Эпизоды
-
Storm Ruby verlaat Nederland. Naast persoonlijk leed, is er voor miljoenen aan schade. De regering past de Wet tegemoetkoming schade bij rampen toe. Nu komen business analist Noer Mohamedhoesein van het RVO en service delivery manager Richard Mulder van DICTU in beeld.
Met man en macht werken zij aan een formulier waarmee inwoners van de getroffen gebieden vergoedingsaanvragen kunnen indienen. Daar komt veel tijdsdruk bij kijken. ‘Ik verwacht dat collega’s hun lopende zaken opzijzetten zodat ze hierin volop kunnen meedraaien.’
-
De A15 en A20 liggen plat, mensen zitten vast in huis, de stroom is uitgevallen, treinverkeer gaat niet meer, water stroomt de metrotunnels van Rotterdam in. Storm Ruby heeft Nederland bereikt. Hoe evacueer je nu een heel dorp, terwijl het water door de straten klotst?
Informatieadviseur Joes Anema en zijn collega’s van het LOCC staan klaar om alle relevante informatie te verzamelen en de inzet van hulpdiensten te coördineren. Hulpverzoeken stromen binnen en er wordt op landelijk niveau besproken hoe een herhaling van 1953 voorkomen kan worden.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Wat je vooral niet wil, is dat je watersystemen 24 uur voor het hoogtepunt van een storm worden gegijzeld door ransomware. Maar wat als een cyberaanval al gaande is? Dat is hét moment om het NCSC erbij te halen, omdat de maatschappelijke impact groot is.
Cybersecurityspecialist Jeroen van der Linde en zijn collega’s beschermen ons tegen hackers. ‘Bij een melding vanuit Rijkswaterstaat bekijken we of we er naartoe moeten. We stappen in onze auto en kijken of we hen uit de crisis kunnen krijgen. Forensisch onderzoek is daar een belangrijk onderdeel van.’
-
Over 36 uur komt een ongekend grote storm aan land. Stormvloedkeringen zijn de volgende schakel in de keten van voorbereidingen hierop, waaronder de Maeslantkering. Marc Walraven, senior adviseur Stormvloedkeringen bij Rijkswaterstaat, vertelt Jim over de uitdagingen van het onderhoud van de Maeslantkering, een combinatie tussen een IT-systeem en een mechanische constructie. De Maeslantkering gaat automatisch dicht als de waterstanden hier aanleiding tot geven. En... het is zover, de Maeslantkering gaat sluiten.
-
De Waterkamer: het watermanagement-hart van Nederland en onderdeel van Rijkswaterstaat. Hier draait de monitoring van watersystemen op volle toeren. Service delivery manager Kaj-Jan Bouma zorgt ervoor dat dit soepel verloopt tijdens de dreigende hoogwatercrisis.
Er wordt een change freeze afgekondigd. Krijgen de Rotterdammers natte voeten? ‘Als wij het niet goed doen, heeft Rotterdam een gigantisch probleem, inclusief Dordrecht en alles wat erachter ligt.’
-
Bij het KNMI ontmoet Jim Stolze veiligheidsmeteoroloog Hisso Homan, die de eerste tekenen van storm Ruby waarneemt met behulp van complexe rekenmodellen. Een storm die waarschijnlijk over enkele dagen toeslaat. Gaat Hisso code rood afgeven?
Daarvoor vertrouwt hij op het werk van enterprise architect René Joosten, die ervoor zorgt dat de IT-infrastructuur van het KNMI betrouwbaar en veilig blijft. Of hij zenuwachtig wordt van de dreiging? ‘Komt er een storm op ons af? Dan hoort het hier eigenlijk business as usual te zijn.’
-
Ruby, de grootste storm ooit in Nederland, komt op ons land af. Wie zitten er bij de Rijksoverheid achter de digitale knoppen bij deze dreigende hoogwatercrisis? En wat doen deze, vaak onzichtbare, mensen achter de schermen precies?
In deze podcastserie bezoekt Jim Stolze zeven rijksorganisaties om te ontdekken wat het werk van De Nieuwe Dijkbewakers inhoudt. Van zware datamodellen feilloos laten draaien tot stormvloedkeringen bedienen, cyberaanvallen tegenhouden en digitale verzoeken voor hulpdiensten coördineren. Nederland draait op IT.