Эпизоды
-
In aflevering 1 van Uitgewrongen maken we kennis met Nur uit Indonesië. Ze vertrekt nadat haar man een ernstig ongeluk krijgt en ze de operatie niet kan betalen.
In Nederland zou ze aan de slag gaan bij een bekende bierbrouwer en veel geld gaan verdienen. Maar niets blijkt minder waar. De 56-jarige vrouw wordt uitgebuit, aangerand en moet een aantal keer op de vlucht voor een werkgever.
Het verhaal van Nur is nog maar een topje van de ijsberg, zegt Karin Burgerhout van FairWork, de organisatie in Nederland die strijdt tegen moderne slavernij en slachtoffers helpt. De drempel om hulp te zoeken is hoog, zegt Burgerhout. Deze vrouwen hebben veel te verliezen.Ook de familie in het thuisland weet vaak niet hoe de situatie in Nederland écht is, zegt Joanna van Migrante International, een organisatie die zich inzet voor vele Filipijnse arbeidsmigranten. ‘We even have an expression when go abroad to work: "I am going to enslave my self."
-
"Ik werk zeventien uur per dag, zeven dagen per week. Het is net een gevangenis", vertelt Karen, een Filipijnse vrouw, die als huishoudster van een ambassadeur een jaar lang opgesloten zit in een suite van het Hilton in Den Haag. Karen maakt lange dagen, beschikt niet over haar eigen bankpas en mag niet alleen naar buiten.
Via Facebook komt ze in contact met FairWork, met de 70-jarige Cora. Zij heeft in dezelfde situatie gezeten en probeert nu lotgenoten te helpen. Met hulp van Cora weet Karen uit het Hilton te ontsnappen.De general manager van het Hilton reageert geschokt wanneer hij het verhaal van Karen hoort. Voor de microfoon reageren gaat hem echter een stap te ver. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er sinds 2016 verschillende stappen zijn gezet om de positie van migrantenwerkers te verbeteren.
We spreken ook met Conny Rijken, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen over deze casus. De immuniteit van diplomaten is erg ingewikkeld, zegt zij.
-
Пропущенные эпизоды?
-
De 50-jarige Zaenal stond drie jaar geleden nog op de rijstvelden in Surabaya. Het kost hem moeite om zijn gezin te onderhouden. Hij hoort van een vriend hoe de banen in Nederland voor het oprapen liggen en stapt op het vliegtuig. Maar de realiteit blijkt anders. Zaenal gaat aan de slag als oppas voor een 82-jarige man. Diens dochter, die zegt als advocaat te werken, huurt hem in. Ze blijkt een voorkeur te hebben voor Indonesische werkers zonder papieren. Zaenal blijkt niet haar enige slachtoffer. Bij FairWork zijn al veel meer klachten over uitbuiting door deze vrouw binnengekomen.
Tesseltje de Lange, hoogleraar Europees migratierecht, vreest dat door de tekorten in de zorg deze vorm van moderne slavernij vaker gaat voorkomen. Uitzendreus Frank van Gool in Venlo deelt haar zorgen en roept Nederlandse politici op ‘wakker te worden’. ‘Zonder arbeidsmigranten buiten Europa gaan wij het niet redden.’