Эпизоды
-
Sveriges finansminister öppnade i föregående vecka för att sälja SBAB - Sveriges enda helt statsägda bank. I veckans andra poddavsnitt tar vi motsatta greppet: borde banksektorn i större utsträckning förstatligas? Med vinster på över 200 miljarder - mer än dubbla Sveriges försvarsbudget - samtidigt som det är krig i Europa och många hushåll går på knäna, ställer vi oss idag frågan om konkurrensen på bankmarknaden fungerar som den ska - och om det finns andra alternativ. Välkommen på en resa där vi avhandlar allt ifrån räntenetton, till Blackrock och vår alldeles egen bostadsmarknad. Häng med!
-
Är du förstagångslyssnare eller bara sugen på att höra lite mer om poddens deltagare? Detta är avsnittet som ger en kort recap av vilka vi är som sitter bakom mikrofonerna och hur det kom sig att vi hamnade här. Därtill flera avslöjanden: Vem har gått modell på New York Fashion Week? Går det att gå ur Socialdemokraterna? Och vem är mest godtrogen? Dessutom: nördintressen, Ozempic, nattklubbshistorier från uppväxten och oväntade partytrick. Välkommen till säsong två!
-
Пропущенные эпизоды?
-
Vad betyder egentligen tysk inrikespolitik för mig? Kanske inte en fråga man ställer sig varje dag, men kanske borde göra oftare utifrån landets position som världens tredje största ekonomi, näst största givarland till Ukraina och motor i EU. I skenet av högerextrema Alternative für Deutschlands (AFD) framgångar i flera delstatsval och EU-val tidigare dryftar vi idag vilken väg Tyskland tar framöver - och vilka konsekvenser det får för oss. Dessutom ställer vi oss frågan: vad har Ungerns ekonomi gemensamt med två falafelstånd en vanlig söndag i Berlin? Häng med!
-
I veckans avsnitt tar vi tempen på den stora industriella omställning som sker uppe i Norrbotten och Västerbotten, vilket förväntas kräva att hundratusentals människor flyttar till mellersta och norra Norrland. Samtidigt brottas företagen och kommunerna med kompetensbrist, välfärden går på knäna och inflyttningen lyser med sin frånvaro. Så hur ger man kommunerna och regionerna rätt förutsättningar för att vara attraktiva för sina invånare? Och vad är egentligen bra landsbygdspolitik? Dessutom: strandskydd, beskattningsmandat, nattåg och hundspann. Häng med!
-
Årets torraste avsnitt? Eller viktigaste? I veckans podd tar vi oss an den statsbudget som regeringen och Sverigedemokraterna lagt fram för 2025 där några av huvudreformerna var sänkt skatt för de som tjänar mest, återvändarbidrag för flyktingar och subventioner av fossila bränslen. Därtill: sjukvårdsvarsel, trickle down economics, tandvårdsbidrag och regeringsmatte. Dessutom bjuds det på het debatt om fördelningspolitik. Häng med!
-
Om mindre än en månad går det amerikanska folket till val - efter en valrörelse med historiskt högt tonläge, två mordförsök, utbytta presidentkandidater - och ett val som av båda sidor utmålas som existentiellt. Vad händer egentligen om USA faller samman? Och vad har lett landet hit? Dessutom: popikoner, partibytare, Romarriket och abortfrågan. Häng med!
-
Med halvtid i mandatperioden kastar vi oss i detta avsnitt över eftervalsanalyserna från valforskningsprogrammet vid GU som nu har kommit. Dels för att försöka förstå varför riksdagsvalet 2022 slutade som det gjorde, men också för att svara på 1 000 000-kronorsfrågan: vilka partier finns kvar i riksdagen efter nästa val? Dessutom: Sveriges minst populära parti, kulturkonservativa trender, DI weekend, quiz och stödröster. Häng med!
-
Identitetspolitik - vad är det? Ett urvattnat politiskt begrepp som man beskyller meningsmotståndare för att jobba med? Eller ett potentiellt destruktivt medel för att nå politisk makt och mobilisera en rörelse genom fördomar om andra grupper? Den frågan tar vi oss an i veckans avsnitt. Dessutom: Sveriges största facebookgrupp, Stockholmare som älskar att bli hatade, porrknuttar, och fördoms-quiz. Häng med!
-
Med eskalerande gängvåld är det inte konstigt att det talas mycket om repression i kriminalpolitiken - en fråga som regeringen sannolikt vann valet på 2022 - men att tala om förebyggande insatser är det desto svalare intresse för. I kvällens avsnitt dyker vi därför ner i kriminologiska forskningsrapporter, nattfotboll, satsningar på idrotts- och föreningsliv och andra förebyggande insatser. Dessutom: fritidsgårdens vara eller icke vara, social kontroll, gymnasiebehörighet, impulsivitet och att inte stjäla oxfilé på Hemköp. Så häng med i ännu ett avsnitt!
-
Ja, när hörde du senast om att det svenska mediestödet är i förändring? Eller har du ens hört om det? Precis innan sommaren kom besked i en av de frågor som gått under radarn sista tiden - nämligen vilka medier som får och inte får ta del av det nedbantade mediestödet. Är det bara en liten sparåtgärd i statsbudgeten? Eller finns det en risk att flera röster slås ut ur det svenska demokratiska samtalet? Dessutom: Svensk sovjetisk utveckling, lågflygande citat och vad som händer när ett samhälle stänger ner möjligheten till opposition. Och vilka antidemokratiska förslag ligger härnäst i pipelinen? Häng med!
-
I veckans avsnitt diskuterar vi den högerextrema konspirationsteorin om att en maktelit iscensatt ett folkutbyte för att behålla makten i västliga länder, en idé nu som åter vädrar luft - i svensk riksdag. Så vad innebär denna teori i praktiken och vartifrån kommer den? Därtill: solskyddstips, konsekvenser av migrationsstopp, fascistiskt identitetsbygge och sexorgier i Bryssel. Välkomna till ännu ett avsnitt!
-
2014 kom partiet Feministiskt Initiativ (FI) in i EU-parlamentet och var ytterst nära att ta sig in i Riksdagen - men vad har hänt därefter? I detta avsnitt får ni hänga med i ett samtal där vi dryftar Gudrun Schyman, politisering av begreppet feminist, metoo, feministiskt bistånd, soft girls, Sean ”Diddy” Combs och anti-kvinnorörelser. Häng med!
-
Hur kommer det sig att 75% av svenskarna vill ha skarpare klimatåtgärder, medan regeringen hävdar att deras klimatpolitik är den som folket har valt? Och varför syns det inte i Sverigedemokraternas politik att en tydlig majoritet av deras väljare är tydligt oroade för klimatet? I dagens avsnitt djupdyker vi i SOM-institutets underlag till Klimatpolitiska rådet och ger oss på den svenska klimatpolitikens vara eller icke vara. Därtill: Pollenallergi, rysk logik och klassfrågor. Häng med!
-
Oavsett om du vill att Sverige anlägger helt nya städer, lägger ner Riksbanken, eller inför basinkomst är det här avsnittet för dig som tycker att den politiska debatten saknar storslagna visioner och diskussioner om vad vi som samhälle faktiskt skulle kunna göra tillsammans. Avsnittet tar vid där det förra slutade - och djupdyker i anledningarna till avsaknad av politisk ambition i vårt avlånga land. Har det alltid varit så? Vad ligger bakom att det är så just nu? Och vilka förutsättningarna finns för att uträtta stora politiska ambitioner i Sverige? Dessutom: Göta kanal, demokratins organisering, galna reformer och frånvaron av svensk konsensuspolitik. Välkommen till ännu ett avsnitt!
-
Är det respektlöst att snacka snus i en valrörelse? Och har de stora svenska partierna några drömmar om samhället? Frågor som dessa besvaras i kvällens avsnitt där vi tar tempen på vilka ambitioner de stora politiska partierna har haft i upptakten av EU-valrörelsen, vilket leder oss på en vandring i jaktens, snusets och bilkulturens förtecken. Häng med!
-
I kvällens avsnitt lägger vi allt fokus på EU-valet den 9 juni och vad det egentligen är som vi går till valurnorna för. Med 7,5 högskolepoäng EU-kunskap betar vi idag av EU:s komplexa styrning, dynamiken i hur lagförslag tas fram och hur denna även påverkar hur stora delar av övriga världen sedan väljer att lagstifta. Vi varvar med svenskt lobbyarbete, favorit-EU-frågor, usbc-kontakter, Dunning-Kruger-effekten och varför din röst kan vara dubbelt värd i valet som komma skall. Och är det EU:s fel att vi inte kan förstatliga bankerna? Häng med!
-
Klingar Rödgrön röra, Timbro och Slöseriombudsmannen bekant? Och har du någonsin funderat på vem eller vilka som lägger stora resurser på att få oss att tycka på ett visst sätt? Poddgänget har tagit på sig foliehatten och internetstalkar i kvällens follow the money-avsnitt tankesmedjor, opinionsbildare och upprop på nätet, där finansieringen på många håll i slutändan härleds till en gemensam nämnare. Häng med!
-
Tidigare i år briserade skoldebatten när miljardären Roger Akelius ville köpa in sig i skolkoncernen Academedia. Detta i syftet att göra utbildningen bättre, genom att låta pengarna stanna i bolaget och gå tillbaka till eleverna. Planerna fick aktien att störtdyka och säljaren Mellby Gård att häva köpet. Andra aktieägare kritiserade Akelius för hans prioriteringar och debatten om att ha Sveriges skolelever på börsen blossade upp igen.
I kvällens avsnitt går vi därför igenom en av världens mest attraktiva aktiemarknader - nämligen den svenska friskolan - som vi alla är med och finansierar. Vad är tanken med vinstdrivande skolor? Vad händer med eleverna om som skolan inte längre går med vinst? Och hur hamnade vi här? Dessutom: McDonald’s-franchise, liberal idéfilosofi, kommunalt självskadebeteende och en återblick till den klassiska filmen Kopps. Häng med oss, det blir kul! -
Med krig i närområdet, klimatkris, minskad andel demokratier i världen och ett USA som efter presidentvalet potentiellt skulle kunna backa från världsarenan - vilka globala politiska krafter tyr vi hoppet till framöver? Och vilka alternativ finns till rådande världsordning? Det blir som vanligt ett samtal om vitt och brett där såväl framtidsutopier som förutsättningarna för ett framtida Swexit dryftas, liksom vad ett EU-medlemskap nuförtiden egentligen innebär. Häng med!
-
Med en mer ojämlik fördelning av förmögenhet i Sverige än Ryssland, banker som har rekordvinster större än Sveriges hela militära budget, polarisering i politiken och en skola som sviktar - ställer vi oss idag frågan: Hur ser Sveriges framtidsutsikter ut till 2050? Finns det några tydliga politiska visioner? Och bygger vi ett samhälle som korrelerar med mänskligt välmående?
Tomas hinner även dela med sig av sina bästa aktietips i Wallenbergsfären och gamla bevingade citat får åter se dagens ljus, samtidigt som det skopas åt både höger och vänster. Häng med i ännu ett avsnitt, där vi ställer oss den klassiska 10-poängs-frågan: Vart är vi på väg? - Показать больше