Эпизоды
-
I denne episoden får du høre mer om det digitale verktøyet, Samtavla. Professor Ingvill Rasmussen fra Pedagogisk Institutt ved Universitetet i Oslo forteller om forskningen og samarbeidet som ligger bak utviklingen av denne webapp'en, hvorfor klasseromssamtalen er av verdi og hvordan du kan bruke verktøyet som støtte i undervisningen.
https://talkwall.uio.no/#/
-
I dagens episode stifter vi nærmere bekjentskap med Curipod, det norsk-utviklede digitale verktøyet som bruker nysgjerrighet som fasilitator til dypere læring og større engasjement.
Frikk Fossan, medgründer og CTO i Curipod, forteller om hva de vektlegge og hva de har latt seg inspirere av i forbindelse med utvikling av Curipod. Ikke minst får du som lytter et innblikk i hvordan Curipod kan brukes i undervisningen.
https://curipod.com/
-
Пропущенные эпизоды?
-
I dagens episode hører du fra skaperne bak kjemi-podcasten, Rosa Begerglass. Universitetslektorene Cecilie T. Riksem og Gro A.H. Bjørnøy forteller om sine erfaringer med å starte med podcast uten noen forkunnskaper og hva det har betydd for studentene , undervisningen og dem.
https://www.ntnu.no/ojs/index.php/lol/article/view/4009
https://lingu.no/pages/poddskolen
-
I dagens episode snakker Camilla Cahill og Pia Lorentzen Skjennum med Geir Isaksen fra Forsvarets Høyskole om hvordan Forsvarets Høyskole har implementert flere vellykkede kurs med bruk av omvendt undervisning, problembasert læring og digitale verktøy. Kursene gjennomføres med forventningen om at problembasert læring gir dypere læring for studentene.
Men hvilke fallgruver finnes?
Hvordan håndterer man uforberedte studenter i læringssituasjonen, og hva bør lærerne tenke på når de skal lage digitalt innhold?
Og kan man faktisk oppnå dypere læring ved å kombinere omvendt undervisning, problembasert læring og digitale verktøy?
-
I denne episoden blir du introdusert til den nye språklæringsplattformen lingu.com og læreverket "Samanehs reise" som Lingu nylig har lansert. Lingu's EdTech visjon bunner i et ønske om å bringe teknologien til læreren. Du hører om utviklingen av plattformen, som ble gjort i samarbeid med lærerne på Lingu, og hvordan spillifiserte oppgaver gjør språklæring mer engasjerende og sosialt for språkinnlærere. Bli med og få et innblikk i mulighetene som ligger i fremtidens læringsteknologi!
-
Informasjonssikkerhet og personvern blir både viktigere og vanskeligere når undervisning foregår mer og mer digitalt. Registrering av persondata på app’er og nettsteder kan ofte medføre usikkerhet for lærere og kursdeltagere, særlig i forhold til det nye og omfattende GDPR-regelverket. I dagens episode belyser vi et vanskelig tema med hjelp fra Ida Sernerberg programleder og faglærer i digital markedsføring hos Noroff, og Naomi Freeman teknologi direktør ved Lingu.
-
Vi setter fokus på rapporten om fleksibel opplæring som NIFU, Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, nylig laget på oppdrag fra Kompetanse Norge, og betydningen av funnene for lærere i voksenopplæringen. Eline Wigdel, seniorrådgiver ved seksjon for fleksibel læring i Kompetanse Norge og Marie Aalen, lærer ved Rosenhof voksenopplæring deler sine tanker og innspill rundt rapporten.
-
I denne episoden snakker vi med professor Andreas Lund ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, Marie Jacobsen Lauvås, daglig leder i Capeesh og Kristine Lund fra Norsk Kylling. Først får vi høre fra Andreas Lund som forteller oss om hvorfor lærere bør tenke på seg selv som designere. Så ser vi på kriteriene til Kompetanse Norge setter til Fleksibel Opplæring og vurderer app'en Capeesh utifra dem. Til slutt i episoden hører vi om en bedrift som har vært med på å designe innhold og utforme enkelte språklæringsscenarioer for sine minoritetsspråklige ansatte.
-
I dagens episode er det fokus på hvordan teknologi og morsmål gjør det mulig å lage skreddersydde løsninger for innlærere av norsk. Vi hører fra Marit Lunde fra NAFO om prosjektet, Fleksibel opplæring, og fra Marie Jacobsen Lauvås om språkapp'en, Capeesh. Til slutt forteller Andreas Lund om hvordan digitalisering og økt samhandling på tvers av land og kulturer, har endret måten vi underviser og lærer på.
-
I løpet av 2020 og 2021 har et nytt klasseskille blitt tydelig i samfunnet vårt. Dette digitale klasseskillet handler ikke bare om lærerens kompetanse og deres tilgang til læringsressurser, men kanskje vel så mye om deltakerne. Det er et sprik mellom de ferdighetene deltakerne må ha for å få tilgang til det digitale klasserommet og kunnskapsnivået om denne gruppen hos de som utvikler digitale læringsverktøy. Forsker Halla Holmarsdottir viser i sin forskning til dette spriket, og konstaterer at forskjellene som finnes i samfunnet vårt gjenspeiles i den digitale sfæren. Hvordan påvirker dette voksne innlærere med lavt utdanningsnivå, og hva har blitt gjort for å gi denne gruppen oppfølging i den digitale transformasjonen?
I denne episoden skal vi få høre om denne utfordringen fra tre ulike synspunkt. Vi har med oss Halla Holmarsdottir - spesialist på marginalisering i utdanning, Anke Houben - lærer ved Skullerud voksenopplæring og Rama Jama - som selv har hatt voksenopplæring og nå jobber i Oslohjelpa.
Link til forskningsprosjektet DigiGen:
https://www.oslomet.no/en/research/research-projects/digigen
-
Opplever du at nettundervisningen ofte kun blir snakkende hoder på skjerm? Vil du lære mer om hvordan du som lærer kan tilføre en fysisk dimensjon til nettøkten? I denne episodene snakker vi med Jørgen Moltubakk, forfatteren, podcast-verten, foredragsholderen og læreren som brenner for en undervisning som det gnistrer av! Han forteller om sine erfaringer med improvisasjon som et redskap for dypere læring i undervisningen. Vi ser på om dette har overføringsverdi både for digital undervisning og fra et voksenopplæringsperspektiv. Bli med og lær om verdien av effektiv kommunikasjon og å øve seg god.
-
God læring skjer gjerne der mennesker er trygge, inspirerte og på bølgelengde med hverandre. Vil du lære hvordan du lager et slikt miljø for dine elever i det digitale klasserommet, uten å slite deg helt ut?
I denne episoden skal vi snakke med Geir Sand, som i dag forsker på relasjonsbygging på nett, om hvordan vi kan ivareta det sosiale aspektet innen digital undervisning på best mulig vis. Han bruker festen som et bilde på hvordan du dyrker fram en god samarbeidskultur digitalt, der du som lærer viser vei og stimulerer elevene til å lære av hverandre, synkront og asynkront. Bli med på festen, og bli inspirert!
Link til prosjektet til Geir Sand:
https://www.notion.so/GONLINE-fc93ba444ed848bcb9410553cecfe295
-
Det digitale klasserommet kan føles som en alternativ virkelighet der andre regler råder - en verden gjennom speilet, som Alice opplevde i eventyrland.
I denne episoden får du møte Ragnhild Lund og Marius Vøllestad, som begge kan smykke seg med tittelen "årets nettpedagog"! Sammen skal vi finne svar på spørsmålene:
Hvordan kan vi best navigere i ukjent terreng? Er tidsforståelsen vår den samme på nett? Hva med rollene som lærer og elev - hvordan samarbeider vi virtuelt for å skape et godt klima for læring? Og hva med den sosiale dimensjonen?
Pust dypt, og bli med oss inn i en ny verden!
https://issuu.com/fleksibel_utdanning_norge/docs/veleder_fun_nettversjon_small_7c3b161159dda
-
Klikk på linkene for mer informasjon om prosjektene og ressursene som blir nevnt i episoden.
Forskeren Greta Bjørk Gudmundsdottir som leder det såkalte TRIO prosjektet ved UIO:
https://www.uv.uio.no/ils/forskning/prosjekter/trio/index.html
Geir Sand Nilsen, initiativtakeren til «PÅLOGGA» en digital dugnad til støtte for lærerne:
https://emea01.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.palogga.no%2F&data=04%7C01%7C%7C6a16d2fbd032441b4e9d08d8bc7354f9%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637466550811481088%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=MMpZOO%2Fs4tbwRx5L9Wnr0lMCmszkCXshdW9UOQiP2Aw%3D&reserved=0?
Kari Olstad seniorrådgiver hos Fleksibel utdanning på Nett, som representerer nettlærerne:
https://issuu.com/fleksibel_utdanning_norge/docs/veleder_fun_nettversjon_small_7c3b161159dda