose, psykolog, forfatter og foredragsholderTilrettelæggelse og produktion: Mads Christian Heede / Kontekst&Lyd
-
Hvorfor kan mennesker med autisme være i højere risiko for at udvikle spiseforstyrrelser? Hvad er de psykiske sårbarheder, der oftest optræder sammen med en spiseforstyrrelse – og hvordan kan du som socialpædagog støtte de mennesker, der, pga. en underliggende psykisk sårbarhed, er i risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse?
Det er nogle af de spørgsmål, du får svar på i denne episode, hvor psykolog og seniorforsker Loa Clausen fortæller om forskellige typer af spiseforstyrrelser, og deres indvirkning på- og sammenspil med andre diagnoser.
FAGLIG REFLEKSION: Brug episoden til at reflektere over din egen praksis – download dette dokument med spørgsmål
Medvirkende: Loa Clausen, psykolog og seniorforsker i Børne og Ungdomspsykiatrien på Aarhus Universitetshospital.
Tilrettelæggelse og produktion: Mie Brandstrup / Genlyd Podcast
-
Psykolog og forfatter Dorthe Birkmose udgav for 11 år siden den indenfor velfærdsområdet storsælgende bog 'Når gode mennesker handler ondt', der satte begrebet forråelse på dagsordenen - og de psykologiske dynamikker, der kan føre til forråelse hos velfærdsmedarbejdere som fx socialpædagoger. Hun satte fokus på, at det ikke er individet, der er ondt, men at alle mennesker kan opleve knappe ressourcer og få den afmagtsfølelse, der kan føre til forrået adfærd over for borgere, kollegaer eller pårørende.
Nu er Dorthe Birkmose aktuel med en ny og stærkt revideret andenudgave af bogen. For selvom tabuet er brudt i den offentlige samtale, så er forråelse - og de psykologiske dynamikker, der giver forråelsesrisiko - stadig et tabu i den enkelte kollegagruppe, mener Birkmose.
I podcasten fortæller hun også om håb - og om de skridt vi kan tage væk fra forråelsen.
Medvirkende: Psykolog og forfatter Dorthe Birkmose
Tilrettelæggelse og produktion: Mads Christian Heede / Kontekst&Lyd
-
Konflikter findes på alle arbejdspladser - ofte som et udtryk for, at de ansatte har forskellige behov og ønsker til faglighed, kommunikation, opgaver og værdier. I denne podcast har vi fokus på, hvordan du som leder håndterer og forebygger konflikter.
-
Lønstigninger, forbedrede tillæg for arbejde på skæve tidspunkter og en bedre pension. Det er nogle af resultaterne af overenskomstforhandlingerne på det offentlige område, OK24, der netop er afsluttet. Hør hvad resultaterne betyder for dig – og hvilke modydelser arbejdsgiverne har fået i forhandlingerne.
I denne episode kan du også høre, hvad formand for Socialpædagogerne Benny Andersen er mest stolt af ved OK24 og han omvendt ville ønske, det var lykkes at få med i aftalen.
Få svar på alle dine spørgsmål OK24 og se hvad aftalen betyder for dit arbejdsområde på www.sl.dk/ok24
Medvirkende: Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne
Tilrettelæggelse og produktion: Mads Christian Heede / Kontekst & Lyd
-
Medledelse er et opgør med den traditionelle hierarkiske ledelsesform – og sætter i stedet teams, medarbejdere og fagligheden i fokus.
Når medledelse fungerer, styrker det arbejdsfællesskabet omkring kerneopgave, og et team bliver mere effektive – ligesom det kan være med til at øge medarbejderengagement og forebygge meningstab, stress og sygemeldinger.
I podcasten kan du høre, hvad medledelse er, hvordan man arbejder med det i praksis – og hvilke faldgruber man som leder skal undgå. Medledelsesrådgiver Mette Aagaard beskriver, hvad der skal til at for at indføre medledelse - og socialpædagog Simone Wils Lystbæk, som er ansat på et botilbud med medledelse, fortæller, hvad medledelse betyder for hendes faglighed, engagement og arbejdsglæde.
-
Spiseforstyrrelser bliver tit betegnet som en mestringsstrategi og en måde at få orden på et indre kaos, der kan lindres med mad, restriktioner eller omfattende motion.Man kan være genetisk eller miljømæssigt disponeret for at udvikle en spiseforstyrrelse. Men ofte vil der være en udløsende faktor. Det kan være negative kommentarer om krop og vægt eller en livsbegivende, der fører til en psykisk belastning. Derfor er det vigtigt som fagperson eller pårørende at være nysgerrig på, hvorfor spiseforstyrrelsen er blevet et brugbart værktøj.I podcasten møder vi to socialpædagoger fra det specialiserede botilbud Windsor, som er målrettet mennesker med spiseforstyrrelser. Her arbejder man pædagogisk med Dialektisk Adfærdsterapi og med Low Arousal-tilgangen og at støtte beboerne i at lære at lave kædeanalyse – hvordan tanker, følelser og impulser hænger sammen.
Medvirkende: Sabine Klinker, vicedirektør i Foreningen Spiseforstyrrelse, Berit Barnard, socialpædagog, Windsor, Liselotte Larsen, socialpædagog, Windsor
Tilrettelæggelse og produktion: Mie Brandstrup, Genlyd Podcast
-
Hvad er din livshistorie?
De fleste af os vil nok pege på vores kærester, familie og jobs som vigtige milepæle i vores liv. Men for personer med kognitiv funktionsnedsættelse såsom personer med udviklingshandicap kan det være svært at holde fast i erindringer og viden om, hvor de kommer fra, og hvem de er.
Følelsen af ”historieløshed” kan have store konsekvenser for en persons udvikling. Det kan føre til mistrivsel og rodløshed. Og samtidig kan det gøre det socialpædagogiske arbejde i forhold til relationsdannelse og pædagogik sværere.
I podcasten hører du om hvad livshistorier er og hvordan man bedst arbejder med dem til målgrupper som for eksempel personer med udviklingshandicap.
BRUG PODCASTEN: Download dette refleksionsværktøj, og brug det som redskab til at forankre din nye viden om livshistorier
Medvirkende: Anette Bech, socialpædagog i Landsbyen Sølund - Camilla Grann, Specialpædagogisk konsulent i Landsbyen Sølund
Tilrettelæggelse og produktion: Mads Christian Heede / Kontekst & Lyd
-
Spædbarnsterapi er en metode til at løsne op for traumer, som er opstået i den tidlige start på livet. Voldsomme episoder såsom omsorgssvigt eller tvangsanbringelse kan sætte dybe spor i børns mentale og fysiske udvikling, og det er derfor vigtigt, at barnet møder forståelse og interesse for den traumatiserende oplevelse.
Spædbarnsterapi er en terapiform, hvor man går ind og samtaler om personens oplevede traumer, hvor terapeuten sætter ord på det oplevede og personen får fortalt sin historie. På den måde er ordene med til at bringe orden i kaosset og traumet bliver en identificeret del af personens liv. Terapien og dens metode kan være gavnlig både for børn, unge og voksne med traumatiske oplevelser i bagagen.
I podcasten kan du høre om både den rene terapiform, og om, hvordan du kan bruge terapiens metoder pædagogisk i dit arbejde som socialpædagog eller plejeforælder.
BRUG PODCASTEN: Download dette refleksionsværktøj, og brug det som redskab til at forankre din nye viden om spædbarnsterapi
Medvirkende: Maj-Britt Weise, plejemor og socialpædagog - Jeanette Damgaard Skov, socialpædagog og familiebehandler - Inger Poulsen, psykoterapeut og partner i Dansk Institut for Spædbarnsterapi
Tilrettelæggelse og produktion: Mads Christian Heede / Kontekst & Lyd
-
Lønforhøjelse venter langt størstedelen af landets socialpædagoger. Det står fast efter, at trepartsforhandlingerne nåede sin afslutning i denne uge, og vi sikrede en historisk aftale som sikrer det socialpædagogiske område 690 millioner kroner henover de næste to år.
I denne episode dykker vi ned i hvad trepartsaftalen reelt betyder for dig som socialpædagog – og samtidig varmer vi så småt op til overenskomstforhandlingerne i 2024.
Få svar på alle dine spørgsmål om trepartsaftalen i Socialpædagogernes Q&A på vores hjemmeside www.sl.dk/trepart
Medvirkende: Benny Andersen, formand for SocialpædagogerneTilrettelæggelse og produktion: Mads Christian Heede / Kontekst&Lyd
-
Som leder har man ofte sine medarbejderes trivsel og tilfredshed i fokus, men i en travl hverdag med mange arbejdsopgaver, forventninger og krav, er det vigtigt også at huske sin egen trivsel. Den har nemlig stor betydning for din mulighed for at udøve god ledelse – og dermed sikre et godt arbejdsmiljø for dine medarbejderne.
I denne episode sætter vi derfor spot på krav og forventninger, arbejdstid, lukkede døre og rum til sparring. Altså: hvordan du som leder kan sætte mere fokus på din egen trivsel, og hvordan du i praksis får mere trivsel ind i din hverdag.
Ledermedlemmer af Socialpædagogerne får tre timers gratis (online) coaching med ledelsesrådgiver og coach, Naja Amelung. Klik her og læs mere om tilbuddet.
Find også mere faglig inspiration for ledere på socialområdet på www.sl.dk/leder
Medvirkende: Naja Amelung, selvstændig ledelsesrådgiver, coach og konfliktmæglerProduktion og tilrettelæggelse: Tue Sørensen, Aloud Media.
-
Vores sanser er konstant på arbejde. Men kommer de på overarbejde, får det konsekvenser for vores trivsel og udvikling, og kan fx resultere i udadreagerende adfærd eller selvskade. I dette afsnit om sanseintegration hører du, hvordan du kan arbejde med borgere med sanseforstyrrelser.
BRUG PODCASTEN: Når du har lyttet, kan du bruge dette refleksionsværktøj til at forankre din viden om sanseintegration i din egen praksis. Download det her
Sanseintegration er hjernens evne til at sortere, organisere og bearbejde sanseindtryk samt regulere og modulere, dvs. hæmme eller fremme information fra sanserne. Den udvælger altså, hvad der skal fokuseres på, og dermed bliver det, vi oplever, meningsfuldt.
Mange socialpædagoger arbejder med mennesker med sanseforstyrrelser - altså en sanseintegration, der er udfordret. Her vil sanserne registrere input i enten højere (overstimulering) eller mindre (understimulering) grad ift. normalen, hvilket kan føre til et øget stressniveau, fx mistrivsel, udadreagerende- eller selvskadende adfærd.
I podcasten bliver du klogere på sanseintegration og på, hvad der skal til for at sænke stressniveauet og skabe trivsel hos mennesker, hvis sanser er på overarbejde.
Medvirkende: Sati Jamnani, socialpædagog på Nødebogård (behandlingstilbud for unge med psykiske lidelser) og Oliver Laage, fysioterapeut med speciale i bl.a. sanseintegration.Tilrettelæggelse og produktion: Mads Christian Heede, Kontekst & Lyd.
-
- Det at tage et andet menneskes stemme på sig, og sige 'jeg har et bud på, hvordan det er at være dig' - det er det mest magtfulde sted, man kan stille sig. Så vi skal virkelig gøre os umage.'
Sådan siger psykolog Trine Uhrskov i denne episode om LA2(u), som er en videreudvikling af LA2 (Low Arousal 2) målrettet mennesker med udviklingshandicap, kognitive udfordringer og/eller intet verbalt sprog.
I episoden bliver du klogere op både det tilstræbte indefra-perspektiv, 'Trivselsøer' og 'Nøgleordslytning' - og hvordan uenighed kan være en motor til faglighed.
Brug podcasten til at sætte gang i den faglige snak om LA2(u): Download disse refleksionsspørgsmål
Besøg Socialstyrelsens hjemmeside for at se mere om LA2
Medvirkende: Nanine Elmeskov, socialpædagog på Krogsbølleparken, Center for Handicap Lolland og Trine Uhrskov, psykolog, udvikler af LA2/LA2(u) og indehaver af Sopra
-
- Tør I sige, hvad I tænker? Tør I tale om jeres fejl?...Tør I lade være?
Sådan spørger psykolog Rikke Høgsted i dette afsnit af Socialpædagogernes Podcast målrettet dig som leder på det socialpædagogiske område.
Psykologisk tryghed er særlig vigtig for fagfolk i psykisk krævende job som socialpædagoger, og derfor er det noget, du som leder, skal have fokus på. Når den psykologiske tryghed er høj, så er ens team bedre til at videreudvikle på hinandens idéer, det arbejder mere effektivt, og personaleomsætningen er lavere.
Du kan læse mere om psykologisk tryghed på Institut for Belastningspsykologis hjemmeside, hvor du også kan finde kurser, som er rettet mod ledere, samt den omtalte Rød-Grøn-Blå-model.
Medvirkende: Rikke Høgsted, psykolog og stifter og leder af Institut for Belastningspsykologi.Produktion og tilrettelæggelse: Tue Sørensen, Aloud Media.
-
Har du styr på etikken?
Etik er fundamentet for den gode socialpædagogiske praksis og et kompas, du altid kan navigere efter - uanset hvilken borgergruppe, faglig tilgang eller metode, du arbejder med.
Kan du begrunde og forsvare valg og handlinger rent etisk, har det en effekt på både den faglige indsats og jeres fælles arbejdsmiljø - men hvad vil det sige at handle etisk og at gøre sig etiske overvejelser?
I denne episode får du et brush up på Etisk Værdigrundlag for Socialpædagoger. Du kan bl.a. høre om den socialpædagogiske kerneopgave, de fem etiske grundværdier og hvordan de skal forstås i forhold til praksis.
Læs mere om Etisk Værdigrundlag for Socialpædagoger her
Sæt etik på dagsordenen til næste personalemøde
Vi har samlet en række etiske dilemmaer og råd til, hvordan man kan løse dem. Tag udgangspunkt i et af dem på næste personalemøde eller faglige dag, og sæt gang i den faglige og etiske refleksion.
Gå til temaet om etiske dilemmaer i socialpædagogisk praksis - om bl.a. selvbestemmelse vs. omsorgspligt og hygiejne.
Gå til temaet om etiske dilemmaer om forholdene på socialpædagogiske tilbud - om bl.a. ytringsfrihed og tavshedspligt, og samarbejde.
Medvirkende: Vivi Lauritsen, forstander på Voksne med Handicap i Ballerup Kommune og formand for Socialpædagogernes Etiske Udvalg Tilrettelæggelse og produktion: Mie Brandstrup, Genlyd Podcast
-
Kontaktpersonen er på ferie. En nær pårørende er død for flere år siden. En beboer er flyttet fra bostedet.Man har oplevet et tab, og nu sørger man.
Hos mennesker med udviklingshandicap kommer reaktionen på et tab - sorgen - ofte forsinket, og det kan være svært at forstå og formidle følelsen af sorg. Og som socialpædagog kan det derfor også være svært at opdage, at en uvant eller ændret adfærd hos en borger faktisk skyldes sorg.
Så hvordan kan du få øje på sorgen, og hvad er godt at gøre, når et menneske med udviklingshandicap sørger? Bliv klogere i dette afsnit.
REFLEKTER OVER EMNET: Brug dette værktøj til at sætte gang i den faglige refleksion over håndteringen af sorg
Medvirkende: Ingrid Folkmann Jensen, socialpædagog i Landsbyen Sølund - Line Rudbeck, præst og forfatterTilrettelæggelse og produktion: Mads Christian Heede / Kontekst&Lyd
- Показать больше