Anna Hammarén Podcasts
-
2008 ska Troels Hansen flyga ett plan från USA hem till Göteborg men på 3 000 meters höjd går något fel. De kraschar ner i Ishavet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Troels Hansen älskar flygplan och motorer, han arbetar som pilot och flygplanstekniker. I december 2008 planerar han att tillsammans med sin australiensiska kollega Oliver Edwards-Neil flyga hem ett tvåmotorigt flygplan från USA i olika etapper via Kanada, Grönland och Island hem till Göteborg.
Får problem hundratals kilometer från civilisationenDe första etapperna går utan anmärkningar och söndagen 7 december lyfter de från Wabush i norra Kanada. Planen är att landa på Grönland. Denna sträcka beräknas ta fyra timmar och ska till stor del flygas över Ishavet.
Det som till en början är en fantastisk kvällsflygning med en magnifik solnedgång blir snart en mardröm. Något är fruktansvärt fel. Först stannar en av motorerna, sen kollapsar även den andra.
Medverkande: Troels Hansen och Martina Wallén Hansen
Reporter: Anna Hammarén
Producent: Håkan EngströmEn produktion från 2016.
-
Avsnitten slår som spön i backen! I dagens avsnitt pratar vi med fantastiska dokumentärfilmaren Anna Hammarén, som är en av tre personer bakom dokumentären Det ska va gött och leva. Vi pratar bland annat om att gå igenom ett arkiv på över 40 års produktion, om att en pandemi kanske var tur i oturen och om att prata med medlemmarna om Peters bortgång.
Filmen går på bio ytterligare någon vecka, så passa på att se den!
Ljudet i avsnittet är ibland något haltande, men ni får ha överseende. Ni hör ju vad vi säger. Eller måste vi säga vad ni hör?
-
Regeln i Kalahariöknen är att aldrig lämna bilen. Jenny och Helene står i det brinnande gräset och inser plötsligt att de inte har någonting kvar: inga kläder, inget vatten och ingen bil.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SVT-medarbetarna Jenny Söderqvist och Helene Åberg jobbar i ett biståndsprojekt i Botswana. På safari i Kalahariöknen börjar deras bil plötsligt att brinna, innan den till slut exploderar.
Nu börjar en kamp för att överleva mot nätternas köld, dagarnas hetta – och mot de vilda rovdjuren.
Räddningen ska bli oväntad, med hjälp från högsta politiska ort – och i form av en konservöppnare.
Programmet är gjort av Anna Hammarén.
Producent: Martin Jönsson
Slutmix: Bengt Pettersson
Göteborg, sommaren 2020.
-
Regissör, författare, 58 år. Född i Lysekil, bosatt i Göteborg. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Björn Runge berättar om hur han som femtonåring finner ett rum med oanade möjligheter, en plats där han blir lugn och fokuserad, som blir en flytväst för livet. Rummet är kreativiteten och hans uttryck blir den rörliga bilden. Film, men sedan även teater.
Om hur diagnosen hudcancer, malignt melanom, plötsligt ställer hans liv i ett nytt ljus. Om att leva i periferin, men inte ensam. Hustrun Lena har alltid funnits vid hans sida, som både livs- och arbetskamrat. Om att vilja sluta göra film, men bli lockad tillbaka.
”Jag blev väldigt förvånad. Det var första gången någon hade hört av sig och undrat över mitt beslut. Och jag kände henne knappt.
”Jag kommer sända dig filmmanus”, sa hon. Du ska icke sluta filma, det ska jag se fan ta mej se till! Sa hon och la på.”Om arbetet med den amerikanska filmen The Wife med skådespelaren Glenn Close som gick upp i många av världens länder.
”Hon lyssnade och därefter berättade hon för mig om något väldigt privat från hennes liv som hade med manuset att göra. Efteråt kan man säga att vi båda visade våra emotionella biljetter för varandra för jag tror att om det ska bli en bra film så måste författaren, regissören och skådespelarna veta varför de ger sig in i just den här filmen.”
Om Björn RungeHar regisserat succéfilmen The Wife där samarbetet med Glenn Close belönades med en Golden Globe och en Oscarsnominering. Har skrivit och regisserat ett stort antal långfilmer, kortfilmer och teaterpjäser. Den hyllade pjäsen Jag är en annan nu, om sjukdom och livslögner, turnerade nyligen med Riksteatern.
Filmen Om jag vänder mig om fick flera Guldbaggar, en Silverbjörn och Blaue Engel för bästa europeiska film. Den bildar tillsammans med filmerna Mun mot mun och Happy end den så kallade Befrielsetrilogin.
Uppmärksammades för debutromanen Det allra enklaste. Är en stor beundrare av Stanley Kubrick.
Producent: Anna Hammarén