Leif Yttergren Podcasts
-
Under OS 1912 i Stockholm blev deltagarna rekommenderade att undvika vatten. Istället drack man alkohol. Om kolhydratsladdning före långlopp och om hur mandelmassa ger energi åt en extremidrottare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Menys sommarserie "Historien om" handlar det om mat i olika sammanhang, och hur våra matvanor förändrats över tid.
I programmet hör du Gunde Svans skidtränare Pär-Åke Yttergård, multisportaren Björn Rydvall, idrottshistorikern Leif Yttergren, och kost-experten Ewacarin Sehlstedt på idrottshögskolan vid Umeå Universitet.
Programledare är Henrik Brandt. Tekniker Magnus Kjellsson och producent Karin Grönberg.
-
Löpare och cyklister skolas om till längdåkare, och gymnaster får pjäxor på fötterna. Efter framgångarna i sommar-OS vill Kina nu också bli starka på snö och is. Och hela befolkningen ska med.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kina satsar också stora pengar för att bygga nya vintersportorter och vägar och järnvägar som kopplar dem till de stora städerna.
Vi hör om vad spelen i Peking säger om vart vinter-OS är på väg, hur spelen har utvecklats genom åren, och om att det kanske är dags att börja flytta över grenar från sommarspelen.
Medverkande: HC Holmberg, längdåkningsprofessor och forsknings- och utvecklingschef för Svenska olympiska kommittén; Leif Yttergren, idrottshistoriker vid GIH som studerat relationen mellan sommar- och vinter-OS.
Reporter: Björn Gunér
[email protected]Producent: Peter Normark
[email protected] -
I detta temaavsnitt träffar vi Leif Yttergren som är docent i historia med särskild inriktning mot idrottshistoria. Vi inleder med att samtala kring Leifs idrottsprestationer och hur det var att delta i OS 1980. Det leder oss vidare in i samtalet hur OS i Stockholm 1912 har påverkat idrottsutövandet i landet samt om karakteriseringen om ett strålande OS verkligen stämmer.
I nästa del pratar vi om idrottsliga förändringsprocesser, sportifiering , professionalisering och kommersialisering. Leif förklarar begreppet idrottsrörelsen och hur tävlandet och tränandet har utvecklas över tid. Vi pratar också om vetenskapliggörandet av idrotten.
I den sista delen samtalar vi om GIH:s historia från GCI till GIH, skillnaden mellan de kvinnliga och manliga studenterna samt deras examina och varför titeln gymnastikdirektör försvann. Det blir en intressant inblick i vår högskolas historia och hur utbildning och forskning har förändrats och utvecklats genom tid.
I den avslutade frågan pratar vi om idrottens betydelse för samhället och om idrotten verkligen är så viktig för oss samhällsmedborgare.
Musik: Windy av Ikson