Bohuslän Podcasts
-
Ur innehållet:
Trelleborg behåller färdtjänsten i egen regi - i två år i alla fall.
Bättre färdtjänst första målet - SRF Malmö skaffar ombudsman.
Hur syntolkar man bäst en gravhög? Forskning pågår i Bohuslän.
Sport, sång och självkänsla på programmet i blindskola i Tanzania. -
Det går att tränga in i människornas tankevärld före skriftspråket. Arkeologiska fynd som verktyg och statyetter, gravar och hällristningar ger pusselbitar till hur människorna tänkte för 15 000 år sedan i det som skulle bli Sverige. Utgångspunkten är människans eviga strävan efter att förstå sin omvärld.
När långt senare de första runskrifterna ristades under 200-talet efter Kristus går det att uttyda mer komplexa tankar och världar, men runorna på rökstenen är fortfarande mycket gåtfulla.
I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med David Dunér, professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet som är aktuell med boken Svensk idéhistoria – Forntid, medeltid, renässans. Detta är första delen av två som utgår från boken Svensk idéhistoria.
Samspelet mellan tänkandet och omvärlden har drivit fram nya idéer – från att odla marken till att uttrycka tankar i hällristningar och runor. Senare kom introduktionen av skriftkultur och kristendom som gjorde allt mer abstrakta tankar möjliga. Boktryckarkonsten och reformationen ökade möjligheterna till tankeutbyte och snabbade på utvecklingen.
Lyssna också på Ölands fornborgar – kultplatser och försvarsanläggningar.
Bild: Lurblåsare från hällar i Bohuslän. Bohusläns museum, fotograf okänd, Digitaltmuseum.
Ljud: Fairytale Female Vocal av Psystein, Storyblocks Audio.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans poddintervju träffar du Jörgen Andersson.
Popartist från Kungsbacka som även har kopplingar till min gamla hemort Hunnebostrand uppe i Bohuslän. Han har bland annat släppt singlar som Telepati, Kärlekens perrong, Nu har vi längtat länge nog och nu senast vinterlåten Covered in snow, vars text skrevs av hans dotter.
I bloggen berättar han om vad som inspirerar honom som artist, om låtar och album som betytt mycket för honom, samt om hans andra passion; nämligen tävlingsdans.
Det blir ett härligt samtal med Jörgen om hans musik. Trevlig lyssning!
Förhandslyssna på poddintervjuer samt exklusiva Patreon-avsnittHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De vilda blåmusslorna försvinner från våra vatten. Men samtidigt går det bra att odla musslor i samma vatten. Och man vet inte varför. Dessutom tips på musselrätter, som variationer på Moules Frites.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- Förändringen kom efter sekelskiftet, säger Odd Lindahl, docent i marin ekologi. Den stora nedgången skedde från 2000 fram till 2012-13.
Vi träffar honom på Flatön i Bohuslän. Här fanns stora musselbankar för inte så länge sedan. Men nu är de borta.
Under pandemin började Odd och kollegorna Susanne Baden och Bodil Hernroth gå igenom all data som fanns om musslor för att försöka förstå vad som hänt.
- Musslorna sätter sig inte längre på stenar och naturliga bottnar, berättar Odd. Däremot sätter de sig på flytande föremål, under flytbryggor, på bojar, rep och omålade båtskorv. Och i musselodlingar.
Troligen är det flera samverkande orsaker som gjort att musslorna försvunnit, bl a klimatförändringarna.
Förekomsten av odlade musslor ökar chanserna att de vilda musslorna kan finnas kvar.
- Musslor är en fantastisk råvara, säger David Haggren, kock och delägare i Fiskbar 17 i Göteborg.
De har alltid musslor på menyn. T ex i fisksoppa och till moules frites.
- Moules frites är en av våra absolut populäraste rätter.
De gör den på flera sätt. Asiatiskt med kokosgrädde, ingefära och citrongräs, eller med äppelcider och fänkål.
-
Välkommen till Ögoncasten för oktober 2022.
I detta avsnitt får ni följa med på följande.
* Ett besök på Gökboet med Linda.
* Vi får träffa Nicolina Pernheim som nyligen vann guldmedalj i judo
* Linda bjuder på ett mumsigt recept, idag pizza.
* Ombudsmännen spekulerar
* Ett besök på SRF Bohusläns cabaret Svart kaffe.
* Lite aktiviteter på gång
* gissa ljudet
* sist men inte minst cabaret Svart kaffe del 2 där ni får följa med och höra på hur det lät och lite interjuer med deltagarna.
Vill ni komma i kontakt med redaktionen så skicka gärna mail till [email protected].
Glöm inte att Följa SRF Göteborg i sociala medier.
Vi önskar trevlig lyssning. -
Vi letar sålljordstjärna på Klövberget i Tyresö. I Skuleskogens nationalpark används metalldetektor för att inventera långskägg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den här morgonen finns vi på Klövberget i Tyresö utanför Stockholm. Här finns ovanliga lavar, som gulvit blekspik, och ännu ovanligare svampar. Röksvampen sålljordstjärna har bara hittats på två platser i hela landet, och Klövberget är en av dem. Dessutom kikar vi in i de vindlande grottgångarna som bildats under de stora stenblocken vid bergets bas. Här börjar fladdermössen göra sig hemmastadda inför vintern.
Morgonens fältreporter Karin Gyllenklev har sällskap av Jonas Hedlund och Martina Kiibus, naturguider på Tyresö naturskola, och vi får också höra biologen Raul Vicente.
I Skuleskogens nationalpark är en del träd draperade i långskägg, en lav som ser ut som glest julgransglitter och kan bli 10 meter lång och därmed är världens längsta. För snart 40 år sedan inventerades träden här, och vid de träd som hade långskägg grävdes en metallbricka ner. Nu återvänder forskarna, med metalldetektor i hand, för att se hur det har gått. Resultaten i den världsunika undersökningen visar på en 40-procentig minskning av den rödlistade laven.
Och så följer vi med på releaseparty. 2 000 grönfläckiga paddor som fötts upp på Nordens Ark i Bohuslän har släppts ut på Öland för att förstärka de små populationer som finns av den sårbara arten där.
Eva Allestedt hittade en svamp som ingen annan hittat i Sverige förut - och nu ska hon få namnge den. Vi pratar med henne och med svampexperten Aleks Tudzarovski om en bläcksvamp som ser ut att få ett veckat namn.
Och vart ska man gå i oktober för att se riktigt snygg, utmanande, sirlig och köttig konst? Till svampskogen förstås. Veckans kråkvinklare Maria Westerberg tar oss med till en höstsalong med titeln konstnärlig frihet.
Programledare är Mats Ottosson.
-
Carolines familj bor i en vacker villa i ett lugnt och vackert område med utsikt över en av Bohusläns djupa fjordar. En kväll laddar det upp och något helt oväntat och skräckinjagande manifesterar sig i barnens sovrum. Följ med in i portalen - Mellan två världar.
-
Kockholmen i norra Bohuslän bjuder på spännande geologiska formationer. Och vi möter Hans Karlsson som ägnat stor del av livet åt fjärilar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lördag den 10 september är det Geologins dag, något som uppmärksammas på många håll i landet. I Naturmorgon tillbringar vi den på Kockholmen, en karg och kuperad halvö på Rossö i norra Bohuslän. Tillsammans med geologen Tomas Eliasson gör fältreporter Jonatan Martinsson en vandring med blicken riktad nedåt mot marken och bakåt i tiden, och försöker reda ut vilka geologiska processer som ligger bakom Kockholmens sandstränder, klapperstensfält och diabasstråk. Dessutom spanar de utåt mot Kosterrännan i havet utanför ön, en förkastningsspricka med ett djup på 450 meter. Hur gick det till när den blev till?
Kanske får de också se den sällsynta ostronörten. Kockholmens steniga stränder är en av få platser i Sverige där den här rödlistade växten fortfarande går att hitta.
Och så besöker vi Hans Karlsson i hans fjärilsvänliga trädgård på Öland. Här finns 65 års entomologisk kunskap samlad. Och kärleken till fjärilarna har gått som en röd tråd genom livet - även under de år han var arbetslivsminister. Favoritfjärilen framför andra är sorgmanteln.
Så här års känns fågelsången redan avlägsen. Men för den som spetsar öronen finns ändå fågelläten att lyssna på! Det är dags för en ny fågelsånglektion där magister Ottosson tar oss till nya svårighetsnivåer - fåglarnas smackande och tjackande varningsläten.
Vi ringer upp Martha Julku som oroade sig för hur dvärgpapegojan Alba skulle klara sig när livskamraten dött. Nu spelar hon Fågelsångsnatten för Alba, som sjunger med och verkar nöjd!
Nu i september firar Rachel Carsons banbrytande bok Tyst vår 60 år. Men det fanns också en annan bok hon hade velat skriva, berättar Mats Ottosson i veckans kråkvinkel.
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
-
När Thomas Anderssons fiskeskuta från Mollösund i Bohuslän förliste tillsammans med sju män sommaren 1669 uppkom snabbt rykte om att trolldom var orsaken till skeppsbrottet. Snart anklagades fyra kvinnor och två män att ligga bakom.
Efter hårda förhör med tortyr och det förnedrande vattenprovet där alla som flöt på vattnet ansågs vara skyldiga dömdes de utpekade till döden och avrättades i april 1670. Händelsen var en av flera trolldomsrättegångar i Bohuslän, som hade startats med att Anna i Holta i juni 1669 anklagats för att gjort Sören Murmästare impotent med trolldom.
I den nymixade reprisen av avsnitt 81 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Göran Malmstedt, professor i historia vid Göteborgs universitet och författare till boken En förtrollad värld – Förmoderna föreställningar och bohuslänska trolldomsprocesser 1669-1672.
Redan på 1450-talet inleddes de första häxprocesserna i Europa. Svårast drabbades Tyskland av trolldomsprocesserna. Under perioden 1560-1660 beräknas 30 000-35 000 ha avrättats i trolldomsrättegångar i Europa. Framförallt kvinnor drabbades även om det fanns regionala skillnader.
I Sverige kulminerade trolldomsrättegångarna med närmast obligatoriskt fällande domar och avrättningar runt 1668-1676. De största häxprocesserna skedde i Dalarna, Norrland och Stockholm. Efter ett utpekande fälldes nästa alla anklagade efter långa plågsamma förhör med tortyr och vattenprov. Vittnesmål från barn var vanliga och små samhällen revs sönder när väl en person utpekats att i förbund med djävulen utövat trolldom.
En förutsättning för att de otroliga trolldomsberättelserna med måltider med djävulen, byte av skepnad från människa till djur och färder till Blåkulla skulle kunna ligga till grund för hundratals dödsdomar var att människorna såg på sin omvärlds som magisk. Djupt religiösa fanns det ändå utrymme för en stark tro på magi och olika form av onda väsen.
Musik: Voices In The Dark, Storyblocks Audio
Bild: Vattenprovet, anonymt träsnitt, Det Kongelige Bibliotek, Köpenhamn
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är fel i valmaterialet i punktskrift från Valmyndigheten!
Synskadades Riksförbund har fått rapporter om att flera synskadade väljare har fått hem ett felaktigt valmaterial i punktskrift och därför riskerar att rösta på ett annat parti än det man avsett. I denna specialsändning av Synpodden kommenterar Niklas Mattsson det inträffade och ni lyssnare får information om hur ni ska göra om ni har förtidsröstat och är osäkra på om ni har råkat använda en felaktig valsedel.
Ni får även följa med på en revy i Stenungsund, där SRF Bohuslän har hittat ett annorlunda sätt att nå fram till politikerna med valfrågorna.
Programledare: Monica Walldén
Reporter: Caroline Gollungberg -
Dubbla dop, tusentals besökare och fartyg att skåda. I veckan har landets största sjöfartshappening ägt rum, närmare bestämt Donsö Shipping Meet där de båda nybyggda tankfartygen Tern Fors och Prospero döptes under högtidliga former. Det snackar vi om i veckans avsnitt, men också om Hurtigrutens Maud som besökt flera hamnar i Bohuslän, om färjan som slagit världsrekord i längsta körning på batteri och om den märkliga försäljningen av Crystal Serenity och Crystal Symphony. Välkomna ombord!
/Christopher & Patrik
-
Tillsammans med Martin Ahlstedt, som skrivit kapitlet "Landskapsgränsen på Hisingen" i boken Göteborg förr och nu, försöker vi ta oss längs med den tidigare landsgränsen mellan Sverige och Norge (numer landskapsgränsen mellan Västergötland och Bohuslän) på Hisingen. Det går via Kvillebäcken, Tuve, Biskopsgården och en massa andra platser på Hisingen.
Bli gärna månadsgivare för att stötta podden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Både människa och natur ska få plats i Blekinge skärgård. Utanför Sundsvall letar vi efter en chokladbakelse till svamp - bombmurklan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Blekinge skärgård möts natur och kultur på betade strandängar och i blomstrande hagmarker. Här finns världsarv och hällristning, och lövskogar och ekhagsmarker hittar hela vägen ner till havet.
Under namnet Blekinge arkipelag är skärgården numera ett biosfärområde. Det innebär att här testas nya metoder för att både bruka och bevara naturen.
Morgonens fältreporter Lena Pettersson träffar Urban Emanuelsson, professor emeritus vid SLU och boende i skärgården, och Maria Strand, naturförvaltare vid Länsstyrelsen i Blekinge. Tillsammans med Mattias Holmquist, koordinator för biosfärområdet, besöker vi också en musselodling som ger lokala arbetstillfällen och minskar både klimatutsläpp och övergödning.
Och så ska vi ut i en skog väster om Sundsvall för att söka efter det som beskrivits som en bakelse, kokosnöt eller häxkittel - den mytomspunna bombmurklan. Angelica Hägglund från Härnösand längtar efter att äntligen få se svampen i verkligheten.
Vårsolen lockar fram de värmeälskande ormarna. På Öland möter vi vår minst sedda och minst kända orm - hasselsnoken.
Och så reder vi i några mysterier: Hur kommer det sig att en skrattmås ruvat och kläckt fram tre skärfläckeägg? Och vad var det för märklig varelse, med långt spröt i pannan, som Elin mötte vid stranden i Bohuslän?
I veckans kråkvinkel låter Helena Söderlundh de kortaste orden få den största platsen.
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
-
Fram med luftgitarrerna och häng med på ett avsnitt utan annat tema än skrivandet. Cilla är lyrisk efter dagen på Smålitt, Malin tycker att det låter härlitt och berättar om både mästerkockar och att hon inte kan ta ansvar för sitt skrivande. Båda hälsar alla välkomna till Stockholms bokhelg!
Häng med. Håll för öronen? Och njut av skrivarglädje från både smålands djupa skogar och Bohusläns kala klippor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Peter, Anders, Pontus, Fredrik och Martin i Gorilla Killarna slog sig ned framför mickarna för att snacka om varför de lade ned, tidigare band, Amiga 500, Zombiekrig, särskrivningen, Rock Of Bohuslän, spöken, MNW-killen, Kiss, Ebba Grön, DLK, nya inspelningar, Demonen, första fullängdaren, Binnike Bengt, punk, kassetten, pastorn, Bengt Perry, Jörlanda Bageri, Linda & Maria, Jurassic Park, Märvel och Ta.S.K.
- Показать больше