Эпизоды
-
Coöperatieve bedrijven weten agrarische jongeren aan zich te binden maar moeten daar wel steeds meer moeite voor doen. In deze podcast zoeken we uit hoe de jongerenraden van de verschillende coöperaties de jongeren betrokken houden.
-
LTO Nederland en Nieuwe Oogst hielden afgelopen maand Het Grote Landbouwdebat, live vanuit een aardappelschuur in de Achterhoek. Centraal stond de vraag hoe de politiek boeren en tuinders perspectief wil bieden.
Tien politici gingen onder leiding van Roelof Hemmen met elkaar in debat. De politici die meededen, waren: Thom van Campen (VVD), Eline Vedder (CDA), Tjeerd de Groot (D66), Cor Pierik (BoerBurgerBeweging), Joris Thijssen (GroenLinks-PvdA), Ines Kostic (Partij voor de Dieren), Harm Holman (Nieuw Sociaal Contract), Sieta van Keimpema (BVNL), Roelof Bisschop (SGP) en Pieter Grinwis (ChristenUnie).
Esther de Snoo liet de aanwezige boeren uitgebreid aan het woord.
Het hele debat is te bekijken op nieuweoogstlive.nl.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Boer Bart verkoopt obligaties van zijn bedrijf zodat hij minder afhankelijk is van de bank. Inmiddels is er voor 375.000 euro aan obligaties verkocht van de melkveehouderij van Bartele en Rianne Holtrop. Jorien Slager, redacteur bij Nieuwe Oogst, zoekt Boer Bart in het Friese Rotstergaast op om er achter te komen of dit ook iets is voor andere boeren. ‘Heel veel boeren zeggen ‘als de bank het goed vindt dan pas kunnen we’, maar jij bent zelf diegene die de stappen moet zetten. Jij bent aan de leiding hoe jij je leven en bedrijf inricht.’
-
Oud-veehouder Jan Versluis in het Utrechtse Meerkerk deed anderhalf jaar geleden de laatste koeien weg en stort zich sindsdien volledig op de teelt van vezelgewassen, onder meer zonnekroon. Hoe beleefde hij de transitie van vee naar vezelgewas?
-
Is de appelbloesemkever een voorbode voor veel andere teelten als er middelen worden verboden? In deze podcast zoeken we uit wat de oorzaak is van de schade die deze kever veroorzaakt en de stappen die nu worden gezet om een middel toegelaten te krijgen.
-
LTO-vakgroep Melkveehouderij presenteerde onlangs haar toekomstvisie op de melkveehouderij. De visie, gericht op de thema's goed eten, mooi groen en sterk ondernemerschap, is een positief manifest als voorstel voor de toekomst. Het biedt een antwoord op de uitdagingen en veranderingen waar Nederlandse boeren en tuinders de komende jaren voor staan.
In deze podcast legt vakgroepvoorzitter Erwin Wunnekink uit hoe deze visie eruitziet. Aan tafel zitten ook studenten en toekomstig melkveehouders Mijke, Lieke en Arie. Ze leggen hun thuissituatie uit en reageren op de visie van LTO met de onderwerpen: dierwaardige veehouderij, bodem, klimaat, biodiversiteit en verdienmodellen.
-
Maandag gingen de stoppersregeling en de piekbelastersregeling van start. Hoofdredacteur Nieuwe Oogst Esther de Snoo praat hierover met Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof. ‘Als je ervoor kiest om stappen niet te zetten, betaal je daar ook voor.’
-
Landbouwwoordvoerder en campagneleider CDA Derk Boswijk is te gast in de Nieuwe Oogst-studio in Den Bosch. Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst, praat met hem over de Provinciale Statenverkiezingen, maar blikt ook vooruit. Hoe gaan we verder ten aanzien van het stikstofbeleid? ‘Er is veel spanning in de kamer over het maken van fouten. En dat is ook wel logisch, want als er een fout wordt gemaakt dan spreken we daar schande van.’
-
In deze podcast een interview van Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo met stikstofminister Christianne van der Wal. 'Verkiezingen maken stikstofaanpak spannender.'
Van der Wal en De Snoo praten in de podcast over de aanpak van de piekbelasters, de uitwerking van de gebiedsgerichte aanpak, het effect van de Provinciale Statenverkiezingen op de uitrol van het stikstofbeleid, de onwil van Brussel en ook de invloed van het Landbouwakkoord op de stikstofaanpak.
-
Met het groeiende aantal wolven in ons land, groeit ook de onrust bij de veehouders. Vooral in Drenthe en Gelderland vallen regelmatig landbouwhuisdieren ten prooi aan de wolf. In deze podcast buigen diverse betrokkenen zich over de vraag wanneer er een grens is bereikt wat betreft de schade door de wolf in ons land.
-
Landschaps- en zorgboerderij De Rökker in het Overijsselse Lonneker is een bedrijf dat continu in beweging is. Vroeger was het een melkveehouderij. Maar rond 2000 kwam daar de zorgtak bij, wat toen nog niet zo gangbaar was als nu. Erfcoach Gerrit Meutstege is al sinds die tijd betrokken bij het bedrijf van de familie Kiewik, een ondernemende familie met een pioniersmentaliteit.
-
Een groep boeren, vissers en bewoners van Texel riep op 8 juli de Vrije Republiek Tessel uit. Het was een publieksvriendelijke actie om aan te geven dat zij zich totaal niet kunnen vinden in de plannen van de overheid wat betreft stikstofreductie op het Waddeneiland.
De kersverse minister-president van Tessel en stikstofdeskundige Han Lindeboom heeft een plan uitgewerkt, waardoor er niet minder maar juist meer koeien op het eiland gehouden kunnen worden.
-
Dertig tweedejaars studenten van de HAS Den Bosch maakten in april een studiereis van een week door Denemarken. Nieuwe Oogst-redacteur John Lamers reisde mee in de bus en maakte samen met enkele studenten een podcast.
-
Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof beloofde eerder dit jaar een 'woest aantrekkelijke' stoppersregeling voor boeren die vrijwillig hun bedrijf willen beëindigen en zo bijdragen aan een reductie van de stikstofemissie.
Deze week werd duidelijk wat die regeling inhoudt: een marktconforme vergoeding van productierechten en het waardeverlies van de productiecapaciteit. Het kabinet wil hier in totaal 750 miljoen euro voor uittrekken, verdeeld over twee regelingen. In een interview met hoofdredacteur Esther de Snoo geeft minister Van der Wal aan wat ze met deze regeling beoogt en waarom ze hiervoor heeft gekozen.
-
Het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw start zondag 27 februari. Jorien Slager, redacteur bij Nieuwe Oogst en trouwe BZV-kijker, gaat langs bij Henk en Fiona uit seizoen zes. De twee zijn inmiddels getrouwd en ze hebben vier kinderen. Een echt succesverhaal dus. Maar hoe ging afspreken in het begin, hoe zorgden zij ervoor dat ze niet verklapten dat ze bij elkaar waren en wat komt er allemaal op je af als miljoenen mensen jouw gezicht in zo'n populair televisieprogramma zien?
-
Het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw start zondag 27 februari. Bijna vijfhonderd boeren meldden zich aan, wat betekent dat er nog heel wat vrijgezellen alleen op de boerderij zitten. Jorien Slager, redacteur bij Nieuwe Oogst en trouwe BZV-kijker, gaat langs bij Pieter en Loes Bosch van Farmdate. Waarom richtten zij een datingsite speciaal voor agrariërs op, vertegenwoordigt Boer Zoekt Vrouw de sector goed en waarom wilde eerst niemand meedoen aan het inmiddels populaire televisieprogramma?
-
Landbouwministers Henk Staghouwer (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) traden vijf weken geleden aan. Op initiatief van het NAJK en in samenwerking met Nieuwe Oogst gingen beide ministers in gesprek met agrarische jongeren.
-
De landbouwwoordvoerders van de coalitiepartijen gingen in gesprek met jonge boeren en tuinders. Dat gebeurde op het melkveebedrijf van Kees van Vuuren in het Utrechtse Montfoort.
Op de voergang van het melkveebedrijf spraken ze woensdagavond tijdens een webinar met jonge boeren en tuinders. Aanleiding daarvoor was het nieuwe regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Thom van Campen (VVD), Pieter Grinwis (CU), Tjeerd de Groot (D66) en Derk Boswijk (CDA) lichtten er het regeerakkoord toe.
Daarbij spitste de discussie zich toe op de punten die de agrarische jongeren in mei hadden ingebracht in de formatie. Dat manifest is opgesteld door NAJK en de coöperatieve jongerenraden van het agrobedrijfsleven. Op initiatief van het NAJK werd het webinar georganiseerd in samenwerking met Nieuwe Oogst.
-
Bollenjongens is een tiendelige televisieserie van Omroep West waarin Johan Overdevest een jaar lang elf jonge kwekers in de Bollenstreek volgt. In deze podcast van Nieuwe Oogst vertellen vier Bollenjongens er alles over.
-
De Tweede Kamer gaat donderdag in debat met landbouwminister Carola Schouten over de voorstellen die zij heeft gedaan voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. In deze eerste aflevering van de podcast Haagse Oogst blikken we met reacties uit de sector en de Tweede Kamer vooruit op het debat.
- Показать больше