Adam Cwejman Podcasts
-
I "Filosoferna: Vetenskaplig revolution och upplysning" får läsaren stifta bekantskap med portalfigurer som Descartes och Spinoza och hur de bröt med det förflutna. Professor Svante Nordin är en av Sveriges främsta idéhistoriker och har skrivit åtskilliga verk om filosofins historia. Han samtalar med Adam Cwejman om hur hela den moderna världens tänkande uppstod.
-
"Insats pågår" är polismästaren Michael Fetz berättelse om ett liv i samhällets tjänst. Han var med om att grunda den svenska nationella insatsstyrkan och förbereda svensk polis på att förekomma och hantera terrordåd. Han talar med Adam Cwejman om hur brottsligheten förändrats, blivit råare och vad det har inneburit för polisen.
-
I "Volga och det inre Ryssland" får läsaren en reseskildring genom rysk historia, från medeltiden in i våra dagar. Statsvetaren Lena Jonson är en av Sveriges mest meriterade rysslandskännare. Under närmare ett halvt sekel har hon besökt, studerat och beskrivit utvecklingen i Ryssland. Hon samtalar med Adam Cwejman om vad Rysslands brokiga historia innebär för dagens politiska situation.
-
Kajsa Ekis Ekman är en av svensk vänsters mest orädda och stridbara skribenter, som har stakat ut en egen väg men som också ofta får utstå kritik från både vänster och höger. Hon pratar med Adam Cwejman om Sveriges snabba beslut att lämna alliansfriheten och genomföra en Natoansökan. De diskuterar även det svenska debattklimatet och hur Ekis Ekman ser på den utbredda intoleransen i den svenska offentligheten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
"Drottninggatan" är journalisten Åsa Erlandssons heltäckande redogörelse för terrordådet i Stockholm våren 2017. Läsaren möter poliserna, de drabbade och många andra som påverkades av dådet. Åsa Erlandsson samtalar med Adam Cwejman om hur det var möjligt att terroristens planering undgick rättsväsendet och hur dådet förändrade Sverige.
-
Paula Bieler var ett av Sverigedemokraternas största namn. Men år 2020 lämnade hon sin riksdagsplats, sina politiska uppdrag och avslutade sitt medlemskap i partiet. I veckans avsnitt berättar hon för Adam Cwejman om varför hon tog beslutet att lämna partiet och politiken.
De pratar också om omgivningens reaktioner när hon gick med i partiet, kritiken mot den politik som bedrivs i Sveriges riksdag samt hur hon tycker att svensk politik borde bedrivas i framtiden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
"Det fallna imperiet" är Martin Kraghs skildring av Rysslands långa stagnation. Från Sovjetunionens fall in i vår tid får vi blicka in i de många försök att återupprätta det ryska imperiets strålglans och storhet. Rysslandsexperten Martin Kragh samtalar med Adam Cwejman om eran Putin och vad den inneburit för omvärlden.
-
Är många makthavare omedvetna om sin egna makt? Vad räknas som statusmarkörer i dag? När är det bra med hierarkier och när är det mindre önskvärt? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om progressivitet, bigotta nättroll och kosmetisk mångfald.
Gäst i programmet är Adam Cwejman, politisk redaktör på Göteborgs-Posten.
-
Cwejman & Werner går i graven men var inte ledsna för det – nu finns det ny podd ute för er lyssnare. Lyssna på Samtal med Cwejman nu!
I Göteborgs-Postens nya podd kommer tidningens politiska redaktör Adam Cwejman att möta människor i samtal – som gräver djupare än vad som annars är vanligt i samtidens debattklimat.
I en tid när det behövs bättre förståelse för vad som händer i politiken och samhället så är det här en podd som strävar efter att stanna upp och skapa förståelse i en rörig tid.
Podden kommer släppas på tisdagar varje vecka med start den 18 oktober.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cwejman & Werner går i graven men var inte ledsna för det – nu finns det ny podd ute för er lyssnare. Lyssna på Samtal med Cwejman nu! I Göteborgs-Postens nya podd kommer tidningens politiska redaktör Adam Cwejman att möta människor i samtal – som gräver djupare än vad som annars är vanligt i samtidens debattklimat. I en tid när det behövs bättre förståelse för vad som händer i politiken och samhället så är det här en podd som strävar efter att stanna upp och skapa förståelse i en rörig tid. Podden kommer släppas på tisdagar varje vecka med start den 18 oktober. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Karriären gick spikrakt uppåt för Hamid Zafar. Som rektor på Sjumilaskolan i Göteborg lyckades Zafar vända en negativ spiral och plötsligt blev han ansiktet utåt för den stora frågan integration.
Alla ville kopplas samman med Zafar. Han blev kolumnist på flera plattformar, utsågs till årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus 2018 och 2019 fick han sommarprata i Sommar i P1.
Men 2020 framkom det i en granskning av Dagens Nyheter att Hamid Zafar under pseudonym uttryck antisemitiska och rasistiska åsikter på anonyma forum och Zafar försvann från offentligheten.
I premiäravsnittet av Å andra sidan – en samtalspodd med Adam Cwejman så pratar Adam och Hamid om vad som hände efter avslöjandet, vad tänker han idag om det som hände och de åsikter han uttryckt och vad tror han om framtiden?
I podden diskuteras också de frågor som Hamid Zafar offentligt engagerade sig i innan avslöjandet och vilka tankar han har kring de idag. Å andra sidan är en podd från Göteborgs-Postens ledarredaktion.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I Göteborgs-Postens nya podd kommer tidningens politiska redaktör Adam Cwejman att möta människor i samtal – som gräver djupare än vad som annars är vanligt i samtidens debattklimat. I en tid när det behövs bättre förståelse för vad som händer i politiken och samhället så är det här en podd som strävar efter att stanna upp och skapa förståelse i en rörig tid. Podden kommer släppas på tisdagar varje vecka med start den 18 oktober.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sakine Madon var en av dem jag såg upp till när jag började skriva mot slutet av 00-talet. Då var hon redan en orädd debattör som tog strid för grundläggande liberala värden, mot hederskultur och mångkulturalism, mot identitetspolitik och för yttrandefrihet. Hennes tankeskärpa och totala avsaknad av konflikträdsla inspirerade mig. Att hon vågade!
I dag har några av de ställningstaganden som gjorde henne obekväm i offentligheten nästan blivit okontroversiella. Som att vara emot hederskultur. Andra frågor är precis lika aktuella då som nu – som den om yttrandefrihetens gränser.
I dagens podd pratar vi om Sakine Madons nyutkomna bok Inget är heligt (Fri tanke) som handlar om de senaste två decenniers debatter på dessa teman. Våra åsikter överlappar fortfarande på nästan alla områden som boken behandlar, och de två böcker jag har skrivit (den första ihop med Adam Cwejman och den andra ihop med Anna-Karin Wyndhamn) tar upp en del av exemplen som hennes gör. Därför försöker jag utforska de punkter där jag själv har svårt att hitta bra svar, samt också de trätofrågor som ändå finns. Migrationen är en sådan fråga, där Sakine är avsevärt mer generös i sin hållning än jag. Jag frågar om våra respektive bakgrunder kanske spelar in på något sätt, hon med sin flykt till Sverige i minnet och jag som har alla mina rötter här.
En fråga jag ställer är hur den demografiska förändringen av Sverige påverkar möjligheten att försvara de liberala värden hon håller högt. Jag menar att det är så, och att det påverkar fri- och rättigheterna människor i praktiken har, men här blev samtalet lite mer av en debatt. Ni får höra själva.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Björn Werner och Adam Cwejman tycker väldigt olika om ett NATO-medlemskap. Men en sak är de överens om - det handlar inte i första hand om landets säkerhet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Björn Werner och Adam Cwejman tycker väldigt olika om ett NATO-medlemskap. Men en sak är de överens om - det handlar inte i första hand om landets säkerhet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Показать больше