Ekonomihögskolan Podcasts
-
För att skapa genomslag och resultat av politikens vägval har ett bra samarbete mellan ledande förtroendevalda och chefer betydelse. I dagens avsnitt tar vi del erfarenheter och reflektioner från forskare och förtroendevalda.
Medverkande: Karin Jonsson, kommunstyrelsens ordförande i Krokoms kommun, Ulf Ramberg forskare vid Ekonomihögskolan i Lund och Lena Lindgren, projektledare Demokratisektionen, SKR.
Samtalsledare: Anders Nordh, SKR
-
Den 25 oktober publicerar Lunds universitet ett pressmeddelande om en ny studie som snabbt får rejäl spridning runt om i landet. Studien är gjord på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och i studien har bilder på 300 studenter från Lunds tekniska högskola bedömts. Men ingen student blev tillfrågad om att vara med. När studenterna, en efter en, upptäcker att de är de som är med i studien, börjar protesterna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentären gjordes i november 2022 av Esfar Ahmad. Producent: Isabelle Swahn. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radios arkiv och SVT.
-
Manchester United får svidande kritik från Cristiano Ronaldo, men har han täckning för sina höga krav? Är det okej att forska på studenters utseende utan deras medgivande? Dessutom: Trump 2024.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lagom till VM slår en bomb ner i fotbollsvärlden. I en unik teveintervju kritiserar Cristiano Ronaldo sin klubb Manchester United. Han känner sig förrådd, sviken och illa behandlad, och det är ovanligt att en aktiv fotbollsspelare är så öppen i sin kritik mot den egna klubben. Men vems är egentligen felet? Är Ronaldo en divig föredetting som kräver kunglig behandling utan att leverera? Vi frågar Jennifer Kücükaslan, sportjournalist och programledare för Viaplays fotbollssändningar.
Snygga studenter får bättre betyg. Den slutsatsen drogs vid Ekonomihögskolan i Lund, när man jämförde studenters resultat vid distansundervisning under pandemin med hur väl de bedömdes prestera när lärarna kunde se dem. Studien blev uppmärksammad, men fick även kritik för att studenterna som ingick i den inte själva visste om det. Forskaren bakom studien, Adrian Mehic, doktorand i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund, ger sin syn på saken.
Från sitt överdådiga hem Mar-a-Lago meddelade Trump i natt att han ställer upp i nästa presidentval 2024. Samtidigt har hans vicepresident Mike Pence just kommit ut med sin bok So help me God. Där beskrivs stormningen av Kapitolium ur hans perspektiv, hur han pressades av presidenten att underkänna valresultatet, och hur han sökte skydd undan mobben vid en lastkaj i källaren. Nu säger han att det borde finnas en bättre kandidat än Trump 2024. Tänker Pence måhända utmana honom, och själv satsa på att bli president nästa gång?
Och så bjuder vi på en skvätt Sinatra med anledning av morgonens månraket.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
I veckans avsnitt av Fråga Forskaren har Johan och Zorica läst ett debattinlägg i DN och blivit intresserade av att ta reda på mer om tankarna bakom artikeln. De möter därför artikelförfattaren Mats Alvesson som är företagsekonom och professor vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och pratar om hans syn på värdegrundsarbete och kulturarbete i en organisation.
Mats menar att värdegrundsarbetet i många organisationer inte ger något värde utan stannar vid några värdeord. Enligt Mats har organisationer ofta inte tänkt igenom varför de initierar arbetet och vad det ska leda till. Arbetet behöver inkludera de riktiga utmaningarna och frågorna i organisationen för att göra nytta menar han.
-
Vi kan inte undgå att höra dem, vi kan inte undgå att se dem och känna doften av dem. Våra grannar är ofta dem som kommer oss närmast utan att de är våra närmaste. En ofrivillig form av intimitet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Kropp & Själs Clara Lowden flyttar till ett hyreshus börjar oväntade saker hända.
Hyreskontraktet är fullt av regler gällande tapetsering, men det saknas information om hur relationen mellan oss grannar ska se ut. Vi bor här tillsammans och genom det är vi något för varandra - men vad?
Vi grannar besitter kunskap om varandra, ljuden och lukterna som sipprar mellan väggarna bildar ett pussel. Bråken, skratten, gråten, den brända middagen.
Vi ser varandra i alla stadier, i alla skepnader av oss själva. Nyklippta, nyskilda, uppklädda, ledsna och sjuka. Men exakt vad den andre vet om oss, exakt vad den andra hört, kan vi bara ana. I trappuppgången nickar vi och säger hej när vi går förbi. Som om vi hade tystnadsplikt. Vi är för nära varandra för att låtsas om varandra. För annars.. hur skulle det bli?
En dag händer något i hyreshuset som tvingar grannarna att kliva över den osynliga gränsen.”En särskild konstruktion av avstånd och närhet, av likgiltighet och engagemang”. Så beskriver den tyske filosofen Georg Simmel vad grannskap är.
- Det han sätter ord på är verkligen något som är kärnan i grannskapet, nämligen ambivalens. Vi kan inte undgå våra grannar men det är samtidigt väldigt svårt att möta dem. Det säger litteraturforskaren Irina Hron som forskar om grannens roll i litteraturen.
- Grannen är en sorts projektionsyta, en person som har nästan samma adress, nästan samma väg hem, men inte helt. Vi är nästan lika varandra, men ändå inte. Och det kan vara irriterande. För det berör vårt behov av det privata, vårt behov av singularitet. Vi vill vara individer, vi vill vara individuella men så finns det plötsligt människor omkring oss som har nästan exakt samma lägenhet, som har nästan exakt samma väg hem, menar Irina Hron.
Gäster: Irina Hron, docent i tysk litteratur som forskar om litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, Martin Dribe, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet.
Programledare Clara Lowden.
Producent Stina Näslund.
Programmet är förinspelat. -
Olof Hallonsten är filosofie doktor, verksam vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Han har skrivit Klämd mellan marknad och stat – om samhällets värdesfärer och vetenskapens roll. Med inspiration från Hans Zetterbergs idéer om ett mångsidighetens samhälle beskriver han vad som händer, och vad som riskerar att gå förlorat, när den akademiska kulturen pressas av näringslivstänk och politisering.