Kata Dalström Podcasts
-
Överklassfrun som under de stora reformernas omvälvande årtionden blev socialismens oväntade megafon, högerns hatobjekt och arbetarnas älskling.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare, research och manus
Mårten Andersson – producent
Sara Håkansson – klippning
Pablo Leiva Wenger – scenuppläsare
Peter Jonason – ljuddesign och slutmix
Medverkar i avsnittet gör också Gunnela Björk, författare till boken Kata Dalström - agitatorn som gick sin egen väg.
Vill du veta mer om Kata Dalström och Sveriges moderna politiska utveckling? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:
Kata Dalström agitatorn som gick sin egen väg av Gunnela Björk
Resor i framtidslandet av Kata Dalström
Kata Dalströms liv… av Fredrik Ström
Agitatorn fru Kata av Rut Berggren
Kata Dalström i agitationen red. Harriet Clayhills
-
I början av 1900-talet var namnet Kata Dalström på allas läppar oavsett om man uppskattade hennes radikala budskap eller inte. Skaror av åhörare fylkades och diskussionens vågor gick höga! I denna podd får vi följa den kvinnliga agitatorns tankeväckande livsresa från Emtöholm 1858 till Stockholm 1923. Med historiker Peter Danielsson i samtal med Andreas Juhl Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl för Kalmar läns museum.
-
Kata Dalström var den småländska överklassdamen som en blev övertygad socialist och som åkte land och rike runt på sina ”härjartåg” som uppskattad och efterfrågad agitator (resetalare). På uppdrag av Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti (SAP), den socialdemokratiska kvinnorörelsen, ungdomsrörelsen eller något fackförbund reste hon runt för att övertyga människor om vikten av allmän och lika rösträtt och vikten av facklig och politisk organisering. ”Fru Kata” var lika envis som karismatisk och lät vare sig försörjningsplikten för de sju barnen, den norrländska vintern eller den svenska ordningsmakten stå i vägen för sitt brinnande engagemang. En sann pionjär, som lyckades kombinera kommunism och buddism och som gång på gång konstaterade att ”för mig står alltid människan i första hand”. ”Ljus på kvinnor” del 6. Ett samarbete mellan Kalmar läns museum och Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av Demokratiåret 2021. Podden spelades in med antikvarie Gabriella Johansson som berättar om Kata Dalström och Pia-Lena Björnlund som programledare. Inspelning och redigering av Andreas Juhl. Kalmar läns museum.
-
Om de orädda svenska kvinnor som tog saken i egna händer, mobiliserade sina styrkor och dedikerade sina liv till den segdragna kampen om rätten att rösta.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare, manus
Emilia Mellberg – producent
Pablo Leiva Wenger – scenuppläsare
Julia Öjbrant– ljuddesign och slutmixMedverkade gjorde också Christina Florin, professor i historia vid Stockholms universitet
Vill du veta mer om Signe Bergman och kampen för kvinnlig rösträtt i Sverige? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:
Kvinnor får röst : kön, känslor och politisk kultur i kvinnornas rösträttsrörelse av Christina Florin
Kata Dalström : agitatorn som gick sin egen väg av Gunnela Björk
Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson
Rösträttens århundrade kampen, utvecklingen och framtiden för demokratin i Sverige av Ulrika Holgersson och Lena Wängnerud
Vår rättmätiga plats : om kvinnornas kamp för rösträtt av Barbro Hedvall
Tusen svenska kvinnoår av Ann-Sofie Ohlander och Ulla-Britt Strömberg