Anneli Zvejnieks Podcasts
-
Operasångaren om balans i livet och musiken som mänsklighetens sista utpost.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Operasångaren Rickard Söderberg har sjungit på flera av operavärldens stora scener och varit programledare i radio för ”Operahuset i P2” och i SVT för ”Gatans kör” och ”Hjälp! Jag ska gå på opera”. Rickard Söderberg har också deltagit i ”Melodifestivalen”, ”Let’s dance” och ”Körslaget”.
Rickard Söderberg är aktuell med boken ”Transformation” om hur han ändrade sitt sätt att leva från att vara sönderstressad till att få ett mer harmoniskt och hälsosamt liv.
– Jag pratar om hur det är att balansera genom livet som en rymdvarelse i en grottmänniskas kropp. Och om musik som mänsklighetens sista utpost.
Om Rickard Söderberg:Operasångare, 46 år
Född i Halmstad, bosatt i Malmö
Tidigare Sommarvärd 2017
Producent: Anneli Zvejnieks
-
Tonsättare. Född i Motala, var bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 1999.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
"Det är väl en kreativitet jag har inom mig som jag inte kan stoppa riktigt. Den bara väller ut ur mig."
Så beskriver tonsättaren Sven-David Sandström sitt skapande i Sommar i P1, som sänds postumt.
Sven-David Sandström gick bort den 10:e juni i år. I programmet, som spelades in i maj, berättar han hur hans närmare 600 verk ofta skrevs snabbt och alltid med blyerts på papper, hur han tänkte när han skapade musik för kyrkoåret och hur Bach hjälpt honom över snåriga stigar när han inte vetat vad han ska göra.
"Han är stjärnan som man kan lyssna på , som man kan luta sig mot och som man kan vara säker med."
Sven-David Sandström har även komponerat kör- och orkesterverk samt tolv operor och i Sommar tar han upp hur det vackra och sköna kan irritera människor. Han berättar hur pianostycket Fantastia som han komponerade i början av 1990-talet nästan väckte avsky för att det var för romantiskt.
Sven-David Sandström var professor i komposition vid Musikhögskolan i Stockholm och vid Indiana University i USA och fick sitt genombrott på 1970-talet med orkesterverket Through and through. Ett av hans mest kända verk är The High Mass för vilket han belönades med en Grammis för bästa klassiska skiva 1995.
Om Sven-David SandströmSven-David Sandström var en av Sveriges främsta tonsättare och skapade närmare 600 verk under sin livstid.
Genombrottet, även internationellt, kom på 70-talet med orkesterverket Through and through. Bland mängden kompositioner kan nämnas High Mass och Requiem: De ur alla minnen fallna över förintelsens barnamord som kallats för ett av 1900-talets viktigaste svenska verk. Han skrev, liksom förebilden J.S. Bach, musik till kyrkoårets samtliga söndagar. Komponerade kör- och orkesterverk samt tolv operor, den senaste med libretto av Niklas Rådström.
Han var professor i komposition vid Musikhögskolan i Stockholm och vid Indiana University i USA. Känd för att skriva sina verk snabbt och med blyertspenna på papper.
Sven-David Sandström var kreativ och komponerade in i det sista. Han spelade in sitt Sommar i maj och avled 10 juni i år.
Så här sa han själv om sitt program:
Livet kan bli väldigt intressant, väldigt nytt och väldigt annorlunda om man vågar satsa på nya saker. Jag säger ja till nästan alla förfrågningar jag får och om detta handlar mitt Sommar.
Producent: Anneli Zvejnieks
-
KOCK, KRÖGARE, KOKBOKSFÖRFATTARE, 43 år. Född i Helsingborg, bosatt i Stockholms skärgård. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Kocken Paul Svensson vill i sitt Sommar i P1 inspirera till att i matlagningen jobba i symbios med naturen. Att använda all mat vi köper hem och inte som idag slänga en tredjedel. Han ser matsvinn som en premiumresurs.
Varför ratar vi en morot med udda form? Varför slänger vi morotsblasten istället för att äta den? Varför ser vi en soltorkad tomat som en delikatess men en skrumpen eller kantstött tomat som något vi bör slänga? "Med lite mer nyfikenhet kan vi nyttja 200% av det vi odlar och därtill njuta av 200% smak", säger Paul Svensson i sitt Sommarprogram. "Till exempel blasten på en morot, morotspersiljan, varför skär vi bort och kastar den när den egentligen är en utsökt välsmakande ört?"
Paul Svensson driver idag bland annat en restaurang som tar till vara på just matsvinn. Sådant som butikerna inte kan sälja. Han har också i sina menyer vänt på etablerade sanningar som att grönsaker ska vara tillbehör till kött och inte tvärtom.
"Grönsaker har mer att erbjuda upplevelsemässigt än kött. Lax med fänkål och citron kan vändas till fänkål och citron med lax. Alltså grönsaken i huvudrollen istället för köttet."
Om Paul SvenssonEngagerad i frågan om hållbar njutning. Fokuserar på det ekologiska och växtbaserade köket i sin restaurang på Fotografiska i Stockholm, utsedd till världens bästa museirestaurang. Kombinerar smaksensationer med hållbarhet i pop-up restaurangen ReTaste.
Tidigare kreativ ledare på stjärnrestauranger som Bon Lloc och F12 i Stockholm.
Medverkat i en rad tv-program, bland annat Landgång i SVT, Kockarnas kamp och Sveriges yngsta mästerkock i TV4. Belönad för sin kokbok Paul grillar. Har även gett ut böckerna Pauls kök: En grönare matfilosofi, Nya husmanskosten och Grilla vego.
Producent: Anneli Zvejnieks
-
MUSIKER, JOURNALIST, 46 år. Född i Sigtuna, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Musikern Uje Brandelius berättar om popbandet Doktor Kosmos och om när monologföreställningen Spring, Uje, spring, fick en annan innebörd när han drabbades av Parkinsons sjukdom.
Uje Brandelius berättar om hur han märkte de första tecknen på att han vid 44 års ålder fått Parkinsons sjukdom. Plötsligt blev det svårt att skruva i en glödlampa.
Han berättar om hur bandet Doktor Kosmos bildades tillsammans med vännerna från gymnasiet i Gävle och hur de blev vänsterrörelsens husband som spelade på rockfestivalernas största scener. Efter att ha varit popagitator i 15 år blev han pressekreterare för Vänsterpartiet. När han fick sin diagnos kändes politiken som ett avslutat kapitel och han skapade en monologföreställning med musik från sin skiva Spring, Uje, spring, vars ord nu fick en ny, konkret innebörd. Hans största olycka blev hans största framgång.
Uje Brandelius redogör för Uje-metodens tre steg. Hans egen psykologiska terapimetod när man mår fördjävligt, men tycker att det verkar lite flummigt med psykologer.
Programmet avslutas med en fråga till kärleken.
Om Uje BrandeliusHar det senaste året turnerat med den hyllade musikföreställningen Spring Uje, spring! om att mitt i livet få diagnosen Parkinsons sjukdom.
Det sjunde albumet med popbandet Doktor Kosmos släpps i augusti. Debuterade i våras med barnboken Hemma hos Harald Henriksson. Varit programledare i Sveriges Radio för flera program i P3 och P4.
Var tidigare pressekreterare för Vänsterpartiet.
Namnet Uje är bildat av de första bokstäverna i föräldrarnas namn: Ulla och Jerker.
Producent: Anneli Zvejnieks
-
OPERASÅNGARE. I programmet hör vi om hur Rickard Söderberg fick modet att stolt gå i högstadiekorridorerna med grönt hår och om hans eviga tro på kärleken.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
År av mobbing på högstadiet lärde operasångaren och Tv-profilen Rickard Söderberg olika överlevnadsstrategier, som att trycka ett block mot bröstet i korridorerna för att inte bli nypt och att gå in bakvägen för att inte synas.
”Men inte ens den lättaste make-up är lätt att bära i en tung skolmiljö, och den tvingar mig att gå min egen väg; oftast den som leder in från baksidan av skolan. Där går jag in. Den stora entrén är för riskabel att gå, om man inte just den dagen är sugen på att bli inlåst på toa.”
För 30 år sedan lämnade Rickard Söderberg sin högstadieskola och i hans program skickar han en stor försonande kram till sina gamla belackare. Vi hör hur mobbarnas blickar satt sina spår och om kampen att få vara den man är.
Dessutom berättar han om vägen till och från operascenen och om kärlek som det största att försvara.
Om Rickard SöderbergTenor som haft flera stora roller på operascener i Sverige och utomlands. Gjort en soloturné som sitt alias Gaytenor. Är även utbildad pianist. Under våren programledare för hyllade Gatans kör i SVT.
Krönikör, debattör och opinionsbildare i bland annat hbtq- och miljöfrågor. Programledare för radioprogrammet Operahuset i P2. Tävlat i Körslaget och Let’s dance. Står bakom manus och libretto till operetten Teaterhotellet på Ystads teater i sommar.
Har på Skansens initiativ uppdaterat nationaldagsbakelsen.
Producent: Anneli Zvejnieks