Björn Siesjö Podcasts
-
Kalle Berg reder ut de storpolitiska reaktionerna efter att en docka av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hängdes utanför Stockholms stadshus i förra veckan. Fanny Wijk berättar om en legosoldat från den ökända ryska Wagnerarmén som flytt över gränsen till Norge, och som nu vill vittna om arméns brutala metoder. Och så kommer Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö och pratar om omdebatterade byggen runt om i stan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur planera vi hållbart och bygger klimatsmart i Göteborg? Återbruk och cirkularitet är ord som förekommer flitigt när vi pratar om hållbar stadsutveckling, men vad är det egentligen, och hur får vi fart på det klimatneutrala byggandet?
Initiativ tas på olika håll, men en utmaning är att få omställningshjulet att börja snurra i den takt som behövs för att nå målen. Hur ska det gå till?
Stadsarkitekt Björn Siesjö med gäster: Anders Carlsson, FoU- och hållbarhetschef på Derome och Nina Jacobsson Stålheim, utvecklingschef ekologisk hållbarhet på AB Framtiden
-
I en stadsdel finns och verkar olika aktörer med olika ansvarsområden, kompetenser, kunskaper och resurser. En väg att samverka är genom ett så kallat BID, Business Improvement District.
Idén med BID Gamlestaden har varit att skapa förutsättningar att tillsammans hantera problem och förverkliga möjligheter i den långsiktiga stadsdelsutvecklingen. Vilka effekter har BID som samarbetsform haft för stadsutvecklingen i Gamlestaden?
BID Gamlestaden har funnits i cirka 20 år och är det äldsta BID influerade samarbetet i Sverige. Det är ett formaliserat samarbete mellan 50 fastighetsägare och 11 förvaltningar i Göteborgs kommun samt polismyndigheten.
Stadsarkitekt Björn Siesjö med gäster: Helena Holmberg, företrädare för BID Gamlestaden och Mattias Westblom, projektledare stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad. Båda har jobbat med utvecklingen av Gamlestaden i över 10 år.
-
Hur, och varför, är kultur viktigt för stadsutvecklingen? Trycket från urbanisering och exploatering har gjort att konst och kultur ofta trängs bort från centrala och attraktiva lägen. Kulturverksamhet är inte en kapitalstark bransch som genererar stora vinster och kan betala höga hyror. Trots det har kultur och god stadsutveckling ett tydligt samband – kulturens roll i stadsutveckling handlar om att ta tillvara människors kreativa kraft och vidareutveckla platsers befintliga kvaliteter.
I detta avsnitt av Götepod gästas Björn Siesjö av Johan "Red Top" Larsson, stadsutvecklare på Business Region Göteborg, kulturentreprenör och Sara Schütt, chef på kulturstrategiska enheten på kulturförvaltningen Göteborgs Stad.
-
Göteborg har antagit ett ambitiöst miljö- och klimatprogram och har dessutom utsetts till en av EU:s 100 klimatneutrala städer. Det innebär att Göteborg ska vara en av föregångsstäderna i Europa och visa vägen för omställningen. Men vad krävs för att vi ska lyckas i klimatomställningen och vilken roll spelar stadsutvecklingen?
Stadsarkitekt Björn Siesjö med gäster: Karin Bjerner, utvecklingsledare på miljöförvaltningen, Göteborgs Stad och Lena Holmberg, lärandestrateg inom innovationsprogrammet Viable Cities.
-
I tio år har arbetet med Älvstaden satt tydliga avtryck i Göteborg. Enligt visionen ska centrala staden dubbleras i storlek och växa med 25 000 nya lägenheter och 50 000 arbetsplatser. Göteborg ska växa ihop, kärnan ska bli starkare och staden ska möta vattnet, med alla möjligheter och utmaningar det innebär.
Vad har hänt i centrala Göteborg under visionens första tio år och vad är på gång? Hur väl står sig visionen inför framtiden? Det diskuteras i höstsäsongens första avsnitt av Götepod.
Stadsarkitekt Björn Siesjö med gäster: Adelina Lundell, processledare hållbarhet på Älvstranden Utveckling och Ola Serneke, VD Serneke Invest.
-
Vi är mitt i en byggboom i Göteborg och förra året blev över 5 000 nya bostäder inflyttningsklara. Men hur påverkar den pågående stadsutvecklingen de av oss som är hemlösa idag och vilka insatser görs för att förebygga hemlösheten?
Stadsarkitekt Björn Siesjö med gäster: Anna Holmqvist, avdelningschef boende och hemlöshet i Göteborgs Stad och Patrick ”Patti” Hansén, ansvarig hemlöshetsarbete på Räddningsmissionen.
-
Göteborg ska vara en hållbar stad, öppen för världen. Detta uppnås genom att planera för en nära, sammanhållen och robust stad. Det är utgångspunkten för ny översiktsplan för Göteborg. Men vilka möjligheter finns i staden och vilka är utmaningarna? Är översiktsplanen genomförbar?
Lyssna på ett samtal om stadens övergripande plan när det kommer till stadsutveckling.
Stadsarkitekt Björn Siesjö gästas av Anna Olsson, projektledare för Göteborgs nya översiktsplan och Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare på KTH.
-
Göteborg är inne i sitt största utvecklingssprång i modern tid. Staden växer snabbt och 2040 väntas vi vara 120 000 fler göteborgare. Därför förtätar vi och bygger bostäder, arbetsplatser, parker och infrastruktur. Men riskerar vi samtidigt bygga bort vårt kulturhistoriska miljöer? Hur gör vi för att behålla stadens historiska förankring i en tid av snabb omvandling?
Stadsarkitekt Björn Siesjö med gäster: Ylva Berglund, antikvarie på Göteborgs stadsmuseum och Hans Bjur, arkitekt, professor i stadsbyggnad på Chalmers.
-
Politik för gestaltad livsmiljö antogs av riksdagen 2018. Målet är att arkitektur, form och design ska bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer, där alla ges goda förutsättningar att påverka utvecklingen av den gemensamma miljön.
Gestaltad livsmiljö handlar om helheten i stadsmiljön; om gator, parker och torg lika mycket som byggnaderna, och om rummet mellan husen.Stadsarkitekt Björn Siesjö med gäster: Helena Bjarnegård, riksarkitekt Boverket och Daniel Holmén, fastighetsutvecklare på Elof Hansson Fastigheter
-
Ett av Göteborgs mest centrala lägen består i dag mest av asfaltsparkeringar och storhandel. Men Backaplan är i förändring. Just nu pågår arbetet med att skapa plats för 10 000-tals människor att leva, bo och arbeta.
Vägen till det nya Backaplan kommer ta många år. I detta poddavsnitt avhandlas många av de utmaningar som finns, med allt från handel i förändring till framtida klimatförändringar.
Vem ska bo på Backaplan i framtiden och hur skapar man en helt ny stadsdel som är hållbar över tid?
Stadsarkitekt Björn Siesjö med gäster: Camilla Lidholm, huvudprogramledare Backaplan på Göteborgs Stad och Linus Theorin, projektchef på Skandia Fastigheter AB.
-
I avsnitt nio av Götepod har vi fokus på tillgänglighet i staden. Vad innebär det att staden ska funka för alla, och hur funkar Göteborg egentligen?
I detta avsnitt diskuteras både kullersten, Brunnsparken och Masthugget. Och stadsarkitekten bjuds in att rulla stol genom stan för att få insikter från nya perspektiv. Poddavsnittet är en samproduktion med konferensen Staden ska funka för alla (Universell utformning - Göteborgs Stad (goteborg.se).
Stadsarkitekt Björn Siesjö med gäster: Anders Westgerd, VD GIL och funktionsrättsaktivist, och Lilian Muller, doktorand på Certec vid Lunds universitet och tillgänglighetsrådgivare.
-
I det här avsnittet sätter vi barn och ungdomar i fokus. Barnkonventionen som blev lag i Sverige förra året slår fast att barn och unga ska få uttrycka sin mening och bli lyssnade på. Det låter ju bra. Men gör vi det i praktiken? Och hur kommer de unga till tals när framtidens Göteborg planeras? 16-årige Charlie Arby samtalar med Mie Svennberg, översiktsplanerare (social hållbarhet och barnperspektiv) och Björn Siesjö, stadsarkitekt.
-
Göteborgs läge, vid Göta Älvs mynning, har genom tiderna skapat fantastiska förutsättningar för handel, industri, boende och rekreation. Med höjda havsnivåer och mer extremväder till följd av klimatförändringar riskerar samma läge att försämra förutsättningarna för staden och dess utveckling.
I det här avsnittet av Götepod samtalar Björn Siesjö med Lisa Ekström, klimatstrateg på Stadsbyggnadskontoret och Anna Denell, hållbarhetschef Vasakronan om vad är det vi gör och behöver göra för att klimatsäkra Göteborg? Vilken hänsyn tar vi till de stigande vattennivåerna när vi planerar för nya byggnationer? Och är det egentligen så klokt att bygga så mycket längs älven?
-
Göteborg fortsätter att växa och förtätas, vilket tar mark i anspråk till fler bostäder, kontor, näringsverksamheter och utbyggd infrastruktur. Men risken med en alltför tät stad är att värdefulla vatten- och grönytor försvinner, vilka är mycket viktiga för stadens klimat, dagvattenhantering, biologiska mångfald och inte minst för människors hälsa och välmående. Vi människor mår bra av grönt. Det gäller därför att på olika sätt utveckla grön och blå infrastruktur i staden. Hur löser vi den ekvationen: tätare men också grönare städer? I detta avsnitt samtalar Björn Siesjö med Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare, och Sofia Thorsson, professor vid Institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet.
- Показать больше